• No results found

PILOOTPROJECT SELECTA DNA FORENSIC MARKING Situering

Vergelijking aantal inbraken per deelgemeente

PILOOTPROJECT SELECTA DNA FORENSIC MARKING Situering

In de strijd tegen woninginbraken lanceerden het stadsbestuur Dendermonde en de lokale politie Dendermonde eind oktober 2010 het pilootproject Selecta DNA (SDNA). Het betreft een preventief middel om woninginbraken te voorkomen en om eventuele buit vlugger op te sporen. Met behulp van een unieke stof, het zogenaamde synthetisch DNA, kunnen

eigenaars hun waardevolle voorwerpen van een unieke DNA codering voorzien. Aangezien de vloeistof oplicht in uv-licht en microdots met een unieke en onuitwisbare code bevat, laat dit toe om de eigenaar vlugger en eenduidig te identificeren.

De afbakening van de projectzone gebeurde op basis van een analyse van de inbraakcijfers.

Hieruit bleek dat de deelgemeente Sint-Gillis-Dendermonde in het algemeen en een bepaalde zone in het bijzonder koploper was op het vlak van woninginbraken. Eind 2011 werd het project uitgebreid naar Dendermonde-centrum, rekening houdende met een nieuwe analyse van de politiestatistieken.

In 2012 besliste het stadsbestuur en de lokale politie om het project uit te breiden naar heel Dendermonde en kon elke inwoner voor 10 euro een SDNA-kit aankopen. Dit was ook nog het geval in 2018.

Evaluatie Sint-Gillis

Zeven jaar na de opstart van het project in Sint-Gillis stelt de politie nog steeds beduidend minder woninginbraken in de afgebakende wijk vast t.o.v. het jaar voor de opstart.

Uit een vergelijking van het totaal aantal inbraken (zowel voltooide als pogingen) uit de periode 2009-2010 (het jaar voor de opstart) ten opzichte van 2018 blijkt nog steeds een daling van het aantal feiten. Dit in tegenstelling tot de algemeen stijgende tendens van het aantal woninginbraken binnen het gerechtelijk arrondissement.

Zoals u uit de bijgevoegde tabel kan afleiden, deden er zich in het projectgebied tijdens deze periode 85% minder geregistreerde inbraken (voltooide feiten en pogingen) voor.

Het aantal voltooide inbraken daalde daarenboven met 94%. In woningen waar SDNA effectief gebruikt wordt, deden zich geen feiten voor.

‘09-‘10 ‘10-‘11 ‘11-‘12 ‘12-‘13 ‘13-‘14 2015 2016 2017 2018

Totaal aantal inbr. 44 20 18 25 26 9 17 12 10

Voltooide inbr. 35 11 9 17 16 6 9 8 2

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

36 Dendermonde-centrum

Uit een vergelijking van het totaal aantal inbraken (zowel voltooide als pogingen) uit de periode november 2010 - oktober 2011 (een jaar voor de opstart) ten opzichte van 2018 blijkt een daling van het totaal aantal feiten met 16%. Het aantal voltooide inbraken daalde met 17%. In woningen waar SDNA effectief gebruikt wordt, deden zich opnieuw geen feiten voor.

‘10-‘11 ‘11-‘12 ’12-‘13 ’13-‘14 ’14-‘15 2016 2017 2018

Totaal aantal inbr. projectgebied 49 39 24 28 25 31 39 41

Voltooide inbraken projectgebied 30 32 16 18 21 21 28 25

Conclusie

Bij alle personen die tot op heden een dergelijke set aankochten en hun voorwerpen markeerden werd in vier woningen ingebroken en werd in negen woningen een poging tot inbraak vastgesteld. Opvallend is het feit dat er slechts twee feiten gebeurden waarbij een gemerkt toestel is ontvreemd.

Daarnaast werd een gevoelige daling van het aantal inbraken in het volledige gebied (dus ook bij diegenen die geen set aankochten) vastgesteld.

Vooral het preventieve aspect (voornamelijk door communicatie) van het project dient onderstreept te worden. Om potentiële daders af te schrikken en duidelijk te maken dat waardevolle spullen van een DNA-code voorzien zijn in de woning, werden

waarschuwingsborden op de toegangswegen geplaatst en konden de gebruikers stickers op het raam van hun woning kleven.

