• No results found

DE DAGELIJKSE VERZORGING

In document Pedagogisch beleidsplan (pagina 15-21)

4.1. HET DAGRITME

Kinderdagverblijf Arthemis is open van 07.30 uur – 18.00 uur. Het kinderdagverblijf heeft een dagindeling opgesteld die als leidraad dient om, voor zowel kinderen als leiding, structuur en regelmaat te bieden. Zo wordt er voor gezorgd dat alle kinderen toekomen aan hun slaapjes, voedingen, verschoningen en natuurlijk aan spel. Aangezien er kinderen van verschillende leeftijden op de groep zijn, zal er flexibel met de dagindeling worden omgegaan (afhankelijk van de behoeften van het kind).

De dagindeling ziet er als volgt uit:

07.30 uur – 09.00 uur Kinderen worden gebracht

09.00 uur – 09.15 uur Vrij spelen, baby’s krijgen een fruithapje

09.15 uur – 09.45 uur Ochtendkring: kinderen kunnen drinken en een cracker eten 09.45 uur – 10.15 uur Verschoning en toiletbezoek, slaaptijd voor kinderen die

tweemaal slapen

10.15 uur – 11.15 uur Activiteit of vrij spelen (afhankelijk van het weer ook buiten) 11.15 uur - 11.30 uur De kinderen die geslapen hebben worden uit bed gehaald en

verschoond

11.30 uur – 12.15 uur Gezamenlijk aan tafel brood eten en melk drinken 12.15 uur – 12.30 uur Verschoning en toiletbezoek

12.30 uur Kinderen die een halve dag blijven worden opgehaald 12.30 uur – 14.30 uur Slaaptijd voor kinderen die eenmaal slapen, speeltijd voor de

kinderen die tweemaal of niet slapen.

14.30 uur – 14.45 uur De kinderen die geslapen hebben komen uit bed.

14.45 uur – 15.00 uur Verschoning en toiletbezoek

15.00 uur – 15.30 uur Water drinken met vers fruit of yoghurt, slaaptijd voor kinderen die tweemaal slapen

15.30 uur – 15.45 uur Voorlezen

15.45 uur – 16.30 uur Activiteit of vrij spelen (afhankelijk van het weer ook buiten), mogelijkheid tot bijzondere activiteiten

16.30 uur Eventuele groentehapjes voor de kinderen die dit meebrengen

16.30 uur – 16.40 uur Verschoning en toiletbezoek, kinderen die geslapen hebben worden uit bed gehaald.

17:00 uur Kinderen krijgen nog wat te drinken 16.30 uur – 18.00 uur Kinderen worden gehaald

16

4.2. HET HALEN EN BRENGEN

Het kinderdagverblijf is geopend van 07.30 uur tot 18:00 uur. Brengen kan van 07.30 uur tot 09.00 uur en ophalen kan van 16.30 uur tot 18.00 uur. Hierbij dient rekening gehouden te worden dat het kinderdagverblijf om 18:00 uur zijn deuren sluit. Deze tijden zijn ingesteld om de rust in de groep zoveel mogelijk te waarborgen. Natuurlijk mag het kind eerder dan 16:30 uur opgehaald worden, echter is het gewenst dat er van tevoren gebeld wordt zodat de pedagogische medewerkers hier rekening mee kunnen houden.

In het begin valt het niet mee om je kind in een nieuwe omgeving achter te laten en gedag te zwaaien. Daar hebben de pedagogische medewerkers dan ook alle begrip voor en natuurlijk zijn ze erop ingespeeld om het afscheid zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Dit doen zij bijvoorbeeld door samen te zwaaien en de favoriete knuffel of stukje speelgoed bij de hand te houden. Om het afscheid zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om duidelijk gedag te zeggen en dit niet te lang te laten duren. Het rustig weggaan zonder duidelijk afscheid te nemen (bijvoorbeeld omdat het kind lekker aan het spelen is) is niet wenselijk omdat het kind zo onnodig last kan krijgen van verlatingsangst. Het kind kan schrikken van de plotselinge verdwijning van de vertrouwde ouder/verzorger wat gepaard kan gaan met een onveilig gevoel. Afscheid nemen wordt erg serieus genomen. Uw kind zal hier dan ook in een gemoedelijke sfeer in begeleidt worden. Uiteraard mogen de ouders/verzorgers nadien nog even bellen om te vragen hoe het gaat om zo met een gerust hart aan het werk te kunnen.

Het is mogelijk om het kind door een derde te laten halen of brengen. Dit kan echter alleen wanneer de pedagogische medewerkers hier van tevoren door de ouders/verzorgers over ingelicht zijn. Uit veiligheidsoverwegingen wordt bij nieuwe gezichten een identiteitsbewijs gevraagd van de persoon die het kind komt halen. Wanneer dit niet gebeurt en er gaat onverhoopt iets mis dan kan het kinderdagverblijf hier niet aansprakelijk voor worden gesteld.

Ook is het mogelijk om het kind door een oudere broer of zus te laten ophalen; hier is de voorwaarde aan verbonden dat de broer of zus ouder dan 18 jaar moet zijn.

