• No results found

Overige activiteiten Steenkampinstituut Promotie opleidingen

Project 26: Trainingen lokaal bestuur

III. Sector HRM/Steenkampinstituut

9. Overige activiteiten Steenkampinstituut Promotie opleidingen

Het Steenkampinstituut brengt het opleidingsaanbod bij de CDA-leden op verschillende manieren onder de aandacht. Via de website van het opleidingsinstituut, via verschillende e-nieuwsbrieven en CDA-bladen.

De website

Omschrijving

Het Steenkampinstituut heeft een eigen website, die wordt beheerd door een van haar eigen medewerkers. Op www.cda.nl/si wordt regelmatig actuele content (tekst & afbeeldingen) geplaatst met o.a. nieuwsberichten, opleidingsagenda, cursusomschrijvingen, provinciale opleidingspagina’s met de actuele planning van cursussen en trainingen in de provincies, waarvoor mensen zich online kunnen aanmelden. Dit betekent dat ook de verschillende online (provinciale) aanmeldingsformulieren continu up to date gehouden moeten worden. Daarnaast wordt o.a. informatie gegeven over te verwachten nieuwe cursussen of komende updates van bestaande versies.

Planning:

Eind 2016 is het CDA overgegaan naar een nieuwe vormgeving van dewebsite, waardoor extra tijd moest worden besteed aan het migreren van gegevens en het opnieuw of anders plaatsen van content. Ook heeft de webbeheerder van het SI eind 2016 extra tijd

geïnvesteerd in het leren werken met de nieuwe vorm van webbeheer. Begin 2017 zal dit proces worden afgerond. Daarna is de volgende stap om de SI-website her in te richten waarin de opbouw volgens leerlijnen zichtbaar wordt. Hierdoor kunnen CDA’ers in de toekomst eenvoudiger opleidingen zoeken en vinden die passen bij hun actieve rol en

functie. En wordt ook inzichtelijk met welke opleidingen ze zich kunnen oriënteren of voorbereiden op een rol.

Resultaat: Uitgevoerd conform planning.

E-nieuwsbrieven

De medewerker met promotie van het opleidingsaanbod in portefeuille stelt teksten en afbeeldingen samen, en levert deze als kopij aan voor verschillende CDA e-nieuwsbrieven.

● wekelijkse CDA-ledennieuwsbrief

● maandelijkse nieuwsbrief voor afdelingbestuurders

● nieuwsbrieven CDjA en BSV (CDA-Bestuurdersvereniging) CDA-bladen

De medewerker met promotie van het opleidingsaanbod in portefeuille stelt teksten en beeldmateriaal samen, en levert deze als kopij aan voor verschillende CDA-uitgaven.

● CDA.nl, het tijdschrift voor CDA-leden (4 x per jaar)

● Bestuursforum, tijdschrift van de CDA-Bestuurdersvereniging (10 x per jaar)

Provinciale consulenten opleiding en ontwikkeling

Omschrijving & planning:

Bijeenkomsten:

Meestal wordt twee keer per jaar in Den Haag een bijeenkomst georganiseerd voor de provinciale opleidingsconsulenten, waarbij ontwikkelingen op het gebied van HRM & opleidingen inclusief de cursusplanning voor de betreffende periode besproken worden. Daarnaast worden er ervaringen uitgewisseld en genetwerkt.

ICT & communicatie:

Communicatie met de provinciale scholingsconsulenten verloopt hoofdzakelijk via een besloten online leeromgeving, waarop zij veel nuttige informatie over het organiseren van opleidingen kunnen vinden. Ook is er via fora ruimte om ervaringen uit te wisselen en elkaar vragen te stellen. Een medewerker van het Steenkampinstituut faciliteert deze digitale omgeving en houdt deze up to date.

Advisering & begeleiding:

Naast communicatie met de provinciale scholingsconsulenten via de online leeromgeving ondersteunt een medewerker van het Steenkampinstituut de consulenten ook bij hulpvragen die per mail of telefonisch binnenkomen. Ook geeft zij adviezen over de planning, organisatie van cursussen en de inzet van trainers.

