• No results found

Resultaten interviews

In document Vergaderen in Den Haag (pagina 52-101)

Interview stichting studentensteden

Wie: Jasper van Baars Datum: 14-04-2015 Tijd: 10.00-10.50

Locatie: The Student Hotel Den Haag Opgenomen: Nee

Stichting studentensteden

Interviewer: Wilt u uitleggen wat stichting studentensteden precies is?

Respondent: Het is een groot netwerk met in totaal 7 steden. Het is een stichting om studenten te begeleiden en de steden te promoten als studentenstad. Een eventueel nieuwe vestiging is in Nijmegen. We bieden in totaal begeleiding aan een kwart miljoen studenten per jaar. Het is een stichting op landelijk niveau.

Interviewer: Welke connecties hebben jullie precies met andere organisaties?

Respondent: We hebben een contract met landelijke kamer van verenigingen en verder hebben we een groot netwerk. Daarnaast hebben we meer contact met bedrijven en banken en minder met hogescholen. Ook werken we samen met woonontwikkelaars om huisvesting voor studenten te organiseren. Een voorbeeld van een bedrijf waarmee we samenwerken is; Studieboekendelen.nl Interviewer: Welke evenementen organiseren jullie?

Respondent: Zelf organiseren we niet echt evenementen, maar we hebben wel een groot netwerk waarmee we evenementen kunnen organiseren voor studenten.

Interviewer: Wat zijn enkele voorbeelden van acties/evenementen?

Respondent: Marketing voor bedrijven, stunts bij studentenevenementen. We hebben bijvoorbeeld een keer een kamer omgetoverd tot een aquarium. Zonnebloem kar voor Sundays Nederland. Interviewer: Wat is jullie belangrijkste doel?

Respondent: Ons belangrijkste doel is om een belevenis te bieden aan studenten. Ook zijn we een ondernemersportal aan het oprichten voor diverse partijen (huisvesting, bank, witgoed,

verhuisservices) om producten te creëren voor studenten. Vergaderingen

Interviewer: Op welke manier vergaderen jullie voornamelijk?

Respondent: We vergaderen zowel intern als extern. Ook huren we vaak een tafel in een gebouw waar we met een aantal mensen aan kunnen werken.

Interviewer: Hoe boeken jullie vergaderingen?

Respondent: We boeken niet online of via een bepaald kanaal, we lopen vaak binnen bij een hotel (bijvoorbeeld nh hotels) en kijken of we daar even kunnen brainstormen/ideeën uit kunnen wisselen. Interviewer: Wat is belangrijk voor jullie bij een vergaderlocatie?

Respondent: Service, locatie, ruimte die je kunt afsluiten en die je zelf kunt inspireren (hotel new York), goede sfeer/inspirerende omgeving.

Interviewer: Wat is belangrijk met betrekking tot de locatie van een vergaderlocatie?

Respondent: De locatie van een vergaderlocatie moet vooral centraal zijn, in het centrum van de stad of dicht bij een treinstation.

Interviewer: Wat is belangrijk bij de inrichting van een vergaderzaal?

Respondent: Wi-Fi, hoe organischer hoe beter (tafel met stoelen hoeft niet per se), schrijven/tekenen op alles (flipovers). Een voorbeeld van een vergaderlocatie in Amsterdam; alles was bekleed met whiteboard (een hele muur/ruimte), dat stimuleert creativiteit.

Interviewer: Zou het van toegevoegde waarde zijn als we laptops aanbieden om te huren/lenen? Respondent: Nee, dit hoort iedereen zelf mee te nemen.

Interviewer: Wat vinden jullie belangrijk aan de catering bij een meeting?

Respondent: Hangt af van het doel van de meeting. Alles wat het proces kan onderbreken moet je voorkomen. Faciliteiten naar keuze worden ingevoerd. Ik wil liever niet dat we tussendoor

onderbroken worden.

Interviewer: Wat voor extra activiteiten vind je leuk om te combineren met vergaderen?

Respondent: Een goede manier om creativiteit te stimuleren is om activiteiten te organiseren zoals; basketballen, sporten, fietstocht tussen het vergaderen door.