Het is wel belangrijk om deze toepassing met SDNA als een aanvullend middel in de strijd tegen inbraken te zien en deze strategie te integreren binnen een globaal plan van aanpak.

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

37 3.3.3 FIETS- EN BROMFIETSDIEFSTALLEN

Vaststellingen

In vergelijking met 2017 werden ongeveer 9% minder fietsdiefstallen aangegeven in onze zone. In 2018 registreerden onze diensten 174 fietsdiefstallen.

Wat het aantal bromfietsdiefstallen betreft, bemerken we een daling met 12,5%. In totaal werden 7 bromfietsdiefstallen aangegeven.

Zowel het centrum als het grondgebied van Sint-Gillis blijven diefstalgevoelige plaatsen.

Dendermonde-centrum is koploper met 85 feiten.

Activiteiten in 2018

• Sensibilisering en informatieverstrekking: uitreiking folders/ 7 groepsbezoeken aan preventielokaal/ 6 presentaties op locatie/ verschillende artikels o.a. in Stadsmagazine/

gebruik stoepborden om preventieve maatregelen te promoten.

• Fietsregistratie: t.e.m. 1 juni 2018 registreerde de preventiedienst 339 fietsen. In de loop der jaren registreerde de preventiedienst ongeveer 17.489 fietsen. Uit tellingen van het aantal geregistreerde fietsen op diefstalgevoelige plaatsen blijkt dat ongeveer 20% van de gestalde fietsen geregistreerd is.

Vanaf 1 juli stopte de preventiedienst met deze fietsregistratie en konden inwoners elke werkdag terecht bij fietspunt Mo-Clean aan het station. Begin 2019 kwam daar ook het fietsatelier van het OCMW bij.

• Extra toezicht: preventieve en repressieve voetpatrouilles op diefstalgevoelige plaatsen en op grondgebied van de zone, vnl. door de gemeenschapswachten. Rekening houdend met de plaats en het uur van de diefstallen controleerden zij voor het eerst op specifieke plaatsen zoals de omgeving van de bibliotheek en namen zij het sleuteltje van niet-slotvaste fietsen mee zodat de betrokkenen dit dienden af te halen op het politiebureau.

0 50 100 150 200 250

2013 2014 2015 2016 2017 2018

Evolutie aantal fiets-en bromfietsdiefstallen

aantal fietsdiefstallen aantal bromfietsdiefstallen

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

38

• Afspraken met externe partners zoals bv NMBS, AZ Sint-Blasius, schooldirecties, ..

• Organiseren van ophaalrondes: in 2018 vonden onze diensten 275 fietsen terug. Slechts 41 fietsen (of 15%) konden terugbezorgd worden aan de eigenaar omdat deze

geregistreerd waren.

Van de 7 teruggevonden bromfietsen kon er één terugbezorgd worden aan de eigenaar.

Van de diefstal van deze bromfietsen werd ofwel geen aangifte gedaan, ofwel deed de eigenaar er afstand van omdat het enkel nog een wrak betrof.

• Teruggevonden fietsen: teruggevonden (brom)fietsen kunnen op het politiebureau doorlopend bekeken worden. Personen die het slachtoffer van een fietsdiefstal werden, kunnen daarenboven opzoekingen doen in het fotoalbum via de website van de stad. Via een link komt de eigenaar van een gestolen fiets sinds begin 2008 niet langer op de eigen databank van de politiezone Dendermonde maar op www.gevondenfietsen.be terecht. In tegenstelling tot de voorgaande jaren wordt het album immers niet enkel meer beheerd door de politiezone maar werd in overleg met naburige politiezones gekozen voor een gemeenschappelijk fotoalbum, een zone-overschrijdend initiatief dat beheerd wordt door de provincie Antwerpen. Om de kans op succes te vergroten en de vele niet-gegraveerde teruggevonden fietsen toch aan de rechtmatige eigenaars terug te kunnen bezorgen biedt deze site de mogelijkheid om ook de databanken van andere steden en gemeenten te consulteren. De plaats van de diefstal stemt immers dikwijls niet overeen met de woonplaats van de betrokkene. Het fotoalbum wordt wekelijks bijgewerkt.

