• No results found

Overzicht raadsbesluiten

Hieronder volgt een overzicht van de voortgang op de besluiten die de gemeenteraad heeft genomen bij het vaststellen van de Participatienota Samen aan de Slag 2015-2018.

Besluit Raad

De prioriteit van het participatiebeleid is het bevorderen van uitstroom naar werk zonder structurele ondersteuning. Gericht op een inclusieve samenleving waar iedereen werkt, werkt naar vermogen of actief is voor de samenleving. Voor iedereen die kan werken, wordt in 2015 het werkprogramma Gouda aan de Slag ontwikkeld en ingericht. Voor diegenen die niet binnen een jaar succesvol zijn in dit werkprogramma wordt een kort en intensief traject ingezet, om hun maatschappelijke participatie zoveel mogelijk te waarborgen.

Voortgang

In 2015 is gestart met het Programma Gouda aan de Slag, gericht op uitstroom naar werk zonder structurele ondersteuning. Gouda aan de Slag omvat het Werk en Ontwikkelcentrum,

Bemiddeling op Maat en een slotoffensief.

Voor personen die (nog) niet kunnen werken is het Programma Maatschappelijk Actief ingericht, om de maatschappelijke participatie te vergroten. De eerste resultaten van het programma zijn positief.

In 2017 wordt Gouda aan de Slag verder doorontwikkeld om de effectiviteit te vergroten.

Ook wordt ingezet op verdere stimulering van ondernemerschap vanuit de uitkering en wordt ingezet op preventie van instroom vanuit de WW.

Besluit Raad

Het college van B&W zet het beschikbare Participatiebudget in voor de doelgroep als genoemd in de Participatiewet en benut optimaal de mogelijkheden om extra middelen ter beschikking te krijgen (zoals ESF).

Voortgang

In 2015 en 2016 (prognose) is het

Participatiebudget nagenoeg volledig ingezet voor de doelgroep. Daarnaast heeft het college in 2015 en 2016 diverse extra middelen verworven ten behoeve van de doelgroep, zoals ESF subsidies, sectorfonds SW, middelen ter bestrijding van Jeugdwerkloosheid en middelen ten behoeve van het Werkbedrijf.

Besluit Raad

De gemeente Gouda vindt het vanzelfsprekend dat mensen met een uitkering actief zijn naar vermogen voor de samenleving. We schaffen daarom de vrijwilligers- en mantelzorgpremie voor uitkeringsgerechtigden af, voeren een uitstroompremie in om werken aantrekkelijk te maken en voeren generiek beleid voor de ondersteuning van vrijwilligers en

mantelzorgers.

Voortgang

De vrijwilligerspremie en mantelzorgpremie zijn afgeschaft. Om de prikkel van werk te versterken, verstrekt Gouda vanaf 1 april 2015 een

uitstroompremie aan personen die na meer dan een jaar bijstandsafhankelijkheid alsnog

uitstromen naar werk. Ca. 45% van de personen die recht hadden op de uitstroompremie, heeft de premie aangevraagd.

Vooral om de prikkel tot uitstroom verder te versterken wordt de uitstroompremie vanaf 2017 ambtshalve toegekend. Dit heeft geleid tot aanpassing van de Re-integratieverordening hierop.

26 Besluit Raad

Het college gaat actief aan de slag met het toeleiden van mensen met een

arbeidsbeperking naar werk in een reguliere arbeidsomgeving. Om werkgevers en

werknemers te ondersteunen zet de gemeente met de aanpak 'beschermd werk' diverse instrumenten in om werkgevers en werknemers hierbij te ondersteunen.

Voortgang

In 2015 en 2016 heeft Gouda 50 inwoners met een arbeidsbeperking begeleid richting een garantiebaan. Hierbij zijn instrumenten ingezet als loonkostensubsidie, jobcoaching en de no-risk polis. De inzet van loonkostensubsidie blijkt niet altijd noodzakelijk.

De nieuwe instroom van mensen met een arbeidsbeperking bestaat vooral uit

schoolverlaters afkomstig van het VSO/PrO en Entree onderwijs. Met de scholen is een sluitende aanpak ontwikkeld.

Besluit Raad

Het college focust in de aanpak beschermd werk tot en met 2016 op personen uit de landelijk benoemde prioritaire groepen die een uitkering van de gemeente ontvangen. Op eigen initiatief kunnen ook niet-uitkeringsgerechtigden en mensen uit de niet-prioritaire doelgroep in aanmerking komen voor begeleiding naar werk.

