• No results found

Oorsprong jeugdjournaals 36

6   Doelgroepanalyse

6.1   Primaire doelgroep (jeugdjournaals binnen het netwerk van WADADA

6.1.2   Oorsprong jeugdjournaals 36

Kanastara (Bangladesh)

Kanastara is het tweewekelijks jeugdjournaal van Bangladesh en het elfde lid van FPU’s WADADA News for Kids (Kanstara, z.j.) (Free Press Unlimited, 2014). Het is opgericht in 2014 en is een initiatief van de Children’s Television Foundation of Bangladesh (Kids News Network, z.j.). Het programma duurt vijftien minuten en wordt uitgezonden op Channel-I (Kanastara, z.j.). Naast het televisieprogramma heeft Kanastara een Facebookpagina en een YouTubepagina (Kids News Network).

Kanastara’s doel is om kinderen te informeren over onderwerpen die direct impact hebben op hun leven. Om dit doel te bereiken, willen ze dat kinderen hun eigen verhaal kunnen vertellen. Dit zorgt ervoor dat kinderen in Bangladesh hun eigen mening kunnen vormen over onderwerpen die effect op hen hebben (Kanastara, z.j.).

Hun missie met het jeugdjournaal is om kinderen hun capaciteit om te spreken over hun kwesties en interesses te verhogen (Kanastara, z.j.).

De visie van Kanastara is om kinderen te versterken om kwaliteiten te ontwikkelen om toegang te krijgen tot de mediawereld en om hun talenten te vergroten om toekomstige leiders te worden in de media (Kanastara, z.j.).

Youth Voice (Burma)

De Democratic Voice of Burma creëerde in 2008 Youth Voice, een journaal gericht op kinderen tussen de 11 en 15 jaar oud. Het jeugdjournaal wordt vijf keer per week

uitgezonden. Youth Voice is actief op Facebook en heeft een eigen YouTubekanaal (Kids News Network, z.j.).

De missie van The Democratic Voice of Burma is om correct en objectief nieuws te leveren, om begrip en samenwerking te promoten tussen verschillende etniciteiten en religies binnen Burma, om de publieke opinie aan te moedigen en te behouden en om sociale en politieke debatten mogelijk te maken en om de idealen van democratie en mensenrechten te verkondigen aan de mensen in Burma (DVB, z.j.).

PICA (Bolivia)

PICA (Programas Inteligentes Con Adolescentes (Intelligent Programma Met

Adolescenten)) wordt sinds 2012 uitgezonden door een nationaal commerciële zender ATB en zendt vanaf 2013 vijf keer per week uit (Kids News Network, z.j.). De doelgroep van PICA is 12 tot en met 16 jaar oud (PICA, 2012) . Nicobis is het productiebedrijf van PICA. Pica is te vinden op Facebook, Twitter en YouTube (Kids News Network, z.j.).

Het doel van PICA is om samen met jonge filmmakers een platform te bouwen waar de jonge generatie van Bolivia voor ontmoeting, discussie en participatie kan samenkomen om gehoord te worden (PICA, 2012). PICA heeft drie gouden regels: informeren, vormen en entertainen (Kids News Network, z,j.).

News Generation (Ghana)

Vanaf 2013 presenteert het Ghanese mediabedrijf MultiTV News Generation. Het programma wordt uitgezonden op drie verschillen televisiekanalen waarvan één een kinderkanaal is. Het programma duurt 30 minuten. News Generation is te vinden op Facebook, Twitter en YouTube (Kids News Network, z.j.).

Multi Media Group wil met News Generation bereiken dat er niet alleen over kinderen, maar ook met en voor kinderen televisie gemaakt wordt. News Generation wil horen wat kinderen te vertellen hebben (Free Press Unlimited, 2013).

Tempo Youth (Indonesië)

Tempo Youth (voorheen Teen Voice) begon in 2010 als een radioprogramma geproduceerd door het radio nieuws network KBR68H. Vanaf 2011 breidde Tempo Youth zich uit door een televisie- en internetplatform te beginnen, platform PortalKBR. Het televisieprogramma wordt drie keer per week uitgezonden op 22 lokale televisiestations en één nationaal betaald kanaal (Kids News Network, z.j.)

Momenteel bevindt het jeugdjournaal van Indonesië zich in een transitiefase van Teen Voice naar Tempo Youth. Dit is vanwege een management switch. Het jeugdjournaal hoopt zo snel mogelijk verder te gaan met de reguliere uitzendingen (Madiadipura, F., 2015). De doelgroep van Tempo Youth is 10 tot en met 14 jaar oud. Tempo Youth gebruikt sociale media en organiseert off-air evenementen om in contact te komen met hun publiek. Het jeugdjournaal is naast te radio en televisie ook te vinden op Facebook en Twitter (Kids News Network, z.j.).

Tempo Youth heeft als doel om moeilijke onderwerpen, zoals seks, HIV en

homoseksualiteit, bespreekbaar te maken. Het jeugdjournaal is van mening dat veel dingen die belangrijk zijn in het leven van kinderen onbesproken blijven. Tempo Youth wil dat gat opvullen (VersPers, 2015).

Naya Pusta (Nepal)

Nepal is met Naya Pusta (Nieuwe Generatie) gestart in 2012 en zenden wekelijks uit op zes regionale televisieprogramma’s. de doelgroep is van 8 tot en met 16 jaar oud (Kids News Network, z.j.) (Naya Pusta, z.j.). The Nepal Forum of Enviromental Journalists (NEFEJ) produceert Naya Pusta met als doel om de inzicht en het kritische denken van de jeugd in Nepal te vergroten. Naya Pusta is er ook in een radio versie. Kijkers kunnen het journaal volgen via YouTube, Facebook en Twitter (Kids News Network, z.j.).

