• No results found

Programma 5 Veiligheid

In document Jaarstukken 2018.pdfPDF, 3,9 MB (pagina 32-36)

2.1 Programmaverantwoording

2.1.5 Programma 5 Veiligheid

2.1.5.1 Algemene doelstelling

Inwoners van Zoetermeer voelen zich veilig in huis, in de wijk en in de stad. Door inzet van zowel professionals als vrijwilligers wordt de veiligheid en leefbaarheid in de stad gewaarborgd.

Wij werken aan het verbeteren van de veiligheid van inwoners, ondernemers en bezoekers van onze stad. Dat doen we door integraal wijkgericht nauw samen te werken met private partners, publieke partners (met name uit het sociaal domein en met veiligheidspartners zoals politie en OM) en met inwoners.

2.1.5.2 De doelstellingen van dit programma

5.1 Bevorderen van de veiligheid in de woning

De inwoners van Zoetermeer moeten zich veilig voelen in hun eigen woning. Een woningoverval en woninginbraak tasten het veiligheidsgevoel ernstig aan en kunnen langdurige emotionele effecten hebben. Door inwoners op de hoogte te brengen van de risico’s en de maatregelen die zij zelf kunnen treffen, kunnen zij de eigen verantwoordelijkheid nemen om mee te werken aan het voorkomen van inbraken. De gemeente werkt door onder andere de inzet van een bouwinspecteur die tevens als preventieadviseur woninginbraken actief is, samen met inwoners, politie, woningcorporaties en bedrijfsleven om met concrete maatregelen en voorlichting- en/of subsidieacties het aantal inbraken te verminderen. Het aantal inbraken is ook dit jaar weer verder gedaald

De bevoegdheid van de burgemeester om een tijdelijk huisverbod aan een geweldpleger op te leggen is regelmatig gebruikt.

Effectindicator

5.1 Bevorderen van de veiligheid in de woning

5.2 Bevorderen /behouden veiligheid en leefbaarheid in de wijk

Zoetermeer is een stad waar iedereen zich veilig voelt. Het openbaar vervoer, scholen en horeca zijn plaatsen in de stad waar vele mensen elkaar tegenkomen. De veiligheid en veiligheidsgevoelens op deze plaatsen moeten worden behouden en waar mogelijk worden verbeterd. Bewoners zijn daarbij onmisbaar door hun betrokkenheid door onder andere WAS en Whats' App.

Er is gekozen voor het optimaliseren en flexibeler maken van het cameratoezicht in Buytenwegh. Bij een hotspot is flexibel cameratoezicht ingezet.

Team Handhaving was actief met het verwijderen van weesfietsen en fietswrakken. Daarnaast zijn de handhavers onder andere ingezet bij evenementen, randstadrailacties en in de wijken. Handhaving heeft in de voormaatregelen (o.a. het verwijderen van brandbaar materiaal) tijdens de jaarwisseling een grote inzet gehad. Er waren dit jaar meer vuurwerkvrije zones. Het handhaven van de

vuurwerkvrije zones is goed verlopen.

Effectindicator

5.2 Bevorderen/behouden veiligheid en leefbaarheid in de wijk Gemiddeld rapportcijfer voor de

veiligheid in de buurt 7,7 7,5 7,9 ja Omnibusenquête

5.3 Behouden veiligheid in de stad

Om de veiligheid in de stad te kunnen waarborgen is een goede samenwerking met partners zoals politie, Openbaar Ministerie, ondernemers en inwoners noodzakelijk. Mede door de samenwerking zijn de criminaliteitscijfers de afgelopen jaren flink gedaald. Om dit vast te houden en zo mogelijk door te (kunnen) zetten moeten de signalen aan de voorkant nog beter opgepakt worden.

Zoetermeer heeft te maken met grootstedelijke jongerenproblematiek. Een aantal jongeren en jongvolwassenen veroorzaken in groepsverband of als individu, overlast en criminaliteit.

Problematische (jeugd)groepen en radicalisme worden integraal en multidisciplinair aangepakt. Hierin werken partners vanuit de strafrecht-, zorg- en bestuurlijke keten samen. In deze aanpak is direct contact met zowel de partners als de doelgroep het belangrijkste uitgangspunt.

