• No results found

PERSONEEL

In document Pedagogisch beleidsplan (pagina 26-30)

6.1. DE PEDAGOGISCHE MEDEWERKERS

Er is gekozen voor een verticale groep met maximaal 16 kinderen en vier pedagogische medewerkers. Wanneer er een stagiaire is, geldt deze als extra pedagogische medewerker en staat zij boventallig op de groep.

De pedagogische medewerkers in het kinderdagverblijf zijn voorzien van een diploma of hebben gelijkwaardige aantoonbare ervaring conform de kwalificatie-eis pedagogische medewerker. Zij zullen gedurende de dag de opvang verzorgen. Daarnaast zal Nancy Rose, de eigenaresse, zeer regelmatig aanwezig zijn op het kinderdagverblijf; soms in functie van directrice, soms in functie van groepspedagogische medewerker.

Binnen kinderdagverblijf Arthemis heerst een open aanspreekcultuur. “Open en eerlijk zijn”

dat is ons motto. Vanwege het kleinschalige karakter zijn pedagogische medewerkers, directie en de ouders/verzorgers nauw bij elkaar betrokken. Het team waarin gewerkt wordt is stabiel en hecht te noemen. Dit is wat wij ook willen uitdragen naar eventuele nieuwe personeels-leden en ook naar de ouders/verzorgers. Wederzijds vertrouwen staat bij ons in hoog vaandel en we hopen vandaaruit alles bespreekbaar te maken. De drempel houden wij graag zo laag mogelijk. Op die manier wordt een (werk)omgeving gecreëerd die veilig te noemen is en waarin pedagogische medewerkers elkaar kunnen aanspreken op ongeoorloofd gedrag.

De pedagogische medewerkers kunnen bij vraagstukken tijdens hun werkzaamheden ondersteund worden door de directie, de kwaliteitsmedewerker of de pedagogische coach.

Deze ondersteuning kan, afhankelijk van het vraagstuk, zowel individueel als in teamverband geboden worden.

Pedagogische coach

Onze pedagogische medewerkers worden bij hun werkzaamheden gecoacht door een pedagogische coach. De coaching heeft als doel de professionele ontwikkeling van de pedagogische medewerkers én de pedagogische kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren. Afhankelijk van de behoefte vanuit de pedagogische medewerkers wordt er onder andere gewerkt aan doelen, vraagstukken, knelpunten en kennis.

27

Stagiaires

Kinderdagverblijf Arthemis is een erkend leerbedrijf en biedt een stageplek aan stagiaires die de opleiding volgen tot pedagogisch medewerkster niveau 2, 3 en of 4 van het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).

Bij de begeleiding en inzet van stagiaires houden we rekening met de opleidingsfase waarin zij zich bevinden. Onze kwaliteitsmedewerker is verantwoordelijk voor de begeleiding van de stagiaires en zal hier intensief aandacht aan besteden. Zij begeleidt stagiaires gedurende de werkzaamheden op de groep en voert wekelijks evaluatiegesprekken. In deze gesprekken wordt de ontwikkeling besproken, vraagstukken en eventuele knelpunten. Observeren en evalueren komt gedurende de begeleiding veelal aan bod.

De stagiaires draaien mee in het dagelijkse ritme en voert, afhankelijk van de opleidingsfase en ontwikkeling, verscheidene werkzaamheden uit (denk aan de voorbereiding en uitvoering van activiteiten, de verzorging van kinderen en huishoudelijke taken.

Een stagiaire heeft nog geen verantwoordelijkheid over de kinderen en staat nooit alleen op de groep; altijd onder toeziend oog van een pedagogische medewerker.

6.2. ZIEKTE

Kinderdagverblijf Arthemis opent om 07.30 uur de deuren. Er zijn altijd twee pedagogische medewerkers aanwezig om de kinderen op te vangen. Mocht onverhoopt een pedagogische medewerkster ziek zijn geworden, dan treedt het ‘ziekteprotocol medewerkers’ in werking.

Dit betekent dat voor inval gezorgd wordt; hetzij een andere pedagogische medewerker, een invalkracht of de eigenaresse Nancy Bijen-Rose. Op deze wijze komt het niet voor dat een pedagogische medewerker alleen in het pand is en/of alleen op de groep staat.

