• No results found

Waarom Wat

8.2 Promotie content

Naast het promoten van de journalistieke start-up en het idee hierachter, kunnen ook de producten ervan gepromoot worden.

8.2.1 Op het platform zelf

Er kan op een platform op diverse manieren verwezen worden naar de content die

aangeboden wordt. Zo heeft ProPublica een link naar de Data Store in de voettekst van elke webpagina en worden er artikelen over de Data Store op de homepage van het platform geplaatst. Ook is er een link naar de Data Store te zien op het blog van ProPublica. De datasets zijn gerangschikt naar categorie, zodat de bezoeker ziet welke nog meer aangeboden worden in dezelfde categorie. Dit is te zien in afbeelding 8.4.

Afbeelding 8.4 Keuze uit datasets in de Data Store

Bij Myjour verschijnen andere artikelen onderaan het gelezen artikel, zodat de lezer meteen weer een nieuw artikel kan kopen. Deze andere artikelen zijn niet gerelateerd aan het gelezen artikel. Daarnaast kan de lezer auteurs naar keuze volgen. Door op de auteur te klikken, worden alle artikelen van deze auteur op chronologische volgorde weergegeven.

Ook bij De Correspondent zijn artikelen per auteur terug te vinden. Wanneer de lezer bij deze artikelen kijkt, worden andere auteurs aanbevolen als ‘verwante correspondenten’ (afbeelding 8.5). Indien relevant wordt onder een artikel verwezen naar een ander artikel op De Correspondent.

Afbeelding 8.6 Promoten om meer te lezen op Blendle Afbeelding 8.5 Promoten om meer

te lezen op De Correspondent

Blendle geeft de mogelijkheid om na het lezen van een artikel de hele editie waarin het geplaatst is aan te schaffen (afbeelding 8.6). Op deze manier hoeft een lezer niet elk stuk uit één editie apart te kopen. Ook worden na het lezen van een aangeschaft artikel suggesties voor gerelateerde artikelen gegeven. Deze suggesties zijn gebaseerd op relevantie qua onderwerp of uitgave.

Blendle maakt uit het dagelijkse aanbod van artikelen een keus welke zij de beste vinden. Deze geven zij onder de naam ‘Staff Picks’ in het submenu op het platform weer (afbeelding 8.7).

Net als Blendle, licht eLinea dagelijks een aantal artikelen uit (afbeelding 8.8). Ook geeft eLinea onder elk artikel suggesties voor gerelateerde artikelen.

Afbeelding 8.8 Uitgelichte artikelen op eLinea

8.2.2 E-mail notificatie

Door het gebruik van e-mail notificaties blijft de afnemer op de hoogte van wat het platform biedt. Volgens de Telecommunicatiewet moet de ontvanger de verzender van tevoren toestemming geven voor het toesturen van deze e-mails. Deze toestemming kan alleen gegeven worden op basis van de juiste informatie en uit vrije wil. Daarbij moet ook duidelijk gemaakt worden voor welke doeleinden het verkregen e-mailadres eventueel gebruikt zal worden. Hiernaast moet de ontvanger van de e-mail altijd aan kunnen geven geen prijs meer op de mails te stellen. (Rijksoverheid, 1998).

Jelle Kamsma (2014b) geeft aan dat het versturen van e-mail notificaties voor LocalFocus goed werkt: “We mailen ze altijd zodra er een nieuwe dataset is. Daar doen we dan ook een paar mogelijke grafiekvormen bij,” vertelt Kamsma. “We merken dat bijvoorbeeld Dichtbij zo goed als alles gebruikt.” Ook de b2c best practices Blendle, Myjour en eLinea maken gebruik van e-mailalerts om gebruikers op de hoogte te houden.

In hoofdstuk 5.1.3 is te lezen dat een meerderheid van de respondenten van beide doelgroepen het (zeer) belangrijk vindt dat redacties via e-mail op de hoogte worden gebracht wanneer een nieuw dossier op het platform geplaatst is.