Voortgang

De prioritaire doelgroep met een bijstandsuitkering bestaat in Gouda uit 32 personen die op 31-12-2014 op de wachtlijst Wsw stonden. Iedereen is gescreend op arbeidsmogelijkheden en Gouda heeft 10 personen begeleid richting een

garantiebaan. In de praktijk heeft Gouda ook veel personen buiten de prioritaire groepen begeleid richting een garantiebaan.

Met het vervallen van de landelijke prioritering beschermd werk wordt plaatsgemaakt voor maatwerk.

Besluit Raad

Bij alle personen die de gemeente gaat

begeleiden zal worden bezien wat een passend aanbod is om de ondersteuning concreet vorm te geven. Bij het bepalen van een passend aanbod zal met het oog op een succesvolle plaatsing op werk meewegen: de motivatie, de verwachte verdiencapaciteit, de plaatsbaarheid op een werkplek, de verwachte duurzaamheid van een plaatsing en het verwachte effect van het vinden van werk op de persoonlijke situatie.

Waar nodig zullen bij dit aanbod ook de mogelijkheden voor een voortraject worden meegewogen, zoals een voorbereidend re -integratietraject gericht op het opdoen van werkritme en werknemersvaardigheden en (arbeidsmatige) dagbesteding.

Voortgang

Maatwerk staat centraal in de begeleiding van bijstandsgerechtigden naar werk door gemeente Gouda. Zowel bij de doelgroep arbeidsbeperkten als bij de overige bijstandsgerechtigden (zoals in de aanpak Bemiddeling op Maat). Voor elk individu wordt bepaald wat de persoonlijke ondersteuningsbehoefte is. Daarnaast ligt in de aanpak sterk de nadruk op empowerment en het versterken van het zelfvertrouwen en de eigen kracht. Voor personen die niet direct aan de slag kunnen wordt een voortraject ingezet, zoals een werkervaringsplaats of sociale activering.

27 Besluit Raad

Het college organiseert een voorziening beschut werk voor inwoners met een arbeidsbeperking waarbij het vanwege de ernst van hun

beperking niet gelukt is om met ondersteuning uit de aanpak beschermd werk in een reguliere arbeidsomgeving aan het werk te gaan. Zolang het tekort op het BUIG voortduurt, bevriezen we de omvang van de voorziening tot het niveau tot landelijk wordt aangegeven voor het jaar 2015 voor een gemeente van onze omvang.

Voortgang

Gouda heeft in 2016 vier beschut werkplekken georganiseerd, gelijk aan het niveau dat landelijk wordt aangegeven voor een gemeente van onze omvang. Gezien nieuwe wetgeving die gemeenten per 2017 verplicht beschut werk in te richten, wordt het volume van beschut werk vanaf 2017 uitgebreid conform de jaarlijkse raming van het Rijk en is een nieuwe beleidslijn beschut werk opgesteld. Dit heeft geleid tot aanpassing van de Re-integratieverordening.

Besluit Raad

Eind 2016 voert het college een tussenevaluatie uit over het Participatiebeleid, met specifieke aandacht voor de aanpak beschermd werk. In deze evaluatie wordt expliciet meegenomen of werkgevers daadwerkelijk werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking creëren en er niet onevenredig veel contracten vroegtijdig worden beëindigd en in hoeverre inlenende werkgevers genegen zijn om de gedetacheerde werknemers over te nemen in eigen dienst. Zo nodig volgt bijstelling van het beleid, expliciet ten aanzien van de noodzaak van vaste

arbeidscontracten bij de organisatie die door de gemeente wordt gevraagd om het instrument detachering uit de re-integratieverordening uit te voeren.

Voortgang

Werkgevers zijn bereid om banen beschikbaar te stellen voor personen met een arbeidsbeperking.

Dit blijkt uit het feit dat Gouda 50 Goudse

inwoners heeft begeleid richting een garantiebaan in 2015 en 2016. Vooralsnog lijkt het er niet op dat contracten vroegtijdig beëindigd worden. Wel is het zo dat er vaak sprake is van meerdere

tijdelijke contracten. Of deze uiteindelijk resulteren in een vast dienstverband zal in 2017 en verder moeten blijken. Hetzelfde geldt voor het

instrument detacheren. Detacheringen worden nog beperkt ingezet, waardoor het nog niet mogelijk is om zuiver te kunnen oordelen over de effectiviteit ervan. Gouda blijft deze onderdelen daarom monitoren.

28