6.3. PERSONEELSBEZETTING

Het aantal kinderen in verhouding tot het aantal pedagogische medewerkers (beroepskracht-kindratio) wordt te allen tijde in naleving van de verordening van de GGD gewaarborgd.

Omdat er gewerkt wordt volgens het 4-ogenbeleid, zijn er bij Arthemis altijd minimaal twee pedagogische medewerkers aanwezig, ook wanneer dit gezien de beroepskracht-kindratio niet vereist is. Dit betekent dat er nooit één beroepskracht wordt ingezet, maar dat gedurende de dag er altijd minimaal twee pedagogische medewerkers zijn.

28

6.3.1. DRIE-UURSREGELING

Vanuit de wet is het toegestaan om maximaal drie uur per dag af te wijken van de

beroepskracht-kindratio (de zogeheten drie-uursregeling), waarbij ten minste de helft van het aantal benodigde beroepskrachten volgens de beroepskracht-kindratio moet worden ingezet.

Uitwerking drie-uursregeling

Maandag:

Op de maandag maken wij van 13:00 uur – 14.00 uur én van 17:00 uur – 18:00 uur gebruik van de drie-uursregeling (2 uur in totaal).

Dit betekent dat wij van 07:30 uur – 13:00 uur én van 14.00 uur – 17:00 uur níet afwijken van de beroepskracht-kindratio en daarmee voldoen aan de beroepskracht-kindratio.

Dinsdag:

Op de dinsdag maken wij van 12:30 uur – 14:00 uur én van 17:00 uur – 18:00 uur gebruik van de drie-uursregeling (2,5 uur in totaal).

Dit betekent dat wij van 07:30 uur – 12:30 uur én van 14:00 uur – 17:00 uur níet afwijken van de beroepskracht-kindratio en daarmee voldoen aan de beroepskracht-kindratio.

Woensdag:

Op de woensdag maken wij van 12:30 uur – 14:00 uur én van 17:00 uur – 18:00 uur gebruik van de drie-uursregeling (2,5 uur in totaal).

Dit betekent dat wij van 07:30 uur – 12:30 uur én van 14:00 uur – 17:00 uur níet afwijken van de beroepskracht-kindratio en daarmee voldoen aan de beroepskracht-kindratio.

Donderdag:

Op de donderdag maken wij van 13:00 uur – 14:00 uur én van 17.00 uur – 18.00 uur gebruik van de drie-uursregeling (2 uur in totaal).

Dit betekent dat wij van 07:30 uur –13:00 én van 14:00 uur – 17:00 uur níet afwijken van de beroepskracht-kindratio en daarmee voldoen aan de beroepskracht-kindratio.

Vrijdag:

Op de vrijdag maken wij van 12.30 uur – 14.00 uur én van 17.00 uur – 18.00 uur gebruik van de drie-uursregeling (2,5 uur in totaal).

29

Dit betekent dat wij van 07.30 uur –12:30 uur en van 14.00 uur – 17.00 uur níet afwijken van de beroepskracht-kindratio en daarmee voldoen aan de beroepskracht-kindratio.

6.3.2 PAUZEMOMENTEN

De pedagogische medewerkers nemen op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag een half uur pauze . De pauzetijden zien er als volgt uit:

Maandag Dinsdag

13:00 uur – 14:00 uur 12:30 uur – 14:00 uur

Woensdag Donderdag Vrijdag

12:30 uur – 14:00 uur 13:00 uur - 14:00 uur 12.30 uur – 14.00 uur

Zodoende wordt er, afhankelijk van de dag, tussen 12:30 uur – 14:00 uur afgeweken van de beroepskracht-kindratio, zodat de pedagogische medewerkers voldoende pauze kunnen houden. De pedagogische medewerkers wisselen elkaar af met pauze, zodat er altijd twee pedagogische medewerkers op de groep staan. Wanneer er met twee pedagogische

medewerker wordt gewerkt, neemt degene die pauze heeft een rustmomentje op de locatie van Arthemis (waarbij oogcontact kan worden gemaakt).

30

In document Pedagogisch beleidsplan (pagina 26-30)