• No results found

Organisatie en werkwijze

Hoofdstuk 5 behandelt de organisatiestructuur van het programma. Paragraaf 5.1 gaat in op de organisatie van de uitvoering van het programma, zoals de rol van de

commissie en het panel van ouders en jeugdigen. Paragraaf 5.2 gaat in op de

verschillende procedures voor het aanvragen van een subsidie binnen dit programma.

5.1 Organisatie Het secretariaat

Het secretariaat van het programma wordt ondergebracht bij ZonMw. Het secretariaat is verantwoordelijk voor de uitvoering van de activiteiten van het programma, het bewaken van het programmabudget en de monitoring van de uitgezette projecten. Het

secretariaat is tevens verantwoordelijk voor adequate rapportage aan de

programmacommissie, de deelnemende partijen, het ministerie van VWS en NWO en de opdrachtgever, het programmaministerie voor Jeugd en Gezin.

Programmacommissie

Voor de uitvoering van het programma wordt een onafhankelijke commissie Vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin ingesteld. De commissie zal bestaan uit een voorzitter, vicevoorzitter en ten minste zes commissieleden. De commissie wordt samengesteld door ZonMw en ingesteld door het bestuur van ZonMw. Bij de samenstelling van de commissie is rekening gehouden met de volgende criteria:

kennis van (praktijk) ervaring en affiniteit met het terrein van vrijwillige inzet voor en/of door jeugdigen en gezinnen

affiniteit met de Wmo/ lokaal beleid

diversiteit van leden wat betreft achtergrond en geslacht

De leden functioneren in de commissie op persoonlijke titel. Bij de samenstelling van de commissie wordt rekening gehouden met de ‘Code belangenverstrengeling’ van ZonMw en NWO.

De programmacommissie heeft de volgende taken:

Het zorgdragen voor de programmering, het beoordelen en vaststellen van een prioritering van subsidieaanvragen. Daarbij wordt een doelmatige en transparante beoordelingsprocedure gehanteerd waarin zowel plaats is voor een beoordeling van de relevantie als de (wetenschappelijke) kwaliteit van een projectvoorstel.

Het leveren van een bijdrage aan communicatie van de resultaten alsmede het creëren van voorwaarden voor de implementatie ervan.

Zie bijlage II voor de samenstelling van de programmacommissie. Gedurende de looptijd van het programma kan de samenstelling van de commissie wijzigen. Op de ZonMw-website van het programma zal de actuele samenstelling van de commissie worden geplaatst.

Jury/ panel van jongeren en ouders

De subsidieaanvragen ingediend bij programmalijn 1, onderdeel a en b, worden

beoordeeld door een jury/ panel bestaande uit jongeren en ouders. Bij de samenstelling van deze jury/ dit panel zal, net zoals bij de commissie, rekening worden gehouden met de aspecten culturele achtergrond en geslacht. Afhankelijk van het aantal uitgewerkte subsidieaanvragen zullen de projectleiders hun project mogen presenteren aan het betrokken panel of worden de subsidieaanvragen schriftelijk aan het panel voorgelegd.

30

In dit laatste geval zal het oordeel van het panel schriftelijk worden voorgelegd aan de indiener, waarbij de indiener in een schriftelijk ‘wederhoor panel’ een reactie kenbaar mag maken aan de programmacommissie. Samen met de voorzitter van de

programmacommissie wordt er op toegezien dat het advies van het panel serieus wordt genomen.

Referenten

De kwaliteit van de subsidieaanvragen met een budget boven de €25.000 zullen beoordeeld worden door (anonieme) referenten. Per subsidieaanvraag beoordelen minimaal twee en maximaal drie referenten de kwaliteit van de aanvraag. Deze referentenrapporten worden zowel aan de commissie als de indieners gezonden. De indieners kunnen middels een wederhoor een reactie kenbaar maken aan de

programmacommissie.

Bestuur ZonMw

De programmacommissie brengt een advies uit over de binnengekomen

subsidieaanvragen aan het bestuur van ZonMw. Het bestuur van ZonMw zal besluiten over honorering of afwijzing en de aanvrager hierover berichten.

5.2 Procedures

Voor dit programma maakt ZonMw gebruik van de standaardprocedures van ZonMw voor het indienen en beoordelen van projectvoorstellen. Deze procedures zijn beschreven in de brochure ‘Procedures ZonMw’, te downloaden op www.zonmw.nl.

Tevens zijn voor de gehonoreerde projecten de subsidievoorwaarden van ZonMw van kracht.

Open subsidieronde

Voor de open subsidierondes in programmalijn 1 gelden in beginsel de volgende uitgangspunten:

1. Aankondiging

Op de websites van ZonMw, NJi, MOVISIE e.a. en in diverse tijdschriften gericht op de doelgroep en in het ZonMw tijdschrift Mediator, wordt de openstelling van een

subsidieronde aangekondigd. De genodigden/deelnemers van de invitationals voor vrijwilligersorganisaties worden gericht geattendeerd op de openstelling van de op hen betreffende subsidierondes en bijbehorende voorlichtingsbijeenkomst(en). De

aankondiging omvat een ‘call for ideas’ om binnen een bepaalde termijn een idee voor een project kort uit te werken.

2. Projectidee

Door middel van een korte uitwerking van een projectidee dienen potentiële projectuitvoerders hun ideeën bekend te maken bij ZonMw.

Binnengekomen ideeën worden door leden van de programmacommissie beoordeeld op relevantie en globaal op kwaliteit. Op basis hiervan adviseert de programmacommissie de indiener om zijn aanvraag al dan niet tot een subsidieaanvraag uit te werken.

3. Subsidieaanvraag

Aan indieners die overgaan tot de uitwerking van hun idee in een subsidieaanvraag wordt het zogenaamde subsidieaanvraagformulier en bijbehorende toelichting toegezonden.

31 Doorlopende subsidierondes

In de doorlopende subsidierondes wordt de fase van projectideeën overgeslagen en kan direct een subsidieaanvraag worden ingediend.

Gerichte uitzetting

Bij gerichte uitzetting wordt vanuit ZonMw aan één of meerdere organisaties de oproep gedaan om een subsidieaanvraag in te dienen gericht op een specifieke vraag binnen het programma. Hierbij wordt de fase van projectidee veelal overgeslagen.

32

33