• No results found

106

De analyse van het beleidsarrangement rondom stedelijke herverkaveling hebben geleid tot factoren die van invloed zijn voor de toepassing van stedelijke herverkaveling en kunnen worden gezien als aanbevelingen voor betrokken partijen. Deze zijn tot stand gekomen aan de hand van de analyse van de verschillende proefprojecten waarbij eerder besproken onderdelen van de

beleidsarrangementen benadering centraal stonden. De informatie is verkregen door het afnemen van interviews waarbij interview vragen werden geclusterd in vragen die betrekking hadden op het discours, coalities, hulpmiddelen en spelregels. Hierdoor werd de verkregen informatie geclusterd van verschillende dimensies van het beleidsarrangement. Hierdoor was het eenvoudig om

verschillende factoren die van invloed zijn voor de toepassing van stedelijke herverkaveling. Hierbij werd er gelet op zaken die structureel terug kwamen tijdens de interview gesprekken en die in alle geanalyseerde casussen belangrijk waren, zoals het aansturen op een positieve businesscase. Een kritische kanttekening bij het vergaren van data is dat dit slechts is gebeurd op basis van drie casussen. Hierdoor zijn onderzoeksresultaten niet automatisch generaliseerbaar. Wellicht spelen er bij andere casussen andere factoren een rol en spelen factoren die in dit rapport benoemd zijn een minder prominente rol bij deze casussen.

In dit rapport zijn met name de bevindingen en ervaringen van experts op het gebied van stedelijke herverkaveling inzichtelijk gemaakt. Er is minder aandacht voor de bevindingen van private partijen die in principe verantwoordelijk zijn voor de toepassing van het instrument. Dit komt omdat het bij de geanalyseerde casussen gaat om proefprojecten waarbij publieke partijen en

grondeigenaren nog met elkaar in onderhandeling zijn. Dit heeft het contact met private partijen voor dit onderzoek bemoeilijkt. Op de eerste plaats is er bij private partijen nog niet altijd draagvlak voor het instrument waardoor ze minder genegen zijn om hierover te praten. Daarnaast is het ook zo dat gemeenten vaak liever niet wilde dat een buitenstaander met grondeigenaren in gesprek gaat. Dit kan volgens de gemeenten mogelijk het proces frustreren. Er is wel wat telefonisch contact geweest met enkele private eigenaren, maar dit bood te weinig houvast om op basis hiervan uitspraken te doen en conclusies te trekken. Deze gesprekken zijn dan ook niet in dit rapport opgenomen en zijn niet terug te vinden in de bijlagen van dit rapport.

Voor vervolg onderzoek kan het echter wel interessant zijn om juist meer te focussen op de rol van grondeigenaren in het proces. Dit zou kunnen worden gedaan als het instrument al op enkele locaties is toegepast. Op dit moment nemen grondeigenaren nog een erg afwachtende houding aan, omdat het instrument nieuw is en de onderhandelingen tussen betrokken partijen nog plaatsvinden. Dit maakt het lastig om de ware bedoelingen van private partijen inzichtelijk te maken. Wel zou het erg waardevol zijn om onderzoek te doen naar de rol van private partijen bij stedelijke

herverkaveling. Hiermee kunnen private partijen worden ondersteund in de zoektocht naar een succesvolle toepassing van het instrument.

Een andere mogelijkheid voor vervolgonderzoek is om op dit onderzoek een game- simulatie toe te passen. Hierbij kunnen er aan de hand van een aantal te ontwikkelen scenario’s bij een casus worden bekeken wat de mogelijkheden voor toepassing van het instrument zijn op deze locatie. Op basis van de in dit onderzoek verkregen inzicht in de factoren die van invloed zijn op de toepassing van stedelijke herverkaveling kunnen scenario’s worden opgesteld. Middels een rollenspel kan worden nagegaan of stedelijke herverkaveling kansrijk is op die locatie. Belanghebbenden kunnen dan worden uitgenodigd om deel te nemen aan de game, waardoor zij mogelijk nieuwe inzichten krijgen in de ontwikkeling van een gebied door middel van stedelijke herverkaveling. Aan de hand van het handelen van deze belanghebbende in verschillende scenario’s kan worden bekeken in welke scenario’s herverkaveling kansrijk is. In de scenario’s kan worden gevarieerd met verschillende discoursen, inzet van hulpmiddelen, gevormde coalities en spelregels.

107

Aquarius, T. (2016, augustus 3). Interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Den Haag.

Arts, B., & van Tatenhove, J. (2004). Policy and Power; A conceptual framework between the old and new paradigm. Policy Sciences, Volume 37, Issue 3, 339-356.

Arts, Leroy, & Tatenhove, V. (2006). Political Modernisation and Policy Arrangements: A Framework for Understanding Environmental policy change. Springer Science doi: 10 1007/s111115-006-

0001-4, 93-106.

Braakensiek, M. (2015). Eindrapportage: Open consultatieronde wettelijke regeling Vrijwillige

Stedelijke Herverkaveling . Heerenveen: Anteagroup.

Brand, & Kuijer. (2016). Stedelijke herverkaveling Steenwijk centrum: Pilotstudie Stedelijke

Herverkaveling Provincie Overijssel. Apekdoorn: Het Kadaster.

Bressers. (1993). Beleidsnetwerken en instrumentenkeuze. Beleidswetenschap #4, pp. 309-330. Broekhuis, B. (2016, september 21). Interview door F. Jansen [geluidsopname} Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Nijverdal.

Buitelaar. (2010). Grenzen aan gemeentelijk grondbeleid. Ruimte en Maatschappij (2) #1, 5-22. Buitelaar, E., Witte, P. (2011). Financiering van gebiedsontwikkeling. Den Haag: Planbureau voor de

leefomgeving.

