• No results found

Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

In document Jaarstukken 2018.pdfPDF, 3,9 MB (pagina 61-65)

2.2 Paragrafen

2.2.3 Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

De instandhouding van de kapitaalgoederen is in de gemeente Zoetermeer vastgelegd in beheerplannen, waarin het meerjarig onderhoudsprogramma en de daarbij behorende financiële middelen zijn opgenomen. In de beheerplannen is ook het gewenste kwaliteitsniveau van de voorziening vastgelegd. Hierna wordt per categorie ingegaan op het onderhoud van de kapitaalgoederen. De volgende categorieën worden behandeld:

- Openbare ruimte (wegen, water, groen) - Riolering

- Ondergrondse inzamelmiddelen - Begraafplaatsen

- Gebouwen

- Beeldende Kunstobjecten

Omschrijving Begroot Realisatie

Openbare ruimte € 5.695.604 € 7.343.127

Riolering € 2.049.890 € 2.243.435

Ondergrondse inzamelmiddelen € 530.910 € 261.138

Begraafplaatsen € 272.593 € 424.451

Gebouwen € 3.226.035 € 2.970.397

Beeldende kunstobjecten € 532.675 € 490.210

2.2.3.1 Openbare ruimte

Omschrijving algemeen beleidskader

De Beheervisie Openbare Ruimte (BOR) is in 2016 door de raad vastgesteld. In de BOR worden de kwaliteitsdoelen voor de wegen, het openbaar groen en overige voorzieningen in het openbaar gebied opgenomen. In de BOR is aangegeven wat de financiële consequenties zijn voor het onderhoud de komende 60 jaar, rekening houdend met de vastgestelde uitgangspunten. Jaarlijks wordt ruim

€ 20 mln. besteed aan het onderhoud en vervanging van de openbare ruimte.

Door wijziging in het BBV dienen m.i.v. 2017 investeringen in de openbare ruimte met een

maatschappelijk nut, evenals investeringen met een economisch nut, te worden geactiveerd en over de verwachte levensduur te worden afgeschreven.

Groot onderhoud en vervangingsinvesteringen maatschappelijke vaste activa

In 2016 is in de Beheervisie Openbare Ruimte (BOR) twee pijlers van de beheerstrategie voor de komende jaren geïntroduceerd: omgevingsbewust en risicogestuurd beheer. In 2017 is een geslaagde pilot risicogestuurd wegbeheer uitgevoerd waarvan de resultaten zijn verwerkt in het programma groot onderhoud 2018.

De begroting voor groot onderhoud en vervanging in de openbare ruimte is gebaseerd op een

theoretische levensduur van kapitaalgoederen en komen ten laste van programma 3. Dit is vastgelegd in de beheerstrategie. Hierbij is sprake van een verwachting over de ontwikkelingen van de staat van kapitaalgoederen. De werkelijke staat van kapitaalgoederen, zoals vastgesteld middels inspecties, kan om verschillende redenen afwijken van deze verwachte staat. Bij de totstandkoming van het

In de praktijk wordt later en/of minder vervangen dan verwacht op basis van de technische

levensduur. Dit legt een extra druk op de begroting maar verdient de voorkeur vanuit circulariteit en duurzaamheid.

De jaarlijkse fluctuaties worden verrekend via de egalisatiereserve groot onderhoud bovengronds. Bij de vijfjaarlijkse actualisatie van de BOR worden de benodigde budgetten voor de komende jaren doorgerekend.

In 2018 is ca € 0,85 mln. onttrokken uit de egalisatiereserve Groot Onderhoud Bovengronds. Dit heeft onder andere te maken met de inhaalslag die is gemaakt vanuit het beheerprogramma 2017 en niet geraamde, onvermijdelijke onderhoudswerkzaamheden aan duikers en damwanden die ook bepalend zijn geweest voor de werkzaamheden.

Doelstellingen en effectindicatoren

De effectindicatoren voor de doelstelling Behouden van een aantrekkelijke en veilige openbare ruimte zijn gehaald. Wel blijkt uit de Omnibusenquête dat een groter aantal bewoners van mening is dat de waardering voor groen is gestegen en voor de openbare ruimte in totaal is afgenomen.

Een objectieve meting laat zien dat het kwaliteitsniveau nog steeds boven het door de raad vastgesteld niveau B voor de winkelcentra en C voor woongebieden is.

