• No results found

Potentiële stakeholders: deze laatste groep bestaat uit:

In document To share or not to share (pagina 62-70)

Bijlage I: Plan van Aanpak Naam student: Eva van der Niet Profiel: RMP

6. Potentiële stakeholders: deze laatste groep bestaat uit:

c. Bedrijven die nieuwsgierig zijn naar de collaborative economy of baat hebben bij kennis over deze nieuwe economie. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven waarvoor crowdfunding een oplossing kan bieden (mkb’ers), maar ook bedrijven die bedreigd worden door de sharing economie (zoals bedrijven uit de muziekbranche, door de komst van Spotify of bedrijven uit de autobranche, door de komst van Snappcar) en op zoek zijn naar een nieuw verdienmodel (Frankwatching, 2014).

d. Particulieren die op persoonlijke dan wel vakinhoudelijke basis nieuwsgierig zijn naar de collaborative economy. Deze groep bestaat bijvoorbeeld uit economen, maar ook uit mensen uit de creatieve sector (theatermakers, filmmakers, startende auteurs) die op zoek zijn naar crowdfunding.

Met name de laatste groep is interessant om te onderzoeken, omdat er nog weinig bekend is over deze groep. Maar ook omdat deze groep bestaat uit bedrijven en personen die zich nog in mindere mate hebben verbonden met Crowd Expedition. Groep 1 en groep 2 hebben al een investering gedaan, maar in groep 3 valt nog wat te halen. Het is daarom slim om op deze groep te mikken en de content zo in te richten dat de potentiële stakeholders zich aangesproken voelen.

Om groep 3 van de doelgroepen van Crowd Expedition aan het project te binden en te activeren, is het van belang de juiste content te verspreiden via de juiste kanalen en op het juiste moment. Een

contentstrategie helpt hierbij en biedt daarnaast richtlijnen voor het beheer van bestaande content. Maar een contentstrategie gaat verder dan alleen het bepalen van welke content je waar wil verspreiden. Het dwingt je om na te denken over de vraag: waarom publiceer je iets? (Frankwatching, 2010)

Een contentstrategie kan worden omschreven als “een vooropgezet plan waarin wordt vastgesteld hoe informatie met een bepaalde waarde voor een publiek kan helpen om een organisatiedoel te bereiken”. (Woeler, 2014) Deze tool maakt dus duidelijk hoe content die waardevol is voor potentiële stakeholders

kan bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van Crowd Expedition.

Probleemstelling

Hoe ziet een contentstrategie voor potentiele stakeholders van Crowd Expedition eruit die bijdraagt aan het halen van de doelstelling van Crowd Expedition: meer mensen kennis laten maken met en overtuigen van de waarde van de collaborative economy?

Doelstelling

Een contentstrategie ontwikkelen voor potentiële stakeholders van Crowd Expedition die bijdraagt aan het halen van de doelstelling van Crowd Expedition: meer mensen kennis laten maken met en overtuigen van de waarde van de collaborative economy.

Deelvragen

Deelvraag 1: Wie is de opdrachtgever?

- Wat is de oorsprong van de opdrachtgever? - Wat zijn de missie, visie en merkwaarden? - Welke producten levert de opdrachtgever? - Wat zijn de doelstellingen van Crowd Expedition? - Welke content wordt ingezet voor Crowd Expedition? - Welke kanalen worden op dit moment ingezet? - Wat is de collaborative economy?

Deelvraag 2: Wat is de doelgroep van Crowd Expedition?

- Wat zijn de kerndoelgroepen van dit onderzoek? - Hoe zien de kerndoelgroepen eruit?

- Wat zijn de interesses van de kerndoelgroepen?

- Hoe ziet het mediagebruik van de kerndoelgroepen eruit? - Hoe nemen kerndoelgroepen het liefst content tot zich?

- Wat is de motivatie van de kerndoelgroepen om mee te doen aan Crowd Expedition? - Hoe denken kerndoelgroepen over de collaborative economy?

Deelvraag 3: Wat zijn de trends op het gebied van contentstrategieën? - Wat is de definitie van een contentstrategie?

- Hoe kun je een contentstrategie ontwikkelen? - Welke trends zijn er op dit gebied?

- Welke verschillende kanalen zijn er en wat is hun kracht? Deelvraag 4: Wat doen concurrenten?

- Welke best practices zijn er te vinden op het gebied van contentstrategieën. - Welke best practices zijn er te vinden op het gebied van kennisplatformen? - Wat kan Crowd Expedition hiervan leren?

