• No results found

6   Doelgroepanalyse

6.3   Conclusie 45

De doelgroep van WADADA News for Kids zijn de primaire doelgroep (jeugdjournaals binnen het netwerk van WADADA News for Kids) en de secundaire doelgroep (EBU Eurovision YNE). Het netwerk van jeugdjournaals van WADADA News for Kids bestaat inmiddels uit veertien verschillende landen wereldwijd.Youth News Exchange (YNE) is onderdeel van het EUROVISION netwerk waar vandaag de dag meer dan 33,000

7 Trendanalyse

In dit hoofdstuk zullen de websitetrends van 2015 op het gebied van design en content beschreven worden.

7.1 Trends content

Gepersonaliseerd content

Een website kan zo ingericht worden dat het inspeelt op de bezoeker. Laat de bezoeker niet zoeken, maar toon meteen de informatie waarnaar hij/zij op zoek is. Dit kan op basis van klikgedrag of aan de hand van informatie die beschikbaar is door een social-login (Frankwatching, 2014).

Visuele content

Het hebben van een duidelijke boodschap is belangrijk, maar het dient ook mooi ingepakt te worden. Zo hebben bijvoorbeeld Facebook en Twitter het tonen van afbeeldingen sterk veranderd door ze meer aanwezig te maken in de tijdslijnen en stonden de afgelopen twee jaar in het teken van onder andere infographics. Websitedoelen zijn met behulp van goede beeldredactie veel concreter te maken, zoals het verhogen van engagement

(Frankwatching, 2014).

Videogebruik

Websites zonder video’s zijn is 2015 nauwelijks te bedenken. Video’s stimuleren interactie. Het maakt een site dynamisch en het geeft een authentieke ervaring. Daarnaast is een video geschikt om de bezoeker kennis te maken met je bedrijf of dienst (Mixx’d Media, 2014).

Microcopy

Verleen service aan je bezoekers. Laat ze niet met vragen zitten, maar geef duidelijk aan wat ze kunnen verwachten. Door middel van microcopy kan je streven naar de ideale customer journey. Micropcopy is een zeer korte en bondige tekst die een extra stukje aan sturende informatie geeft. De uitval en het verlaten winkelwagentje wordt hierdoor meer voorkomen en dat heeft direct invloed op het conversiepercentage (Frankwatching, 2014).

Storytelling en interactie

Goede content is cruciaal voor een website en als je een verhaal kan vertellen via je content is dat een grote plus. In 2015 zullen meer websites zich focussen op het vertellen van een verhaal aan de bezoeker (The Next Web, 2015). De Space Needle website vertelt feiten over Space Needle door het gebruik van storytelling in combinatie met de trend van lange

webpagina’s (deze trend wordt later in het hoofdstuk verder toegelicht) (zie Bijlage XIII:

Websitetrend voorbeelden voor voorbeeld storytelling op de Space Needle website) (The

Next Web, 2015).

7.2 Trends webdesign

Responsive

Responsive is anno 2015 niet meer weg te denken. Een goede hedendaagse website is te bezoeken via een desktop, tablet en smartphone. Uiteraard is responsive wel meer werk en zullen er meerdere designs gemaakt moeten worden zodat je html te bezoeken is via verschillende mediums (zie Bijlage XIII: Websitetrend voorbeelden voor voorbeeld van responsive)(zie (Frankwatching, 2014).

Grote achtergrondafbeeldingen

In 2015 worden er meer grote, massieve achtergrondafbeeldingen verwacht in samenwerking met rijke typografie en substiele parallax effecten (zie Bijlage XIII:

Websitetrend voorbeelden voor voorbeeld gebruik van grote achtergrondafbeelding op een

website) (Creative Bloq, 2015).

 

Flat design

Flat design blijft voorlopig nog de aanhoudende trend. Dit geldt ook voor logo’s, fonts en illustraties (zie Bijlage XIII: Websitetrend voorbeelden voor voorbeelden flat designs op websites) (Frankwatching, 2014).

Toptaken

Het grootste deel van de websitebezoekers komt voor een specifiek doel naar de website. Toptaken staan aangegeven op de homepage zodat de bezoeker snel datgene kan vinden waarvoor de bezoeker de website bezoekt (zie Bijlage XIII: Websitetrend voorbeelden voor gebruik van toptaken op een website). Belangrijk is om te identificeren wat de mensen echt van je willen zodat je met de website daarop in kan spelen (Frankwatching, 2014).

Kleurgebruik

In 2015 is de kleurentrend op website gericht op duurzame basics. Dit zijn kleuren die dicht bij de natuur staan en zachte vitaliteit uitstralen. Kleuren die vloeken, schreeuwen en contrasteren zijn verboden (zie Bijlage XIII: Websitetrend voorbeelden voor de kleurentrends van 2015 op het gebied van websites)(Frankwatching, 2014).

