• No results found

4 Methode

9.2 De respondenten

Janine (67)

Janine heeft veel ervaring met bewonersinitiatieven, heeft onder andere 5 jaar in de WAP

commissie gezeten, wat een afscheiding van het wijkplatform. Daarnaast is ze als vrijwilliger actief. Astrid weet wat er onder de mensen leeft. Praktisch gezien staat haar grote netwerk ter beschikking

en heeft ze ingangen bij het stadsdeel. Haar zelfwens is een leefbare wijk onderhouden en creëren waar mensen elkaar kennen. Wijkwens: een gezellige wijk die goed wordt gepromoot zodat het imago er op vooruit gaat.

Lieve (42)

Lieve heeft zelf kinderen en bezit zo veel kennis over kinderen in de buurt. Daarnaast bezit ze veel kennis over buurtprojecten en het proces van uitvoering; hoe t afloopt en uitwerkt. Ook, door haar eigen nieuwgierigheid en openheid heeft ze veel inzicht in cultuur van de wijk. Haar theaterwerk in het interculturele circuit kan ook kennis en inzicht bieden. Praktisch gezien heeft Lieve een raam waar bijvoorbeeld een poster opgehangen kan worden. Ook kent ze heel veel, verschillende, mensen in de buurt. Wens voor de wijk: dat iedereen, arm of rijk, meer of minder begaafd, alle culturen, open voor elkaar staat. Zelfwens: een gezellige club mensen.

Albert (52)

Grafisch ontwerper, webmaster. Kennis: fotografie, social media, websites; grafisch ontwerpen. Heeft veel audiovisuele apparatuur ter beschikking: camera’s, lenzen, computers. Zelfwens: mensen leren kennen. Albert heeft vroeger weinig in de buurt gedaan, en wil daar verandering in brengen. Hij vindt het waardevol om de buren en buurtbewoners te kennen en wil het dorpse gevoel

terugbrengen. Kees stelt meteen de vraag waarom de helft van de buurt niet aanwezig is en vindt dat daar over nagedacht moet worden. Is ook actief bij Katten in Transvaal; aangezien ook kattenliefhebbers elkaar best mogen kennen.

Lisa (27)

Lisa heeft gestudeerd in mode industrie. Nu doet ze vooral conceptontwikkeling. Alles is een merk, en heeft een verhaal wat verteld wordt. Lisa’s kracht is het omzetten van ideeën in een coherent geheel en een gezicht geven. Ze is hier komen wonen als student, en vindt leuk dat het steeds meer een wijkje wordt met een open, toegankelijk karakter. Kennis: denken in concepten; hoe vat je iets in tekst en beeld? Praktisch: kennis en computer. Wijkwens: dat jonge mensen zich gemakkelijker gaan voelen. Wens voor zichzelf: vergroting van zakelijk en persoonlijk netwerk , groeien als mens,

Nelly (27)

Nelly is filosoof. Praktisch en kennis die ze kan delen: ze kan een website maken, is handig met schrijven, en heeft ruimte om met klein groepje bij elkaar kan komen. Nelly heeft ook veel

contacten met universiteiten; eventueel voor artikelen. Wens wijk: activiteiten communiceren zodat iedereen zich aangesproken voelt. Eigen wens: buurt en mensen beter leren kennen.

Anita (45)

Kennis: kan websites bouwen, samen met Anna zijn ze erg bedreven in Wordpress. Anna en zij kennen elkaar vanuit Steve Biko bewonersgroep, veel gedaan. Nu commissie vanuit complex waar ze wonen. Ze hebben ooit www.transvaalbuurt.net opgezet. Alles was op vrijwillige basis, maar uiteindelijk is het weggesijpeld, wat interessant is hoe dat zo gekomen is. Haar enthousiasme is een kracht, welke ze kan kan overbrengen maar ook anderen in mee kan krijgen. Wens van haarzelf: persoonlijke binding; kent in deze groep niemand, maar over het algemeen wel. Wens voor de buurt: minder ‘hipsters’ meer buurtbewoners, voor de buurt door de buurt.

Hanna (43)

Planoloog; nu als zelfstandige, maar lang in dienst geweest. Heeft een groot netwerk, kan makkelijk mensen met elkaar in contact brengen en weet hoe ergens geld voor te krijgen is. Heeft een

uitgebreide kennis van wijkaanpak en plannen schrijven. Wens wijk: energie kanaliseren die ontstaan is afgelopen jaren. Ook ziet ze graag dat mensen hier willen wonen en ondernemen. Wens zelf: netwerk warm houden. Daarnaast wil Louise graag haar kennis en ervaring van fotografie uitbreiden, wat een hobby van haar is.

Fedde (28)

Heeft een opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming (CMV), een ‘bachelor in Social Work’. Kennis: ontwerpen en uitvoeren maatschappelijke projecten, waar hij veel ervaring in heeft. Ook heeft Joris ervaring in het verbinden en begeleiden van verschillende groepen. Hij heeft veel vergunningen aangevraagd en is beveiliger dus weet van veiligheid omtrent evenementen. Praktisch: groot netwerk: doet mee aan Academie van de Stad (project van Ymere). Doet nu projecten om taalachterstand van kinderen te verkleinen, waarmee ze 150 buurtkinderen bereiken. Joris werkt veel vanuit het Tugelahuis. Wens voor de wijk: Fedde wil graag het draagvlak vergoten, het valt hem op dat het meerendeel van de wijk niet aanwezig is en een grote doelgroep niet wordt bereikt. Hij ziet ook dat instanties vaak langs elkaar heen werken. Hij vind het belangrijk dat projecten duurzaam en zelfredzaam zijn zodat ze kunnen worden doorgezet. Wens van hemzelf: netwerk vergroten en hij vindt het leuk om iets zinnigs te doen.

Herbert (42)

Herbert is werkzaam geweest in de GZ en heeft interimwerk gedaan. Praktisch: heeft tijd, veel ideeën, en heeft een praktische instelling maar kan ook conceptueel denken. Kennis: organiseren, coördineren, en de gezondheidszorg. Persoonlijke drive: het valt Herbert op dat het Steve Bikoplein vaak leeg is en vraagt zich af waarom er niet meer kinderen spelen en bedrijvigheid is. Een

persoonlijke wens is om Steve Bikoplein bruisender te krijgen, dat je naar buiten loopt en er veel te doen is. Ook ziet hij graag dat het socialer wordt; meer gesprekjes en gezelligheid. Hij merkt dat er veel energie aanwezig is en wil deze mobiliseren. Wens voor de buurt: veiliger, vooral qua verkeer, en meer bruisend.

Anna

Anna heeft met Anita in de bewonersgroep gezeten en woont al 20 jaar in de buurt. Hierdoor weet ze wat er speelt. Ze heeft veel kennis van interculturele relaties en vindt het belangrijk dat deze worden verbeterd in de wijk. Praktisch: Anna is fotograaf, kunstenaar en vormgever, en heeft een computer ter beschikking. Ze heeft kennis van grafische programa’s. Ze is ook bedreven in webdesign. Daarnaast heeft ze heeft veel tijd te besteden. Haar wens voor de wijk is dat mensen meer samenkomen en dat er meer manieren zijn waarop dit kan gebeuren. Bovendien stimuleert ze graag positiviteit en positieve energie als plan van aanpak. Zelfwens: meer aansluiting bij bewoners en een vergroting van netwerk, ook voor werk.