• No results found

Overige resultaten

In document TiZwolle, The Ultimate Experience (pagina 30-32)

Naast gezelschap, doelen en activiteiten werden er ook nog veel andere aspecten genoemd die niet over de core business van het concept gaat maar wel van groot belang zijn bij het ontwikkelen van het uiteindelijke advies.

5.4.1. Communicatie – spread the word

Reclame afgebeeld in folders en kranten lijkt voor de participanten geen passende marketing te zijn. Op een enkele uitzondering na gaf elke participant aan op een andere manier dan traditionele advertenties in de krant of tijdschriften inspiratie op te doen voor een dagje uit. Over het algemeen wordt de mening van vrienden en familie het meest gewaardeerd. Mond tot mond reclame, de

aanbevelingen en ervaringen van anderen en input van familie zijn de meest genoemde vormen waarop de participanten hun keuze bepalen. De meningen en ervaringen van anderen worden waardevol geschat omdat deze vorm als echt en objectiever worden beschouwd. Een persoon vertelt over zijn belevingen en ervaringen en dit motiveert de participant om zelf ook deze ervaring te beleven. Daarnaast wordt ook het internet veel gebruikt voor het plannen van het dagje uit. De meerderjarigen gaven aan eerst vast te stellen naar welke plaats ze willen gaan en daarna te kijken wat voor activiteiten daar te doen zijn. Vaak wordt er gebruik gemaakt van websites van de stad/gemeente of websites als dagjeweg.nl, spotzter.nl en bijzonderplekje.nl. De minderjarige participanten daarentegen bepalen eerst wat ze willen gaan doen en vervolgens zoekt men op waar het mogelijk is om deze activiteit te beleven. Deze groep haalt ook veel inspiratie uit de verschillende social media. Vrienden die ergens zijn geweest en er over gepost hebben worden als waardevolle reviews en informatiebronnen gezien. Websites zoals actievandedag.nl en vakantieveilingen.nl zijn ook zeer geliefd bij de participanten. Dagjes uit worden niet bepaald door de aanbieding maar de participanten gaven wel aan dat een aanbieding kan motiveren of het laatste zetje kan geven om iets nieuws uit te proberen waar ze nog weinig over hebben gehoord of van af weten.

5.4.2. Omgeving – Centraal, compleet en echt

Opvallend was dat hoewel er heel veel verschillende locaties werden genoemd (o.a. rivieren en meren, strand, natuur, stedelijk en historisch) het belangrijkste is dat de omgeving en de activiteit elkaar dienen aan te vullen en versterken. Een voorbeeld wat de participanten gaven was het gebruik van

landelijke en karakteristieken eigenschappen die passen bij de

omgeving: het Museonder op de hoge Veluwe, het Airborne museum in Oosterbeek maar ook kunstworkshops bij Artez of kooklessen in de Librije spelen hier erg goed op in. De activiteit dient iets te zeggen over de omgeving. Dit kan zowel letterlijk, zoals de vorige voorbeelden, als via het food and beverage plan. Streekproducten of lokale gerechten hebben dan ook een meerwaarde ten opzichte van bijvoorbeeld een simpel patatje met kroket. Ook architectuur kan bijdragen aan het karakter van de attractie. NEMO heeft bijvoorbeeld een heel karakteristiek pand wat ook nog eens past bij de omgeving. Met name de minderjarige participanten gaven aan dat unieke panden of unieke locaties sfeer en beleving verhogende factoren kunnen zijn. Hierbij valt ook te denken aan het entree gebouw van de Efteling. Dit is het eerste wat de gast ziet en zo uniek dat het zien van alleen al het entreegebouw de spanning kan doen stijgen.

“Een dagje uit begint met de reis er naar toe”

“De gast wil zelf de controle

houden

Bereikbaarheid speelt ook een belangrijke rol. Bereikbaar via het openbaar vervoer is iets waaraan de participanten veel waarde aan hechten. Van de minderjarigen is dit te verachten omdat zij meer afhankelijk zijn van het openbaar vervoer; zij hebben immers geen rijbewijs. Maar ook de meerderjarigen gaven aan dat bereikbaarheid via het openbaar vervoer belangrijker is dan bijvoorbeeld een grote parkeerplaats. De participanten gaven aan dat wanneer ze gebruik maken van het openbaar vervoer ze alcohol

kunnen gebruiken maar ook meer kunnen genieten van het gezelschap. Een dagje uit begint al met de weg er naar toe. Het openbaar vervoer zou men al beter in de juiste stemming brengen aangezien men niet op de weg hoeft te letten en zich kan richten op het gezelschap.

5.4.3. Sfeer – Warm en intiem

De aankleding en uitstraling dienen passend te zijn met het concept en overal in terug te vinden zijn. Ook hier werd de Efteling weer genoemd als voorbeeld. In alle attracties is het sprookjesthema terug te vinden, net als in de food and beverage, overnachtingsmogelijkheden, de website en de marketing. Naast het feit dat de sfeer over het gehele concept door getrokken dient te worden moet het concept ook authentiek en uniek te blijven. De bezoeker wil niet het gevoel hebben dit al eens eerder gezien te hebben. Het concept moet iets eigens hebben. Zo vindt men in elke stad een bioscoop, toch blijft het Tuschinski theater uniek door zijn entourage. De klant is op zoek naar dat authentieke aspect.

Ook gaven alle participanten aan dat aangezien het gezelschap een grote rol speelt tijdens het dagje uit, er ook de mogelijkheid geboden dient te worden om daadwerkelijk te verbinden met het gezelschap. Wanneer aan de

participanten werd gevraagd hoe ze dat voor zich zagen noemden ze een café, restaurantje of loungeroom waar men met het gezelschap zich kan terug trekken en even kan uitrusten en de opgedane ervaringen kan delen met elkaar.

Daarnaast gaven de participanten aan dat ze groepsactiviteiten willen ondernemen, maar wel met hun eigen gezelschap. Geforceerd contact met andere bezoekers of rondleidingen met samengestelde groepen zijn geen ervaringen die de participanten aanspreken. Het wordt als natuurlijk ervaren wanneer er op een spontane manier contact ontstaat, bijvoorbeeld tijdens een workshop, maar men hecht er belang aan dat dit in een ongedwongen sfeer plaatsvindt. De participanten geven aan zelf de controle te willen houden en de keuze te maken of ze willen ‘socializen’ of de dag beleven in intieme sfeer.

Tabel 5.5 Persona dagrecreanten

In document TiZwolle, The Ultimate Experience (pagina 30-32)