• No results found

Project 26: Trainingen lokaal bestuur

V. Wetenschappelijk Instituut voor het CDA

5. Online communicatie Website

Op de website (www.cda.nl/bsv) zijn alle relevante publicaties en verslagen van activiteiten en bijeenkomsten gepubliceerd. De databank met moties en initiatiefvoorstellen is dit jaar behoorlijk uitgebreid. We krijgen steeds meer moties toegezonden om te plaatsen op onze website. De bedoeling hiervan is dat fracties op deze wijze kennis kunnen nemen van moties en initiatiefvoorstellen die door collega-fracties zijn ingediend.

Webdossiers

Nieuw dit jaar was ook de samenstelling van enkele dossiers die integraal op de BSV-website werden geplaatst.

- Dossier Omgevingswet - Dossier Vluchtelingen - Dossier Decentralisaties - Dossier Armoede - Dossier Vrijwilligers - Dossier Eenzaamheid - Dossier Energietransitie Nieuwsbrief

In 2016 hebben we gemiddeld maandelijks een BSV-nieuwsbrief opgesteld. Via de

nieuwsbrief zijn de leden geïnformeerd over relevante verenigingszaken, activiteiten en zijn goede ideeën uitgewisseld.

Twitter

Vrijwel dagelijks is er getweet of geretweet vanuit het Twitteraccount van de BSV. Het aantal volgers is daardoor toegenomen tot ongeveer 1500 (eind 2015: 1200).

Januari - maart

Oktober - december

Facebook

Op de BSV Netwerkdag van 1 oktober is een besloten Facebook-groep gelanceerd. De groep heeft eind 2016 zo’n 100 leden. Dit aantal moet groeien in 2017, evenals de activiteit in de groep.

6. Bestuursforum

In 2016 is Bestuursforum voor het eerst acht maal verschenen in plaats van tien maal. Aan deze jaargang hebben een kleine honderd verschillende auteurs bijgedragen, vrijwel allen decentrale CDA-bestuurders. Uitgangspunt van de artikelen blijft het bijdragen aan een herkenbaar christendemocratisch geluid in gemeente, provincie en waterschap.

In 2016 verschenen de volgende dossiers (hoofdthema’s): nr. 1: Een jaar decentraal

nr. 2: Lokaal mediabeleid

nr. 3: Maatschappelijke betrokkenheid en relevantie van kerken nr. 4: Energietransitie nr. 5: Meedoen nr. 6: Glokalisering nr. 7: Ouderen nr. 8: Cultuur Redactie

De redactie vergaderde in 20156 vier maal. Afscheid werd genomen van de redactieleden Brigite van Haaften (Statenlid in Noord-Brabant) en Toine Poppelaars (dijkgraaf Waterschap Scheldestromen). Marcel Deryckere (Statenlid in Noord-Brabant) en Wim Zwanenburg (fractievoorzitter Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) volgden hen op.

De samenstelling van de redactie was op 31 december 2016 als volgt: ● Jos Wienen, burgemeester van Katwijk, (voorzitter) ● Marcel Migo (eindredacteur)

● Mieke Baltus, burgemeester van Heemskerk ● Eddy Bilder, burgemeester van Zwartewaterland ● Renée Blom, raadslid in Nieuwegein

● Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde in Zuid-Holland ● Klaasjan de Jong, raadslid in Zoetermeer

● Marcel Deryckere, Statenlid in Noord-Brabant ● Yannick Lataster, raadslid in Kerkrade

● Agnes Mulder, Tweede Kamerlid

● Jan Neijzen, fractievoorzitter CDA Elburg ● Sietske Poepjes, gedeputeerde in Fryslân ● Toine Poppelaars, dijkgraaf Scheldestromen ● Ellen Verkoelen, Statenlid in Zuid-Holland

● Wim Zwanenburg, fractievoorzitter Waterschap Amstel, Gooi en Vecht ● Jan Zwemer, raadslid in Middelburg

● Adger van Helden, ambtelijk secretaris BSV (adviseur)

Bestuursforum werd in 2016 wederom naar volle tevredenheid vormgegeven door Interface Communicatie en gedrukt bij BDU in Barneveld.