Buitelaar, & Wouden, v. d. (2012). Herdefiniering van onze planningscultuur: Binnenstedelijk en organisch. ROmagazine (30) #6, 12-15.

Buitelaar, Segeren, & kronberger. (2008). Stedelijke transformatie en grondeigendom. Den Haag: Ruimtelijk Planbureau Den Haag .

Commissie Stedelijke Herverkaveling. (2014). Grenzen verschuiven. Amersfoort: Commissie Stedelijke Herverkaveling.

Dryzek, J. (. (1997). The Politics of the Earth. Environmental Discourses. Oxford: Oxford University Press.

Expertgroep provincie Overijssel . (2016). Provincie Overijssel en het instrument Stedelijke

Herverkaveling. Apeldoorn: het Kadaster.

Gijsendorffer, A. (2016, augustus 25). Interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Zwolle.

108

Giddens, A. (1984). The Constitution of Society. Outline of the Theory of Structuration. Los Angeles: University of California Press.

Hajer, M. (1997). The Politics of Environmental Discourse: Ecological Modernization and the Policy

Process. Oxford: Oxford University Press.

Hartman, & Spit. (2015). Dilemmas of involvement in land management – Comparing an active(Dutch) and a passive (German) approach. Land Use Policy (42), 729-737.

Hegeman, F., (2016 november 17)Telefonisch interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Nijmegen

het Kadaster. (2013). Stedelijke Herverkaveling: op weg naar een wettelijke regeling. Apeldoorn: het Kadaster.

het Kadaster. (2016, juli 10). Het kadaster. Opgehaald van Het kadaster:

http://www.kadaster.nl/web/Themas/Themapaginas/dossier/Stedelijke-herverkaveling-wat- is-het.htm

Het Kadaster. (2016, juli 8). Het kadaster. Opgehaald van Kadaster:

http://www.kadaster.nl/web/Themas/Ruimtelijke-ontwikkeling/Landelijk- gebied/Verkavelen-voor-groei-3.htm

IAA Architecten. (2016). Schets Noordkant Grotestraat. In opdracht van Hegeman B.V.

Krabben, Van der., (2011). Gebiedsontwikkeling in zorgelijke tijden: Kan de Nederlandse ruimtelijke

ordening zichzelf nog wel bedruipen? Nijmegen: Radboud Universiteit.

Krabben, Van der., Lenferink, Martens, Portier, & Stoep, V. d. (2013). Onderzoek innovaties bij

integrale gebiedsontwikkeling en knooppuntontwikkeling. Nijmegen: NWO Verdus &

Stadsregio Arnhem Nijmegen.

Krabben, Van der., (2014, september 29). stedelijke herverkaveling. Hoorcollege Locatie en

Gebiedsontwikkeling . Nijmegen: Radboud Universiteit Nijmegen.

Krabben, Van der, E., (2016, september 12) Telefonisch interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Nijmegen

Kuijer, G (2016, augustus 18). Interview door F. Jansen [geluidsopname] Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Apeldoorn.

Larsson, G. (1997 ). Land Readjustment: A Tool for Urban Development . HABITAT INTL. Vol. 21, No.

2, , 141-152, .

Lenferink, S. (2016, juli 11). Interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Nijmegen.

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. (2012). Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. Den Haag: Ministerie van Infrastructuur en Ruimte.

Noordzuiden, Radboud Universiteit, het Kadaster. (2016, juni 16). Presentatie: Proefprogramma Stedelijke herverkaveling Pilotproject Zevenaar. Zevenaar, Gelderland, Nederland.

109

Planbureau voor de leefomgeving. (2012). Vormgeven aan de spontane stad. Den Haag: Planbureau voor de leefomgeving.

Pol, G. (2016, augustus 23). Interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Zevenaar.

Provincie Gelderland. (2015). Oplegnotitie bij verkenningsrapport stedelijke herverkaveling. Arnhem: Provincie Gelderland.

Provincie Gelderland. (2015). Stedelijke herverkaveling in Gelderland. Arnhem: Provincie Gelderland. Provincie Gelderland. (2016). Aanpak Steengoed benutten. Arnhem: Provincie Gelderland.

Rijksoverheid. (2016, juli 1). definitieve consultatieversie aanvullingswet grondeigendom (omgevingsvisie). Den Haag.

Saunders, Lewis, & Thornhill. (2008). Methoden en technieken van onderzoek. Amsterdam: Pearson Education.

Sharp, & Richardson. (2001). Reflections on Foucauldian Discource Analysis in Planning and Environmental. Journal of Environmental Policy and Planning Vol. 3, No. 3, 193-210.

Stoep, Van der., Nibbelink, Bonke, & Krabben, Van der,. (2013). Stedelijke herverkaveling als aanjager van stedelijke herontwikkeling. Real Estate Research Quartelry, 40-51.

Sturre, R. (2016, september 9). Interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Steenwijk.

Tatenhoven, Van., Arts, & Leroy. (2000, P.54). Political Modernisation and the Environment: The

renewal of environmental policy arrangements. Dordrecht: Kluwer Acedemic Publ.

Uum, Van, E. (2016, juli 27). Interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Amsterdam.

Wieland, G. (2016, juli 19). Interview door F. Jansen [geluidsopname]. Master thesis, De toepassing van stedelijke herverkaveling. Arnhem.

Wijk, van, J., Engelen, R., & Blom, W. (2001). Verkenning van Methodieken ten behoeve van

netwerkanalyses in transitieonderzoek. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en

Milieu.

110