• No results found

Project 26: Trainingen lokaal bestuur

VIII. CDJA Voorwoord

1.2 Algemeen Bestuur (AB)

politieke en organisatorische zaken.

Het rooster van aftreden is sinds het najaarscongres in Den Bosch als volgt:

Robin Baas Drenthe mei-18

Mirthe de Groot Drenthe (plv) mei-18

Andries Fikkert Flevoland nov-17

… Flevoland (plv) …-…

Giancarlo Formica Fryslân mei-18

Egbert Heins Fryslân (plv) mei-18

Robert Klaassen Gelderland mei-18

Wouter de Vries Gelderland (plv) nov-17

Hinke de Groot Groningen nov-17

Ohannes Vartanian Groningen (plv) nov-17

Jimmy Bastings Limburg mei-17

Wouter IJpelaar Limburg (plv) mei-17

Jules Verstraten Noord-Brabant mei-18

Marjolein van den Berkmortel Noord-Brabant (plv) mei-18

Renate Wijmenga Noord-Holland mei-18

… Noord-Holland (plv) …-…

Marc Dorst Overijssel mei-17

Wim Duitman Overijssel (plv) mei-17

Berj Khassab Utrecht mei-18

… Utrecht (plv) …-…

Job van den Broek Zeeland mei-18

Jordi Bot Zeeland (plv) nov-18

Maurits Potappel Zuid-Holland mei-18

Martijn Sanders Zuid-Holland (plv) mei-18

Izaäk van Jaarsveld Vrijgekozen nov-18

Filipe Duijf Vrijgekozen nov-18

2. Secretariaat

Verantwoordelijk bestuurslid: Jorden van der Haas

Inleiding

Onder leiding van de Secretaris is er in 2016 veel gebeurd. Vaste onderdelen onder deze portefeuille zijn de interne communicatie, de CDJA-Raad, de ledenadministratie en de archieven. Van de congressen is er één georganiseerd onder leiding van een speciale commissie, terwijl de ander onder verantwoordelijkheid van de Penningmeester is georganiseerd. Omdat de congressen sinds het najaarscongres weer de verantwoordelijkheid van de Secretaris zijn, is dit onderdeel hier opgenomen. Eveneens vond er in 2016 een wijziging van de statuten en het huishoudelijk reglement plaats (voor het eerst sinds november 2012). Een overzicht van de wijzigingen is eveneens opgenomen. 2.1 Interne communicatie

De noemer interne communicatie is een brede. Het behelst contact met individuele leden, maar ook met afdelingen, werkgroepen en andere organen en gremia van het CDJA. Naast de dagelijkse contacten zijn er twee manieren om iedereen binnen het CDJA ‘structureel’ te bereiken. Dit gebeurt via de nieuwsbrief en via het ledenblad, Interruptie. De nieuwsbrief is in 2016 tien keer verstuurd, exclusief de speciale nieuwsbrief die in maart is verstuurd in verband met de ledenwerfmaand. In het jaar ontvingen ruim 4.000 mensen onze nieuwsbrief, waaronder ook velen die geen lid (meer) zijn.

In 2016 is vier keer een editie van Interruptie verschenen. In chronologische volgorde gingen deze edities over ‘Landelijke verkiezingen 2017’, ‘Onze toekomst’, ‘Europa’ en ‘Goede voornemens’. In vergelijking met 2015 is er getracht meer informatie vanuit en over de vereniging in het blad te zetten. Het resultaat is een ledenblad dat inhoudelijke verdieping brengt over een bepaald thema, bijvoorbeeld door essays, interviews en schrijvers uit andere politieke richtingen aan het woord te laten, maar ook veel en vaak leden aan het woord laat. Aan het einde van het jaar ontvingen bijna 1.850 mensen ons ledenblad, waarvan er ruim 100 – onder meer dagbladen, Kamerleden en omroepen – een abonnement hadden en dus geen lid van het CDJA waren. Zij betaalden €12,50 voor een abonnement. Eind 2016 is besloten deze prijs per 2017 te verhogen naar €15,-.