2.2.3.2 Riolering

Omschrijving beleidskader

Conform de Wet milieubeheer geeft de gemeente in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) aan op welke wijze zij haar wettelijke taak voor een doelmatige inzameling en transport van afvalwater wil uitvoeren. Het plan is gericht op een duurzame instandhouding van een goed werkende riolering.

In 2016 is het geactualiseerde Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) vastgesteld door de raad op 12 september 2016. In het GRP wordt er van uit gegaan dat door relining (een kunststof kous in de rioolbuis) geen rioolbuizen meer hoeven te worden vervangen, behalve nog bij breuk van een leiding.

Hierdoor gaat de kwaliteit van het rioolstelsel omhoog en gaan de kosten naar beneden. Ook is het niet meer nodig dat de straten moeten worden opengebroken, waardoor de overlast voor de omgeving beperkt wordt. De uit het GRP voortvloeiende kosten worden gedekt door de rioolheffing.

Voorziening Grootonderhoud Ondergronds (VGO)

In 2018 is € 0,1 mln. meer uitgegeven dan begroot. Dit komt doordat er iets meer riool vervangen moest worden, dan vooraf was bedacht.

Daarnaast is er meer gerelined. Vooraf was gekeken wat een reëel tempo zou zijn om de asbest cementleidingen te relinen, omdat deze op korte termijn allemaal gerelined moeten worden. De omstandigheden zaten mee evenals de gunstige aanbesteding, waardoor men meer heeft kunnen doen. In plaats van de geraamde 6 km. is er ruim 9 km. gerelined.

Tevens is er € 0,2 mln. meer gestort in de voorziening, conform de melding bij het Eerste Tussenbericht.

2.2.3.3 Ondergrondse inzamelmiddelen

Omschrijving algemeen beleidskader

De kosten van het (groot) onderhoud van de ondergrondse inzamelmiddelen ten behoeve van afvalinzameling verlopen niet gelijkmatig over de jaren. Om een constante lastenraming in de begroting te hebben is een reserve groot onderhoud ondergrondse inzamelmiddelen gevormd.

Per ultimo 2017 is deze reserve groot onderhoud ondergrondse inzamelmiddelen omgevormd naar de voorziening afvalstoffenheffing.

Uitvoering

In 2018 is € 270.000 minder uitgegeven. Het geplande groot onderhoud van de ondergrondse containers bij de milieu-eilanden is pas in december 2018 gestart.

2.2.3.4 Begraafplaatsen

Omschrijving algemeen beleidskader

Voor de begraafplaatsen zijn de ‘Beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen’ (2016) en de

‘Uitvoeringsbesluiten gemeentelijke begraafplaatsen’ (2016) leidend.

In 2011 is een investeringsbudget van € 3,3 mln. beschikbaar gesteld om in de toekomst voldoende begraafmogelijkheden te kunnen waarborgen en is in de afgelopen jaren een uitbreiding van de begraafplaats gerealiseerd, genaamd ‘Parkgebied’. Hier zijn particuliere tweepersoonsgraven, kindergraven en islamitische graven aangelegd. Mede door het verzoek van de raad (motie 1609-01

‘urn en as’) om meer mogelijkheden aan te bieden om as te bestemmen is hier tevens een mooie urnentuin aangelegd. De as kan worden bijgezet in urnengraven of urnengraven met een zuil. Er zijn herdenkingszuilen geplaatst waar nabestaanden kunnen worden herdacht. De werkzaamheden aan de urnentuin, asverzamelput en de levering van meubilair zijn in de eerste helft van 2018 afgerond.

De gebouwde voorzieningen op de begraafplaatsen zijn op basis van kapitaallasten gefinancierd, waardoor vervanging op termijn mogelijk is.

De kosten voor het ruimen en onderhoud van de graven en gedenktekens worden gedekt uit de voorziening afkoopsommen onderhoud graven. Door het ruimen ontstaat er weer ruimte op de begraafplaats

2.2.3.5 Gebouwen

Omschrijving algemeen beleidskader

De kernopgave van de vastgoedportefeuille is dat deze in kwaliteit, functie, omvang en ligging voldoet aan de beleidsmatig vastgestelde huisvestingsvraag van de gemeente, vastgesteld in de

Vastgoednota in 2013.

