• No results found

Handhaving (50%)

Ondersteuning (46%)

Openbare orde en justitiepaleis (4%)

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

22 2.8 SOCIALE CEL

Het team van de sociale cel bestaat uit vier medewerkers. Zij investeren vooral in het

opvolgen van verontrustende opvoedingssituaties, de aanpak van verschillende vormen van intrafamiliaal geweld en de politionele slachtofferbejegening. Drie van de vier medewerkers verzorgen ook de audiovisuele verhoren van minderjarige slachtoffers. In 2019 deden zij het verhoor in 29 dossiers en was onze zone verantwoordelijk voor de regie van 29 andere dossiers.

De sociale cel behartigt de belangen van drie doelgroepen met name slachtoffers, jongeren en collega’s.

2.9 SECRETARIAAT

Op het secretariaat werken naast het afdelingshoofd ook vijf personeelsleden uit het administratief en logistiek kader. Zij staan in voor de uitvoering van onderstaande taken:

personeelsbeheer: invoeren van gepresteerde uren in Galop1. Beheer van verlof en ziektecontingent, arbeidsongevallen, mobiliteit, persoonlijke dossiers, tuchtdossiers, opleidingen, enz.

administratie: briefwisseling, interne post, bijhouden registers

logistiek: verwerken van bestellingen voor materiaal en kledij

beheer archief

Naast deze taken staan zij ook in voor administratieve ondersteuning van de afdelingen wijk, recherche en verkeer zodat de administratie voor de operationele personeelsleden tot het hoogst noodzakelijke beperkt kan worden.

2.10 CEL GERECHTELIJKE COORDINATIE Algemene taken

Coördinatie in de gerechtelijke onderzoeken tussen de verschillende afdelingen

Kwaliteitscontrole van afgewerkte pv’s en GAS-dossiers

Beheer gerechtelijke APO-dossiers

Coördinatie op vlak van afwerken gerechtelijke kantschriften

Doorsturen informatie naar nationale gegevensbank

Waken over infodoorstroming met externe diensten zoals het parket en de federale politie

Opvolgen personen 'vrij onder voorwaarden'

Referentiepunt sociale fraude via fictieve domiciliëring

1 Galop is een softwaresysteem voor personeelsbeheer binnen de politiediensten

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

23 In het beleidsplan, het zogenaamde Zonaal Veiligheidsplan, beschrijft de politie onder meer aan welke veiligheidsproblemen zij gedurende de eerstvolgende jaren prioritaire aandacht zal besteden.

In uitvoering van het Zonaal Veiligheidsplan 2014-2019 pakte de politiezone Dendermonde in 2018 in samenwerking met externe partners onderstaande veiligheidsfenomenen aan.

STRATEGISCHE BELEIDSTHEMA’S:

• Verkeersongevallen met lichamelijk letsel

• Drugs, georiënteerd naar jongeren

• Diefstal in gebouwen

• Fiets- en bromfietsdiefstal

• Buurt en overlast

• Jongeren, problematische opvoedingssituaties en spijbelen

• Milieu (geluidsoverlast en sluikstorten)

3.1 ACTIEPLAN VERKEER

Met een daling van het aantal verkeersongevallen in het algemeen en het aantal verkeersongevallen met doden en gewonden in Dendermonde in het bijzonder voor ogen, werkte het korps in 2018 verder aan de realisatie van onderstaande subdoelstellingen.

- Het verzekeren van de verkeersveiligheid van de schoolgaande jeugd

- Het verhogen van de verkeersveiligheid in het algemeen en in de handhavingszones (= plaatsen waar veel ongevallen gebeuren) in het bijzonder

- Het controleren van federale verkeersprioriteiten zoals zwaar vervoer, gordel, alcohol en drugs in het verkeer

3.1.1 SCHOOLGAANDE JEUGD Schooltoezicht

In 2018 werd in de nabijheid van scholen en op andere gevaarlijke punten politietoezicht gehouden. Hiertoe zetten de afdelingen verkeer, interventie en project/wijkwerking tijdens schooldagen ’s morgens voor deze taak 16 politiemensen in. Ook ’s avonds worden op de gevaarlijkste punten politiemensen ingezet. De beveiliging van de zwakke weggebruiker is hierbij prioritair. Daarnaast wordt ook aandacht geschonken aan de vlotte doorstroming van het verkeer.

Fiets- en bromfietscontroles

In het kader van de campagne ‘veilig naar school’ voerde de politie vanaf december 2018 tot en met februari 2019 fietscontroles op de openbare weg (in schoolomgevingen en op

schoolroutes).