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

39 3.4 ACTIEPLAN JONGEREN

Sinds de opstart van de sociale cel in mei 2010 werd de opvolging van het actieplan jeugd geïntegreerd in hun werking. Binnen dit kader werd in 2018 voornamelijk veel aandacht besteed aan verontrustende opvoedingssituaties en de spijbelproblematiek.

3.4.1 VERONTRUSTENDE SITUATIE (VOS)

Met betrekking tot de zorg voor jongeren is er veel aandacht voor de opvolging van jongeren in een verontrustende situatie. Een verontrustende situatie is een toestand waarbij de fysieke integriteit en de affectieve, morele, intellectuele of sociale ontplooiingskansen van

minderjarigen in het gedrang komen door de situatie waarin zij leven.

Het belang van vroegdetectie en een gepaste doorverwijzing naar de hulpverlening zijn niet te onderschatten om te vermijden dat de minderjarige in gevaar komt en/of in delinquent gedrag vervalt. Bijgevolg moeten risicodossiers in samenwerking met het parket en partners uit de sociale sector prioritair behandeld worden. Er is een voortdurend overleg met scholen en andere externe partners (o.a. sociale dienst jeugdrechtbank, centrum algemeen welzijn, diensten m.b.t. integrale jeugdzorg).

In 2018 werden 175 aanvankelijke en 182 navolgende dossiers met betrekking tot

verontrustende opvoedingssituaties opgesteld. In vergelijking met 2017 werden er minder nieuwe dossiers opgestart maar werd er meer verder onderzoek gedaan.

Naar aanleiding van IFG-feiten in gezinnen met minderjarigen worden pv’s verontrustende situaties opgesteld.

3.4.2 SPIJBELPROBLEMATIEK - PLP 41

Met betrekking tot de spijbelproblematiek is de sociale cel aanspreekpunt voor de scholen.

Bij problematisch spijbelen, waar het gedrag vaak slechts een uiting is van een

onderliggende problematiek zoals een verontrustende situatie, kan de school de politie contacteren en zal een proces-verbaal m.b.t. jeugdbescherming opgesteld worden dat verder opgevolgd wordt door het Parket. Indien nodig gebeurt een gepaste doorverwijzing.

Volgens het nieuw decreet integrale jeugdhulp dient het CLB als eerste aanspreekpunt voor de scholen en bieden zij de nodige hulpverlening aan. Slechts in uitzonderlijke gevallen volgt een gerechtelijke opvolging n.a.v. een spijbelproblematiek.

In het kader van de ministeriële omzendbrief PLP 41 is de sociale cel het aanspreekpunt voor de scholen voor alle feiten die zich in of rond de scholen voordoen, tenzij deze drugsgerelateerd zijn (opvolging door projectcoördinator drugs).

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

40 3.5 ACTIEPLAN BUURT EN OVERLAST

Binnen dit actieplan staat de aanpak van sociale overlast centraal. Afhankelijk van de plaats waar de overlast zich voordoet, krijgt het actieplan een andere invulling. We onderscheiden drie grote categorieën.

3.5.1 OVERLAST OP SPECIFIEKE PLAATSEN

Binnen deze categorie worden vormen van overlast ondergebracht die variëren naargelang de karakteristieken van de plaats waar de overlast zich voordoet. We denken hierbij aan schoolomgevingen, parken en speelpleinen, sportcentra en de omgeving van het station.

3.5.2 UITGAANSOVERLAST

Naar aanleiding van verhoogde controles in de buurt van uitgaanscafés aan het Statieplein.

werden samenwerkingsakkoorden met de horeca afgesloten.

Naar aanleiding van uitgaansoverlast in de stationsbuurt gebeurden 28 vaststellingen. Het betrof vooral drugsgerelateerde criminaliteit, vandalisme, dronkenschap en vechtpartijen.

Op het vlak van uitgaansoverlast zorgden cafés en fuiven/evenementen voor verhoogde overlast (drugs, dronken, slagen, vandalisme) in 2018.

In 2018 werd er systematisch verhoogd toezicht uitgevoerd t.h.v. bepaalde jeugdhuizen naar aanleiding van regelmatig weerkerende overlast. Betrokken partijen houden hieromtrent regelmatig overleg.