4.3. HET CONTACT MET DE OUDERS

Ouders zijn de belangrijkste opvoeders in het leven van een kind. Het kinderdagverblijf neemt een aantal uren zorg en opvoeding van het kind over. Om die reden is het van belang om gegevens omtrent de opvoeding en ontwikkeling van kinderen tussen ouders en groepsleiding uit te wisselen. Communicatie over het kind is belangrijk; over zowel “gewone” dagelijkse dingen als over bijzonderheden moet gecommuniceerd worden.

17

De pedagogische medewerkers worden graag op de hoogte gehouden van relevante informatie omtrent de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt, zodat de begeleiding en verzorging hierop afgestemd kan worden. Er wordt immers gestreefd naar een

samenwerkingsrelatie die in het belang van het kind staat. Ouders mogen van de

pedagogische medewerkers of leidinggevende betrokkenheid bij het kind verwachten. Zij zouden mee kunnen denken over eventuele opvoedingsvragen wanneer ouders daar behoefte aan hebben. Het kinderdagverblijf heeft een signalerende functie ten aanzien van het welzijn en het functioneren van de kinderen.

Vormen waarin informatie-uitwisseling een plek krijgt o Breng- en haalcontacten

o Schriftje waar door de pedagogische medewerkers een verhaaltje in wordt

geschreven. Bij kinderen onder de 1 jaar gebeurt dit dagelijks en wordt ook de slaap- en drinktijden vermeld.

- Bij kinderen ouder dan 1 jaar wordt eens per week in het schriftje geschreven.

Ouders kunnen, bij behoefte, ook in dit schriftje schrijven. De pedagogische medewerkers stellen dit zeer op prijs. Tevens bevordert dit de communicatie tussen ouders en pedagogische medewerkers.

o Dagverslag op het memobord van de stamgroep o Tienminutengesprekken (2x per jaar)

4.4. ETEN EN DRINKEN

Het eten en drinken wordt door het kinderdagverblijf verzorgd, met uitzondering van de baby’s die nog een fles krijgen. De ouders/verzorgers dienen zelf een fles inclusief de voeding mee te brengen tot de kleintjes zelf met de broodmaaltijd mee kunnen eten.

Borstvoeding mag bevroren, maar ook slechts koud worden aangeboden bij kinderdagverblijf Arthemis. De koude meegebrachte borstvoeding wordt gedurende de dag achter in de koelkast bewaard; ook bevroren borstvoeding wordt in onze koelkast gelegd, zodat deze langzaam kan ontdooien. Reserve bevroren borstvoeding wordt in de vriezer bewaard. De afgekolfde flesjes met borstvoeding moeten voorzien zijn van een label met naam en datum waarop de melk is afgekolfd.

Fruit wordt door het kinderdagverblijf verzorgd. Er wordt getracht alle kinderen fruit te laten eten; baby’s krijgen een fruithapje en in overleg met ouders wordt overgegaan op de stukjes fruit die de peuters krijgen.

18

Fruit bestaat uit appels, bananen, peren en eventueel seizoensfruit. De oudere kinderen mogen zelf kiezen wat voor fruit ze willen.

De broodmaaltijd bestaat uit bruin brood met beleg zoals smeerkaas, smeerworst, pindakaas, appelstroop, jam en chocopasta. De kinderen mogen eerst kiezen uit hartig beleg om een gezond eetpatroon te stimuleren. Een tweede boterham kan zoet belegd worden. Ook worden kinderen gestimuleerd een beker melk te drinken tijdens het brood eten. De

pedagogische medewerkers eten hun broodmaaltijd gezamenlijk met de kinderen om zo het goede voorbeeld geven.

Als tussendoortje kan worden gedacht aan een yoghurt, soepstengel, rijstwafel, cracker of rozijntjes. Soms kan een tussendoortje belegd zijn met wat lekkers; smeerworst of smeerkaas.

Heeft het kind een dieet of allergie dan zal hier rekening mee worden gehouden. Als hier speciale producten/merken voor nodig zijn dienen ouders/verzorgers deze zelf mee te nemen naar het kinderdagverblijf. De meegebrachte producten behoren te zijn voorzien van een naamsticker en houdbaarheidsdatum.

De tijden van het eten en drinken kunt u terug vinden onder het hoofdstuk ‘Dagritme’. Voor de baby’s wordt zo veel mogelijk het ritme van thuis overgenomen. Naarmate het kind ouder wordt zal het ritme zich meer aansluiten bij het groepsritme.

4.5. TIJD OM TE SLAPEN

Bij kinderdagverblijf Arthemis slapen de kinderen in ledikantjes die voldoen aan de meest recente eisen binnen de kinderopvang. Er zijn twee slaapkamers aan de rustige zijde van het kinderdagverblijf. Een slaapkamer bevat vier ledikantjes voor kinderen onder de één jaar. In de andere slaapkamer staan acht ledikantjes voor de oudere kinderen. De ledikantjes zijn verfraaid met wolkendaken om een vriendelijke sfeer te creëren.