Naya Pusta’s doel is om jongeren effectief voor te bereiden om deel te nemen in het publieke debat van hun maatschappij. Echter zijn er geen programma’s die zich richten op kinderen om ze goed voor te bereiden op de maatschappij. Voor de nieuwe generatie is de volwassenmedia te moeilijk om te begrijpen, daarom wil Naya Pusta met het programma dit probleem verhelpen (Naya Pusta, z.j.)

De Humo (Nicaragua)

Eén keer per week wordt in Nicaragua het jeugdjournaal De Humo uitgezonden op het nationale kanaal Canal 12. De Humo bestaat sinds 2013 en is gericht op adolescenten van 14 tot 17 jaar oud. De Humo leert de jeugd om open en begripvol te zijn naar verschillende typen content en bereidt ze voor op het kijken naar volwassenjournaals. De Humo is ook te vinden op Facebook, Twitter en YouTube (Kids News Network, z.j.).

De Humo heeft als doel de jeugd open en begripvol te maken naar verschillende zaken die in de wereld spelen en bereidt ze daarmee voor op het kijken naar volwassenjournaals (Kids News Network, z.j.).

NAPA (Peru)

NAPA (No Apta Para Adultos (Niet geschikt voor volwassenen)) is in Peru in 2007 gestart met een wekelijks programma dat uitgezonden wordt op 40 lokale televisiezenders en daarmee zo een acht miljoen Peruanen mee bereikt. Napa heeft een nieuwsprogramma, Twitter, Facebook en een YouTubekanaal (Kids News Network, z.j.).

NAPA heeft twee doelen: participatie en educatie. Ze willen hun doelgroep aanmoedigen om te participeren en debatteren als volwaardige burgers. Het is voor NAPA ook belangrijk om bij te dragen aan de educatie van schoolkinderen (NAPA, 2015).

Wetin Now? (Sierra Leone)

Wetin Now? (Wat is er aan de hand? of Wat gebeurt er?) is een magazine jeugdprogramma geproduceerd door Concept Multimedia voor jongeren van 12 tot 21 jaar. Het doel van Wethin Now? is om jongeren kracht te geven om deel te nemen aan beslissingen maken in

Sierra Leone en om hun stem en status te verheffen. Het programma doelt er ook op om de gedachtegang van volwassenen en de perceptie op acties en zaken die effect hebben op de jeugd in de maatschappij te veranderen (WETIN NOW, 2014).

Bona Retsang (Zuid Afrika)

In 2012 startte Bona Retsang (“Kijk, naar wat we doen”). Bona Retsang wordt een keer per week uitgezonden op vijf publieke omroepen en duurt 30 minuten. Het programma richt zich op kinderen tussen de 14 en 18 jaar oud. Vuselela Media is de producer van het journaal. Via mobiele netweken Mxit en Bozza kunnen Zuid Afrikaanse jongeren de items van het journaal zien op hun mobiele telefoon tegen een prijs lager dan 1 dollar cent. Bona Retsang is te vinden op YouTube, Facebook en Twitter (Kids News Network, z.j.).

Bona Retsang heeft als missie problemen op te lossen door als een gemeenschap te handelen. Na de afschaffing van de Apartheid is Zuid Afrika nog altijd sterk raciaal gescheiden. Bona Retsang benadert de raciale en culturele verscheidenheid op een positieve manier (Free Press Unlimited, 2012).

10 Minuten Jeugd Journaal (Suriname)

Het 10 Minuten Jeugd Journaal is gestart in 2004 en is daarmee het oudste lid van WADADA News for Kids. Het journaal duurt 10 minuten en wordt vijf keer per week uitgezonden op twee Surinaamse televisiezenders. Het 10 Minuten Jeugd Journaal richt zich op kinderen van 10 tot en met 14 jaar oud. Het productiebedrijf The Back Lot is

verantwoordelijk voor het maken van het jeugdjournaal. Het 10 Minuten Jeugd Journaal is te vinden op YouTube, Facebook en Twitter (Kids News Network, z.j.).

Het 10 Minuten Jeugd Journaal heeft al doel nieuws te vertalen naar de beleveniswereld en het acceptatievermogen van de doelgroep (The Back Lot, 2015).

Z Kids (Zambia)

MUVI TV heeft in 2006 Z Kids News gecreëerd en wordt sindsdien zes keer per week uitgezonden. Het doel van het programma is om kinderen in Zambia, 10 jaar en ouder, te informeren en zichzelf uit te drukken door onder andere hun talenten te tonen. Z Kids geeft vaak trainingen workshops om anderen te helpen om kinderen een stem te geven. Z Kids heeft een Facebookpagina (Kids News Network, z.j.).

Het doel van Z Kids News is om kinderen in Zambia de kans te geven om zichzelf uit te drukken en om hun talenten te tonen. Het programma is over kinderen en voor kinderen (Z Kids News, z.j.).

Ecuador

Ecuador moet nog beginnen met uitzenden. Free Press Unlimited traint de toekomstige makers begin juni 2015. De doelgroep van het jeugdjournaal in Ecuador is nog niet bekend (Bult, 2015).

Brazilië

Brazilië begint waarschijnlijk eind april 2015 met uitzenden. 50 miljoen Braziliaanse kinderen kunnen dan naar een wekelijks jeugdjournaal kijken. De doelgroep waarop het Braziliaanse jeugdjournaals zich gaat richten is 8 tot en met 14 jaar (Free Press Unlimited, 2014)(Bult, 2015).