Egale kleurvlakken

Nieuwe websites die vandaag de dag gepubliceerd worden, zijn langer om doorheen te scrollen. Dit is het gevolg van het groeiende gebruik van mobiele telefoons (The Next Web, 2015). Hedendaags is een homepage van een lengte van twee meter heel gewoon.

Beginnend met de belangrijkste propositie, gevolgd door links naar referenties, actuele acties, et cetera. Om al die meters aan webpagina te segmenteren kiezen webdesigners ervoor om per onderdeel één egale kleur te gebruiken. Bijvoorbeeld door home te beginnen met geel, de referenties met de kleur oranje, en zo verder (zie Bijlage XIII: Websitetrend

voorbeelden voor voorbeeld het gebruik van egale kleurvlakken)(Frankwatching, 2014).

Deze vorm van vlakverdeling is heel hip in 2015, maar er moet wel rekening gehouden worden met de trend ‘kleurgebruik’. Ook hier geldt geen schreeuwende kleuren, maar mooie basic kleuren die elkaar complimenteren (Frankwatching, 2014).

Transparante lagen

Door het gebruik van transparante lagen creëer je op een website verworvenheid (zie

Bijlage XIII: Websitetrend voorbeelden voor voorbeeld transparante lagen op een website).

Het is vooral erg handig om tekst leesbaar op foto’s te plaatsen. Bovendien zorgt

transparantie ervoor dat een flat design toch een gelaagdheid krijgt (Frankwatching, 2014).

Spookknop

Een website wil je niet verpesten met schreeuwerige doorkliks. Daarom bestaat de

spookknop. De knop die je overal ziet, maar er eigenlijk niet is (zie Bijlage XIII: Websitetrend

voorbeelden voor gebruik van spookknoppen op een website) (Frankwatching, 2014). Als

iets beweegt, kleurrijk of contrastrijk is, wekt het de interesse en nieuwsgierigheid bij de bezoeker op (Mediaweb, 2014).

Schuine lijnen

De hoek van 90 graden is in 2015 saai. Een schuine menubalk, scheve animaties en onder een hoek afgesneden foto’s zorgen voor een verfrissende uitstraling (zie Bijlage XIII:

Websitetrend voorbeelden voor voorbeeld gebruik schuine lijnen op een website)

(Frankwatching, 2014).

Typografie  

In 2015 is typografie erg belangrijk. Grote koppen en grotere typografie zijn de trend voor het aankomende jaar. Grote typografie maakt een visueel statement en is niet te missen (zie

Bijlage XIII: Websitetrend voorbeelden voor gebruik grote typografie als visueel statement)

(The Next Web, 2015).

 

Witruimte

Als iets moet opvallen op de site kan je ervoor kiezen om het groter te maken, maar je kan ook de ruimte eromheen groter maken. Deze lege ruimte heet ook wel witruimte (zie Bijlage

XIII: Websitetrend voorbeelden voor voorbeeld gebruik witruimte op een website) Op deze

manier wordt de ervaring rustiger en wordt het nadruk gelegd op wat echt belangrijk is (Mediaweb, 2014).

8 Resultaten

In de weken van 22 april tot en met 4 mei hebben zes respondenten (N=6) de enquête over de WADADA News for Kids library ingevuld. In de week daarop volgend hebben vijf

jeugdjournaals, EBU Eurovision YNE en twee websiteprofessionals meegewerkt aan diepte- interviews. In dit hoofdstuk zullen de resultaten van de fieldresearch toegelicht worden.

8.1 Enquêtes

In de week van 22 april tot en met 4 mei hebben zes respondenten (N=6) de enquête over de WADADA News for Kids library ingevuld. Dit waren jeugdjournaals uit de werelddelen Azië, Afrika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

De vragenlijst is op te delen in drie clusters, namelijk het gebruik van de library, de content van de library en de het websitedesign van de library.

Cluster 1: Gebruik van de library

Meer dan de helft van de respondenten, namelijk 67 procent, is niet bekend maar ook niet onbekend met de WADADA News for Kids library.

50 procent van de ondervraagden geeft aan 2 tot 4 keer per maand de library te bezoeken. De overige 50 procent bezoekt de library minder dan 1 keer per maand. Van de

respondenten downloadt 67 procent minder dan 1 keer per maand iets uit de library en 33 procent 2 tot 4 keer per maand. Als de respondenten een item downloaden van de library, zijn het items van de volgende topics: internationaal nieuws (20 procent), lokaal nieuws (20 procent), maatschappij (60 procent), sport (40 procent), gezondheid (20 procent), milieu (40 procent), technologie (60 procent) en entertainment (60 procent). De respondenten sturen wekelijks twee items met variërende topics op naar FPU om te laten uploaden in de library. De belangrijkste reden waarom de respondenten de library gebruiken, is omdat de items een goede toevoeging zijn op hun programma (67 procent), omdat ze dan aan beelden kunnen komen die ze zelf niet kunnen produceren (67 procent) of om de zendtijd te vullen (33 procent).