Voor de sociaal-culturele (doorgaans wijkgebonden) voorzieningen zet de gemeente in op krachtige, flexibele, eenvoudig aanpasbare multifunctionele centra waarin meerdere (wijk)functies zijn

gecentreerd. De vorming van ’Integrale Kind Centra' is daar een voorbeeld van.

Onderwijs

Opgeleverd in 2018 is de Nesciohove 208-210, IKC De Klimboom en de tijdelijke noodlokalen aan de Fivelingo 84 A.

De tussentijdse aanpassingen voor de scholen aan het Bijvoetplan, Electrablauw en Marsgeel zijn aangehouden in verband met veranderende inzichten over tussentijdse aanpassingen versus vervroegde nieuwbouw. Hierover volgt een afzonderlijk raadsvoorstel.

De nieuwbouw voor Overwater, Moerbeigaarde, Velddreef en Chaplinstrook zijn in voorbereiding.

Voor deze scholen is een aanvullend krediet aangevraagd van € 3,2 mln. als gevolg van de

bouwkostenstijging en extra middelen voor het realiseren van een IKC (met kinderopvang) van € 1,2 mln. voor de locaties Moerbeigaarde en Overwater.

De sloop voor de scholen Moerbeigaarde en Overwater (inclusief asbestsanering) is eind 2018 grotendeels afgerond.

Eind 2018 is gestart met het herstellen van de gevelbeplating Erasmuscollege, zoals bij het TB2 is

Sport

Eind 2018 is de raad akkoord gegaan met de voorbereiding van de plannen voor een nieuw zwembad in het Van Tuyllpark.

Voor de realisatie van de nieuwbouw van de was- en kleedaccommodatie FC Zoetermeer is begin 2018 een krediet beschikbaar gesteld. Eind 2018 zijn onderhandelingen met FC Zoetermeer opgestart voor het combineren van het werk met nieuwbouw van het clubgebouw.

Een herijkingsvoorstel voor de bouw van Gymworld en de renovatie van de Noordwesterhal/turnhal is in januari 2018 voorgelegd na een mislukte aanbesteding en sterk stijgende bouwkosten. Totaal is een aanvullend krediet van ca € 5,4 mln. beschikbaar gesteld. Eind 2018 is de gunning voor de bouw gereed en is de omgevingsvergunning verleend.

Sociaal-cultureel

Afgerond zijn de werkzaamheden vernieuwen dak Stadstheater en de laatste werkzaamheden aan de verbouwing van het CKC.

Voor de Baztille werd in 2017 duidelijk dat dit complex kan blijven bestaan en niet hoeft te wijken voor een ontsluitingsweg. In 2018 is overeenstemming bereikt over de gewenste verzelfstandiging van dit complex.

In 2017 is het definitieve besluit genomen om Terra te verhuizen naar de voormalige Kwikfit-garage in de Vlamingstraat. De aanbesteding en gunning is afgerond.

Ambtelijke huisvesting

In januari heeft de feestelijke opening van het nieuwe Stadhuis-Forum plaatsgevonden. De reacties van de vele bezoekers waren zeer positief. In juni zijn de bouwlagen boven het stadsmuseum in gebruik genomen en in de loop van 2018 zijn de oude bouwdelen 6 en 7 gesloopt.

Voor de eindrapportage van de bouw met de financiële gevolgen is eind 2018 een memo opgesteld.

Tevens zijn hierbij voor de meerkosten aanvullende dekkingsmiddelen aangegeven.

2.2.3.6 Beeldende kunstobjecten

Op basis van de ervaringscijfers van de laatste vijf jaar is een nieuwe aanbesteding voor een

raamovereenkomst betreffende het onderhoud van beeldende kunst in de openbare ruimte uitgevoerd.

Daarbinnen wordt voorzien in reguliere schoonmaak, klein onderhoud, groot onderhoud en

calamiteiten m.b.t. kunst in het openbaar gebied van de stad. In 2018 werden uitgaven gedaan in het kader van deze raamovereenkomst. Tevens waren er kosten van het plaatsen van bestaande kunstwerken in het vernieuwde Stadhuis-Forum.

In document Jaarstukken 2018.pdfPDF, 3,9 MB (pagina 61-65)