Matrix

deelvragen/methode n van het onderzoek

Deskresearch Fieldresearch

Kwantitatief Kwalitatief Internationale componenten

Deelvraag 1: X

Deelvraag 2: X X

Deelvraag 3: X X

Deelvraag 4: X X

Verantwoording methode van onderzoek

Voor dit onderzoek maak ik gebruik van verschillende onderzoeksmethoden. Hieronder wordt elke methode kort beschreven en verantwoord.

2.1 Deskresearch

Het deskresearch in het kader van dit onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. De volgende onderwerpen worden onderzocht:

Ten eerste wordt onderzoek verricht naar de organisatie achter Crowd Expedition: The Collaborative Economy Hub. Wat zijn de missie, visie en kernwaarden van de organisatie? Wat doet de organisatie? Daarnaast wordt onderzocht wat het project Crowd Expedition precies inhoudt en wat de doelstellingen zijn. Om deze vragen te beantwoorden worden onder meer interviews gehouden met de oprichter van de

organisatie en wordt de website geanalyseerd.

Vervolgens wordt het begrip ‘collaborative economy’ gedefinieerd. Om het project meer in perspectief te plaatsen, onderzoek ik de ontwikkelingen rondom de collaborative economy. Aangezien de collaborative economy een hot topic is, worden er aan de lopende band artikelen c.q. onderzoeksverslagen

opgeleverd, welke uitermate geschikt zijn voor mijn deskresearch. Een plek waar ik deze artikelen kan vinden is Emerce, een crossmediaal platform in de online business, media en marketing. Daarnaast ga ik de blog (web-strategist.com) van Jeremiah Owyang, Amerikaanse researcher en authoriteit op het gebied van de collaborative economy, raadplegen. Ook collaborativeconsumption.com ga ik raadplegen voor artikelen over dit onderwerp. Dit is een uitgebreide community rondom de collaborative economy. Op collaborativeconsumption.com vind je naast nieuws en onderzoeksverslagen ook evenementen en vacatures van collaborative initiatieven.

Ten tweede wordt met behulp van deskresearch een beter beeld geschetst van de doelgroep. Ook hiervoor zal ik interviews houden met Martijn Arets, initiatiefnemer van Crowd Expedition, en zijn partner, Dave Dielissen. Verdere informatie wordt verkregen vanuit databanken als het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast kan mogelijk gebruik gemaakt worden van de resultaten van het onderzoek van Gino Catshoek, die onderzoek doet naar de Customer Journey binnen Crowd Expedition.

Vervolgens wordt er onderzoek gedaan naar contentstrategieën. Wat is een contentstrategie precies en wat staat er in? Er wordt een definitie gegeven en er wordt gekeken naar de toepasbaarheid. De grote beschikbaarheid van informatie als het gaat om contentstrategiën leent zich uitstekend voor mijn deskresearch. De volgende bronnen ga ik raadplegen:

• Frankwatching: een platform bestaande uit een weblog, social media kanalen, trainingen, etc. gericht op online trends. Het platform biedt onafhankelijke informatie en kennis over deze onderwerpen. Frankwatching heeft ongeveer 300.000 bezoekers per maand. (Frankwatching, z.j.)

• Marketingfacts: een grote Nederlandse weblog over marketing met, naar eigen zeggen, zo’n 200.000 unieke bezoekers per maand. (Marketingfacts, z.j.) Hier zijn betrouwbare en actuele artikelen te vinden over ontwikkelingen op het gebied van marketing.

Petersen, P. (2013). Handboek content strategie: content strategisch inzetten. De auteur van dit boek is een ervaren online marketeer.

Kolb, K. & Bruijntjes, J. (2012). Contentstrategie voor het web. De auteurs van dit boek zijn verantwoordelijk voor de contentstragie bij respectievelijk Feeder en Sparkly Media.

Tot slot ga ik, om meer te weten te komen over de praktische toepasbaarheid van een contentstrategie, een merk van Sanoma analyseren. Uitgevers weten immers als geen ander wat het is om doelgroep(en) aan hun merk(en) te binden met voor die doelgroep relevente content. Linda is een merk dat goed scoort. (Bladendokter, 2012) Dit merk ga ik gebruiken als best practice voor mijn onderzoek.

Ook wordt er gekeken naar kennisplatformen zoals Marketingfacts en Emerce. Hoe zijn deze ingericht en wat kan Crowd Expedition hier van leren?

Bij het verzamelen van informatie let ik op de betrouwbaarheid en validiteit. Bij artikelen wordt gekeken of de auteur als expert wordt gekenmerkt. Wanneer informatie beschikbaar wordt gesteld vanuit minder prominente bronnen, wordt getracht andere meningen te vinden die wijzen op triangulatie: het bevestigen van feiten vanuit diverse invalshoeken (Verhoeven, 2010).