Als de respondenten geen items downloaden van de library halen alle respondenten (100 procent) beelden van YouTube of het internet, 80 procent gebruikt beelden van regionale zenders of andere programma’s en 40 procent gebruikt beelden van de reguliere, toegestuurde WADADA News for Kids uitzendingen.

Als eindoordeel geeft 33 procent van de respondenten aan tevreden te zijn met de library. 33 procent is neutraal, 17 procent is ontevreden en 17 procent is zelfs zeer ontevreden met de library.

Cluster 2: Content

33 procent van de respondenten is tevreden met zowel de nieuwsitems als de

lengte van de items en de kwaliteit van de items. Van de respondenten is 50 procent neutraal over de actualiteit van de items. Wel willen ze graag zien dat er datums worden weergegeven bij de items zodat ze kunnen zien welke items recentelijk zijn geüpload. De variatie van itemtopics wordt erg goed bevonden onder de respondenten; 33 procent is tevreden en 33 procent is zelf zeer tevreden. Transcripties bij de items kunnen beter, 66 procent geeft aan niet tevreden hiermee te zijn. Ook willen de ondervraagden zien dat er meer informatie gegeven wordt bij de items voor het downloaden, 33 procent is hier namelijk ontevreden over.

Het type content dat de respondent meer willen zien zijn: meer (actuele) nieuwsitems (67 procent, meer (actuele) achtergrondverhalen (67 procent), kortere items (17 procent), langere items (33 procent) en ruw, ongemonteerd materiaal (50 procent).

Cluster 3: Webdesign

50 procent van de respondenten geeft aan ontevreden te zijn met de gebruiksvriendelijkheid van de library. Daarentegen geeft 50 procent aan tevreden te zijn met de toegankelijkheid van de website. 50 procent geeft aan de mogelijkheid te willen hebben om de

gebruikersnaam en wachtwoord te kunnen veranderen, 100 procent ziet graag dat het downloaden van items anders gebeurd en 17 procent wil betere zoekopties en tags bij de items.

Over het pagina-ontwerp en het kleurgebruik is 67 procent neutraal. Het gebruik van rich media kan ook beter. 33 procent geeft aan hier ontevreden over te zijn. Als de respondenten iets mochten veranderen aan het pagina-ontwerp zou 17 procent de lay-out veranderen en 83 procent de manier waarop de video’s worden weergegeven.

Conclusie Enquête

In totaal hebben 6 respondenten (uit Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Azië) de enquête ingevuld. De vragen die de respondenten hebben ingevuld zijn onder te verdelen in drie clusters: gebruik van de library, content en webdesign. Er waren opvallende verschillen tussen de antwoorden van de respondenten. 67 procent van respondenten heeft

aangegeven neutraal tot ontevreden te zijn met de library.

8.2 Diepte-interviews jeugdjournaals

Alle jeugdjournaals zijn benaderd voor een persoonlijk gesprek om verder te onderzoeken waarom ze wel/geen gebruik maken van de library. In de week van 4 tot en met 10 mei zijn 5 respondenten geïnterviewd. De respondenten komen uit de werelddelen Midden-Amerika (Nicaragua), Zuid-Amerika (Suriname), Afrika (Zuid Afrika) en Azië (Burma en Indonesië). De interviews hebben via Skype, telefonisch en de mail plaatsgevonden. Eén interview is face-to-face gehouden. De belangrijkste bevindingen zijn hieronder beschreven. Voor de opnames van de interviews zie Bijlage VI: Diepte-interviews uitwerkingen op de DVD. De

diepte-interviews zijn aan de hand van een topiclijst gehouden, deze is te vinden in Bijlage IV: Diepte-interviews topiclijsten.

Gebruik WADADA News for Kids library

Uit het onderzoek bleek dat slechts één jeugdjournaal actief gebruik maakt van de WADADA News for Kids library, namelijk Bona Retsang (Zuid Afrika). De andere respondenten gaven aan de library weinig tot nooit gebruikt te hebben.

