• No results found

Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

In document Jaarstukken 2017.pdfPDF, 3,7 MB (pagina 68-71)

2 Jaarverslag

2.2 Paragrafen

2.2.3 Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

De instandhouding van de kapitaalgoederen is in de gemeente Zoetermeer vastgelegd in beheerplannen, waarin het meerjarig onderhoudsprogramma en de daarbij behorende financiële middelen zijn opgenomen. In de beheerplannen is ook het gewenste kwaliteitsniveau van de voorziening vastgelegd. Hierna wordt per categorie ingegaan op het onderhoud van de kapitaalgoederen. De volgende categorieën worden behandeld:

- Openbare ruimte (wegen, water, groen) - Riolering

- Gebouwen - Begraafplaatsen - Kunstwerken

2.2.3.1 Openbare ruimte

Omschrijving algemeen beleidskader

De Beheervisie Openbare Ruimte (BOR) is in 2016 door de raad vastgesteld. In de BOR worden de kwaliteitsdoelen voor de wegen, het openbaar groen en overige voorzieningen in het openbaar gebied opgenomen. In de BOR is aangegeven wat de financiële consequenties zijn voor het onderhoud de komende 60 jaar, rekening houdend met de vastgestelde uitgangspunten. Jaarlijks wordt ruim € 20 mln. besteed aan het onderhoud van de openbare ruimte.

Groot onderhoud

In 2016 is in de Beheervisie Openbare Ruimte (BOR) twee pijlers van de beheerstrategie voor de komende jaren geïntroduceerd: omgevingsbewust en risicogestuurd beheer. In 2017 is een geslaagde pilot risicogestuurd wegbeheer uitgevoerd waarvan de resultaten zijn verwerkt in het programma groot onderhoud 2018.

De vervanging van roltrappen en het bijplaatsen van liften aan de Mandelabrug is in 2017 afgerond.

In 2017 is ca € 849.000 onttrokken uit de egalisatiereserve Groot Onderhoud Bovengronds. Dit heeft onder andere te maken met de inhaalslag die is gemaakt vanuit het beheerprogramma 2016.

Doelstellingen en effectindicatoren

De effectindicatoren voor de doelstelling Behouden van een aantrekkelijke en veilige openbare ruimte zijn gehaald. Wel blijkt uit de Omnibusenquête dat een groter aantal bewoners van mening is dat de onkruidbestrijding slechter wordt uitgevoerd dan is afgesproken.

De Quickscan laat zien dat het kwaliteitsniveau nog steeds boven het door de raad vastgesteld niveau B voor de winkelcentra en C voor woongebieden is.

2.2.3.2 Riolering

Omschrijving beleidskader

Conform de Wet milieubeheer geeft de gemeente in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) aan op welke wijze zij haar wettelijke taak voor een doelmatige inzameling en transport van afvalwater wil uitvoeren. Het plan is gericht op een duurzame instandhouding van een goed werkende riolering.

In 2016 is het geactualiseerde Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) vastgesteld door de raad op 12 september 2016. In het GRP wordt er vanuit gegaan dat door relining (een kunststof kous in de rioolbuis) geen rioolbuizen meer hoeven te worden vervangen, behalve nog bij breuk van een leiding.

Hierdoor gaat de kwaliteit van het rioolstelsel omhoog en gaan de kosten naar beneden. Ook is het niet meer nodig dat de straten moeten worden opengebroken, waardoor de overlast voor de omgeving beperkt wordt. De uit het GRP voortvloeiende kosten worden gedekt door de rioolheffing.

Voorziening Grootonderhoud Ondergronds (VGO)

In 2017 is € 0,5 mln. minder uitgegeven dan begroot. Dit komt door een zeer gunstige aanbesteding van het relinen, waarbij de prijzen een derde lager lagen dan begroot. Mochten de aanbestedingen in de komende jaren gunstig blijven, dan zal dit effect worden meegenomen in het volgende GRP.

2.2.3.3 Ondergrondse inzamelmiddelen

Omschrijving algemeen beleidskader

De kosten van het (groot) onderhoud van de ondergrondse inzamelmiddelen ten behoeve van afvalinzameling verlopen niet gelijkmatig over de jaren. Om een constante lastenraming in de begroting te hebben is een reserve groot onderhoud ondergrondse inzamelmiddelen gevormd.

Reserve groot onderhoud ondergrondse inzamelmiddelen

Per ultimo 2017 is de reserve groot onderhoud ondergrondse inzamelmiddelen omgevormd naar de voorziening afvalstoffenheffing.

Uitvoering

In 2017 is € 457.000 minder uitgegeven (bij het Tweede Tussenbericht is € 473.000 gemeld). Het geplande groot onderhoud van de ondergrondse inzamelmiddelen is deels uitgesteld vanwege de goede staat van de inzamelmiddelen. En daarnaast is er een langere voorbereidingstijd nodig voor de aanbesteding van onderhoud van de ondergrondse containers.

2.2.3.4 Begraafplaatsen

Omschrijving algemeen beleidskader

Voor de begraafplaatsen zijn de ‘Beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen’ (2013) en de

‘Uitvoeringsbesluiten gemeentelijke begraafplaatsen’ (2013) leidend. In de Beheerverordening en het Uitvoeringsbesluit (2016) is de keuze om uit verschillende afkooptermijn van grafrechten verruimd en is de mogelijkheid om een 1-persoonsgraf te kopen toegevoegd. Conform eerdere besluitvorming zijn de tarieven per 2017 100% kostendekkendheid. De werkzaamheden op begraafplaats Hoflaan is gestart in 2014 worden in 2018 afgerond.

