• No results found

Planning & Control

In document Jaarrekening 2014 (pagina 111-118)

Wat willen we bereiken:

De doelstelling van onze organisatie is jaarlijks een structureel sluitende begroting te verwezenlijken. Daarbij willen we kwalitatief hoogwaardige informatie aandragen zodat de gemeenteraad in staat is zijn kaderstellende en controlerende taak uit te oefenen.

Wat hebben we ervoor gedaan: Toelichting:

Opzet begroting en jaarrekening:

In 2014 zal gewerkt gaan worden aan een nieuwe opzet van de begroting en de

jaarrekening. Deze nieuwe opzet zal voor het eerst in de begroting 2015 worden

toegepast.

De begroting 2015 en jaarrekening 2014 zijn opgezet conform de nieuwe indeling van het coalitieakkoord.

Interne controle: Met het oog op een efficiëntere uitvoering van de

gemeentebrede controles is er voor gekozen om per 1 september 2013 alle interne controles te centraliseren en onder te brengen bij de afdeling BCA. Er is een projectopdracht geschreven waarin de beoogde doelstellingen en op te leveren resultaten zijn weergegeven.

In 2014 zijn de beoogde resultaten op het gebied van interne controle gerealiseerd en zijn kwalitatief goede producten opgeleverd.

In december 2014 is dan ook besloten de tijdelijke centralisatie van de auditfunctie om te zetten in definitieve positionering bij BCA.

Kaderstellende beleidsnota’s

- Nota reserves en voorzieningen (september 2010) - Treasurystatuut 2011-2014 (april 2011)

- Planning & controlcyclus (maart 2012)

- Financiële verordening gemeente Oosterhout.

ICT

Wat willen we bereiken:

Het leveren van toegevoegde waarde aan primaire processen met effectieve en efficiënte informatievoorzieningen.

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting:

In 2014 zal Oosterhout het technisch fundament gebruiken om digitaal/

zaakgericht te werken. Hiermee kan de gemeente ook uitvoering geven aan de verplichtingen in het kader de van NUP projecten:

Het technisch fundament is opgeleverd en overgedragen aan Equalit. De componenten uit het technisch fundament zijn

gebruiksklaar gemaakt voor de

procesinrichting. Op deze wijze kan ICT worden ingezet als ondersteuning van het traject van procesverbetering (LEAN maken van de processen. In 2014 zullen de gemeentelijke processen digitaal en zaakgericht worden ingericht zodat er een integraal klantbeeld kan ontstaan.

In 2014 is de basis gelegd voor de digitale overheid. De eerste processen zijn gedigitaliseerd (subsidies, verloren en gevonden voorwerpen, meldingen openbare ruimte) en er is een begin gemaakt met het Antwoordportaal zodat de eerste lijn de vragen die de gemeente (telefonisch) krijgt, beter en efficiënter kunnen beantwoorden.

Dit is de basis waarop in 2015 verder gebouwd wordt aan de digitale overheid van de gemeente Oosterhout.

Kaderstellende beleidsnota’s

- Informatiebeleidsplan 2009-2014 - Strategische kadernota 2009 - Informatiebeveiligingsplan

5.6 Verbonden partijen

Algemeen

De gemeente Oosterhout participeert in verschillende verbonden partijen. Een verbonden partij is een partij waarmee de gemeente een bestuurlijke relatie onderhoudt en/of waarin zij een financieel belang heeft. Het uitgangspunt hierbij is dat de samenwerking moet resulteren in het opstellen en/of uitvoeren van beleid wat voor een individuele gemeente als de gemeente Oosterhout niet

zelfstandig mogelijk is (vanwege financiële overwegingen, het borgen van een kwaliteitsniveau, het ontbreken van specifieke expertise, etc.). Hier staat tegenover dat bepaalde vormen van

samenwerking ook risico’s met zich brengen. Over het algemeen betreft het hier financiële en/of bestuurlijk/politieke risico’s.

De nota verbonden partijen zal halverwege 2015 geactualiseerd worden.

Kerncijfers

In een samenvattend overzicht staan de bijdragen aan de samenwerkingsverbanden in de vorm van een privaatrechtelijke rechtspersoon (tabel 1) en verbonden partijen (tabel 2) weergegeven, zodat in één oogopslag inzichtelijk is welke opbrengsten worden verkregen uit de deelnemingen (gemeente als aandeelhouder) en wat de jaarlijkse bijdragen zijn voor taken die door de verbonden partijen worden uitgevoerd (mede) namens de gemeente Oosterhout.

