• No results found

Lokale en provinciale bestuurders

Project 26: Trainingen lokaal bestuur

III. Sector HRM/Steenkampinstituut

2. Lokale en provinciale bestuurders

Dag van de Afdeling: workshops voor afdelingsbestuurders

Planning: 19 maart 2016

Doelgroep: met name afdelingsbestuurders en vrijwilligers in lokale en provinciale

afdelingen, maar ook politici en andere actieve CDA-leden zijn uitgenodigd.

Omschrijving:

Tijdens de Dag van de Afdeling is een breed spectrum van workshops georganiseerd voor afdelingsbestuurders. Het Steenkampinstituut is verantwoordelijk geweest voor de invulling van een aantal workhops en coordinatie van de workshopleiders. Het ging om workshops op

basis van bestaande trainingen, zoals ‘Functioneringsgesprekken voeren’, ‘Ledenwerving’, ‘Nieuws maken/persberichten schrijven’, ‘Optreden in het openbaar’. In andere workshops hebben medewerkers/stagiairs van de sector HRM/Steenkampinstituut afdelingsbestuurders geinformeerd over een aantal projecten die door de sector worden ontwikkeld. Dit zijn de ‘Quickscan van de Afdeling’, het onderzoek naar Coaching & Mentoring’, ‘’lokale HRM-visie’ en de ‘Ontwikkeling van de nieuwe online basiscursus CDA-gedachtegoed’.

Uitvoering / resultaat:

Conform planning

Quickscan voor de afdeling

Omschrijving: digitaal instrument voor lokale afdelingen om meer zelfinzicht te krijgen en op

basis hiervan acties te nemen om de lokale afdeling te versterken zodat er meer aandacht kan zijn voor scouting, ontwikkeling en selectie van talent.

Doelgroep: besturen van lokale afdelingen Planning: september 2016

Uitvoering / resultaat: dit instrument is gereed en wordt vanaf de zomer van 2016 ingezet

door lokale afdelingen om de eigen verbeterpunten in beeld te krijgen. Functioneringsgesprekken

Omschrijving:

April, Maand van het Functioneringsgesprek is in het leven geroepen om te stimuleren dat er

in lokale afdelingen jaarlijks functioneringsgesprekken worden gehouden met raadsleden en wethouders. De sector HRM/Steenkampinstituut biedt een aantal instrumenten aan, die afdelings- en fractievoorzitters helpen bij het voorbereiden en houden van deze gesprekken. Het gaat om een Handreiking en een training Functioneringsgesprekken. De handreiking beschrijft het belang, het doel, de opbouw en voorbereiding van een functioneringsgesprek. Ook is er informatie te vinden over gesprekstechnieken. Daarnaast omvat de handreiking een aantal bijlagen met praktische overzichten, zoals een stappenplan, modelprotocol- en verslagformulier aan de hand waarvan de voorzitters het gesprek goed kunnen voorbereiden en voeren.

In de training Functioneringsgesprekken wordt aandacht besteed aan het stellen van goede vragen en er komen verschillende interviewtechnieken aan bod. In rollenspellen wordt hiermee geoefend.

Doelgroep: Met name voorzitters van de lokale afdelingen en voorzitters van

CDA-fracties in de gemeenteraad.

Planning: In het kader van April, maand van het functioneringsgesprek, adivseert het

Steenkampinstituut de provinciale consulenten opleiding & ontwikkeling om deze training in het vroege voorjaar (februari/maart) te organiseren

Uitvoering / resultaat: Deze training is in 2016 conform planning in een aantal provincies

georganiseerd.

CDA Talent Academie

Omschrijving:

De leergang CDA Talent Academie is de meest uitgebreide leergang van het

Steenkampinstituut (start september - afronding juni). Cursisten verdiepen zich in het

christendemocratische gedachtegoed en leren deze toe te passen in de politieke praktijk. De leergang bestaat uit negen hoorcolleges (mens- en maatschappijbeeld van het CDA,

ontstaansgeschiedenis CDA, gedachtegoed CDA, staatsinrichting/politieke geschiedenis van Nederland, Europa en de EVP, de CDA-visie op de overheid, liberalisme, sociaal-democratie en populisme). Voor een aantal hoorcolleges dienen de cursisten opdrachten te maken. Ook maken de cursisten twee kennistests (over de bestuurlijke kaart van Nederland en de

politieke filosofie van de christen-democratie). Daarnaast krijgen cursisten

vaardigheidstrainingen aangeboden, zoals een training debatteren, een masterclass debatteren, presenteren en omgaan met de media. De cursisten nemen ook deel aan het Professor Steenkamp Debattoernooi.

Jaarlijks wisselt het onderdeel ´Het CDA in de praktijk´: naast het bezoeken van een partijcongres gaan de cursisten aan de slag met bijvoorbeeld het maken van een campagnevideo of het schrijven van persberichten.

De cursisten sluiten de leergang af met het schrijven van een paper. Deelnemers dienen minimaal over een HBO-werk- en denkniveau te beschikken en bij voorkeur reeds politiek actief te zijn voor het CDA.

Planning:

In september 2015 is een groep van 35 enthousiaste CDA-leden gestart met de CDA Talent Academie (leergang 2015-2016). Een nieuw element in deze leergang (voor het onderdeel ´CDA in de praktijk´) was het schrijven van persberichten.

Voorjaar 2016 start de inschrijving voor de leergang Talent Academie 2016-2017. De selectiegesprekken vinden in juni plaats.

In de zomer zal het curriculum voor het studiejaar 2016-2017 waar nodig aangepast worden. Daarnaast zal de online leeromgeving anders (lees overzichtelijker en beknopter) worden ingericht.