2.2 Ledenadministratie

Normaliter ontvangt de Secretaris elke maand een nieuwe ledenlijst van de ledenadministratie van het CDA. De Secretaris stuurt elke maand eveneens een overzicht van alle nieuwe leden en uitgeschrevenen naar de bestuurders van afdelingen, zodat zij contact kunnen opnemen met leden die in hun regio vallen. Nieuwe leden krijgen vanuit de ledenadministratie van het CDA eveneens een welkomstpakket opgestuurd.

Op 31 december 2015 had het CDJA 1.674 leden. Op 1 januari 2016 had het CDJA 1.539 leden. Dit verschil wordt verklaard door het relatief hoge aantal mensen dat lid-af wordt in verband met het bereiken van de 31-jarige leeftijd. Zij worden altijd automatisch uitgeschreven in de maand januari.

Op 31 december 2016 had het CDJA 1.701 leden. Op 1 januari 2017 lag het ledenaantal van het CDJA op 1.588. Ook dit verschil is te verklaren door de uitstroom van 31-plussers. Al met al is het CDJA over het jaar 2016 licht in ledenaantal gegroeid, hoewel het hoge aantal mensen dat vanwege het bereiken van de 31-jarige leeftijd wordt uitgeschreven de groei sterk dempt.

Naast het gewone lidmaatschap kent onze vereniging ook Vrienden van het CDJA. Zij genieten door het betalen van het jaarlijkse bedrag van €19,99 enkele voordelen, waaronder het bijwonen van activiteiten en het ontvangen van ons ledenblad. Op het moment van schrijven (april 2017) kent het CDJA drie ‘Vrienden van het CDJA’.

2.3 Archief

Tijdens het afgelopen jaar heeft de Secretaris zijn aandacht gericht op het compleet en overzichtelijk maken van het aanwezige digitale archief. Dit betekende voornamelijk het ordenen van de aanwezige bestanden en waar nodig ook het aanpassen en compleet maken van de mappen en bestanden. Dit heeft ertoe geleid dat het digitale archief over de jaren 2014 tot en met 2016 compleet zijn. De bestanden over het jaar 2013 zijn, omdat deze op e-mailaccounts staan, nog niet geordend. De verwachting is dat in de loop van dit jaar het digitale archief over 2013 voor een groot deel compleet zal zijn.

In 2016 is eveneens begonnen met het uitzoeken van het papieren archief. Hierbij lag de nadruk vooral op het beslissen wat bewaard diende te blijven en wat weg kon. Bewaard blijven sowieso de AB- en DB-stukken en essentiële informatie over de organisatorische en politieke lijn van het CDJA. De politieke lijn over de afgelopen zal in 2017 gebundeld worden in een overzichtelijk boekwerk.

2.4 Congressen

In 2016 heeft het CDJA twee congressen georganiseerd. Op 20 en 21 mei 2016 vierden we in Hotel Fitland in Leiden het 35-jarig bestaan van onze vereniging. Met sprekers als Jan-Peter Balkenende en een feestelijk lustrumgedeelte voor de aanwezige CDJA’ers én alle Dagelijks Bestuursleden sinds de oprichting was dit congres een groot succes. Ongeveer 150 leden bezochten dit congres. Voor de organisatie werd eenmalig een Lustrumcommissie in het leven geroepen die, onder het voorzitterschap van Jeroen van Velzen, het congres heeft georganiseerd.

In afwijking van het Jaarplan 2016 heeft het Lustrumcongres niet drie, maar de gebruikelijke twee dagen (vrijdagavond en zaterdag overdags) geduurd. Dit had te maken met de kosten die het organiseren van een groot congres met zich meebrengt in combinatie met het tijdstip (het voorjaar is altijd duurder). Voor dit congres zijn enkele filmpjes opgenomen, onder meer met Jack de Vries en Eddy Bilder.

Op 25 en 26 november van het jaar 2016 congresseerde het CDJA voor de tweede maal, nu in het mooie Den Bosch. Pal aan de Markt, in het centrum van de stad, lag de locatie voor dit congres. In het programma was veel ruimte ingeruimd voor Brabantse sprekers, thema’s én lekkernijen. In totaal waren er ongeveer 125 leden aanwezig op het ouderwets gezellige najaarscongres.

Evenals op het Lustrumcongres was er op het najaarscongres veel ruimte voor politieke discussies. Vele resoluties werden besproken, maar we kozen natuurlijk ook nieuwe bestuursleden, zowel Dagelijkse als Algemene Bestuursleden.