• No results found

Project 26: Trainingen lokaal bestuur

VIII. CDJA Voorwoord

3. Ledenwerving & Ledenbinding

Verantwoordelijk bestuurslid: Lisanne Spanbroek

Inleiding

Het jaar 2015 was een jaar vol veranderingen waarbij de post Organisatie & Scholing werd omgevormd naar Ledenwerving & Ledenbinding. 2016 is hiermee het eerste volwaardige jaar waarin deze functie meegedraaid heeft De portefeuille focust zich op ledenwerving, HRM, organisatie, afdelingen en scholing.

Ledenwerving en ledenbinding waren afgelopen jaar de twee grote zorgenkindjes van onze vereniging. De instroom van nieuwe leden lag op een dieptepunt sinds jaren en de uitstroom nam toe. Na een instroom in absolute getallen van 179 (2012), 185 (2013), 170 (2014) en 169 (2015) is de instroom in 2016 toegenomen naar 260 leden. Dit is een toename van bijna 54% ten opzichte van de instroom van vorig jaar. We sloten het jaar 2016 af met 1.701 leden. Aangezien de uitstroom van 31+ (geboortejaar 1985) op 113 leden lag, startten we op 1 januari 2017 met 1.588 leden. Hieronder een overzicht:

Notering Aantal leden Provincie Instroo m 2016* Provincie Toename in %** Provincie

1 390 Zuid-Holland 55 Zuid-Holland 25% Limburg

2 174 Noord-

Holland

3 171 Utrecht 35 Noord- Holland 19% Flevoland

4 161 Gelderland 30 Gelderland 18% Noord -

Brabant

5 154 Limburg 27 Utrecht 16% Gelderland

6 136 Noord -

Brabant

25 Noord-Brabant 16% Utrecht

7 114 Overijssel 17 Overijssel 15% Overijssel

8 90 Groningen 13 Groningen 14% Groningen

9 79 Fryslan 9 Fryslan 14% Zuid-Holland

10 31 Zeeland 5 Flevoland 13% Buitenland

11 30 Drenthe 3 Zeeland 11% Fryslan

12 26 Flevoland 2 Buitenland 10% Zeeland

13 15 Buitenland 1 Drenthe 3% Drenthe

*Instroom nieuwe leden, exclusief verhuizingen.

** Percentage (afgerond) nieuwe instroom van het totale ledenaantal in deze provincie.

Door flink in te zetten op ledenwerving sluiten we dit jaar positiever af dan verwacht werd op het CDJA-voorjaarscongres van mei. Op het gebied van ledenbinding is gewerkt aan het actief benaderen van nieuwe en bestaande leden voor vacatures en het leveren van input. Fysieke aanwezigheid blijkt hierin een drempel. Digitaal overleg via Skype, mail en Whatsapp komt steeds vaker voor. Onze landelijke activiteiten worden door steeds minder leden bezocht. Gebrek aan tijd en de afstand worden hiervoor als redenen genoemd. Er is daarom ingezet op het combineren van activiteiten zoals een AB-dag met de zomerbarbecue en de Hannie van Leeuwenlezing met de openingsborrel.

Op basis van het jaarplan over 2016 hebben binnen deze portefeuille drie doelstellingen extra aandacht gekregen. De komende drie paragrafen behandelen deze doelstellingen. 3.1 Verduurzaming van het ledenbestand

Voor 2016 werd een beeld geschetst waarin een dalende trend zichtbaar was wanneer het gaat om ons ledenaantal en de instroom van nieuwe leden. Waar het CDJA eerst nog beschreven werd als een stabiele middenmoter ontwikkelde dit beeld zich tot een rappe leegloop in komende jaren vanwege de vergrijzing van ons ledenbestand en beperkte nieuwe aanwas. In het eerste halfjaar is daarom ingezet op het lid-werft-lid-principe met nieuwe ledenwerfflyers, een Afdelingendag gericht op ledenwerving en het uitroepen van maart tot Ledenwerfmaand. De hiervoor speciaal opgerichte commissie Ledenwerving & Ledenbinding heeft een werkdocument opgesteld met tips en trucs voor afdelingen. Tijdens het lustrumcongres werd een presentatie gegeven over de huidige stand van zaken met betrekking tot ons ledenbestand. De aftredende Anne Zandberg is hierna aan de slag gegaan met de werkgroep Politieke Betrokkenheid. Deze werkgroep is begonnen met het kijken met betrekking tot digitalisering, financiering en alternatieve vormen van lidmaatschap/participatie. De resultaten hiervan worden in het voorjaar van 2017 verwacht. In juni is een analyse van het ledenbestand gemaakt en zijn prognoses opgesteld per provincie. Uit deze cijfers bleek dat het CDJA in 2016 zou gaan groeien. De uiteindelijke groei van ons ledenbestand is, zoals hierboven te zien is, groter dan de toen al positieve

prognose. In het najaar is een ledenonderzoek uitgevoerd onder de bezielende leiding van de in juni aangetreden HRM-voorzitter Bert-Jan Butijn. Aan dit onderzoek werkten meer dan 390 CDJA’ers mee. De resultaten van het ledenonderzoek worden op het voorjaarscongres van 2017 gepresenteerd en gebruikt om ledenwerving en ledenbinding te verbeteren.