Interviewer: Welke slechte ervaringen op het gebied van vergaderingen heb je gehad?

Respondent: Van der valk hotels (warm, ramen konden niet open, luxaflex die vielen ervan af). Oncomfortabel. Hygiëne factor. Hierdoor kunnen mensen zich niet concentreren.

Interviewer: Hoe zou je de promotie aanraden voor de vergaderruimtes van the student hotel? Respondent: Hele specifieke groep is veel makkelijker dan een diverse doelgroep zoals hier bij The Student Hotel. Sociale/laagdrempelig zijn als factoren heel belangrijk. Social media kan vrij duur zijn om mee te promoten.

Interviewer: Heb je nog een aantal ontwikkelingen waar de vergaderbranche rekening mee moet houden?

Respondent: Levensmiddelen (goede koffie, biologisch) duurzaamheid, ecologisch, biologisch voeding en drank. Flexibele werktijden is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. 24 uurs mentaliteit, zoals ze die in Amerika hebben wordt steeds populairder. 9 tot 5 mentaliteit verdwijnt steeds meer. De grens tussen young professionals en de ‘oude garde’ is nog vrij groot. De young professionals passen zich meer aan, aan de omgeving, zijn flexibeler en hebben geen 9 tot 5 mentaliteit. De ‘oude garde’ willen zich minder vaak aanpassen en houden niet van veranderingen.

Interview HHS Den Haag

Wie: Sander van den Ipenburg Grijpsma Datum: 15-04-2015

Tijd: 10.00- 10.30

Locatie: The Kitchen Den Haag Opgenomen: Ja

Interviewer: U bent hier vaker geweest met de Haagsche Hogeschool om te vergaderen? Respondent: Ja wat losse afspraken en met het team.

Interviewer: Vergaderen jullie met het team buiten de deur of vaak intern?

Respondent: Het verschilt per faculteit. Binnen de Haagsche hogeschool zijn er 7 faculteiten. De wekelijkse overleggen zijn intern en 1 keer in de maand extern (een dag). Nu op dit moment twee locaties; de ene maand in Delft en de andere keer in Den Haag. Dus in principe wissel ik twee locaties af op dit moment.

Interviewer: En wanneer je dan een vergadering gaat boeken, hoe boek je dan meestal of hoe zoek je een vergadering via het internet?

Respondent: Dat doe ik niet, maar dat doet mijn assistente.

Interviewer: En voor een vergaderlocatie, wat vind je belangrijk; welke factoren?

Respondent: Logistiek, dus dat het makkelijk bereikbaar is. Ik vind dat de sfeer heel prettig moet zijn, dus een ontspannen sfeer. De prijs-kwaliteit verhouding moet in orde zijn en ook de sfeer, dus met mensen contact maken. Wat ik wel leuk vind is dat het hier vrij persoonlijk is, bijvoorbeeld de manager Dirk-Jan Doek zie ik dan wel eens, even een handje geven enz. Het is niet een formeel evenement en juist dat informele trekt mij wel aan. En ik vind het leuk om juist niet de hele tijd te zitten, dus af en toe een wandeling te maken. Af en toe tijdens een overleg gaan we ook een

wandeling maken. Als je beweegt dan heb je vaak andere typen gesprekken. Dan doe ik ondertussen een overleg, ik combineer het meestal.

Interviewer: Oké, maar hoe zou je dan arrangementen vinden waar ook echt activiteiten bij zitten? Zoals tussendoor een fiets tocht, wanneer er echt een hele dag vergaderingen zijn?

Respondent: Ja, als een activiteit een grappig dingetje is dan kan. kijk als we hier een overleg hebben, dan ga ik in de pauze even poolen meestal, omdat ik poolen leuk vind. De vorige keer ben ik met Dirk- Jan wezen schieten op de basket buiten. Ik vind het wel leuk dat er iets te doen is, dus ontspanning met inspanning. Zo heb ik het ook georganiseerd, dat er een pingpong tafel staat en dat soort dingen. Enerzijds ben je met je hoofd bezig en anderzijds ook met je handen of iets anders. En dan heb ik het liefste dicht bij, ik zou niet zo snel ergens heen gaan. En als ik een uitje wil doen, dan ga ik ook echt een uitje doen. Dan ga ik specifiek een uitje plannen met vrienden. Dat combineer ik dan niet hier mee. Sommige doen dat wel vaker. Wij gaan binnenkort koken met een groep, een kookworkshop. Kijk als jullie een keuken hebben waar je kan koken dan is dat wel leuk om dat te combineren. Interviewer: Maar niet echt weg van de locatie?

