• No results found

Autonome ontwikkelingen Referentiesituatie

Figuur 5.1 Plangrenzen nieuwe bestemmingsplan Energiehaven

7.4. Planvoornemen Ontsluiting

Het plangebied krijgt geen eigen ontsluiting en daarmee wordt ook uitgesloten dat het terrein bereikbaar wordt via achterzijde over de Reyndersweg. De meest logische ontsluitende route voert via het eigen terrein van Tata Steel in oostelijke richting via een aantal interne bedrijfswegen van Tata Steel Steigerweg, Opslagenweg, Ertsveldweg, Bandweg, Ovenweg, Bentz van de Bergweg, Desiweg, Jan Steenweg, Justman Jacobsweg, Laboratoriumweg en Breedbandweg). De route komt uit op de hoofdontsluitingsweg Breed-bandweg die naar de hoofdingang Rooswijk aan op de BreedBreed-bandweg leidt. Deze situatie is hetzelfde als in de referentiesituatie.

Verkeersgeneratie

De maximale verkeersgeneratie die het plan zal genereren wordt bepaald door het maximum aantal voer-tuigen dat de portier van Tata Steel nog aan extra voertuigpassages zal kunnen afhandelen. Het betreft de volgende aantallen:

- Medewerkers arriveren met personenauto’s. Dit betreft op piekdagen maximaal 80

verkeersbewe-Verkeer 69

Rho adviseurs voor leefruimte 98004.20200174

vestiging Rotterdam

- Leveranties geschieden met bestelbussen en vrachtwagens. Dit betreft maximaal 2 bestelbussen (4 bewegingen) en 1 vrachtwagen (2 bewegingen) per etmaal, uitsluitend in de dagperiode. Op jaarbasis zijn dit 400 bewegingen met bestelbussen en 200 bewegingen met vrachtwagens.

- Totaal aantal motorvoertuigbewegingen per etmaal jaar gemiddelde: 70 + 4 + 2 = 76 mvt/etmaal - Totaal aantal motorvoertuigbewegingen per etmaal op piekdagen : 90 + 4 + 2 = 96 mvt/etmaal In tabel 7.4 worden de verkeersintensiteiten exclusief en inclusief ontwikkeling weergegeven voor het jaargemiddelde.

Tabel 7.4 Verkeersintensiteiten exclusief en inclusief ontwikkeling Wegvak 3b N197 richting A22

Vel-sertraverse

34.096 mvt 38.646 mvt 76 mvt 38.722 mvt

Verkeersafwikkeling

Het verkeer van de planontwikkeling zal voor 100% afwikkelen via de Breedbandweg en Wenckebach-straat richting N197/A22. Op basis van de huidige en toekomstige verkeersintensiteiten kan worden ge-steld dat de huidige en toekomstige verkeersafwikkeling gewaarborgd is. De ontsluitende wegen hebben voldoende capaciteit om het verkeer te verwerken. De Breedbandweg tussen Poort Rooswijk en de krui-sing Wenckebachstraat en Grote Hout- of Koningsweg heeft een restcapaciteit van circa 7.100 maal en tussen de kruising Grote Hout- of Koningsweg en N197 een restcapaciteit van circa 3.200 maal. De toevoeging van het verkeer als gevolg van de voorgenomen activiteit is gemiddeld 76 mvt/et-maal en op piekdagen maximvt/et-maal 96 mvt/etmvt/et-maal. De toename van de verkeersomvang op de ontsluitende wegen is daarmee zeer klein (<1%).

Een huidig knelpunt in de afwikkeling is de N197/Velsertraverse (pre-corona). De capaciteit schiet hier tekort in de spitsperioden. Het grootste knelpunt is de middagspits vanaf 15.00 uur. Er is dan regelmatig terugslag vanaf de verkeerslichten N197-Velserweg-Wijkerstraatweg tot op de Wenckebachstraat, met als gevolg dat er sluipverkeer is door het dorp Velsen-Noord. Ook ontstaat dan vaak een flinke wachtrij op de N197 ten noorden van de Wenckebachstraat. De toename als gevolg van de ontwikkeling zal gezien de geringe verkeersomvang niet leiden tot een meetbaar en/of waarneembaar groter knelpunt in de ver-keersafwikkeling. Immers, op etmaalbasis is de toename op piekdagen maximaal 96 mvt/etmaal. Omdat dit verkeer verspreid over de dag wordt afgewikkeld, zal tijdens het voor de verkeersafwikkeling maatge-vende uur niet meer dan – naar schatting – 10 extra voertuigen als gevolg van de ontwikkeling moeten worden afgewikkeld. Gezien de totale omvang van het verkeer dat tijdens de spitsuren moet worden af-gewikkeld, is deze toename verwaarloosbaar. Het effect van de voorgenomen ontwikkeling op de ver-keersafwikkeling van het autoverkeer is dan ook neutraal [0].

Bereikbaarheid fietsverkeer

Naar het plangebied zullen naar verwachting geen bezoekers komen met de fiets. Aangezien de wegen voldoende capaciteit hebben voor het afwikkelen van het verkeer, de verkeerstoename als gevolg van de ontwikkeling zeer beperkt is en er goede fietsvoorzieningen aanwezig zijn in de vorm van vrijliggende fietspaden, heeft de voorgenomen ontwikkeling van de energiehaven geen invloed op de fietsbereikbaar-heid van locaties in de omgeving. Het effect van de voorgenomen ontwikkeling op de bereikbaarfietsbereikbaar-heid van het fietsverkeer is dan ook neutraal [0].