De tweede helft van het jaar stond ook in het teken van pilots. Zo draaide er een betaalde Facebookcampagne gericht op ledenwerving in Wageningen, Dronten en Zwolle, kregen Groningen, Leiden en Limburg (Maastricht) tijdens de introductiedagen hulp van professionele ledenwervers en werden er gratis promotiemiddelen uitgegeven aan afdelingen. Als extra gadget waren daar de CDJA-oordoppen (door DWARS ingezet in de verkiezingscampagne 2017) en kwamen er twee activiteitenflyers.

In september heeft Sabrina Besuyen afscheid genomen als voorzitter van de Organisatiecommissie (OC) en is Gea Dijkstra haar opgevolgd. De OC is nieuw leven ingeblazen en heeft zich met name verdiept in het bedenken van alternatieve ledenwerfmomenten en het betrekken van leden bij activiteiten. De studiereis en de sociaal-maatschappelijke decemberactie zijn komen te vervallen door onder andere het gebrek aan animo.

3.2 Ontwikkeling van het CDJA als leerschool

Dit jaar heeft er vanwege diverse omstandigheden geen CDJA Talentenklas plaatsgevonden. Er is een evaluatie geweest en gekeken naar de trainingsbehoefte onder de leden. In de zomermaanden was er wel wederom een Zomerschool, georganiseerd door de Vormingscommissie. Leden die geïnteresseerd zijn in debatteren konden hun hart ophalen bij het PJO-parlement, waarbij het politieke proces in de praktijk geoefend kon worden. Ook dit jaar was het wederom een groot succes. In het najaar vond het CDJA-debattoernooi plaats, waarbij tien teams het tegen elkaar opnamen. Door dit aansluitend op het Introductieweekend te organiseren werd actief gestimuleerd dat nieuwe leden participeerden. Dit bleek een gouden formule te zijn die we komend jaar zullen herhalen.

Een van de doelen voor dit jaar was het ontwikkelen van een scholenpakket. In de tweede helft van dit jaar is dit opgepakt en samen met DWARS, JD, PINK! en PerspectieF is een PJO-Scholenpakket ontwikkeld. Dit zoveel mogelijk objectief ingestoken scholenpakket bevat een presentatie/PowerPoint, lesvoorbereiding, handleiding voor gastdocenten en standaardbrief om naar scholen te kunnen versturen. Individuen en afdelingen kunnen hiermee scholen benaderen – al dan niet in samenwerking met andere PJO’s – en een gastles verzorgen. Inzet is om jongeren en politiek met elkaar in contact te brengen en onze politieke jongerenorganisaties onder de aandacht te brengen.

In overleg met de CDA Bestuurdersvereniging is gekeken naar de toekomst en de vorm van het Generatienetwerk. Feit is dat in 2017 een nieuwe lichting, Generatie 2018, van start gaat. Naar verwachting zal een groot deel van de huidige ‘Generatie-alumni’ doorgaan. De jonge CDA-volksvertegenwoordigers worden in het bijzonder uitgenodigd voor activiteiten als het CDJA-debattoernooi en het Steenkamp Debattoernooi.

3.3 Aan de slag met afdelingen

gaat worden. De afdelingen staan het dichtste bij onze leden: als de afdelingen bloeien, dan bloeit onze vereniging. In het begin van het jaar is door Anne Zandberg een ronde gemaakt langs de afdelingen om in gesprek te gaan met het afdelingsbestuur. Naar aanleiding van de gesprekken zijn de problemen, uitdagingen en ideeën van afdelingen in kaart gebracht en vertaald naar een landelijke CDJA Afdelingendag en Afdelingenhandboek gericht op ledenwerving en ledenbinding.

De afdelingen zijn het fundament van het CDJA. Op dit moment heeft elke provincie een eigen, provinciaal afdelingsbestuur en zijn er diverse regiobesturen. Het aantal actieve CDJA’ers is de afgelopen jaren afgenomen en dit heeft zijn weerslag bij het vervullen van vacatures op zowel landelijk als lokaal niveau. Door in te zetten op het intensiveren van het contact tussen de afdelingen, het Algemeen Bestuur en in het bijzonder het Dagelijks Bestuur is geprobeerd elkaar waar kan verder te helpen. Deze samenwerking was met name zichtbaar bij de CDA1000, de introductiedagen, het introductieweekend en het sterk toegenomen aantal nieuwe leden. Er waren mooie complimenten vanuit het CDA voor de lobby en aanwezigheid van het CDJA bij de CDA1000 en de aanloop naar het CDA-verkiezingsprogramma. Een groot succes bereikten we eerder door samen te werken als CDJA voor het behoud van de CDJA-zetel in CDA-besturen.

De samenwerking rondom de introductiedagen zei veel over de stand van zaken binnen de afdelingen. Dit jaar stonden we op 20 locaties (met 23 activiteiten), een flinke toename. Bezetting vinden bleek echter een pittige klus. Het klassieke ‘staan op de informatiemarkt’ wordt bij veel afdelingen gezien als een ‘moetje’: ze maken er het beste van. Een aantal afdelingen pakte het anders aan. Deze ideeën zijn verzameld en dienen als input voor de aanpak van het komende jaar. Het invullen van de vacatures in de besturen is een punt van aandacht. Het is moeilijk om een volwaardig en actief bestuur te verzamelen. Een van de grote vragen van 2017 is daarom hoe we vitale afdelingsbesturen krijgen. Verder zien we op lokaal niveau steeds meer PJO-samenwerkingen en zijn er vorderingen op het gebied van Euregio in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.