• No results found

Hoofdstuk 5. Stakeholders

5.4 Power versus Interest Grid

Een power versus interest grid kan gebruikt worden om te kijken welke stakeholders macht (power) hebben en welke stakeholders de consequenties (interest) voelen. Dit leidt uiteindelijk tot vier categorieën (Eden en Ackermann, 1998):

 Players: Hebben veel power en interest.

 Subjects: Hebben wel interest, maar geen of weinig power.  Context setters: Hebben veel power, maar weinig (directe) interest.

Omdat er veel stakeholders zijn, zullen er 2 verschillende grids gemaakt worden, dit om het wat meer overzichtelijk te maken. In het eerste grid zullen alle overheden staan, in het tweede grid staan de overige stakeholders.

5.4.1 Power versus Interest Grid van de overheden

Figuur 13 Power versus Interest Grid van de overheden

Figuur 13 is het eerste grid en geeft de overheden weer. Wat hier opvalt is dat de gemeenten niet

allemaal bij elkaar staan. Voor de gemeenten linksboven in de hoek, is de spoorlijn of de brug belangrijker dan voor de andere gemeenten. Weener ligt naast de brug en is door het verdwijnen van de brug zijn directe treinverbinding met Leer kwijt. Ook heeft het een grote invloed op het toerisme in Weener, dit zal verder worden uitgelegd in het resultaten-hoofdstuk. Westoverledingen was zeer gericht op Weener, maar doordat de brug nu buiten dienst is, is het een stuk moeilijker geworden om vanuit Westoverledingen naar Weener te gaan. Landkreis Leer en de gemeente Oldambt hebben een zeer nauwe samenwerking, een goede infrastructuurverbinding tussen die twee plaatsen is dan ook van belang (Gemeente Oldambt). De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft wel 4 stations op de lijn Groningen-Leer, maar is toch vooral gericht op de stad Groningen, daarom merkt deze gemeente de consequenties minder. De gemeente Menterwolde heeft maar één station in Zuidbroek en is vooral gericht op de stad Groningen, daarom zal het effect op deze gemeente ook redelijk klein zijn. De provincie staat redelijk hoog qua interest en in het midden qua power. De provincie Groningen is concessieverlener van het traject Groningen-Leer en doet ook veel aan lobbywerk. De provincie is echter afhankelijk van andere stakeholders die de brug moeten repareren of de reparatie van de brug

De gemeente Groningen en Stadt Oldenburg staan redelijk in het midden, maar de gemeente Groningen heeft wel iets meer interest dan Stadt Oldenburg. Ondanks dat de samenwerking tussen Groningen en Oldenburg van beide kanten zeer goed te noemen is, richt Groningen (zowel de gemeente als de provincie) zich meer op de oosterburen dan omgekeerd. Zowel Groningen als Oldenburg staan iets meer in het midden qua power dan de kleinere gemeenten. Dit is omdat deze twee gemeenten door hun grootte een grotere vuist kunnen maken richting andere partijen dan de kleinere gemeenten, al blijven ook deze gemeenten afhankelijk van andere stakeholders om de brug te herbouwen.

5.4.2 Power versus interest grid met de overige stakeholders

Figuur 14 Power versus Interest Grid met overige stakeholders

In figuur 14 is het tweede grid te zien en hier staan de overige stakeholders in. Hierbij valt op dat Deutsche Bahn er twee keer instaat, als Deutsche Bahn en DB Netz. DB Netz is een dochteronderneming van Deutsche Bahn die verantwoordelijk is voor het onderhoud van het Duitse spoor (DB Netz AG, 2016). Met Deutsche Bahn wordt hier het passagiersvervoer bedoeld, dat zijn in dit geval de verbindingen van Leer naar Münster, Emden, Oldenburg, Bremen en verder. Voor de rest valt op dat de reizigers wel veel interest hebben, maar ook heel weinig power, zij zijn afhankelijk van anderen om de brug te repareren/herbouwen.

Arriva staat er twee keer in, als Arriva Touring en Arriva Trein. Arriva Touring verzorgt de treinvervangende bussen. Zij staan redelijk hoog qua interest, dit omdat zij veel geld verdienen aan de treinvervangende diensten. Arriva Touring heeft niet heel veel power. Arriva Trein staat redelijk hoog qua interest. Arriva Trein heeft de contractuele taak om mensen te vervoeren tussen Groningen en

hoog qua power. Een voorbeeld hiervan is dat Arriva Trein zelf geïnvesteerd heeft om naar Weener door te kunnen rijden. Weser-Ems-Bus gaat vanaf december de treinvervangende diensten rijden vanaf Weener naar Leer. Weser-Ems-Bus staat qua interest redelijk hoog. Dit komt omdat deze organisatie geld gaat verdienen aan de treinvervangende bus. Ook krijgen zij de mogelijkheid om hun dienstregeling uit te breiden, doordat zij de treinvervangende busdiensten kunnen integreren in hun reguliere dienstregeling. Weser-Ems-Bus rijdt alleen deze klus, zij hebben voor de rest geen power met betrekking tot dit project.

Flixbus en de Meyer Werft zijn onderdeel van de Crowd. Dit zijn stakeholders die wel iets te maken hebben met deze verbinding, hetzij als concurrent, hetzij als fabriek die last heeft van de brug, maar ze hebben in dit geval maar weinig power en interest. De Meyer-Werft heeft wel gevraagd om de brug zo te herbouwen dat deze minder problemen geeft in de toekomst voor dit bedrijf (Ostfriezen-Zeitung, 2016). ProRail is verantwoordelijk voor het Nederlandse spoor, maar kan er wel voor zorgen dat de treinen door kunnen gaan rijden tot aan station Weener. De EDR en de IHK hebben relatief veel interest en kunnen door hun netwerken goed lobbyen in Den Haag, Hannover en Berlijn om op die manier dingen voor elkaar te krijgen. Zelf kunnen ze echter geen beslissingen nemen, daarom staan ze hoog in het midden van het schema.