VERBONDEN

Intergas NV Verkocht in 2011

- -

In 2014 hebben rondom de verbonden partijen de volgende (financiële) ontwikkelingen plaatsgevonden:

Rechtspersonen

De aandelen Intergas Energie BV zijn in 2011 verkocht aan Enexis Holding BV.

De dividenduitkering van de BNG is door de huidige economische tijd naar beneden bijgesteld. De BNG zal meer winst inhouden om aan de gestelde eisen, de hoogte van het eigen vermogen, te kunnen voldoen.

Gemeenschappelijke regelingen

Voor een gedetailleerde weergave van de inhoudelijke thema’s verwijzen wij u naar de jaarrekeningen verbonden partijen van juni 2015.

Op hoofdlijnen heeft 2014 voor Regio West-Brabant (RWB) in het teken gestaan van de

implementatie van de uitkomsten van de Redesign discussie, besluitvorming voeding Regiofonds en de start van de actualisatie van het Uitvoeringsprogramma (kaders) van de Strategische Agenda West-Brabant.

In 2014 zijn de WOZ-taken van de gemeente Oosterhout, die eerder door de gemeente Breda werden uitgevoerd, overgeheveld naar de Belastingsamenwerking West-Brabant. In 2014 heeft de Belastingsamenwerking extra kosten gemaakt vanwege tegenvallers op ICT-gebied.

De GGD is in 2014 enkele experimenten gestart op gebied van 1. Technische Hygiëne Zorg kinderopvang, 2. Maatwerk preventieprogramma’s en 3. Rol en functie van de GGD in het sociale domein.

Het doel hiervan is om in het GGD-pakket een flexibiliseringsslag te maken met meer lokale inbreng.

Daarnaast heeft de GGD de landelijke beleidsnota “Gezondheid dichtbij” vertaald in negen speerpunten waarvan enkele aandachtspunten zijn:

- het streven naar duurzame gezondheid;

- de slimme samenwerking tussen lokale partners;

- het versterken van de eigen kracht van burgers.

De Veiligheidsregio heeft zich in 2014 met name gericht op de verdere professionalisering van de Bevolkingszorg en de transitie (fusie) van de meldkamer te Tilburg met die van Middelburg.

Daarnaast is de aandacht uitgegaan naar het vormgeven van bovenregionale samenwerking met omringende Veiligheidsregio’s en grensoverstijgende samenwerking tussen België en Nederland.

De regionale ambulancevoorziening heeft zich gericht op het meer efficiënt inzetten van de

ambulances en het realiseren van betere prestaties op gebied van spoedvervoer en het behalen van een dekkingsgraad van 95%. Naast de Veiligheidsregio is ook de RAV betrokken geweest bij de transitie van de meldkamers.

De belangrijkste wijziging voor de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant (OMWB) is dat per 1 januari 2014 een bevoegdheidsverschuiving heeft plaatsgevonden. Hierdoor vielen een aantal bedrijven voorheen onder de bevoegdheid van de provincie, maar sinds 2014 vallen die nu onder de bevoegdheid van de gemeente. Om de vergunning, toezicht en handhaving (VTH) milieutaken ook voor deze bedrijven op een adequaat niveau uit te kunnen voeren, krijgt de gemeente extra budget van het Rijk. Deze VTH milieutaken (en het bijbehorende budget) zijn aan de OMWB overgedragen.

Buro HALT is per 1 januari 2015 geen gemeenschappelijke regeling meer. De activiteiten en de subsidie van Bureau HALT lopen in 2015 echter wel door.

Apparaatskosten € 202.124 € 200.311

Algemeen Bestuur - - -

Mobiliteitscentrum - € 23.750 - € 23.750

GR Nazorg gesloten Stortplaatsen Bavel-Dorst en Zevenbergen

€ 23.916 € 23.916

GR

Veiligheidsregio Midden en West-Brabant

€ 2.475.820 € 2.503.702

GR

Werkvoorziening schap Arbeid voor Allen (WAVA!GO)

€ 694.108

en Rijksbijdrage € 755.935

GR Regionale Ambulance voorziening Brabant Midden West Noord

€ 0 € 0

GR Openbare Gezondheidszorg West-Brabant (GGD)

€ 999.035 € 1.049.015

(inclusief extra inspecties Kinderopvang)

GR

Omgevingsdienst Midden en West-Brabant

€ 920.226 € 1.133.722

Belastingsamen- werking West-Brabant

€ 1.021.736 € 895.816

(inclusief WOZ taken)

Veilinghuis Buro HALT Slachtofferhulp

€ 27.068

€ 18.686

€ 7.758

Het betreft hier nog geen definitieve gegevens (december 2014), de gegevens kunnen wijzigingen a.d.h.v. de definitieve cijfers van de verbonden partijen.