2.2 Fieldresearch

2.2.1 Methode 1: Interviews

De eerste methode voor het uitvoeren van het fieldresearch is expert interviews. Bij dit type interviews worden vooraanstaande personen geïnterviewd vanwege hun deskundigheid, die van belang is voor het onderzoek. (Verhoeven, 2010) Deze methode is handig voor mijn onderzoek, omdat het gaat om een gecompliceerde doelgroep. Door in gesprek te gaan met experts wordt het voor mijzelf duidelijker welke richting ik op moet en kan ik specifieke vragen stellen. Crowd Expedition is nog een van de weinigen die met het verspreiden van kennis over de collaborative economy een bepaalde doelgroep wil aanspreken. Daarom is er weinig informatie te vinden over hoe je dit het best kunt doen. Expert interviews kunnen een oplossing bieden voor dit probleem.

Met de volgende mensen ga ik expert interviews doen:

Steven Olthof (voorheen consultant bij KMPG, tegenwoordig associate partner bij het European Centre for the Experience Economy)

Olthof is expert op het gebied van klantenbeleving en de customer journey. Ik wil hem de volgende vraagstukken voorleggen:

• Hoe kan ik het beste de doelgroep kaderen?

• Hoe specifiek kan je de doelgroep omschrijven, wanneer mensen vanuit verschillende motieven interesse hebben in of meedoen met het project?

• Welke bronnen kan ik raadplegen voor het kaderen van de doelgroep? • Hoe breng je participatie tot stand bij de doelgroep?

Peter van Waart (docent aan de Hogeschool Rotterdam en voorheen onderzoek bij Motivaction) Van Waart heeft veel kennis en ervaring op het gebied van doelgroepen in kaart brengen en deze indelen aan de hand van waarden. Daarnaast heeft hij veel kennis over experience design. Ik wil Van Waart dezelfde soort vragen voorleggen als Olthof. Ik verwacht dat hier andere invalshoeken uit kunnen komen, gezien het verleden van Van Waart bij onderzoeksbureau Motivaction.

• Hoe kan ik het beste de doelgroep kaderen?

• Hoe specifiek kan je de doelgroep omschrijven, wanneer mensen vanuit verschillende motieven interesse hebben in of mee doen met het project?

• Welke bronnen kan ik raadplegen voor het kaderen van de doelgroep? • Hoe breng je participatie tot stand bij de doelgroep?

onderzoeker bij Motivaction)

Lemmens heeft eerder onderzoek gedaan naar hoe je bedrijven kunt indelen in profielgroepen. Dit zou interessant kunnen zijn, omdat de potentiële stakeholders van Crowd Expedition mogelijk bestaan uit bedrijven in plaats van individuen. Het is dan de vraag hoe je deze bedrijven kunt omschrijven.

• Hoe kan ik het beste de doelgroep kaderen als het gaat om bedrijven?

• Hoe specifiek kan je de doelgroep omschrijven, wanneer bedrijven vanuit verschillende motieven interesse hebben in of mee doen met het project?

• Welke bronnen kan ik raadplegen voor het kaderen van de doelgroep?

Tristan Lavender; Corporate contentmanager bij Deloitte Nederland en blogger Marketingfacts. Lavender wil ik bevragen over het toepassen van een contentstrategie en over het opbouwen van een relatie met de doelgroep.

• Hoe kun je een contentstrategie ontwikkelen?

• Welke verschillende kanalen zijn er en wat is hun kracht?

• Welke best practices zijn er te vinden op het gebied van contentstrategiën? • Hoe bouw ik een relatie op met de doelgroep?

• Hoe laat ik de doelgroep participeren?

Patrick Petersen (auteur van: Handboek content strategie: content strategisch inzetten, tevens een ervaren online marketeer)

Ik wil een concept-contentstrategie ontwerpen en aan hem voorleggen. De volgende vragen wil ik hem stellen:

• Hoe kan ik de contentstrategie verder ontwikkelen? • Wat is volgens jou de kracht van verschillende kanalen?

• Welke best practices zijn er te vinden op het gebied van contentstrategiën? 2.2.2 Methode 2: Enquête

Daarnaast ga ik een enquête houden onder potentiële stakeholders van Crowd Expedition. Er is namelijk weinig informatie te vinden over deze doelgroep. Wat voor soort mensen heeft interesse in de

collaborative economy en heeft mogelijk belang bij de Crowd Expedition? Welke gemeenschappelijke interesses hebben deze mensen? Welke media gebruiken ze? Al deze vragen moeten beantwoord worden om een goede schets van de doelgroep te kunnen maken.

