• No results found

Ontwikkelingen na balansdatum

In document Jaarrekening 2014 (pagina 191-196)

De belangrijkste punten die van belang zijn als ontwikkeling na balansdatum zijn ook weergegeven in de paragraaf weerstandsvermogen. Hier zijn risico’s beschreven, die tevens behoren tot

ontwikkelingen na balansdatum.

De Contreie

Op 21 april 2015 is de raadsnota ‘Markttoets ontwikkeling de Contreie’ (BI.0150160) behandeld en vastgesteld door de gemeenteraad. In deze nota zijn de (beleids)uitgangspunten van het plan (opnieuw) tegen het licht gehouden van de nieuwste ontwikkelingen in de markt, het

stedenbouwkundig plan aangepast aan de actuele woningbouwbehoefte en de grondexploitatie robuust gemaakt. Daarmee wordt de basis gelegd voor een voortzetting van de gunstige

ontwikkeling van deze buurt. Financieel gevolg van dit besluit is dat de eindwaarde van de Contreie, die volgens deze jaarrekening nog € 10,2 miljoen is, terugloopt naar € 2,8 miljoen.

Dit gegeven heeft ook effect op de geprognosticeerde toevoegingen aan de vrije reserve.

6.8 Begrotings) Rechtmatigheid en SiSa

In het kader van de controle op rechtmatigheid van de accountant is het noodzakelijk om jaarlijks het normenkader te actualiseren in overeenstemming met de landelijke kadernota. Begin 2014 heeft dit plaatsgevonden en is ook de raad, conform afspraak, hierover geïnformeerd. Het normenkader dient als uitgangspunt voor de uit te voeren accountantscontrole. Net als voorgaande jaren is de norm voor inkoop en aanbesteding beperkt tot de Europese regelgeving in plaats van de normen zoals die in de Nota inkoop en aanbestedingsbeleid zijn vastgelegd.

Het normenkader is daarnaast geactualiseerd op basis van de uitbreiding van regelgeving, die deel uit maakt van het project Single Information Single Audit.

Begrotingsrechtmatigheid

A. Algemeen

Bij de begroting is het college door de raad gemandateerd om deze binnen de afgesproken financiële kaders uit te voeren. Bij het mandaat hoort dat het college binnen een programma over- en onderschrijdingen mag realiseren zolang het saldo van een programma dat door de raad is vastgesteld, niet wordt overschreden.

Volgens de kadernota rechtmatigheid moet het college bij de jaarrekening inzicht geven in de begrotingsoverschrijdingen aan de lastenkant, waarbij oorzaken en achtergronden worden

toegelicht. Bij de jaarrekening krijgt de raad dit overzicht voorgelegd om overschrijdingen alsnog te autoriseren.

Voor de analyse van de overschrijdingen wordt de volgende indeling gehanteerd:

1 Kostenoverschrijdingen die geheel of grotendeels worden gecompenseerd door direct gerelateerde inkomsten.

2 Kostenoverschrijdingen die geheel of gedeeltelijk worden gecompenseerd door extra inkomsten die niet direct gerelateerd zijn.

3 Kostenoverschrijdingen bij open einde (subsidie) regelingen.

4 Kostenoverschrijdingen die passen binnen het bestaand beleid, maar die niet tijdig konden worden gesignaleerd.

5 Kostenoverschrijdingen die passen binnen het bestaand beleid, maar waarbij de accountant vaststelt dat die ten onrechte niet tijdig zijn gesignaleerd.

6 Kostenoverschrijdingen inzake activiteiten die niet passen binnen het bestaand beleid en waarvoor men geen voorstel tot begrotingswijziging heeft ingediend.

7 Kostenoverschrijdingen inzake activiteiten welke achteraf als onrechtmatig moeten worden beschouwd omdat dit bijvoorbeeld bij nader onderzoek van

subsidieverstrekker, belastingdienst of een toezichthouder blijkt.

8 Kostenoverschrijdingen op activeerbare activiteiten (investeringen) waarvan de gevolgen voornamelijk zichtbaar worden via hogere afschrijvings- en

financieringslasten in het huidige of toekomstige jaren.

Door de tussentijdse rapportages en de toelichting bij de jaarrekening wordt de raad geïnformeerd over overschrijdingen. Afwijkingen gemeld in de tussentijdse rapportages leiden dan wel niet tot formele begrotingswijzigingen, maar worden door vaststelling van de rapportage wel rechtmatig. In Oosterhout is bewust gekozen om geen tussentijdse begrotingswijzigingen te maken van de concernrapportages om het beeld zo zuiver mogelijk te houden.

B. Begrotingsrechtmatigheid per programma

In de onderstaande tabel worden de begrote en de werkelijk lasten per programma weergegeven.

Voor de begrotingsrechtmatigheid komen alleen de lastenoverschrijdingen (met een ondergrens van

€50.000) aan de orde. Deze ondergrens wordt gehanteerd om de analyse op hoofdlijnen te kunnen uitvoeren. Een overschrijding op de lastenkant wil niets zeggen over het tekort op het programma als geheel, want er wordt geen rekening gehouden met de extra inkomsten. Voor een gedetailleerd overzicht van onder- en overschrijdingen verwijzen we u naar de paragraaf programmarekening.

Programma Begroting

Totale kosten programma's 147.171 147.468 -297 V

Uit bovenstaand overzicht blijkt een lastenoverschrijding voor de programma’s Sociaal domein en Middelen. De aard van de overschrijding op deze programma’s zullen hieronder worden toegelicht.

