• No results found

3 Het SIP-G model en andere modellen

3.4 Racewagenmodel en SIP-3G .1 Het racewagenmodel

In Telgen en de Boer (2004) wordt het racewagenmodel uitgelegd (zie figuur 3.6).

Figuur 3.6: Het racewagenmodel

De witte balk in het midden van figuur 3.6 geeft het inkoopproces weer dat gevolgd moet worden. De eerste drie stappen zijn integrerend en de laatste drie ondersteunend. De donkere elementen zijn de andere (ondersteunende) onderdelen van de inkoopfunctie.

De belangrijkste relaties worden gelegd met de interne klanten die hun inkoopbehoefte specificeren en de leveranciers van wie de producten en diensten worden ingekocht. Dat zijn de wielen van racewagen. Het inkoopproces heeft verder nodig dat er methodes en procedures worden opgesteld, zodat duidelijk is wie, wat doet op welke manier.

Personeel en organisatie gaan over de personen die het inkoopproces uitvoeren en hoe ze samen dienen te werken.

De informatievoorziening zorgt ervoor dat de informatie die nodig is om het proces uit te kunnen voeren toegankelijk is.

Het inkoopbeleid moet afgestemd zijn op het algemene inkoopbeleid. Beide bepalen de richting van de racewagen en zijn daarom afgebeeld als de spoilers. Van dat beleid moeten de prestatie-indicatoren direct worden afgeleidt. De indicatoren zorgen ervoor dat men op de goede weg blijft gaan en is daarom afgebeeld als het wegdek.

3.4.2 De vergelijking met SIP-3G model

De eerste drie stappen van het inkoopproces zijn ook terug te vinden bij de beide vormen van

inkoopactiviteiten van het SIP-3G model. In dat model zijn de stappen echter veel uitgebreider dat het inkoopproces van racewagenmodel en daar wordt ook onderscheidt gemaakt in twee type

inkoopprocessen. De laatste drie stappen komen niet terug, omdat ze niet onder de ‘early involvement’ van de inkoopfunctie horen.

3 Het SIP-3G model en andere modellen

Organisatie en personeel tonen gelijkenis met de ‘kwaliteit en kwantiteit van de inkoopprofessionals’. De methoden en procedures zijn geen apart onderdeel, maar komen eventueel per stap van het SIP-3G model terug.

Informatie is te vergelijken met ‘ICT-systemen’.

De interne klanten staan inderdaad aan het begin van de inkoopactiviteiten. De ‘verzoeken aan inkoop’ is helemaal gewijd aan de aanvragen van die klanten. Verder zijn ze ook een belangrijk onderdeel van het meet- en verbetersysteem.

De leveranciers en de specifieke aandacht voor hen, komen in meerdere gedeeltes van het SIP-3G model terug. Bijvoorbeeld als er met hen wordt samengewerkt, of als ze worden geëvalueerd.

De afstemming van het inkoopbeleid met het algemene beleid is bij het SIP-3G model is al in de vorige paragraaf besproken.

De prestatie-indicatoren komen overeen met de ‘inkoopprestaties’.

Het racewagenmodel is eigenlijk een heel primitieve versie van de inkoopfunctie. Alle onderdelen komen in elke organisatie terug en iedereen die een beetje ervaring heeft met inkoop zal dat beamen. Omdat het zo globaal beschreven is, voegt het voor een organisatie weinig toe. De meer uitgebreide modellen, die voorheen zijn behandeld, zijn destijds wel gebaseerd op dit soort modellen. Het racewagenmodel is dus wel van waarde geweest voor het inkooponderzoek.

3.5 Conclusies

Voor een aantal (sub)onderdelen van het SIP-3G model zijn de uitwerkingen van andere modellen uitgebreider.

Figuur 3.7: Andere modellen met een uitgebreide uitwerking van de onderwerpen van SIP-3G onderdelen Verder zijn veel losse onderdelen van het SIP-3G model in een ander model wel ergens genoemd. De methode om de huidige situatie te meten en verbeteringen te realiseren m.b.v. een volwassenheidsmodel wordt in het MSU model ook gebruikt.

Onderdeel: Uitgebreide

uitwerking:

Inkoopactiviteiten voor een materiaalgroep SIPD

Meten en verbeteren van de inkoopprestaties MSU

Kwaliteit en kwantiteit van de inkoopprofessionals MSU

ICT-systemen MSU

Het racewagenmodel is te algemeen, om van praktisch nut te kunnen zijn voor Siemens en de ‘early involvement’ van de inkoopfunctie.

Het geeft wel de basiselementen aan die in alle inkoopmodellen terug te vinden zijn.

3 Het SIP-3G model en andere modellen

De toegevoegde waarde van SIP-3G is echter de manier waarop alle onderdelen in één model zijn gezet en de extra elementen die daar aan toegevoegd zijn. Het feit dat er en een opsplitsing is gemaakt in de twee soorten activiteiten, dat er vier soorten inkoopondersteuning zijn en dat er ook ruim aandacht is besteedt aan de inkoopinterface: de plek van de inkoopfunctie binnen de rest van de organisatie.

De discussie over wat nu wel en niet bij de inkoopfunctie hoort komt bij de andere modellen niet terug. Er wordt standaard uitgegaan van een heel brede (of juist smalle, zie het racewagenmodel) definitie. Dat sluit niet aan bij de praktijk, waarin de inkoopprofessionals vaak een veel kleinere rol krijgen toebedeeld. De rol van de inkoopfunctie is een belangrijk discussiepunt waarmee verbeteringen bij de andere

onderdelen te realiseren zijn, vandaar ook het onderdeel ‘inkoopverantwoordelijkheid’.

Verder laat het model zien dat de activiteiten pas goed kunnen worden uitgevoerd als de verzoeken aan de inkoopfunctie en de informatie van voldoende kwaliteit zijn. In andere modellen wordt daar geen expliciete aandacht aan besteed.

Ook het belang van de prestatiemeting is duidelijk zichtbaar gemaakt in het model. Waar men op afgerekend wordt is waar men zijn aandacht aan besteedt.

Tenslotte zijn de onderdelen concreet en praktisch. Er zijn geen vage en algemene onderdelen zoals: globalisering, methodes en procedures, inkoopbeleid en het formuleren van richtlijnen, terwijl de essentie van de andere modellen zijn wel zijn verwerkt in het SIP-3G model. Daaruit blijkt hoe compleet het model is. Globalisering is bijvoorbeeld geen apart thema, maar bij verschillende onderdelen komt dit wel

concreet terug.

Veel onderdelen van het SIP-3G model komen overeen met bestaande modellen. Het model is echter uniek t.o.v de bestaande modellen. Het is praktisch, compleet en levert nieuwe inzichten op, die niet in bestaande modellen te vinden zijn.

4 Meten en verbeteren met het SIP-3G model

4. Meten en verbeteren met het SIP-3G model

In §4.1 staat de uitleg over het gebruik van het model om tot een verbeteringsplan te komen voor de gehele inkoopfunctie van een divisie. Om het model te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om meetbaar te maken per onderdeel in welke fase men zich bevindt en wat de eisen zijn om naar een hogere fase te gaan. Hier is een overzicht van gegeven in §4.2. In de laatste paragraaf (§4.3) staat uitgebreider beschreven welke kenmerken horen bij welke fase.

4.1 Aanpak: huidige-, gewenste situatie en verbeteringsplan