Met een enquête kan snel en veel informatie worden verzameld. Daarnaast is deze onderzoeksmethode efficiënt en goedkoop. (Alles over marktonderzoek, z.j.) Aangezien er een beperkte tijd staat voor dit onderzoek en er beperkte financiële middelen zijn, is dit een groot voordeel. Daarnaast heb ik voor mijn onderzoek specifieke informatie nodig over het mediagebruik en de interesses van een doelgroep die zich nauwelijks laat vangen. Met een gerichte vragenlijst kan ik deze informatie achterhalen.

Topics

Via de enquête ga ik de volgende vragen proberen te beantwoorden: • Wat is de doelgroep van Crowd Expedition?

• Hoe ziet de doelgroep eruit?

• Wat zijn de interesses van de doelgroep? • Hoe ziet het mediagebruik eruit?

• Hoe neemt de doelgroep het liefst content tot zich?

• Wat is de motivatie om mee te doen aan Crowd Expedition? • Hoe denkt de doelgroep over de collaborative economy? Respondenten

De respondenten wil ik bereiken via bestaande platformen over de collaborative economy, zoals: Share NL, maar ook via collaborative initiatieven, zoals: Airbnb, Snappcar, Thuisafgehaald, Symbid,

OnePlanetCrowd, etc. Dit zijn plekken waar mensen (individuen dan wel bedrijven) te vinden zijn die interesse hebben in de collaborative economy en hier mogelijk zelfs al wat mee doen. Ook via LinkedIn groepen wil ik de vragenlijst verspreiden.

Daarnaast wil ik de vragenlijst verspreiden via het netwerk van ondernermersplatform MKB Servicedesk en De Zaak, om een groot aantal mkb-ers te bereiken. De verwachting is namelijk een groot deel van de potentiële stakeholders van Crowd Expedition bestaat uit mkb-ondernemers. Deze zullen eerder geneigd zijn mee te gaan op expeditie, dan managers van grote corporates.

Om de respons op de vragenlijst te vergroten worden er een aantal ‘Brand Expedition’ boeken en een presentatie van Martijn Arets over de collaborative economy verloot onder de deelnemers.

Steekproef

Binnen dit onderzoek is gekozen voor een selecte steekproeftrekking. De voornaamste reden ligt in het feit dat gezien de gelimiteerde beschikbaarheid van tijd en financiële middelen gezocht moet worden naar een steekproeftrekkingmethode waarbij men snel en efficiënt een grote doelgroep kan bereiken.

Daarnaast is het nog onduidelijk wie precies tot de populatie behoort, waardoor een a-slecete steekproef niet mogelijk is. Het is niet aannemelijk dat elke benaderde respondent zal deelnemen. Het benaderen van zoveel mogelijk respondenten om de respons en daarmee uiteindelijk betrouwbaarheid van het onderzoek te vergroten is daarmee van groter belang dan welke respondenten precies worden benaderd. Omdat de precieze omvang van de populatie niet bekend is, wordt deze gesteld op groter dan 20.000, waardoor het vereiste respondentenaantal, bij een betrouwbaarheid van 95%, op 377 ligt. (Alles over marktonderzoek, z.j.)

Resultaten

Voor afname wordt de vragenlijst gestest door een proefafname bij twee personen. De verzamelde data ga ik verwerken en analyseren met behulp van het statistisch programma SPSS. De betrouwbaarheid van de steekproef wordt gecontroleerd, de resultaten worden gecontroleerd op betrouwbaarheid en de

data wordt gevisualiseerd met behulp van grafieken en tabellen. Concept hoofdstukindeling Titelblad Voorwoord Managementsamenvatting Executive summary Inhoudsopgave 1 Inleiding

1.1 Aanleiding van het onderzoek 1.2 Doelstelling

1.3 Probleemstelling 1.4 Opbouw van het rapport 2 Methoden en technieken 2.1 Deskresearch 2.2 Fieldresearch 2.2.1 Interviews 2.2.2 Enquête 3 Interne analyse 3.1 Oorsprong 3.1.1 Missie 3.1.2 Visie 3.1.3 Kernwaarden 3.2 Producten 3.3 Kanalen 3.4 Conclusie 4 Doelgroepanalyse 4.1 Demografische gegevens 4.2 Interesses 4.3 Mediagebruik 5 Trends 5.1 Definitie

5.2 Toepassing 5.3 Trends 5.4 Kanalen 6 Concurrentenanalyse 6.1 Best practices 6.2 Conclusie 7 Resultaten

7.1 Resultaten eigen onderzoeksmethoden 7.2 Kwalitatieve of kwantitatieve resultaten 8 Conclusie 9 Advies 10 Evaluatie 10.1 Deskresearch 10.2 Fieldresearch Literatuurlijst

Bijlage 1: Plan van aanpak

In document To share or not to share (pagina 62-70)