Wat de nachtwinkels op het grondgebied van de zone betreft, werd toegezien op het naleven van de openingsuren en de verkoop van sterke drank aan minderjarigen.

3.5.3 WIJKGEBONDEN SOCIALE OVERLAST Sociale overlast in woonwijken

In 2018 vond op regelmatige basis overleg plaats tussen de projectcoördinator en de wijkinspecteurs, de interventieploegen en mogelijke externe partners met het oog op het verminderen van sociale overlast in woonwijken en het verhogen van het veiligheidsgevoel. In verschillende wijken met name Keur, Serbos, Donck, Hof ten Rode en het Gildenhof werd een vergadering gehouden n.a.v. deze bevragingen.

Sociale overlast door individuen

In 2018 volgde de coördinator dossiers over sociale overlast door individuen verder op i.s.m.

de wijkinspecteurs. Grove burenhinder, geesteszieken en verregaande vormen van pesterijen waren hierbij enkele voorbeelden van dossiers die opgestart werden.

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

41 3.5.4 GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES (GAS)

In 2018 werden in totaal 861 administratieve dossiers aangemeld n.a.v. kleinschalige en storende overlast.

Vooral inbreuken m.b.t. parkeren en stilstaan, parkeren en rijden op het marktparcours, aanbieden huisvuil, zwerfvuil, nachtlawaai en geluidshinder en inname openbare weg en winkeldiefstal werden vastgesteld.

In bijgevoegde tabel vindt u een weergave van de belangrijkste inbreuken om zicht te krijgen op de aard en frequentie van het aantal overtredingen.

Inbreuk 2015 2016 2017 2018

parkeren en stilstaan 757 792 1084 727

wildplassen 4 13 11 10

Nachtlawaai en geluidshinder 16 20 30 20

Parkeren en rijden op het marktparcours 11 11 85 25

dieren (loslopende honden, abnormale hinder,…) 10 0 0 2

openbaar domein (inname openbare weg, signalisatie) 14 7 25 24

aanbieden huisvuil 53 49 66 13

zwerfvuil 43 15

terrassen / / 0 2

slagen en verwondingen 4 9 9 1

winkeldiefstal 7 6 30 11

Beschadiging roerende/onroerende goederen 10 16 4

Totaal 910 963 1389 861

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

42 3.6 ACTIEPLAN MILIEU

3.6.1 GELUIDSOVERLAST

Wat geluidsoverlast betreft, kwamen er in 2018 ongeveer 38% meer meldingen binnen t.o.v.

2017. Onze diensten registreerden ongeveer 752 meldingen inzake geluidsoverlast.

Zoals u uit onderstaand staafdiagram kan afleiden werd de geluidsoverlast bij het grootste deel van de klachten (41,5%) nog steeds veroorzaakt door elektronisch versterkte muziek (2016:220; 2017:280).

Als we de evolutie van het aantal meldingen van geluidsoverlast per bron verder bekijken, zien we procentueel de sterkste stijging op het vlak van geluidsoverlast door dieren, gevolgd door geluidsoverlast door machines. Het gaat hierbij voornamelijk over hinderlijke

bedrijfsactiviteiten. Het aantal klachten over geluidsoverlast door dieren verdubbelde en het aantal klachten door geluidsoverlast door machines steeg met 60%.

Wat geluidsoverlast door personen en elektronisch versterkte muziek betreft kwamen 236 en 312 meldingen binnen. Ten opzichte van 2017 betekent dit ook een stijging.

In 2018 stelden onze diensten 22 dossiers (11 GAS-pv’s geluidsoverlast nachtlawaai en 11 administratieve dossiers in het kader van GAS of gemeentelijke administratieve sancties) op.

Om de maatschappelijke overlast die geluidsoverschrijding met zich kan meebrengen te beperken en te voorkomen, werden preventieve geluidsmetingen uitgevoerd en werd op vrijdag- en zaterdagnacht een overlastploeg ingezet. Met de horeca en uitbaters van probleemherbergen werden duidelijke afspraken gemaakt zodat kordaat kan opgetreden worden op basis van het vernieuwde politiereglement. Naar aanleiding van een

geluidsonderzoek dat de provincie uitvoerde op de Grote Markt werd verder gewerkt aan de implementatie van praktische en werkbare geluidsnormen.

0