70 Verkeer

Verkeersveiligheid

Wat betreft verkeerveiligheid zijn er geen grote knelpunten te benoemen. Er zijn geen ‘black spots’ be-kend. Gezien de hoge verkeersintensiteit op de N197/Velsertraverse is hier qua verkeersveiligheid wel een ongelijkvloerse kruising nodig van langzaam verkeer. Deze is reeds in voorbereiding in de vorm van een fiets/voetgangersonderdoorgang ter hoogte van het P+R Wijckerpoortterrein uitkomend op de Wij-keroogstraat.

De ontsluitende weg (Wenckebachstraat) wordt als volgt beoordeeld op basis van de vijf principes van Duurzaam Veilig (SWOV).

- Functionaliteit: de Wenckebachstraat is een gebiedsontsluitingsweg (type I en II), die aansluit op een gebiedsontsluitingsweg (N197). Het profiel van de weg is in overeenstemming met de functie van de weg.

- Homogeniteit van massa’s en/of snelheden en richting: in de huidige situatie wordt het autoverkeer gescheiden van het fietsverkeer. Omdat beide groepen verkeersdeelnemers naar snelheid geschei-den worgeschei-den afgewikkeld komt de verkeersveiligheid niet in het geding.

- Herkenbaarheid van de vormgeving van de weg en gewenste gedrag verkeersdeelnemers: het weg-profiel is over de gehele weg hetzelfde, wat voor herkenbaarheid zorgt. Dit zorgt ervoor dat het ge-drag van elke weggebruiker eenduidig is.

- Vergevingsgezindheid van de omgeving en weggebruikers onderling: aan beide kanten van de weg bevindt zich een obstakelvrije zone van circa 2 meter. Daarnaast bevindt zich aan beide zijden van de weg het fietspad en of een bomenrij. In de berm staat een minimaal aantal objecten (zoals verkeers-borden en lichtmasten). Er is hierdoor voldoende ruimte om uit te wijken. Tevens is de rijbaan van voldoende breedte, zodat 2 voertuigen elkaar gemakkelijk kunnen passeren.

- Statusonderkenning door de verkeersdeelnemer: het wegprofiel is duidelijk en doorgetrokken over het gehele alignement van de weg. Hierdoor is de statusonderkenning gemakkelijk in te zien.

Hiermee wordt aan de principes voor Duurzaam Veilig voldaan, ook in de situatie inclusief planvoorne-men. De beperkte toename van het verkeer als gevolg van de voorgenomen ontwikkeling is dusdanig beperkt in omvang dat dit niet zal leiden tot verslechtering van de verkeersveiligheid. Het effect van de voorgenomen ontwikkeling op de verkeersveiligheid is dan ook neutraal [0].

Parkeren

Parkeren wordt binnen de voorgenomen ontwikkeling op eigen terrein voorzien. Er wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid, als ook in laad- en losvoorzieningen voor bestelbussen en vrachtwagens.

De totale verkeersgeneratie van het plan bedraagt circa 70 mvt/etmaal. Een aantal van circa 30 tot 40 parkeerplaatsen zal volstaan.

7.5. Maximale milieugebruiksruimte

Als er andere kadegebonden bedrijvigheid komt, blijft de situatie zo dat er geen eigen ontsluitingsweg komt en dat de aan- en afvoer over de weg (voornamelijk personeel) via het terrein van Tata Steel loopt.

Hiervoor blijven dezelfde randvoorwaarden van toepassing: een groei van de verkeerstroom over de weg is niet toegestaan. Op grond hiervan is vanuit verkeer geen nader onderzoek nodig voor dit alternatief en is de verkeersgeneratie van het planvoornemen maatgevend voor de maximale milieugebruiksruimte. Dit alternatief wordt daarom gelijk aan het voornemen beoordeeld.

Verkeer 71

Rho adviseurs voor leefruimte 98004.20200174

vestiging Rotterdam

7.6. Terugvaloptie

De terugvaloptie voor de Averijhaven betreft een insteekhaven als nieuwe lichterlocatie voor het lichteren van zeeschepen met bulkgoederen en als place of refuge. Hiervoor blijven dezelfde randvoorwaarden van toepassing: een groei van de verkeerstroom over de weg is niet toegestaan. In het MER uit 2020 staat

“Voor alle varianten geldt dat het transport van materiaal tijdens de aanleg zoveel mogelijk over het water gaat. Er zal geen significante belasting optreden van de lokale wegen. Tijdens de ontmanteling en aanleg moet de aannemer zorgen voor bereikbaarheid van de Reyndersweg en de parkeerplaatsen aan deze weg.

Verder worden schepen zo vol mogelijk geladen om het aantal transportbewegingen te minimaliseren.”

Op grond hiervan is vanuit verkeer geen nader onderzoek nodig en is er geen effect op de verkeersaspec-ten bereikbaarheid en veiligheid te verwachverkeersaspec-ten (0)

7.7. Aanlegfase