Uiteraard worden slapende kinderen in de gaten gehouden; dit gebeurt onder andere door middel van een babyfoon met camera. Ook controleren de pedagogische medewerkers regelmatig of de kinderen comfortabel liggen te slapen. Kinderen slapen altijd in een slaapzakje. Ten aanzien van de slaaphouding volgt kinderdagverblijf Arthemis de veiligheidsregels; kinderen onder de één jaar die op de buik slapen worden gekeerd in verband met het verhoogde risico op wiegendood. Wanneer ouders de buikligging

goedkeuren dan moet er een buikslaapovereenkomst worden getekend. Naast de buikligging is er over slaapgewoonten (bijvoorbeeld het inbakeren) altijd overleg mogelijk. Ouders dienen eventuele extra hulpmiddelen zelf mee te brengen.

19

De slaaptijden zijn afhankelijk van de behoeften en leeftijd van het kind. Een kind moet uitgerust zijn om de wereld te kunnen ontdekken. Bij baby’s wordt er rekening gehouden met het ritme van thuis, maar naarmate de kinderen ouder worden en meer aan het

kinderdagverblijf gewend zijn ontstaat er een groepsritme.

Alle peuters die ‘s middags slapen gaan gezamenlijk een slaapje doen. Hoe lang de kinderen slapen is afhankelijk van de behoefte van het kind.

Om rustig in slaap te kunnen vallen zijn er veel kinderen die een speentje, knuffeltje, doekje of iets dergelijks prettig vinden. Ouders zijn vrij dergelijke spulletjes mee te nemen naar het kinderdagverblijf. Zo kunnen kinderen zich in alle vertrouwdheid overgeven aan het slapen.

Als de kinderen in hun ledikantjes liggen, wordt er wanneer mogelijk door de pedagogische medewerkers een verhaaltje voorgelezen wat het rustig in slaap vallen nog meer bevorderd.

Het in slaap vallen gaat bij sommige kinderen gepaard met huilen. Het kinderdagverblijf tracht hierbij goed naar de gewoonten van het individuele kind te kijken; wijkt het huilen af (in duur of klank) van de gebruikelijke slaapgewoonten dan wordt er nadrukkelijk gekeken of alles in orde is. Toch houdt deze richtlijn in dat een kind mag huilen om in slaap te vallen. Uiteraard wordt hier in het contact met ouders aandacht aan besteed.

4.6. VERSCHONEN EN ZINDELIJK WORDEN

Het kinderdagverblijf draagt zorg voor de middelen rondom de verschoning. Ten eerste is er een commode aanwezig en daarnaast zijn er twee kindertoiletjes. Het kinderdagverblijf zorgt voor voldoende wegwerpluiers in diverse maten. De kinderen die een luier dragen worden naar gelang het dagritme met regelmaat verschoond en daarnaast nog gecontroleerd. Een schone luier en een fris gevoel zijn noodzakelijk om de kleine zich zo vrij en schoon mogelijk te laten voelen. Daarnaast heeft het kinderdagverblijf sudocrème voor als een kind

onverhoopt toch pijnlijke billetjes heeft.

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier; dat geldt ook voor het zindelijk worden. In overleg met de ouders/verzorgers wordt gekeken wanneer een kind hieraan toe is. Het voordeel van een kinderdagverblijf is dat de jonge kindjes zien hoe de oudere kindjes naar de wc gaan. Als kindjes eraan toe zijn, dan nemen we ze dan ook mee naar het wc-ritueel. Ze krijgen dan elke keer de mogelijkheid om hun behoefte op de wc te doen. We forceren niets, maar bieden alleen de mogelijkheid. We vertrouwen erop dat de kinderen bij een prettige en leuke sfeer vanzelf hun behoeften gaan doen op het toilet.

Natuurlijk bespreken we met ouders wat voor het kindje prettig is. Het kinderdagverblijf

20

maakt geen gebruik van het potje. Dit is mogelijk omdat de toiletjes op kinderhoogte zijn en daarom wordt de stap van het potje overgeslagen. Het idee hier achter is dat kinderen dan eenmalig hoeven te wennen en dat de kans op ‘toiletangst’ kleiner is. Omdat een ‘ongelukje’

in deze periode nog wel eens voorkomt is het handig als er extra schone kleren mee worden gebracht, zodat het kind opgefrist kan worden en niet meteen ontmoedigd wordt. Alles gaat op een ongedwongen natuurlijke manier; het is tenslotte een hele stap naar het groter worden.

4.7. LOGEERVARKEN

Het kinderdagverblijf heeft een logeervarken: Zoë. Elk weekend gaat Zoë mee met een kindje van het kinderdagverblijf. In het koffertjes bevindt zich een schriftje waar de avonturen van Zoë worden bijgehouden. Het is de bedoeling dat Zoë weer meekomt op de eerste dag dat het kind weer op het kinderdagverblijf is.

21

In document Pedagogisch beleidsplan (pagina 15-21)