Programma 2 Sociaal domein Product Laste WWB. Het werkelijk aantal uitkeringen is lager uitgekomen (begroot 950, werkelijk 931) echter tegen hogere gemiddelde kosten (begroot € 14.500,

werkelijk ca. € 15.010). Daarnaast kosten voor projecten ter

vermindering van beroep op uitkering en kosten van invoering van de BBZ beginnend

zelfstandigen. De extra kosten zijn gedekt uit het hoger ontvangen rijksbudget.

Inkomens- voorzieningen BBZ

250 512 262 3 Het aantal bijstandsgerechtigden was hoger dan begroot. Hier staan hogere ontvangen rijksgelden tegenover.

Re-integratie 1.191 1.384 193 3 Het participatiebudget vanuit het Rijk is hoger dan begroot. Er is intensieve uitvoering gegeven aan diverse reintegratie-activiteiten.

WsW 6.734 6.999 265 3 Het aantal gerealiseerde wsw-ers was hoger dan voorzien. Hier staan hoger ontvangen

wijz) Algemene

inkomsten en uitgaven

-1.250 0 1.250 1 De onderschrijding kapitaallasten is hier begroot maar wordt elders in de begroting gerealiseerd Saldo

kostenplaat-sen

-204 2.993 3.197 1 Administratief product dat samenhangt met interne

4 Hogere lasten (hogere storting) in de reserves:

- ABR storting winstneming conform uitgangspunten - Storting in BoVo conform uitgangspunten

- storting in reserve groenfonds conform uitgangspunten

- storting in reserve parkeerfonds conform uitgangspunten

- resultaat Equalit

- toevoeging rente aan reserves.

Automatise-ring

2.734 2.873 139 1 Verrekening aandeel gemeente Oosterhout in Equalit.

C. Begrotingsrechtmatigheid investeringen

Naast de begrotingsrechtmatigheid op de programma’s besteden wij in deze paragraaf ook aandacht aan de beoordeling van investeringen bij de jaarrekening. In paragraaf 6.5. zijn de investeringen en de uitvoering van het investeringsplan 2014 toegelicht.

In een aparte staat (bijlage 3) is per investeringskrediet in beeld gebracht wat de verwachte kosten (cost to complete) zijn van de nog openstaande kredieten.

In de 2e concernrapportage is ook gerapporteerd over de investeringskredieten. Bij het samenstellen van de jaarstukken 2014 ontstaat het volgende beeld:

Omschrijving Bedrag

Restant kredieten per 1 januari 2014 15.108.248

Gevoteerde kredieten 2014 16.598.515

Totaal beschikbaar in 2014 31.706.763

Werkelijke uitgaven en inkomsten in 2014 17.340.989

Nog in 2015 te ontvangen facturen 248.067

Per saldo resultaat op afgesloten kredieten 2014 -726.581

Restant kredieten per 31 december 2014 14.844.288

In de bovenstaande tabel wordt een totaaloverzicht betreffende de kredieten gepresenteerd

Hieruit blijkt dat er gedurende het jaar 2014 circa € 31,7 miljoen beschikbaar was voor de uitvoering van kredieten, voor een bedrag van € 17,3 miljoen zijn er werkelijke lasten en baten geboekt op deze kredieten. In 2015 is er voor € 248.067 euro aan facturen ontvangen die betrekking hebben op 2014. Hierna resteert voor een totaalbedrag van € 14,8. miljoen aan restant kredieten als beginstand per 1 januari 2015.

Voor de begrotingsrechtmatigheid is het belangrijk om per beleidsterrein te onderbouwen of en zo ja waarom er overschrijdingen zijn geweest.

Op de openstaande kredieten per 31 december 2014 wordt momenteel een onderschrijding verwacht van zo’n € 346.000 (zie tabel onder). Binnen de beleidsterreinen riolering,

afvalverwijdering, accommodatiebeheer en incidenteel is echter sprake van een verwachte budgetoverschrijding. Deze overschrijdingen worden onder de tabel toegelicht.

onvolkomenheden: loods duurder dan begroot, hogere kosten advies en externe directievoering door langere looptijd project, extra veiligheidsmatregelen. Deze verwachte overschrijding was reeds in de JR 2013 gemeld.

147 4 In verband met vervuilde grond moeten bij ondergrondse werkzaamheden in het Centrum deze in BUS worden uitgevoerd.

De extra kosten die dit met zich mee heeft gebracht, is conform de eerder bepaalde uitgangspunten voor 50% gedekt uit rioolgelden en voor 50% uit de GREX. In 2014 zijn er nog kosten doorgerekend vanuit de GREX. meerwerk en aanbestedingsnadeel. Deze overschrijding valt gedeeltelijk weg de onderschrijding op wegen.

Oostelijke persleiding

3.615 2.313 1.491 189 4 Voor het noordelijk deel van de persleiding is nog € 200.000 benodigd. Het zuidelijk deel is in voorbereiding en wordt in 2015 aanbesteed. Zoals in raadsnota BI.0120059 vermeld, wordt daarvoor in

een aparte B&W-nota aanvullend krediet voor aangevraagd, rekening houdend met het restantkrediet na aanleg van het noordelijk deel.

kosten voor geluidwerende maatregelen (isolerende deur en aanpassing vloer)

Incidentele investeringen voor overslagkade die onder beleidsterrein openbare ruimte staat. Hier zijn extra inkomsten geboekt die hiermee samenhangen. Per saldo is dus geen sprake van een overschrijding.

Deze ontwikkelingen zullen strak gemonitord worden in 2015, zodat de overschrijding zoveel mogelijk zal worden beperkt.

In document Jaarrekening 2014 (pagina 191-196)