De bijeenkomsten van de leergang vinden zoveel als mogelijk plaats op zaterdagen. Omdat cursisten vaak lang moeten reizen en dit niet altijd prettig is in de avonduren, is daartoe besloten. Op één dag volgen cursisten twee colleges of workshops. Op deze manier kost het de cursist minder reistijd. Veel deelnemers vinden het daarnaast prettig om een bijeenkomst overdag te kunnen volgen in plaats van in de avonduren.

Uitvoering/resultaat:

Uitgevoerd conform planning:

In juni 2016 hebben 33 studenten de Talent Academie 2015-2016 succesvol afgerond en een certificaat in ontvangst mogen nemen.

Het curriculum voor de nieuwe jaargang 2016-2017 is in de steigers gezet, het studieprogramma is waar nodig aangepast en georganiseerd.

Voor de selectiegesprekken in mei 2016 hadden 38 kandidaten zich aangemeld. Na de selectiegesprekken is besloten om 25 kandidaten toe te laten tot de leergang 2016 - 2017. In september 2017 is deze groep van 25 deelnemers aan de leergang begonnen.

Professor Steenkamp Debattoernooi

Omschrijving:

Bij dit debattoernooi gaan de deelnemende debatteams in vier debatrondes debatteren over een aantal stellingen. Twee regeringsteams, voorstanders van de stelling (regeringsbeleid), en twee oppositieteams, tegenstanders gaan met elkaar in debat over een stelling. Elk debat wordt gejureerd door een deskundige jury die feedback geeft en beoordeelt op debattechniek en toepassing van het CDA-gedachtegoed in het debat. De vier beste teams gaan door naar de finale. Er worden drie prijzen beschikbaar gesteld, een voor het team dat het finaledebat wint, een voor het team met de hoogste score van de CDA-gedachtegoedjury en een prijs voor de beste individuele debater.

Doelgroep: (Oud-) deelnemers CDA Talent Academie 2016-2017, raadsleden, wethouders,

actieve CDA’ers en CDJA’ers.

Planning:

De voorbereiding voor de organisatie van dit debattoernooi begon najaar 2015. Het toernooi heeft op 16 januari 2016 plaatsgevonden.

Uitvoering/resultaat:

Er hebben 28 teams (56 deelnemers) deelgenomen aan het debattoernooi. Bij de organisatie zijn 15 juryleden, 7 tijdwaarnemers, een scoreteller, een toernooicommissaris, een algemeen coördinator en een stagiair betrokken geweest.

Masterclass Debatteren in toernooivorm Omschrijving:

Het programma bestond uit twee workshops. Workshop 1 debattechniek en

toernooireglement Workshop 2: verwoording van het CDA-gedachtegoed in het debat. Planning:

De voorbereiding begon najaar 2015. Dag van uitvoering: 9 januari 2016. Uitvoering/resultaat:

Krap 40 deelnemers hebben 9 januari 2016 deelgenomen aan de Masterclass Debatteren in toernooivorm.

CDA-Zomerschool

Omschrijving:

Elke zomer wordt voor nieuwe leden de Zomerschool georganiseerd. Je leert in snel tempo het CDA, het christendemocratisch gedachtegoed en andere leden kennen. Daarnaast maak je kennis met de politiek en kun je ontdekken wat jouw rol is of kan zijn voor het CDA.

Werkbezoeken, discussie, ontmoetingen met prominente CDA’ers, trainingen en workshops vullen het programma.

Doelgroep:

CDA-leden die tot 2 jaar geleden lid zijn geworden.

Planning:

In samenwerking met een stagiair was het mogelijk dat de zomerschool op 26 en 27 augustus plaats vond.

Uitvoering / resultaat:

Er waren 44 enthousiaste leden waaronder ook een lid, die na tijdelijk opzeggen weer was begonnen. Zij heeft nog aan de partijvoorzitter laten weten hoe leuk ze het vond zo weer op een hernieuwde manier kennis te maken met de partij.

Scoutingcommissie

Omschrijving:

De afgelopen jaren bestond er een CDA Talentencommissie die spraken met CDA’ers met politieke of bestuurlijke ambities. Deze CDA Talentencommissie bestond uit 28 leden, waarbij Ank Bijleveld, CdK van Overijssel, voorzitter was.

Planning:

In 2016 is de nieuwe visie op talentenontwikkeling en scouting geleidelijk ingevoerd. Daarbij is gekeken naar de rol van de voormalige talentencommissie. Bedacht is om voortaan te spreken van een Scoutingcommissie en deze na de verkiezingen van de Tweede Kamer opnieuw in het leven te roepen.

Uitvoering/resultaat:

De contouren voor het opnieuw instellen van de Commissie zijn gereed. Naar verwachting zal de Commissie in 2017 operationeel zijn.

4. (Kandidaat-)raadsleden

Cursus Orientatie Raadslidmaatschap

Omschrijving:

De cursus Oriëntatie Raadslidmaatschap is een (eerste) kennismaking met de gemeentelijke organisatie, en de rollen en taken van het raadslid. Bedoeld om te ontdekken of het

raadslidmaatschap bij iemand past. Doelgroep:

De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de lokale politiek en die meer wil weten over de taken en rollen van een gemeenteraadslid. De cursus is gericht op alle

mensen die willen ontdekken of het raadslidmaatschap bij hen past. Belangstellenden hoeven niet per se lid van het CDA te zijn.

Planning: De cursus is najaar 2016 geupdate met de bedoelding om deze deels online

beschikbaar te stellen.

Uitvoering / resultaat: Deze cursus is eind 2016 al een aantal keren georganiseerd. Een

aantal andere provincies hebben de cursus in het eerste half jaar van 2017 op de planning staan.