7. Publicaties

Brochure 'De politicus als toezichthouder'

De CDA Bestuurdersvereniging presenteerde een nieuwe brochure 'De politicus als toezichthouder'. De brochure wil aan die CDA-(oud-)politici die voor de beslissing staan (in de toekomst) een toezichthoudende taak op zich te nemen enkele handvatten geven voor reflectie, waardoor vervolgens tot een beter afgewogen besluit kan worden gekomen. Auteur Peter van Ostaijen vergelijkt de functieprofielen van toezichthouders met die van politieke bestuurders en constateert dat (oud-)politici op basis daarvan zeer geschikt lijken voor de rol van toezichthouder. Het bewustzijn daarvan, zowel voor de politici als in het bedrijfsleven, zou groter moeten worden, constateert hij.

Advies BSV: Versterk de volksvertegenwoordiging

Zet vol in op het versterken van de volksvertegenwoordiging. Dat adviseert de CDA Bestuurdersvereniging (BSV) aan Wopke Hoekstra, programmamaker van het CDA

Verkiezingsprogramma 2017, en de Eerste en Tweede Kamerfractie. Naar het inzicht van de BSV is dat een veel krachtigere reactie op de groeiende maatschappelijke democratie dan een direct gekozen burgemeester. De aanstellingswijze van de burgemeester verdient een veel diepgaandere visie op de inrichting van de lokale democratie. Een discussie die de BSV binnen het CDA en met de samenleving graag wil voeren.

BSV Pamflet Energietransitie

'De wereld mooier achterlaten dan dat we haar aantreffen', ofwel goed 'rentmeesterschap' vormt de kern van de CDA-visie op energietransitie. Het CDA is van oudsher de partij van het maatschappelijk initiatief en het zo laag mogelijk in de samenleving neerleggen van verantwoordelijkheden. Ook op het gebied van energietransitie is lokaal de sleutel.

Met het pamflet Energietransitie wil de CDA Bestuurdersvereniging elke lokale, provinciale of regionale CDA'er oproepen zich in te zetten voor de energietransitie. In dit pamflet vindt u een aantal praktische actiepunten om op te pakken in uw eigen gemeente, waterschap of provincie. Daarnaast vindt u op onze website voorbeelden van energieke initiatieven en meer inspirerende artikelen over energietransitie.

De aanwijzing van de burgemeester - Kanttekeningen bij een politiek debat door mr.

Sjoerd H. Scheenstra

Toen op 28 april jl. de Senaat in meerderheid het wetsvoorstel van het Tweede Kamerlid Schouw (D66) steunde om de bepaling van de Kroonbenoeming van de burgemeester en de CdK uit de Grondwet te lichten, ging tevens de bel voor de volgende ronde. Immers de wijziging van de Grw. Vergt twee behandelingen in de Tweede en Eerste Kamer. Voor de eerstvolgende verkiezing van Tweede Kamerleden dienen alle partijen derhalve hun definitieve standpunt over dit thema te formuleren. Mr. Sjoerd H. Scheenstra,

oud-burgemeester van Oegstgeest, oud-voorzitter en ere-lid van de CDA Bestuurdersvereniging, stelde in een online artikel enkele kantekeningen op.

Het vitaal houden van de Nederlandse platteland is een forse opgave voor de betrokken overheden én de agrarische bedrijven. Als CDA zetten we ons in voor een vitaal platteland, maar welke maatregelen zijn effectief? Welk beleid draagt daadwerkelijk bij aan een vitaal platteland, ook in de komende jaren? De CDA Bestuurdersvereniging organiseerde vrijdag 11 november 2016, samen met Tweede Kamerlid Jaco Geurts en gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, een mini-symposium over dit onderwerp. Dr. Tialda Haartsen van de

Rijksuniversiteit Groningen hield een presentatie over krimpregio's. WI webessay 'De energieke gemeente'

WI-fellow Henri Bontenbal schreef voor het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA het webessay 'De energieke gemeente'. Hij gaat in het essay in op de plannen van gemeenten op het gebied van energie en milieu.

Artikel De strijd tussen stad en platteland

Rene Verhulst, burgemeester van Goes, schreef een online artikel voor de BSV over regionale samenwerking. Nog maar even en de discussie over de bestuurlijke indeling van Nederland zal weer losbarsten. Termen als opschaling en herindeling zijn dan de

buzzwoorden. Via het gemeentefonds worden grote steden steeds verder bevoordeeld. Hiermee worden de huidige economische en sociale ontwikkelingen in kleinere steden en op het platteland niet onderkend. Wat moet er dan wel gebeuren voor structuurversterking in de regio. Gelukkig is daar in Zeeland recent een nieuw wapen voor gekomen: Maak Verschil.

8. Dienstverlening