Respondent: Nee want dan wordt de logistiek te ingewikkeld, dat kost te veel tijd. Zelf ben ik altijd wel nieuwsgierig naar nieuwe dingen, als er iets bijzonders is. Bijvoorbeeld als er om de hoek een monument staat, maar ik denk dat het lastig te combineren is. Vaak heb je de tijd wel echt nodig. Tussendoor even efficiënt ontspannen en weer door.

Interviewer: Met betrekking tot boeken van de vergaderingen en het aanvragen van offertes, dat doet de assistente?

Respondent: Ja.

Interviewer: Oké, kan ik eventueel de contactgegevens van die persoon krijgen?

Respondent: Degene die dat deed, die is vorige week gestopt. Maar ik heb twee assistentes, maar degene die stopt die heeft er de meeste ervaring mee.

Interviewer: Nou als ik graag allebei de gegevens kan krijgen, want ik heb een aantal vragen met betrekking tot het zoek en boekgedrag.

Respondent: Ja, je zou het aan Diana verspaandonk kunnen vragen. Haar emailadres is;

d.verspaandonk@hhs.nl Ik weet wel dat met de prijs Marion van den Brugge veel contact met jullie heeft gehad, maar dat is ook de persoon die ermee gaat stoppen. Die vond het af en toe wel duur. Dat begreep ik en ik weet dat ze daar ook mee bezig was. En ik weet niet precies waar het zat; in de catering of iets anders.

Interviewer: Met betrekking tot dat soort vragen, hoe er wordt geboekt en waarom dat zal ik dan aan de assistente vragen. Maar ik heb nog wel een aantal vragen over het vergaderen zelf, want dat doet u zelf regelmatig. Zijn faciliteiten zoals een parkeerplaats belangrijk?

Respondent: Voor mij niet, ik heb een fiets en de rest komt vaak met het openbaar vervoer. En als er geparkeerd wordt dan zetten we het gewoon onder school neer en dan lopen ze hierheen.

Interviewer: En de locatie van een vergaderruimte, dat het echt in het centrum van de stad is of.? Respondent: Nou voor ons is het wel makkelijk dat het dichtbij de school is. Dat is prettig. Humanity house, ken je dat? Dat zit op de prinsengracht bij het paard daar. Dat is best leuk, maar dat vind ik eigenlijk weer een beetje te ver. Dit vind ik makkelijk.

Interviewer: Dus afstand speelt wel echt een belangrijke rol? Respondent: Ja voor mij wel.

Interviewer: En bij het ontvangst van een vergaderruimte; wat vind je dan belangrijk? Dat je echt persoonlijk wordt ontvangen bij de receptie en persoonlijk wordt begeleidt?

Respondent: Ja het is altijd wel handig dat, zeker als je mensen hebt die hier niet vaak komen, dat die niet de weg kwijt raken. Maar dat krijg je hier niet snel omdat de logistiek zo in elkaar zit. bij jullie is het zo makkelijk omdat jullie er zo dicht op zitten dat jullie ze meteen door kunnen verwijzen. En dat voelt gewoon goed.

Interviewer: Dus persoonlijke benadering is wel belangrijk? Respondent: Ja ik denk het wel.

Interviewer: En met betrekking tot de catering; we hebben daar nu bijvoorbeeld een

koffiezetapparaat in staan; vinden jullie het dan belangrijk dat er af en toe iemand binnen komt om koffie bij te schenken of dat het self service is?