Uitvoering

In 2017 is de uitbreiding van de begraafplaats, de entree en het parkeerterrein grotendeels voltooid en is de vernieuwing van het columbarium (urnenmuur) en de bouw van een nieuw onderkomen

afgerond. De totale investering in 2017 is € 583.000. In de eerste helft van 2018 zullen de

werkzaamheden aan de urnentuin, asverzamelput en de levering van meubilair en hekwerk worden afgerond.

2.2.3.5 Gebouwen

Omschrijving algemeen beleidskader

De kernopgave van de vastgoedportefeuille is dat deze in kwaliteit, functie, omvang en ligging voldoet aan de beleidsmatig vastgestelde huisvestingsvraag van de gemeente, vastgesteld in de

Vastgoednota in 2013.

Voor de sociaal-culturele (doorgaans wijkgebonden) voorzieningen zet de gemeente in op krachtige, flexibele, eenvoudig aanpasbare multifunctionele centra waarin meerdere (wijk)functies zijn

gecentreerd. De vorming van ’Integrale Kind Centra' is daar een voorbeeld van.

Onderwijs

Opgeleverd zijn de grootschalige renovatie van het Alfrink college, nieuwbouw IKC Toverberg, nieuwbouw en renovatie IKC de Tjalk aan de Kadelaan en twee renovaties van scholen aan de Bokkenweide en Vlasakker. De renovatie van IKC Nesciohove is nog niet afgerond.

Met het memo “extra kosten herstel constructiefouten Alfrink College" is de raad geïnformeerd over de meerkosten voor het herstel van de gevel van € 300.000. De kapitaallasten hiervan konden worden gedekt uit de reserve egalisatie investeringen schoolgebouwen

Het college heeft met een memo de raad tevens geïnformeerd over het faillissement van de hoofdaannemer tijdens de bouwfase van het IKC Toverberg. Vanwege onder andere deze onvoorziene omstandigheid zijn er voor het IKC extra kosten gemaakt. Deze extra uitgaven zijn daarom ten laste van de exploitatie 2017 op programma 1 verantwoord.

De tussentijdse aanpassingen voor de scholen aan het Bijvoetplan, Electrablauw, Marsgeel en de nieuwbouw voor Overwater, Moerbeigaarde en Chaplinstrook zijn in voorbereiding of worden aangehouden in verband met benodigde extra middelen inzake energieneutraliteit en gestegen bouwkosten waarvoor een raadsvoorstel in voorbereiding is.

Sport

De realisatie van de nieuwbouw van de was- en kleedaccommodatie FC Zoetermeer bleek ten gevolge van de sterk gestegen bouwkosten duurder uit te vallen dan begroot. Om die reden is de bouw ervan niet gestart en wordt een aanvullend krediet gevraagd aan de raad.

Om dezelfde reden is de bouw van Gymworld en de renovatie van de Noordwesterhal vertraagd. Een herijkingsvoorstel is in januari 2018 met de raad besproken.

Sociaal-cultureel

In 2017 is uitvoering geven aan de 'Toekomstagenda Cultuur, amateurtheater en Stadsmuseum'.

Afgerond zijn de vervanging van de trekkenwand in het Stadstheater en de verbouwing van het CKC.

Een onderzoek naar de uitbreiding van de Boerderij is in een afrondende fase.

Voor de Baztille werd in 2017 duidelijk dat dit complex kan blijven bestaan en niet hoeft te wijken voor een ontsluitingsweg. Gesprekken over de gewenste verzelfstandiging van dit complex zijn nagenoeg afgerond.

In 2017 is tot slot het definitieve besluit genomen om Terra te verhuizen naar de voormalige Kwikfit-garage in de Vlamingstraat. Voor de daarvoor noodzakelijke renovatie en verbouwing zijn in 2017 veel vorderingen geboekt. De renovatie zal in 2018 starten.

Ambtelijke huisvesting

De renovatie van het stadhuis is in december 2017 opgeleverd. In het vernieuwde Stadhuis-Forum werken de gemeente en het Forum (Bibliotheek Zoetermeer en tientallen plaatselijke organisaties) samen onder hetzelfde dak. Het Stadhuis-Forum is een uitnodigende plek voor informatie,

ondersteuning en advies, en voor gemeentelijke diensten. Een fijne plek om te lezen en te leren. Een gezellige plek om leuke dingen te doen en mensen te ontmoeten.

Op 26 en 27 januari 2018 vonden twee feestelijke open dagen om de opening van het nieuwe Stadhuis-Forum te vieren. Maar liefst meer dan 10.000 inwoners bezochten deze dagen. De reacties over de “gouden kubus” waren zeer positief.

2.2.3.6 Beeldende kunstobjecten

Omschrijving algemeen beleidskader

Het reguliere beheer en onderhoud aan de collectie beeldende kunst is uitgevoerd volgens het meerjarig onderhoudsplan. Verder zijn binnen het budget ook de extra uitgaven voor calamiteiten (vuurwerk- en stormschade) aan drie kunstwerken opgenomen.

Uitvoering

Extra uitgaven zijn dit jaar gedaan aan het uitvoeren van motie 1303-07 middels het herplaatsen van acht grote bestaande kunstwerken in het Stadhuis-Forum. Ook is een deel van de kunstcollectie opnieuw ingelijst ten behoeve van de inrichting van het gebouw. Hiermee was in financieel opzicht (binnen de reserve) al rekening gehouden.

In document Jaarstukken 2017.pdfPDF, 3,7 MB (pagina 68-71)