8.2.3 Freemiums

Het weggeven van een gedeelte van de content, om de drempel tot aankoop van het geheel te verlagen, is een veelgebruikte manier van promotie in de nieuwe journalistiek. Dit

hebben. Ze kunnen er kosteloos kennis mee maken, tot een bepaalde grens (Anderson, 2009).

Alle best practices maken gebruik van het freemium model. Zo geven Blendle en Myjour een starttegoed cadeau aan nieuwe gebruikers. Bij LocalFocus wordt een testperiode

afgesproken met een redactie die een abonnement op het platform overweegt. eLinea biedt twee dagen gratis lezen aan. De Correspondent geeft elke dag een gratis artikel weg en artikelen die door leden gedeeld zijn op social media, kunnen gratis door hun volgers gelezen worden. Tot slot zijn er in de Data Store van ProPublica een aantal gratis datasets aanwezig. Van de datasets waarvoor betaald moet worden, kan een gratis probeerversie gedownload worden.

8.2.4 SEO

Search engine optimization, ofwel SEO, houdt in dat een website goed gevonden kan worden bij zoekopdrachten. Goede vindbaarheid door zoekmachines kan als

promotiemiddel gezien worden. Door content te voorzien van één of meer kernwoorden – woorden waarvan te verwachten is dat de doelgroep ze als zoekterm gebruikt – is de kans groter om hoger in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines te verschijnen. Het is belangrijk dat het kernwoord op de volgende plaatsen in de content te vinden is:

- de titel; - de paginatitel; - de url van de pagina;

- de tekst, met name in de eerste alinea; - de tussenkoppen;

- de meta-omschrijving;

- de alt-tags van eventuele afbeeldingen.

Wanneer het kernwoord in al deze onderdelen voorkomt, zal de zoekmachine de content herkennen als relevant. Op deze manier is het mogelijk de zoekresultaten te beïnvloeden. SEO werkt alleen als het gaat om openbare content. Web inhoud dat achter een

betaalscherm zit, is verborgen voor een externe zoekmachine en kan daarom niet meegenomen worden in de zoekresultaten (Oord, 2014).

De SEO kan gecontroleerd worden aan de hand van een SEO-tool die aan een website is gekoppeld. Een voorbeeld hiervan is te zien in bijlage XVlll.

Google had in 2013 een marktaandeel van 93% en is daarmee de grootste zoekmachine. Het social mediaplatform van Google, Google+, is verbonden aan de zoekresultaten van Google. Het delen van de content op Google+ heeft een positieve invloed op de

Afbeelding 8.9 Knoppen om pas aangekochte content te delen op social media en op het eigen platform (Blendle)

8.2.5 Social media

In paragraaf 8.1.6 kwam naar voren dat promotie van een journalistieke start-up via social media succesvol kan zijn voor de langdurige b2b klantrelatie. Ook de geboden content kan gedeeld worden op social media. Dit gebeurt bij Blendle, Myjour, eLinea en De

Correspondent door middel van deelknoppen (afbeelding 8.9) die bij het aangeschafte of gelezen artikel staan. Bij Blendle en Myjour is het ook mogelijk het aangeschafte artikel op het platform zelf met andere gebruikers te delen.

De best practices met een b2b-model hebben geen deelknoppen voor social media bij hun content staan. De gedachte hierachter is, zoals vermeld in paragraaf 8.1.6, dat zij zich niet richten op het brede publiek. Gebruikers zullen het niet snel willen delen op social media (Kamsma, 2014b; Klein, 2014).

De helft van de respondenten onder de freelance journalisten geeft aan het gebruik van social media om hun dossiers te promoten (zeer) belangrijk te vinden, zoals ook te zien is in hoofdstuk 5.1.3. In hoofdstuk 5.2.2 kwam naar voren dat voor een meerderheid van de respondenten van redacties geldt dat zij het (zeer) onbelangrijk vinden om op social media te melden dat zij een onderzoeksdossiers hebben gedownload. Daarbij wordt aangegeven dat concurrenten dan kunnen zien waar zij mee bezig zijn. Dit willen zij liever niet.