• No results found

Beleidsmatige toelichting:

Totaal 21 Opgroeien en ontwikkelen 8.657 18.342 -9.685

22. Opvoeden en zorg

Activiteit Baten

2018 Lasten

2018 Saldo 2018

22A opvoeden & zorg 0 997 -997

22B basispakket JGZ 3 2.006 -2.004

22C ambulant jongerenwerk 30 24.577 -24.547

22D inkoop jeugdhulp 4 3.366 -3.362

Totaal 22 Opvoeden en zorg 37 30.946 -30.909

Beleidsmatige toelichting:

Jeugdkracht

Wij hebben de basisvoorzieningen voor jeugd in het voorveld (Jeugdkracht) verder verstevigd door:

In 2018 is een vervolg gegeven aan de Jeugdtafels (vorm van samenwerking tussen jeugdprofessionals). Naast intervisie is er een werkwijze ontwikkeld voor 'regie in het voorveld'. Eind 2018 hebben we geconcludeerd dat partijen graag vervolg willen geven aan de Jeugdtafels. Dit wordt in samenhang met een aantal interventies uit 'Het Interventieprogramma Sociaal Domein' door ontwikkeld.

Het project Jeugdhulp en Sport (vanuit GIDS-middelen) is uitgevoerd en afgerond. Ontplooide activiteiten: sportclubs ondersteund bij het vormgeven aan Veilig sportklimaat; aandacht voor LHBT, autisme en omgaan met agressie. Aandacht voor VOG. Aantal specifieke sportzorgtrajecten uitgevoerd zoals zwemles op maat, Kansrijker met Sport, sportproject Skills en pilot special heroes op ’t Genseler.

De projectfase van het LEF-project:de Doe-boerderij is eind 2018 afgerond met een positief resultaat.

De tevredenheid bij de kinderen en ouders is groot, ook is een licht financieel effect op de inzet van jeugdhulp zichtbaar. Op basis hiervan wordt in 2019 vervolg gegeven aan deze aanpak.

In het kader van het LEF-project Voorbereid Ouderschap is er bij een kleine 30 gezinnen uit Hengelo vroegtijdige mediation ingezet waarbij juist de stem van het kind in het ouderschapsplan een duidelijke plek heeft gekregen. Het project is positief afgesloten en in overleg met Wijkracht wordt gekeken hoe vervolg gegeven kan worden aan deze aanpak. In de eerste helft van 2018 heeft de ontmoetingsgroep voor kwetsbare ouders gedraaid. Hier hebben 4 ouders aan deelgenomen. In de zomer van 2018 is de groep gestopt, vanwege onvoldoende deelname. Daarom is er geen vervolg op gekomen. Wel is er een vervolg op het dreumescafe. Het mamacafe en dreumescafe vullen elkaar goed aan. Op verzoek van moeders is er een dergelijke groep gestart.

In het kader van het LEF-project VSO-PRO is medio 2018 de leertuin integraal werken en privacy gestart en loopt door via intervisiebijeenkomsten in 2019. De leertuin is bedoeld voor de kwetsbare jongeren die vallen onder RMC (Regionale Meld en Coördinatiefunctie). Er is een werkwijze ontwikkeld met de VSO scholen en Pro school in Hengelo om de route van school naar (zo regulier mogelijk) werk zo goed mogelijk te laten verlopen. Het doel is dat jongeren een goede plek in de samenleving krijgen.

Het LEF project wordt medio 2019 afgerond.

In 2018 zijn enkele activiteiten gesubsidieerd uit de subsidieregeling Preventie voorveld jeugd.

Vanwege de tekorten in het sociaal domein is de subsidieregeling stopgezet. Nieuwe initiatieven worden niet meer gesubsidieerd. Bestaande initiatieven worden in 2019 voortgezet.

