• No results found

Principewerking van ‘de tool’

In document Eindverslag TRB: Frisse Scholen (pagina 57-60)

5. De theorie

5.6 Specifieke opzet

6.5.1. Principewerking van ‘de tool’

6.56.5

6.5 Derde opzet van ‘de tool’.Derde opzet van ‘de tool’.Derde opzet van ‘de tool’.Derde opzet van ‘de tool’.

De derde opzet van de tool is de beschrijving van het product tot zover deze is gekomen binnen de periode die ons ter beschikking stond. In de derde opzet is vanuit voorgaande versies steeds enerzijds getracht een fysiek werkend model op te stellen en anderzijds de theorie achter ‘de tool’ te optimaliseren. Binnen de derde opzet wordt het fysieke product en de toepassing van de casussen als toetsomgeving nader toegelicht.

Het fysiek werkend gedeelte van ‘de tool’ heeft betrekking op twee van de vijf deelaspecten binnen het PVE. De uitgewerkte delen zijn bouwkundig en installatietechnisch van aard en kunnen om die reden inzicht verschaffen in de werking van niet behandelde deelaspecten.

De deelaspecten die fysiek zijn gemaakt worden getest door het model toe te passen op de beschikbare casussen. Op basis van de bevindingen die worden gedaan door het testen van het fysieke model met de casussen worden conclusies getrokken en hierop volgend worden aanbevelingen gedaan voor voortzetting van dit onderzoek.

De aanbevelingen zullen naast de behandelde deelaspecten van het fysieke gedeelte ook betrekking hebben op de deelaspecten die niet volledig zijn uitgewerkt.

6.5.1.

6.5.1.6.5.1.

6.5.1. Principewerking van ‘de tool’Principewerking van ‘de tool’Principewerking van ‘de tool’Principewerking van ‘de tool’

Als de tool wordt bekeken kan deze worden gezien in een versie zoals een gebruiker deze zou zien en een versie zoals de ontwikkelaar deze ziet. De versie die de ontwikkelaar ziet is in principe het fysieke model waarin functies en formules zijn opgenomen. Deze versie wordt toegelicht onder het fysieke model. Eerst wordt de versie voor de gebruikers toegelicht.

De tool bestaat voor de gebruiker simpelweg uit input, gegevens en output. Deze worden toegelicht aan de hand van de opzet uit het fysieke model.

Input InputInput Input

De input is zoals voorgaand in de theorie is aangehaald uit een drietal onderdelen:

• Input bestaand gebouw • Input PVE

• Input Budget

Bij de input kunnen de gegevens worden ingevoerd waarmee ‘de tool’ gaat werken. Achterliggende processen worden gevoed met de informatie die hier in ‘de tool’ wordt gestopt.

Input bestaand gebouw

Onderstaande afbeelding geeft weer hoe informatie kan worden ingevoerd. Over het algemeen bestaat een blad voor invoer bij input uit keuzemenu’s (oranje) en invulvelden (geel).

Het invullen van het blad dient te worden gedaan door een bouwkundige of gebouwbeheerder met bouwkundige kennis.

58 Input PVE frisse scholen

Bij input PVE kan een gewenst kwaliteitsprofiel worden vastgesteld. Dit is mogelijk door een C, B of A kwaliteit te selecteren. Het bepalen van een programma van eisen gebeurt in combinatie met het document van Programma van eisen voor Frisse Scholen van Agentschap NL.

De gewenste kwaliteit dient in samenspraak met de schooldirectie te worden vastgelegd in het programma van eisen.

Gegevens GegevensGegevens Gegevens

Het blad gegevens bevat een opsomming van gegevens. De in het blad opgenomen gegevens hebben betrekking op meerdere functies binnen ‘de tool’. Het blad gegevens wordt gebruikt als een database waar functies gebruik van maken.

De volgende gegevens zijn opgenomen:

• Mogelijke oplossingen en eenheidsprijzen van deze oplossingen

• Mogelijke subsidies die beschikbaar kunnen worden gesteld.

• Eisen volgens het programma van eisen voor frisse scholen, hiervan zijn bijvoorbeeld waarden opgenomen.

Het blad gegevens dient voor de gebruiker inzichtelijk en aanpasbaar te zijn. Wanneer dit blad aanpasbaar is kan accurater een kostprijs worden vastgesteld.

Het aanpasbaar maken van het blad gegevens heeft verder ook het bijkomende voordeel dat in geval er wijzigingen zijn niet alle functies behoeven te worden aangepast.

59 Output

OutputOutput Output

De output die wordt gegenereerd met de tool is een oplossingsstrategie om te kunnen voldoen aan de in het programma van eisen gestelde kwaliteitsniveau per deelaspect. De oplossingen worden ook per deelaspect voorzien.

De volgende deelaspecten worden onderscheden:

• Kwaliteitsniveau energie • Kwaliteitsniveau luchtkwaliteit

• Kwaliteitsniveau thermisch binnenklimaat • Kwaliteitsniveau visueel comfort

• Kwaliteitsniveau akoestisch comfort

Onderstaand is een voorbeeld weergegeven van een oplossingsstrategie voor het aanpakken van thermische isolatie van een bestaand gebouw.

Hierbij worden oplossingen aangereikt. Per oplossing wordt vervolgens de benodigde hoeveelheid aangegeven. Vervolgens kan de hoeveelheid worden vermenigvuldigd met een bedrag per eenheid om zo tot de kosten te komen.

Gebruik GebruikGebruik Gebruik

Het gebruik van de tool zal te allen tijde geschieden door een gebruiker met een bouwkundige achtergrond. In samenwerking met de schooldirectie zal een kwaliteitsprofiel moeten worden vastgesteld.

Het gebruiken van de tool maakt het mogelijk om te zoeken naar een oplossingsstrategie om te gaan voldoen aan de gestelde kwaliteiten volgens het programma van eisen. Daarnaast is het met de tool mogelijk om te zoeken naar optimalisatie tussen kosten en baten.

Een schoolbestuur kan bijvoorbeeld bekijken wat meerprijzen zijn wanneer een kwaliteit hoger wordt geëist voor een belangrijk deelaspect van het programma van eisen.

Aan de andere kant kan ook worden gekeken wat het oplevert om voor minder belangrijke aspecten te kiezen voor een lager kwaliteitsniveau.

60

In document Eindverslag TRB: Frisse Scholen (pagina 57-60)