Sinds april 2018 werkt de gemeente samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid aan het project Intensieve Persoonsgerichte Toeleiding Arbeid (IPTA). Dit project is erop gericht om het leven van jongeren die een hoog risico hebben om af te glijden in criminaliteit te veranderen door positieve activiteiten en werk middels intensieve coaching. Binnen deze aanpak wordt preventief en

domeinoverstijgend gewerkt met afdelingen in het veiligheids- en het sociaal domein. Door jongeren aan werk of scholing te helpen wordt overlast en jeugdcriminaliteit voorkomen.

Ondermijning kan gezien worden als een containerbegrip voor alle vormen van criminaliteit die de

verschillende partijen (o.a. Team Handhaving, politie, Belastingsdienst, Stedin) samenwerken. In deze integrale aanpak heeft de gemeente de regie en zet waar nodig bestuursrechtelijke middelen in om ondermijning aan te pakken.

De gemeente handhaaft op basis van het VTH-beleidsplan ‘Pionieren in de bebouwde omgeving’. Dit plan beschrijft de keuzes, die het college heeft gemaakt over de handhaving van regels voor de bebouwde (leef)omgeving. Het geeft invulling aan de wens en aan de taak om overeenkomstig de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) te handhaven. Daarbij zijn keuzes gemaakt wat meer of minder aandacht verdient. Deze keuzes worden jaarlijks geactualiseerd in de

Uitvoeringsprogramma's. Voor bouwtaken het Uitvoeringsprogramma 2018 en voor de milieutaken het Werkplan Omgevingsdienst Haaglanden 2018.

Op basis van het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2014 - 2018 is in 2018 ook toezicht gehouden op de naleving van de Drank- en horecawet. Controles op grond van de Drank- en horecawet betreffen integrale controles waarbij gekeken wordt naar zowel de vergunning en/of ontheffing, de inrichtingseisen, het aanwezige terras en de naleving van de leeftijdsgrenzen. Ook hebben er integrale controles plaatsgevonden in samenwerking met het Haags Economisch Interventie Team (HEIT).

De gemeente is op het gebied van rampen en crisisbeheersing in staat de directe en indirecte gevolgen van een ramp of crisis te voorzien en beheersen. Bewoners zijn geïnformeerd over de risico’s zodat zij weten wat zij zelf kunnen doen ter voorbereiding op een ramp of crisis.

Om inzicht te krijgen welke opgave nodig is om de zelfredzaamheid van ouderen en gehandicapten te vergroten, heeft de VRH samenwerking gezocht met betrokken partijen. Naast de reguliere activiteiten in het kader van brandveilig leven zijn er in 2018 ook ontruimingsoefeningen met (visueel en auditief) gehandicapten geweest en is er voorlichting gegeven aan ouderen.

Effectindicator

5.3 Behouden veiligheid in de stad

Realisatie 2017

Begroting 2018

Realisatie 2018

Doel

gehaald? Bron Gemiddeld rapportcijfer voor de

veiligheid in Zoetermeer 7,4 7,3 7,6 ja Omnibusenquête

2.1.5.3 Gerealiseerde baten, lasten en saldo per doelstelling (inclusief reservemutaties)

Bedragen x € 1.000

Rekening 2018

U I Saldo

5.1 - Bevorderen van de veiligheid in de woning 17 0 -17

5.2 - Bevorderen /behouden veiligheid en leefbaarheid in de wijk 1.769 58 -1.711

5.3 - Behouden veiligheid in de stad 12.747 69 -12.679

Totaal programma 14.533 127 -14.406

Voor een verklaring van verschillen tussen begroting en rekening wordt verwezen naar hoofdstuk Jaarrekening/Toelichting op het overzicht van baten en lasten.

Financiën op hoofdlijnen

Van het budget van € 14,5 mln. is € 8,8 mln. besteed aan de kosten voor de Veiligheidsregio Haaglanden. Andere uitgaven zijn onder andere de kosten voor de inzet van het Team Handhaving, opleggen van huisverboden, het optimaliseren en het flexibel maken van cameratoezicht,

buurtpreventieprojecten, aanpak van enge en stille plekken en de aanpak problematische jeugdgroepen.

In document Jaarstukken 2018.pdfPDF, 3,9 MB (pagina 32-36)