Om de school als vindplaats voor zorgsignalen beter te benutten is op vier basisscholen gestart met de School Zorg Ondersteuner. Deze is een dagdeel per week op school en biedt kinderen, ouders en leerkachten direct hulp. De ervaringen zijn positief, er zijn 75 casussen opgepakt. In de monitoring wordt de relatie gelegd met de hoeveelheid jeugdhulp die ingezet wordt voor leerlingen van de school.

Aangezien wij als overheid zelf geen ondersteuning uitvoeren zijn de Loes-medewerkers binnen Wijkracht gepositioneerd. Door positionering binnen Wijkracht versterken we het voorveld voor jeugd.

In het voorjaar van 2018 is een groep van 10 kinderen gestart met het programma Cool2Bfit. Dit is gericht op het terugdringen van overgewicht van kinderen. Bij de tussenevaluatie na 6 maanden blijkt dat de conditie van iedereen is verbeterd en dat de BMI resultaten wisselend, maar voorzichtig positief zijn. Het traject duurt in totaal 18 maanden. Het project Zit met Pit is in het vorig schooljaar op 31 basisscholen aan de groepen 5/6 gegeven door kinderfysiotherapeuten. In vier lessen is aandacht besteed aan een goede (zit)houding.

De Kindmonitor is in 2018 door de GGD opgeleverd. De resultaten van de kindmonitor zijn gepresenteerd door de GGD en beschikbaar. Conclusie is dat het t.o.v. 2013 beter gaat met gezinnen in Hengelo. Bijvoorbeeld 88% is lid van een vereniging, was 82%. Pesten op school is licht afgenomen. Moeite met rondkomen is afgenomen (van 21 naar 13%). Er zijn wel zorgen over het toenemend gamen. De uitkomsten van deze monitor gaan we gebruiken bij onze verdere beleidsontwikkeling.

Jeugdhulp

De aanbesteding voor resultaatgerichte Jeugdhulp en WMO is eind 2018 afgerond. De voorbereidingen zijn getroffen via scholing en een implementatietraject zodat er per 1/1/2019 gestart kon worden met de nieuwe werkwijze. Dit is voor aanbieders en gemeenten een ingrijpende, maar belangrijke verandering om de beoogde transformatie voor Jeugd en Wmo samen vorm te geven.

Vanuit het Interventieprogramma Sociaal domein hebben wij sterk gestuurd op de indicatiestellingen, wat heeft geresulteerd in daling van uitgaven bij verblijf en jeugd-GGZ. Zie ook het centrale thema.

In 2018 is binnen het Twents Ondersteunings Model verkend of de inkoop van onderwijs-zorgarrangementen op scholen voor speciaal onderwijs gedaan zou kunnen worden. Besloten is dit (nog) niet regionaal in te kopen, maar wel ruimte te scheppen voor vernieuwende werkwijzes in het speciaal onderwijs. Dit wordt onderdeel van de regionale ontwikkeltafels jeugd die in het kader van de transformatie zijn gestart. Deze opdracht komt voort uit de evaluatie van de jeugdwet en wordt ondersteund met extra regionale middelen vanuit het ministerie (transformatiefonds).

Het project 'Toekomstplan' is van start gegaan. Voor een aantal jongeren wordt er een pilot met een integraal toekomstplan gedaan. Dit gebeurt in samenwerking met de relevante partijen die op de verschillende levensdomeinen van jongeren ondersteuning of voorzieningen bieden. Na de pilot verwachten we dat op basis van de ervaringen besloten kan worden op welke wijze we hier voor een grotere groep jongeren van 16 - 27 jaar vervolg aan geven.

Het regionale project duurzame gezinsvormen is eind 2018 afgerond en gastart is met een voorstel zodat het regionaal Expertisecentrum Duurzame Gezinsvormen medio 2019 operationeel is. In het Expertisecentrum wordt samengewerkt op het gebied van werving en selectie van pleegouders, matching en deskundigheidsbevording. Verder wordt er één loket ingericht voor informatie en advies en bijzondere kosten.

