• No results found

5. Toepassingen van Country-by-Country Reporting op andere gebieden

5.2 Het probleem in de financiële sector

Naast de toepassing van CbCR in de extractieve industrie zien we dat de CbC rapportage vereisten ook zijn intrede doet in andere sectoren. Zo is in de EU in de richtlijn kapitaalvereisten IV (Capital Requirements Directive IV) een artikel opgenomen met betrekking tot CbCR voor de financiële sector.

In de EU is de richtlijn kapitaalvereisten (CRD IV) ingevoerd. De inhoud van deze richtlijn is op 27 juni 2013 definitief vastgesteld en gepubliceerd75. Op 1 januari 2014 werden de meeste bepalingen van Verordening (EU) nr.: 575/2013 van 26 juni 2013 betreffende prudentiële vereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen van kracht. De omzetting in de nationale wetgeving van de richtlijn 2013/36/EU van 26 juni 2013 diende voor 1 januari 2014 te zijn voldaan76.

De richtlijn is gericht op het implementeren van de Basel III vereisten in het Europese recht en het stabiliseren en versterken van de financiële sector. De grootse aanpassing van de Europese en Nederlandse regelgeving is een reactie op de tijdens de crisis in de financiële markten geïdentificeerde tekortkomingen in de toezichtregels en het uitgeoefende toezicht77.

5.2.1.

De invoering van Country-by-Country Reporting in de financiële sector

In de richtlijn kapitaalvereisten is een artikel opgenomen met betrekking tot CbCR. Het betreft artikel 89, dat aangeeft dat met ingang van 1 januari 2015 alle lidstaten voorschrijven dat, elke kredietinstelling en beleggingsonderneming desgevraagde informatie, uitgesplitst naar lidstaat en derde land waarin zij een vestiging heeft, op geconsolideerde basis bekendmaakt.

In de richtlijn kapitaalvereisten is een zestal punten opgenomen die als informatie gerapporteerd moeten worden. De informatie genoemd in punt 1 tot en met 3 moest uiterlijk op 1 juli 2014 gepubliceerd worden als bijlage bij de geconsolideerde jaarrekening. De punten 4 tot en met 6 moesten met betrekking tot het jaar 2013 alleen voor aangewezen organisaties gerapporteerd worden aan de Europese Commissie op vertrouwelijke basis. De punten die op CbC basis gerapporteerd moeten worden betreffen de volgende:

75 Richtlijn 2013/36/EU van het Europees parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende toegang tot het bedrijf van

kredietinstellingen en het prudentieel toezicht op kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, tot wijziging van Richtlijn 2002/87/EG en tot intrekking van de Richtlijnen 2006/48/EG en 2006/48/EG en 2006/49/EG

76 PWC (2014), a practical guidance to UK regulations, country-by-country reporting under CRD IV, februari 2014, p. 2 77 Joosen, B. P.M (2014), Inwerkingtreding van de CRR en CRDIV: de voltooiing van de Basel III implementatie, Tijdschrift voor

45

1. benaming(en), aard van de activiteiten en de geografische locatie; 2. omzet;

3. aantal werknemers in voltijdequivalenten; 4. winst of verlies voor belasting;

5. belasting over winst of verlies; 6. ontvangen overheidssubsidies.

De Europese Commissie zal op basis van de ontvangen informatie een analyse uitvoeren om te onderzoeken of het negatieve economische gevolgen heeft als de informatie publiekelijk wordt gemaakt. De uitwerking van artikel 89 is opgenomen in bijlage 7.

5.2.2.

De ervaringen in de financiële sector

Gezien de recente invoering van de CbCR voor de financiële sector en de publicatieverplichting in juli 2014 is er nog weinig informatie beschikbaar. Zoals in de voorgaande paragraaf is aangegeven dienden de financiële instellingen in juli 2014 alleen de eerste drie punten te publiceren. Echter kan hieruit op cijfermatig vlak weinig worden afgeleid.

Barclays, een van de banken die door de Europese Commissie is aangewezen als ‘Global Systematically Important Institution’(G-SII)78, heeft naast de vereiste informatie per 1 juli 2014, de ‘volledige’ set aan informatie gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk, waar haar hoofdkantoor is gevestigd.

Analyse van de gepubliceerde informatie van Barclays laat het volgende zien:

- Barclays geeft zelf al aan dat er dubbeltellingen in de cijfers zitten, dit geeft een vertekend beeld; - De winst voor belasting is gebaseerd op de commerciële accounting cijfers. De commerciële winst

kan door verschillende oorzaken afwijken van de fiscale winst. Dit gerapporteerde winstcijfer zegt dan ook niet zoveel over de belastingpositie van de multinational;

- De bedragen van de totaal betaalde belasting vallen niet af te zetten tegen de rest van de cijfers, aangezien de betaalde belasting niet alleen betrekking heeft op de rapportage periode.

- Barclays geeft aan dat er een groot bedrag aan bronbelasting verwerkt zit in het bedrag aan betaalde winstbelasting. Ook dit geeft een vertekend beeld.

78 https://www.gov.uk/government/publications/capital-requirements-country-by-country-reporting-regulations-2013-

46

- Er zijn enkele opvallende landen met een bijzondere verhouding tussen aantal werknemers en de gerapporteerde winst (Jersey, Luxemburg). Uitgebreide toelichting op deze jurisdicties ontbreekt. - Door gebrek aan toelichting vallen de cijfers niet helemaal goed te begrijpen en komen ze niet

volledig transparant over. Vooral met betrekking tot de opvallende landen zou een extra toelichting op zijn plaats zijn om een transparant beeld te schetsen.

De CbCR 2013 van Barclays is opgenomen in bijlage 8. Vervolgens is in bijlage 9 de analyse opgenomen met mijn commentaar.

Op basis van de gerapporteerde cijfers en de toelichting wil je kunnen begrijpen hoe de bedragen in grote lijnen tot stand komen en of dit een logisch gevolg is van de activiteiten in een land. Uit de CbCR van Barclays is duidelijk geworden dat enkel het rapporteren van de cijfers volgens artikel 89 van de richtlijn kapitaalvereisten niet direct leidt tot een helder en transparant beeld van een multinational. De oorzaak is gelegen in het gebrek aan toelichting op de opvallende cijfers om een helder beeld te vormen van het geheel. Een duidelijke toelichting is daarom zeker een vereiste om de cijfers te kunnen begrijpen en zodoende een transparant beeld te vormen.