3. BELEIDSPRIORITEITEN

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

24 Zo maakten jongeren die hun veiligheidsjasje droegen en rondreden met een technisch correct uitgeruste fiets met brandende fietsverlichting kans op een beloning (fluo-materiaal en filmtickets). Jongeren die de verkeersregels overtraden, vlogen echter op de bon.

Enkele resultaten:

• In 2018 controleerden onze diensten ongeveer 1896 fietsers, 9% minder dan in 2017.

Daarnaast gebeurde ook een dagelijkse controle door de wijkagenten belast met schooltoezicht.

• Voor een defecte en/of ontbrekende fietsverlichting stelden onze diensten bij 16 verschillende acties 85 pv’s (27 voor meerderjarigen en 58 voor minderjarigen) op. In verhouding tot het totaal aantal gecontroleerde fietsers betekent dit dat 95,5% van de fietsers in orde was. Ten opzichte van 2017 is dit status quo.

• Naar analogie met de werkwijze van de voorgaande jaren kregen jeugdige overtreders in plaats van een geldboete een alternatieve maatregel

opgelegd. Afhankelijk van hun leeftijd krijgt deze een andere invulling.

Voor de 12- tot 16-jarigen betreft het een verkeersles van twee uur. In 2018 volgden 75 leerlingen deze les n.a.v. diverse overtredingen.

Voor de 16- tot 18-jarigen betreft het een verkeersles van drie uur. In 2018 kwamen 40 scholieren in aanmerking voor deze maatregel.

Uit de registratie blijkt dat 115 van de uitgenodigde minderjarigen of 77% aanwezig was.

Verkeerseducatieve projecten

Begeleide fietstocht zesde leerjaar

Vanuit 15 lagere scholen, gelegen in de randgemeenten en het centrum, fietsten de leerlingen onder politiebegeleiding langs de meest veilige weg naar de secundaire scholen in Dendermonde-centrum. Tijdens deze fietstocht werd op risicovolle plaatsen uitleg gegeven om de jongeren vertrouwd te maken met het traject dat velen onder hen volgend schooljaar met de fiets zouden afleggen.

Levende verkeersparken

In 2018 richtte het verkeersteam voor de leerlingen uit het vijfde studiejaar opnieuw levende verkeersparken in. In totaal namen alle lagere scholen (15) hieraan deel.

In zo’n levend verkeerspark fietsen en stappen de leerlingen vrij rond onder begeleiding van de lokale politie om er de kennis van het verkeersreglement en hun fietsvaardigheid om te zetten in praktijk. Dit terwijl het verkeer in de betrokken wijk zijn gewone gang gaat (er wordt wel signalisatie aangebracht en de bewoners kregen een brief waarin hen gevraagd wordt om extra voorzichtig te zijn). Leren omgaan met verschillende verkeerssituaties, leren inschatten van verkeersonveilige situaties en toepassen van kennis over verkeer en veiligheid, zijn hierbij enkele van de doelstellingen.

Lokale politie Dendermonde - jaarverslag 2018

25

Mobibus

In de week van 29 januari brachten alle leerlingen van het vierde secundair uit Dendermonde een bezoekje aan de Mobibus, een omgebouwde touringcar waarin een interactieve mobiele doe-tentoonstelling over mobiliteit werd ontwikkeld. Special effects, moderne snufjes, ludieke filmpjes en games lieten de leerlingen op een onvergetelijke manier nadenken over thema’s als zichtbaarheid, veilig fietsen en de dodehoekproblematiek. De Mobibus is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

3.1.2 ZWAAR VERVOER

In 2018 zette de politie tijdens 12 acties waarvan 5 in samenwerking met naburige politiezones 166 vrachtauto’s aan de kant voor de controle van boorddocumenten, rij- en rusttijden, overlading en ADR (= vervoer van gevaarlijke stoffen). Tijdens deze acties werden 96 gespecialiseerde pv’s opgesteld voor drugs in het verkeer, overlading, niet respecteren rij- en rusttijden, ontbreken geldige verzekering, enz.

Het totaal aantal ongevallen met betrokkenheid van vrachtwagens steeg in 2018 van 48 naar 59 in vergelijking met 2017 en het aantal letselongevallen daalde sterk van 6 naar 2 in 2018.

3.1.3 LETSELONGEVALLEN

Zoals u uit onderstaande grafiek kan afleiden daalde het aantal letselongevallen van 169 in 2017 naar 153 in 2018. Ten opzichte van 2017 is dit een daling met 9,5%, ten opzichte van 2002 (start verkeersactieplan) betekent dit echter een daling met 58%.

0 100 200 300 400

2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018