• No results found

Alignment middels informatieverwerking

4.1 Resultaten Philips Lighting

4.1.1 Steekproefverdeling

De steekproefgrootte is voor Philips Lighting 12 respondenten. Dit betreft een groot deel van het hogere management. Voor Philips Lighting bevat de steekproef 11 mannen en 1 vrouw. 7 van de respondenten vallen in de leeftijdscategorie 35 t/m 44 jaar, 3 in de leeftijdscategorie 45 t/m 65 jaar en 2 in de leeftijdcategorie t/m 34 jaar. Het merendeel van de respondenten heeft een management of beleidsfunctie en is universitair of HBO geschoold. Het gemiddelde aantal dienstjaren bedraagt 12,5. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 4.

4.1.2 Analyse deelgebieden

Deelgebied Strategie

Is er een significant verschil in Strategie tussen Halogeenverlichting en LED-verlichting? Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Strategie bij Halogeenverlichting afgezet tegen het gemiddelde van de score op Strategie bij LED- verlichting.

Om te zien of er een significant verschil is tussen deze gemiddelden is een gepaarde T-toets uitgevoerd met een alpha van 0,01. Dit betekent dat de uitspraken gebaseerd zijn op een betrouwbaarheid van 99 % (in de statistiek een zeer hoge betrouwbaarheid). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –3,927. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil tussen LED- en Halogeenverlichting op het gebied van Strategie. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 4.

Deelgebied Structuur

Is er een significant verschil in Structuur tussen Halogeenverlichting en LED-verlichting? Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Structuur bij Halogeenverlichting afgezet tegen het gemiddelde van de score op Structuur bij LED- verlichting.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0,01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –4,714. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil tussen LED- en Halogeenverlichting op het gebied van Structuur. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 4.

Deelgebied Cultuur

Is er een significant verschil in Cultuur tussen Halogeenverlichting en LED-verlichting? Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Cultuur bij Halogeenverlichting afgezet tegen het gemiddelde van de score op Cultuur bij LED- verlichting.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0,01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –3,563. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil tussen LED- en Halogeenverlichting op het gebied van Cultuur. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 4.

Deelgebied ICT

Is er een significant verschil in ICT tussen Halogeenverlichting en LED-verlichting?

Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op ICT bij Halogeenverlichting afgezet tegen het gemiddelde van de score op ICT bij LED-verlichting. Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0,01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –2,633. Deze waarde valt níet in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus géén significant verschil tussen LED-verlichting en Halogeenverlichting op het gebied van ICT.

Bij een alpha van 0,05 is er wél een significant verschil te zien. De t-waarde valt bij deze alpha namelijk wél in het kritieke gebied. Uiteraard is bij een hogere alpha de

betrouwbaar genoeg om te kunnen stellen dat er een significant verschil is. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 4.

Deelgebied Informatieverwerking

Is er een significant verschil in Informatieverwerking tussen Halogeenverlichting en LED- verlichting?

Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Informatieverwerking bij Halogeenverlichting afgezet tegen het gemiddelde van de score op Informatieverwerking bij LED-verlichting.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0,01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –1,421. Deze waarde valt níet in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus géén significant verschil tussen LED-verlichting en Halogeenverlichting op het gebied van Informatieverwerking. Pas bij een alpha van 0,20 is er wél een significant verschil te zien. De t-waarde valt bij deze alpha namelijk wél in het kritieke gebied. De betrouwbaarheid waarmee deze uitspraak kan worden gedaan ligt dan echter zo laag (80 %) dat vastgesteld kan worden dat er géén significant verschil is waar te nemen tussen LED- en Halogeenverlichting op het gebied van Informatieverwerking. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 4.

Totaal alignment

Is er een significant verschil in alignment tussen Halogeenverlichting en LED-verlichting? Om deze vraag te beantwoorden, is het gemiddelde van de totale score op alle deelgebieden van alignment voor LED-verlichting afgezet tegen het gemiddelde van de totale score op alle deelgebieden van alignment voor Halogeenverlichting.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0,01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –6,078. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil in alignment tussen LED- en Halogeenverlichting. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 4.

4.1.3 Resultaten hypothesen

Hieronder word per hypothese (zie hoofdstuk 2, paragraaf 2.7) aangegeven of deze op basis van de resultaten bij Philips Lighting gefalsificeerd kan worden.

H1: Er is een verschil tussen strategie bij ontwrichtende veranderingen en strategie bij versterkende veranderingen. H1 wordt niet gefalsificeerd. Bij Philips Lighting is een significant verschil te zien tussen strategie bij halogeenverlichting en strategie bij LED- verlichting.

H2: Er is een verschil tussen structuur bij ontwrichtende veranderingen en structuur bij versterkende veranderingen. H2 wordt niet gefalsificeerd. Bij Philips Lighting is een significant verschil te zien tussen structuur bij halogeenverlichting en structuur bij LED- verlichting.

H3: Er is een verschil tussen cultuur bij ontwrichtende veranderingen en cultuur bij versterkende veranderingen. H3 wordt niet gefalsificeerd. Bij Philips Lighting is een significant verschil te zien tussen cultuur bij halogeenverlichting en cultuur bij LED- verlichting.

H4: Er is een verschil tussen ICT bij ontwrichtende veranderingen en ICT bij versterkende veranderingen. H4 wordt niet gefalsificeerd. Bij Philips Lighting is een significant verschil te zien tussen ICT bij halogeenverlichting en ICT bij LED-verlichting.

H5: Er is een verschil tussen informatieverwerking bij ontwrichtende veranderingen en informatieverwerking bij versterkende veranderingen. H5 kan worden gefalsificeerd. Bij Philips Lighting is dus géén significant verschil te zien tussen informatieverwerking bij halogeenverlichting en informatieverwerking bij LED-verlichting.

H6: Er is een verschil tussen alignment (van de deelgebieden strategie, structuur, cultuur, ICT en informatieverwerking) bij ontwrichtende veranderingen en alignment bij versterkende veranderingen. H6 wordt niet gefalsificeerd. Bij Philips Lighting is een significant verschil tussen alignment bij halogeenverlichting en alignment bij LED-verlichting.