Gemeenschappelijke regelingen (Bedragen x € 1.000)

5.7 Grondbeleid

Algemeen

Grond vormt de basis voor de ontwikkeling van ruimtelijke plannen en geeft zeggenschap.

Grondbeleid is geen doel op zich, maar een middel om het ruimtelijk beleid op een bestuurlijk en economisch verantwoorde wijze te realiseren.

Samengevat zijn de doelen van het gemeentelijk grondbeleid de volgende:

• het bevorderen van maatschappelijk gewenst ruimtegebruik;

• het verhogen van de kwaliteit van het ruimtegebruik, de zeggenschap van de burgers en de marktwerking op de grondmarkt;

• het bevorderen van een rechtvaardige verdeling van kosten en opbrengsten van gebruikers, eigenaren, ontwikkelaars en de gemeente;

• het genereren van inkomsten ten algemeen nut.

De gemeenteraad heeft bij besluit van 26 maart 2013 de Nota Grondbeleid 2013-2017 vastgesteld.

De nota is kaderstellend. Dat wil zeggen, zij geeft de uitgangspunten voor het te voeren grondbeleid weer. Tevens biedt zij structuur bij de uitvoering van ruimtelijke ontwikkelingen.

Belangrijke punten uit de Nota Grondbeleid zijn:

Maatwerk; per project of plan zal bekeken worden welke vorm van grondbeleid het meest passend of gewenst is. Voor de reeds lopende projecten blijft de gemeente actief grondbeleid voeren, bij nieuwe projecten wordt in beginsel faciliterend grondbeleid gehanteerd.

Bij actief grondbeleid wordt er een verwervingsstrategie vastgesteld. Uitgangspunt is dat de gemeente altijd zal trachten om minnelijke overeenstemming te bereiken met als ultimum remedium een onteigening.

De gemeente stelt zich terughoudend op ten aanzien van strategische en anticiperende grondverwerving vanwege de grote financiële risico’s die de gemeente daarbij kan lopen.

Bij faciliterend grondbeleid verhaalt de gemeente haar kosten. Het heeft de voorkeur om een anterieure overeenkomst met de grondeigenaar te sluiten. Indien er geen zicht is op anterieur contracteren stelt de gemeente gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan een exploitatieplan vast.

De gemeente continueert het beleid van aanbesteden van een locatie, waarbij door

marktpartijen een bod gedaan wordt op de grond en eventueel de aanleg van het openbaar gebied. Hierbij worden kwaliteit en duurzaamheid als subgunningscriteria opgenomen waarbij gegund wordt op basis van economisch meest voordelige inschrijving (EMVI).

Indien er geen aanbesteding plaatsvindt dan zal de verkoopprijs van gronden welke verkocht worden aan een onderneming door middel van taxatie worden bepaald.

In geval van projectbouw hanteert de gemeente het grondquote- systeem voor de koopsector en huursector bij complex(woning)bouw. De gemeente heeft goede ervaringen met dit systeem en blijft dit hanteren.

Het college stelt jaarlijks de gronduitgifteprijzen vast, uitgangspunt is dat deze prijzen marktconform zijn.

In het kader van het budgetrecht stelt de raad zolang er nog geen grondexploitatie is vastgesteld het krediet beschikbaar voor grondaankopen. Het college is bevoegd tot aankopen passend binnen een door de raad vastgestelde grondexploitatie.

De gemeente heeft apart beleid ten aanzien van het kostenverhaal bij kleine plannen (faciliterend grondbeleid). In de praktijk is gebleken dat de kosten die op grond van de wet verhaald kunnen worden bij kleine plannen disproportioneel zijn. Anticiperend op een op handen zijnde wetswijziging

is door het college het kostenverhaal kleine plannen vastgesteld. Het kostenverhaal bij kleine plannen ligt tussen de € 6.000,-- en € 9.500, --.

Tevens heeft de gemeente apart beleid ten aanzien van de uitgifte van grondstroken met een maximale grootte van 100 m².

Volgens de BBV dient in deze paragraaf te worden opgenomen een actuele prognose van de te verwachten resultaten van de totale grondexploitatie alsmede een onderbouwing van de geraamde winstneming. Hiervoor verwijzen wij u naar paragraaf 6.4 waar deze informatie integraal is

opgenomen.

In document Jaarrekening 2014 (pagina 111-118)