Respondent: Ik zal het vooral self service houden. De vorige keer zat ik in dat KLM zaaltje met die blauwe stoeltjes. Nou ik vond het echt een goede plek om te zitten, want je zit daar net wat rustiger. Alleen dan heb je koffie uit kannen. Maar ik moet zeggen dat als je daar zo een automaat heb, dat

vind ik wel echt goed. Het is wel iets om over na te denken hoe je de kwaliteit van je koffie zo goed mogelijk kan krijgen. Of dat je zegt ik kom om de zo veel tijd met koffie langs, met verse koffie. Qua service zou dat nog lekkerder voelen. Als je die kant op gaat met kannen, dan ga je richting

vergadercentrum. Als je hier komt, dan kom je omdat je iets extra’s wilt. Interviewer: Ja, je wilt persoonlijk benaderd worden.

Respondent: Ja en dat de dingen gewoon lekker zijn. En wij hebben op school ook koffie automaten. De meeste gaan naar de beans, omdat daar gewoon goede koffie is.

Interviewer: En faciliteiten zoals printen scannen of faxen, maken jullie daar ook gebruik van? Respondent: Nee.

Interviewer: Vinden jullie het belangrijk dat het aanwezig is? Respondent: Nee.

Interviewer: Af en toe hebben wij de vraag gekregen of wij laptops ter beschikking hebben, en die hebben we dus niet. Is dit een factor waarop jullie een vergaderlocatie niet zouden kiezen?

Respondent: Voor mij niet. Je zou eventueel kunnen doen dat je een laptop hebt met een portable beamer. Dat je iets hebt waarmee je gewoon makkelijk even ergens kan beamen. Dat zou wel een service zijn. Vaak is het zo dat als je een beamer hebt, dan sluit je die aan op je laptop. Maar ik werk eigenlijk nooit met beamers. Vorige keer hebben we wel een flipover gehad, dat vind ik wel goed. Interviewer: Ik had laatst iemand anders die was ergens geweest waar bijvoorbeeld een hele muur vol hing met whiteboards.

Respondent: Ja dat is wel handig, voor brainstorm sessies is dat goed. Wij hebben regelmatig sessies gehad met papier. Maar daar zou je wel over na kunnen denken, dat je gewoon 1 muur hebt met whiteboard. Bijvoorbeeld in the catwalk dat je daar aan beide zijden grote whiteboards hangt. Dat kan en ook dat je wat kleinere ruimtes hebt waar je kan brainstormen. Een goede brainstorm ruimte is een creatieve ruimte. Ik vind the catwalk een goede ruimte, want vaak met brainstorm ga je bewegen. Dan ga je weer ergens anders zitten. Bij die KLM ruimte zit je meer aan tafel. Als je een iets grotere ruimte zou hebben wat brainstorm achtig is en waar je ook lekker kan zitten dan zou dat wel handig zijn. Voor grotere groepen is the catwalk prima, maar groepen tussen de 5 en 10 personen is die eigenlijk te groot. Ik weet niet of jullie dat kunnen hebben of ergens hebben?

Interviewer: Ja die nieuwe ruimte die geopend gaat worden is iets anders qua ruimte en daar is ook meer mogelijk.

Respondent: Ja ik denk dat dat wel iets onderscheidend heeft als je dat echt goed organiseert. Op de Haagsche zijn we ook bezig om creatieve ruimtes te maken en daar heb je bijvoorbeeld een groot scherm waar je internet op hebt zitten en waardoor je meteen iets kan kijken. Dat werkt wel goed. En dat je geluid hebt dat je zelf muziek kunt opzetten.

Interviewer: Dus zo veel mogelijk personaliseren eigenlijk?

Respondent: Ja personaliseren ja. Ik zou zelf een groot scherm doen waar je internet op hebt, waar je informatie op binnen kunt halen en waar je ook je muziek kan bedienen. Maar wel heel simpel te bedienen.

Respondent: Ja ik zou overal wielen onder zetten, zodat iedereen het zelf makkelijk kan verschuiven. Wat ik leuk vind bij The Catwalk is dat je hoog, laag hebt en verschillende typen stoelen hebt. Eigenlijk alles wat ook een beetje beweging veroorzaakt.

Interviewer: Jullie hebben hier natuurlijk al vaker vergaderd, wat zouden jullie vinden van een systeem dat als jullie vaker komen dat jullie extra’s krijgen of bepaalde kortingen? Dat jullie een soort vaste gast worden?