Financiën:

Het Steenkampinstituut stelt een jaarbudget voor organisatie van het regionale

opleidingsaanbod in de provincies ter beschikking. Een medewerker beheert dit budghet en onderhoudt contact met de provinciale penningmeesters over de verdeling van dit budget onder provincies en financiële verantwoording van de gelden per budget jaar.

Uitvoering/resultaat:

Deels uitgevoerd conform planning. In april 2016 is de eerste bijeenkomst georganiseerd. De najaarsbijeenkomst is verschoven naar april 2017, omdat we verwachten dat we tegen die tijd meer informatie kunnen geven over nieuwe leerlijnen, waarbij opleidingen gepresenteerd worden per rol en fase (orienterend, voorbereidend of verdiepend).

Ontwikkeling Leerlijnen

Omschrijving: In 2015/2016 is de visie op HRM & ontwikkeling vernieuwd en is er een

nieuwe competentieset vastgesteld. Voor alle CDA’ers is een aantal kerncompetenties gedefinieerd en per rol (Bestuurder, Volksvertegenwoordiger, Bouwer en Bezieler) en functie een aantal rolspecifieke competenties.

Met de ontwikkeling van leerlijnen per rol (en daarbinnen functie) willen we inzichtelijk maken welke opleidingen passen bij een bepaalde rol die mensen (willen gaan) vervullen binnen het CDA. Daarbij wordt ook rekening gehouden met in welke fase men zich bevindt: de

orienterende, voorbereidende of verdiepende fase.

Doelgroep: alle leden

Planning: Eind 2016 is een begin gemaakt met het ontwikkelen van leerlijnen. Het is de

planning om deze in 2017 verder uit te werken. De website van het Steenkampinstituut zal hiervoor heringericht worden, zodat CDA’ers kunnen zoeken naar opleidingen die passen bij een rol en functie. Het streven is om daarbij tevens inzichtelijk te maken welke competenties versterkt worden als men een bepaalde opleiding volgt.

Uitvoering / resultaat:

De eerste inventariserende en verkennende fase in de ontwikkeling van de leerlijnen is in 2016 conform planning uitgevoerd.

Trainers

Omschrijving:

De werving en selectie van trainers is een voortdurend proces er zou worden nagedacht over een andere manier van selecteren en registreren om zo in één keer trainers en coaches goed te registeren in Salesforce.

Professionalisering wordt meestal verzorgd op een trainersdag naast de standaard train-de-trainersbijeenkomsten per training. Deze stond voor 2016 in het najaar op de planning om zo ook meteen uitleg te geven over een eventuele andere manier van werken met Salesforce.

Doelgroep:

trainers en kandidaat - trainees

Planning:

De planning was om in het najaar een trainersdag te houden en in Salesforce een systeem te ontwikkelen waarbij trainers goed te filteren waren.

Uitvoering / resultaat:

Door de vertraging in het proces Salesforce is er nog geen nieuw systeem voor trainers en is er geen trainersdag geweest. De planning is om dit nog te doen als salesforce af is voor trainers. Wel hebben er nog intakegesprekken plaats gevonden en zijn deze mensen geregistreerd in het oude systeem.

Maatwerk

Omschrijving:

Het Steenkampinstituut wordt door de provinciale consulenten opleiding & ontwikkeling of rechtstreeks door fracties of lokale afdelingen benaderd met specifieke opleidingsvragen. Als dat gebeurt inventariseren de stafmedewerkers de leervraag of -behoefte en geven

vervolgens advies. Ze gaan op zoek naar een geschikte trainer en stemmen daarmee de inhoud van de te geven maatwerktraining af. Maatwerkvragen komen het gehele jaar binnen en de stafmedewerkers zijn er gemiddeld enkele uren per week mee bezig zijn.

Planning:

Op aanvraag.

Uitvoering/resultaat

In 2016 hebben de stafmedewerkers diverse maatwerkvragen in behandeling genomen.

10. Overige HRM-activiteiten