In 2018 hebben we meer zicht gekregen op de omvang van de verwijzingen door de gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. In het kader van het Interventie Programma Sociaal Domein is met de grootste aanbieder Jeugd Bescherming Overijssel bestuurlijk gesproken en worden bijsturingsafspraken gemaakt.

Veilig Thuis Twente is in 2018 onder de Regio Twente gepositioneerd. Loskoppeling van de gecertificeerde instelling JBOV was noodzakelijk omdat VTT onafhankelijk van de gecertificeerde instellingen moet kunnen opereren. Er is gekozen voor positionering onder de Regio i.v.m. de koppeling met de Veiligheidsregio.

Het voornemen om op basis van de in 2017 uitgevoerde monitor dyslexiezorg, samen met het onderwijs de dyslexiezorg voor kinderen in de basisschoolleeftijd verder te verbeteren, heeft geen specifieke aandacht gekregen in 2018 i.v.m. andere prioriteiten.

Programmatotaal

2 Onderwijs en Jeugd Begroting

2018 primitief

Begroting 2018 gewijzigd

Rekening 2018

Baten 1.946 2.366 2.549

Lasten 35.304 45.546 43.837

Resultaat voor bestemming -33.359 -43.180 -41.288

Onttrekkingen aan reserves 5.781 6.244 6.146

Toevoegingen aan reserves 5.344 5.452 5.452

Mutaties reserves 437 793 694

Resultaat na bestemming -32.922 -42.387 -40.594

Programma 2 Onderwijs en Jeugd het jaar 2018 af met een positief resultaat van € 1.793.000. Voor een verklaring van de afwijkingen per produkt verwijzen wij naar hoofdstuk 7.3.4 Analyse begrotingsafwijkingen en begrotingsrechtmatigheid.

5.2.3 Welzijn en Zorg

Aanspreekpunt bestuurlijk Wethouder van Wakeren

Betrokken sector(en) Sociaal

Aanspreekpunt(en) ambtelijk Katja Boerrigter

Doelstelling programma

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) maakt gemeenten verantwoordelijk voor het ondersteunen van de zelfredzaamheid en participatie van mensen met een beperking, chronische of psychosociale problemen. Ook als ze (door ouderdom) geconfronteerd worden met beperkingen.

Daarnaast verzorgen gemeenten het beschermd wonen en de opvang voor mensen met psychische of psychosociale problemen en opvang van mensen die als gevolg van huiselijk geweld niet in de thuissituatie kunnen blijven. De ondersteuning is gericht op het zo lang mogelijk in de eigen omgeving kunnen blijven wonen, ook als mensen ouder worden. De insteek is dat eerst de eigen kracht en het eigen netwerk (familie, vrienden, buren) worden ingezet. Wanneer dit niet kan of niet genoeg is, wordt gekeken welke algemene voorzieningen kunnen bijdragen in de ondersteuning en uiteindelijk kan aanvullend een Wmo maatwerkvoorziening worden ingezet. Voor mensen die echt niet (meer) in hun thuisomgeving kunnen wonen is er zorg beschikbaar via de Wet langdurige zorg (Wlz).

Aansluiting bij de nieuwe opzet van de beleidsbegroting (m.i.v. 2019).

De feitenkaarten van dit programma omvatten de volgende taakveld(en):

31. Maatwerk zorg Taakvelden 6.6 Maatwerkvoorzieningen (Wmo) 6.71 Maatwerkdienstverlening 18+

6.81 Geëscaleerde zorg 18+

32. Thuis in de buurt Taakvelden 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie 6.2 Wijkteams

Relevante beleidsnota's

▪ Sociale Visie Hengelo 2020

▪ Beleidsnota 'Met Respect...'

▪ Vitale Coalities (gezondheidsbeleid 2014)

▪ Actieplan mantelzorg

▪ Actieplan Vrijwilligerswerk

▪ Actieplan toezicht en handhaving sociaal domein