• No results found

Enquête Verspreiding door onderzoeker

5 Doelgroepgerichte succesfactoren

5.1 Aanbiedende doelgroep: freelance onderzoeksdossiers

Voor freelance onderzoeksjournalisten is het platform bedoeld als aanvullend verdienmodel. Zij kunnen er hun onderzoeksdossiers op aanbieden.

57% 36%

7%

Zeker wel Misschien Zeker niet Gebruik platform voor verkoop

7%

86% 7%

Zeker wel Misschien Zeker niet Gebruik dossiers van

Figuur 5.1 Draagvlak platform verkoop dossiers (freelance onderzoeksjournalisten)

Figuur 5.2 Draagvlak gebruik dossiers anderen (freelance onderzoeksjournalisten)

5.1.1 Draagvlak

Zoals te zien in figuur 5.1 geeft 57% van de respondenten in deze doelgroep aan dat zij zeker wel gebruik zullen maken van het platform om hun dossiers te verkopen. Voor 86% van de respondenten geldt dat men twijfelt over het gebruik van andere

onderzoeksjournalistieke dossiers. Dit blijkt vooral af te hangen van de relevantie van de dossiers en van de mogelijkheid om eventueel met een andere onderzoeksjournalist samen te kunnen werken.

5.1.2 Interactie

In hoofdstuk 3.2 werd beschreven dat een online platform een website is waarop bezoekers met elkaar in contact kunnen komen en waar interactie en het delen van informatie mogelijk is. Er zijn diverse middelen om deze interactie mogelijk te maken, zoals:

- een gebruikersaccount; - een profielpagina; - een wiki; - een forum; - een blog. (Oord, 2014). Gebruikersaccount

Om personen toestemming te verlenen content op een platform te plaatsen, hebben zij een gebruikersaccount nodig. Hiermee kunnen zij de webruimte die hen is toegekend beheren (Brown & Wilson, 2012).

Profielpagina

Een profielpagina bevat een overzicht van gegevens over de eigenaar van deze pagina. De eigenaar kan deze zelf bewerken. Een profielpagina kan beheerd worden via een

gebruikersaccount (Oord, 2014).

Wiki

Een wiki is een interactieve manier om informatie te delen. Gebruikers kunnen hier zelf informatie aan toevoegen of in wijzigen. Hierdoor ontstaat een gespecificeerde

informatieverzameling. Een wiki kan zowel op openbare als besloten wijze aan een website gekoppeld worden (Oord, 2014).

Een voorbeeld van een openbare wiki is Wikipedia. Besloten of interne wiki’s zijn bijvoorbeeld bedrijfswiki’s waar bedrijfsgerelateerde en/of werkproces gerelateerde informatie gedeeld wordt (Slaghuis, 2009). Een voorbeeld van een bedrijfswiki is te zien in afbeelding 5.1. In de rechterkolom is te zien welke onderwerpen in de wiki te raadplegen zijn. Links is de inhoud van een onderwerp te zien.

Afbeelding 5.1 Bedrijfswiki (Github, 2014) Forum

Een forum was in de Romeinse tijd een ontmoetingsplaats waar het volk publieke zaken met elkaar besprak. Een online forum verschilt daar niet veel van. Het is een plaats op internet of binnen een website waar meningen gedeeld worden (Van Dale, 2014f). Er zijn diverse openbare fora die zich richten op discussie over een bepaald onderwerp. Bekende voorbeelden hiervan zijn het FOK!forum en het VIVA forum (afbeelding 5.2).

Daarnaast zijn er ook besloten fora waar discussies binnen een onderneming gevoerd kunnen worden.

Blog

Een blog is een logboek dat op internet wordt bijgehouden. Voor een onderneming kan een blog ingezet worden om de buitenwereld te laten zien waar aan gewerkt wordt of om vakkennis te delen met (potentiële) klanten. Er kunnen meerdere personen aan een blog werken (Oord, 2014).

Zowel Blendle als LocalFocus gebruiken een blog om verslag te doen van de ontwikkelingen van het betreffende platform.

5.1.3 Voorkeur contact

Figuur 5.3 Voorkeur contact en hulp (freelance onderzoeksjournalisten)

In figuur 5.3 is af te lezen dat de respondenten onder de freelance onderzoeksjournalisten aangeven het (zeer) belangrijk (72%) te vinden om een eigen profielpagina op het platform te hebben. Een even groot deel geeft aan dat ook de mogelijkheid dat via het platform contact met ze opgenomen kan worden, een (zeer) belangrijke rol te spelen.

In de open antwoorden van de enquête klinkt de vraag naar een mogelijkheid voor de freelance onderzoeksjournalisten om onderling samen te kunnen werken aan een (vervolg)onderzoek.

Het bekendmaken van het plaatsen van een nieuw dossier door middel van een e-mail alert naar redacties, vindt 86% van de respondenten (zeer) belangrijk. Iets meer dan de helft vindt het (zeer) belangrijk dat geplaatste dossiers via social media bekend gemaakt worden. In hoofdstuk 8 wordt dieper ingegaan op promotie via e-mail en social media.

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Melden op social media Juridische eindredactie Eigen profielpagina Contactmogelijkheid Juridische checklist E-mail alert naar redacties

(Zeer) belangrijk Neutraal (Zeer) onbelangrijk

5.1.4 Hulpvraag

Het plaatsen van de onderzoeksdossiers kent een aantal juridische haken en ogen. Hierbij komen de Auteurswet, het informatierecht en de Wet bescherming persoonsgegevens aan bod. Voor de inhoud van een dossier geldt dat wanneer deze werk van anderen bevat, zoals artikelen, hier auteursrecht op rust en daarom niet zomaar mag worden doorverkocht (Regout, 1912). Het informatierecht komt in het geding, wanneer de privacy van derden wordt aangetast. Dit kan als een dossier persoonlijke informatie bevat van een ander dan degene die het dossier aanbiedt (Counsil of Europe, 1950). Dit is ook vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens, met de toevoeging dat de persoon niet identificeerbaar mag zijn (Korthals, 2000).

De aanwezigheid van een juridische checklist op het platform wordt door 79% van de respondenten onder de freelance onderzoeksjournalisten als (zeer) belangrijk beschouwd (figuur 5.3). Voor 58% van de respondenten geldt dat zij de mogelijkheid van juridische einderedactie op de dossiers (zeer) belangrijk te vinden. Opvallend is dat 100% van de respondenten die de juridische eindredactie als zeer belangrijk aangaven, ook de juridische checklist zeer belangrijk vinden.

De meerderheid van de respondenten onder de freelance onderzoeksjournalisten geeft aan hun dossier(s) zelf te willen uploaden op het platform (figuur 5.4). Voor 14% van de

respondenten geldt dat zij dit helemaal zelf willen doen en voor 57% geldt dat zij dit zelf willen doen, met de mogelijkheid hulp van het platformbeheer hiervoor in te roepen

Op de vraag welk bedrag per download van een dossier redelijk gevonden wordt, worden zeer uiteenlopende antwoorden gegeven. Dit varieert van €0,- tot €10.000,-. Als toelichting voor het genoemde bedrag wordt in de meeste gevallen (67%) aangegeven dat dit afhankelijk is van de omvang van het dossier. Het meest genoemde bedrag is €200,- per download.

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Uploaden dossiers

Zelf doen, met mogelikjheid hulp van de platformbeheerder in te roepen Door de platformbeheerder laten doen

Zelf doen

31% 67%

2%

Zeker wel Misschien Zeker niet Dossiers gebruiken in werk

Figuur 5.6 Draagvlak gebruik dossiers in werk (redacties)