Respondent: Ik zou het wel prettig vinden. Ik heb met mijn faculteit maandelijks overleg en ik zou dan zes keer op een jaar boeken. Ik zou het wel prettig vinden als daar afspraken over gemaakt kunnen worden. Het is ook prettig dat je een bepaalde relatie hebt en dat je dan bepaalde privileges hebt. Interviewer: Op welke manier zou je benaderd willen worden nadat je vergaderd hebt bij The student hotel; via de mail, telefoon?

Respondent: Ik zou eigenlijk als mensen weg gaan of een beetje aan het einde als mensen weglopen, dat je dan vraagt hoe was het en heb je nog feedback? Of zijn er nog dingen? Dan zit het nog in het hoofd van mensen, daarna is het weg. Vaak als je het via de assistent doet, weet die het dan niet. Interviewer: Jullie zijn hier dus gekomen omdat het dichtbij is en omdat jullie hier al vaker zijn geweest, maar als jullie de naam the student hotel horen wat dachten jullie toen?

Respondent: Nou ik ben heel nieuwsgierig, dus ik wilde sowieso komen kijken.

Interviewer: Ja mensen associëren vaak niet vergaderen bij de naam the student hotel.

Respondent: Ja en als je op de website kijkt dan is het ook niet duidelijk. Ja, want als iemand kamers boekt, dat mis ik dan. De combinatie slapen/werken mis ik dan.

Interviewer: Wat zou je vinden wat er in een online brochure moet staan?

Respondent: Dat er goed mogelijk is wat er kan en impressiefoto’s, zodat je ziet wat er mogelijk is. En dat je een paar prijzen hebt, arrangementen en de prijs per ruimte. Dat als je snel kijkt dat je meteen de goede informatie krijgt.

Interviewer: En arrangement, dus slapen/vergaderen/eten, zouden jullie daar interesse in hebben? Respondent: Ja voor slapen is voornamelijk mensen die internationaal zijn, dus uit het buitenland. En we willen de meest internationale hogeschool worden, dus dat is voor jullie interessant. Ik denk dat je daar goede verbindingen mee legt. We hebben iets van 400 internationale studenten, dus dat is al best wat. Veel studenten zullen hier ook gebruik van maken. Dus dat is wel iets waar jullie over na kunnen denken, hoe jullie het gezellig kunnen maken. Bijvoorbeeld bij de introductieweek, dat je daar iets bij kunt doen. Bepaalde activiteiten. Studenten hebben relatief weinig geld, en je mist iets in de omgeving. Dit spreekt wel aan (the kitchen) voor internationale, open ruimte. Ik denk dat het goed is om een happy hour te organiseren zodat er meer studenten van buitenaf op af komen. Ik denk dat daar best wel een markt in zit. Dan krijg je wel een loop van studenten. Daar ben ik wel

geïnteresseerd in als jullie zoiets gaan doen.

Interviewer: Nog een vraag met betrekking tot ontwikkelingen op het gebied van technologie en voeding, want er komen bijvoorbeeld steeds meer producten die lokaal of biologisch zijn. Waar vind jij dat the student hotel rekening mee zou moeten houden met betrekking tot de vergaderruimte? Respondent: Ik vind die sandwiches hier wel prima. Gewoon dat er een beetje aandacht is, ik zou het niet te duur proberen te maken. Gewoon goede producten. Ik miste alcohol vrij bier, dat is wel handig

om te hebben. Dat experimentele dat zou ik proberen. Ik zou voorop lopen in trends en grappige dingen, zoals krekels of spinnen. Dus dat internationale gevoel aftappen. Dus dat alles op elkaar aan sluit. Dat je niet een boterham met kaas hebt, maar dat je daar wat meer in gaat mixen. Ik zou je aanbod internationaal doen.

Interviewer: In september hebben we een groot openingsfeest voor de bazar. Een groot

internationaal evenement waar workshops worden gehouden en waar gastsprekers komen. Wij willen daar per bedrijf of instelling een aantal mensen voor uitnodigen. Er komen meerdere van de Haagsche hogeschool. Het lijkt me leuk dat verschillende bedrijven/instellingen samen komen om te

In document Vergaderen in Den Haag (pagina 52-101)