• No results found

Als één van de afdelingen van het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen zijn er in Dendermonde zowel een rechtbank van eerste aanleg als een gevangenis terug te vinden.

Om te kunnen voorzien in de diensten die hieraan gekoppeld zijn, doet de politiezone een beroep op het veiligheidskorps.

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

18 Dit korps werd opgericht in 2003 en bestond op dat ogenblik uit personeelsleden die overkwamen uit het leger. Het veiligheidskorps is een onderdeel van de federale overheidsdienst Justitie en wordt aangestuurd door de lokale politie van de stad die op haar grondgebied een gevangenis of een justitiepaleis heeft. In dit geval dus Dendermonde.

In 2018 kon onze zone rekenen op de bijstand van 5 veiligheidsagenten. Ook werden we op regelmatige basis bijgestaan door de collega’s van het Veiligheidskorps uit Beveren. De bijstand in 2018 bedroeg 1.914 uren of 37 uren meer dan in 2017.

Het takenpakket van de veiligheidsagenten bestaat onder meer uit onderstaande diensten:

- dienst rechtbank kamer: toezicht houden in het justitiepaleis tijdens de zittingen - dienst rechtbank: het voorleiden van gevangenen voor de raadkamer of de rechtbank - overbrengen van gevangenen van de gevangenis naar de rechtbank

- transfer van gevangenen van de gevangenis naar een andere gevangenis - overbrengen van illegalen naar gesloten centra

- overbrengen van minderjarigen

- uithalingen om humanitaire of medische redenen - overbrenging van geïnterneerden

- uithaling en bewaking van personen die moeten uitgeleverd worden aan een vreemde autoriteit

- overbrengen van gerechtelijke dossiers (inzage dossier)

Naast deze versterking van het veiligheidskorps kon de politiezone in 2018 ook rekenen op ondersteuning van het interventiekorps dat beheerd wordt op provinciaal niveau bij de federale politie. In 2018 kreeg onze zone 2.279 uren bijstand m.b.t. dienst justitiepaleis. Dit is een vermindering van 896 uren. Dit is toe te schrijven aan de grotere inzet van het interventiekorps voor federale taken.

Overzichtstabel inzet hoven en rechtbanken (incl. bijstand veiligheids- en interventiekorps)

2015 2016 2017 2018

Veiligheidskorps 5.492 7.162 8.125 8.731

Politiezone 4.596 4.346 5.077 5.057

Totaal 10.088 11.508 13.302 13.788

Interventiekorps 4.078 2.409 3.175 2.279

Eindtotaal 14.166 13.917 16.377 16.067

Conclusie:

In 2018 hebben we als zone 20 uren minder personeel ingezet in hoven en rechtbanken wat dus ongeveer hetzelfde is als het jaar ervoor. In totaal leverde het veiligheidskorps (Dendermonde en Beveren samen) 606 uren extra bijstand in vergelijking met 2017, wat dus bijna volledig op het conto van het veiligheidskorps van Beveren komt. De steun van de collega’s van het interventiekorps daalde met 896 uren. Zoals hierboven reeds uitgelegd.

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

19 In totaal werd er 310 uren minder gepresteerd dan in 2017. Ondanks het feit dat het systeem van de gecorrectionaliseerde assisenzaken ging afgeschaft worden blijven er toch nog altijd rechtszaken doorgaan en blijft onze inspanningen nagenoeg hetzelfde.

Sinds 1 januari werden de personeelsleden van het veiligheidskorps overgeheveld naar de federale politie, dienst DAB (directie beveiliging) en zal hun getalsterkte in Dendermonde vanaf 1 maart 2019 stijgen tot 10 (weliswaar met één permanent zieke collega). Naar 2019 verwachten we dus een sterke daling van de eigen inzet voor de hoven en rechtbanken.

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

20 2.7 VERKEER

De lokale politie van Dendermonde beschikt over een volwaardig Verkeersteam.

Aan het hoofd van dit projectteam staat een commissaris van politie.

Bij een volle bezetting is een capaciteit voorzien van 3 hoofdinspecteurs, 8 inspecteurs, 3 administratieve bedienden en een technicus.

Het team telde in 2018 drie hoofdinspecteurs, waarvan één waarnemend diensthoofd, zeven inspecteurs, 3 administratieve bedienden en een technicus.

Het verkeersteam heeft twee belangrijke taken:

• ondersteuning bieden op het vlak van verkeer

• verkeershandhaving

• Ondersteuning op het vlak van:

Ongevallenanalyse

De projectleider ontwikkelt, in principe tweejaarlijks, een algemeen verkeersactieplan. Dit gebeurt op basis van een ongevallenanalyse. Aan de hand van deze analyse worden onder meer de ongevalsomstandigheden bepaald en de gevaarlijke punten gelokaliseerd.

Zo weet de politie waar, wanneer en wat er gecontroleerd moet worden.

Verkeersadviezen

Het verkeersteam formuleert verbetervoorstellen op het vlak van infrastructuur naar de wegbeheerders toe.

In het kader van evenementen, wegenwerken en innames openbare weg worden adviezen opgesteld en signalisatievergunningen afgeleverd.

Gegevensverwerking

De administratieve medewerkers van het Verkeersteam handelen alle bekeuringen administratief af.

Sinds 2018 staat het Gewestelijk Verwerkingscentrum van de federale politie in voor de verwerking van de digitale bemande snelheidscontroles.

Ordediensten

Onze dienst levert bijstand voor lokale en supralokale ordediensten. Deze bijstand is voornamelijk verkeersgerelateerd, doch omvat ook beveligingsopdrachten en opdrachten van openbare orde.

In 2018 werden op die manier motorrijders geleverd voor escorterijden bij o.m. “Kom Op Tegen Kanker” te Mechelen (mei) en de Natotop te Brussel (juli).

Hiernaast zijn twee leden van de verkeersdienst lid van de pool Hycap en leveren in die hoedanigheid steun bij federale ordediensten (voetbalwedstrijden,…)

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

21

• Bij de verkeershandhaving wordt vnl. gewerkt rond de federale prioriteiten, nl.:

- sturen onder invloed van alcohol en/of verdovende middelen - onaangepaste en overdreven snelheid

- zwaar vervoer

- afleiding in het verkeer (GSM) - gordeldraagplicht

Tevens wordt er veel aandacht geschonken aan de verkeersveiligheid van de schoolgaande jeugd en de problematiek van de ongevallen met betrokkenheid van tweewielers.

De verkeershandhaving is samengesteld uit toezicht, communicatie, sensibilisatie en educatie.

Het grootste deel van de beschikbare capaciteit wordt besteed aan controles in de handhavingszones, dit zijn de zones waar de meeste letselongevallen plaatsvinden.

Daarnaast worden er heel wat educatieve projecten gedraaid, o.m. Verkeersdagen, de toneelvoorstelling Flits, de levende verkeersparken, de begeleide fietstochten en de verkeersklassen.

In onderstaand diagram ziet u hoe bovenstaande taken zich ten opzichte van elkaar verhielden in 2018.

46% 50%

4%