Het 10 Minuten Jeugd Journaal (Suriname) hebben de library slechts eenmalig gebruikt om een serie items te downloaden. De reden waarom ze de library niet gebruiken, is omdat ze de reguliere WADADA News for Kids uitzendingen gebruiken om items uit te halen. Dit zou bij meerdere jeugdjournaals de voornaamste reden zijn waarom ze geen gebruik maken van de library. Opmerkelijk is dat de respondent van 10 Minuten Jeugd Journaal aangaf niet bekend te zijn met de library voor de keer dat ze er eenmalig van gebruik hebben gemaakt. Bona Retsang (Zuid Afrika) is heel bekend met de library en gebruikt het regelmatig. Afhankelijk van het onderwerp van de aflevering downloaden ze de ene keer twee keer per week een item en de andere keer één item in twee weken tijd. Ze maken verder geen gebruik van de WADADA News for Kids uitzendingen die ze toegestuurd krijgen. Bona Retsang vindt de items uit de library een goede aanvulling op hun eigen content. Op deze manier komen ze aan items die jeugdproblemen adresseert die niet alleen voorkomen in Zuid Afrika maar over de hele wereld.

Tempo Youth (Indonesië) heeft nog nooit iets gedownload uit de library tijdens de periode dat het jeugdjournaal nog Teen Voice heette. Maar als het jeugdjournaal weer van start gaat, zijn ze wel geïnteresseerd om gebruik te maken van de library. Wel maakten ze gebruik van de items uit de reguliere uitzendingen van WADADA News for Kids. De belangrijkste reden voor Tempo Youth om in de nieuwe uitzendingen wel gebruik te maken van de library is vanwege de variatie van items en om budget te besparen.

De Humo (Nicaragua) heeft onlangs voor het eerst geprobeerd items te downloaden van de library. Daarvoor was De Humo vrij onbekend met het systeem. Ze maakte hiervoor net als de meeste respondenten gebruik van de reguliere WADADA News for Kids uitzendingen in hun programma. Ze zouden de library in de toekomst wel vaker willen gebruiken, omdat het makkelijker en nuttig is voor de invulling van hun programma. Ook is het een goede manier om aan internationale content te komen.

Content

Youth Voice (Burma) geeft aan dat ze de items in de library wel interessant en relevant vinden maar dat sommige items vervolgverhalen zijn die niet bruikbaar zijn voor ze. Een andere reden is dat de items die korter zijn dan twee minuten niet passen in het tijdslot van Youth Voice. Ook zijn er bij veel items geen transcriptie toegevoegd waardoor ze vanwege een taalbarrière de items niet kunnen begrijpen.

10 Minuten Jeugd Journaal geeft aan dat content actueler moet zijn in de library. Als er een actualiteit is, en ze willen daar beelden van, moet dat snel te vinden zijn in de library. Anders

gaan ze via andere bronnen op zoek naar de beelden die ze nodig hebben. Omdat het 10 Minuten Jeugd Journaal alleen een eerste indruk heeft van de library kunnen ze geen mening geven over de kwaliteit en variatie van de items. Wel merkt het jeugdjournaal op dat de rubrieken te breed en ongeorganiseerd zijn ingedeeld. Zowel het 10 Minuten Jeugd Journaal als Bona Retsang geven aan dat content voorzien moet worden van data. En dat een rubriek ‘nieuw toegevoegd’ een verrijking zou zijn in de library. Het 10 Minuten Jeugd Journaal gaf aan dat het dan uitnodigend zou zijn om de library te bezoeken om te kijken wat er nieuw is toegevoegd. Ook geven zowel Bona Retsang als het 10 Minuten Jeugd Journaal aan dat de zoekfunctie verbeterd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door betere tags in te voeren.

Bona Retsang zou qua content graag meer items met tieners zien. Het jeugdjournaal merkt op dat er veel items zijn met kleine kinderen en dat past niet altijd bij hun doelgroep 14 tot en met 18 jarigen. Het zou dus een toevoeging zijn als er meer items zijn van oudere kinderen en hun meningen en ideeën over bepaalde onderwerpen. Bona Retsang geeft aan dat ze graag meer sociale items zien in plaats van hard nieuws. De lengte van de items vindt het jeugdjournaal goed. Ze maken namelijk geen gebruik van items die langer zijn dan twee minuten.

Omdat Tempo Youth nog nooit iets heeft gedownload uit de library kunnen ze niet veel zeggen over wat ze vinden van de kwaliteit van de items. Wat ze wel vinden, na

genavigeerd te hebben in te library, dat er te veel hard nieuws is. Graag zien ze meer zacht nieuws en luchtige topics. Items over bijvoorbeeld vakantiebestemmingen zou ze erg aanspreken. De categorisering van items mag beter volgens Tempo Youth. Categorieën zoals ‘sociaal’, ‘sport’, et cetera zal het zoeken naar items makkelijker maken. Net als het 10 Minuten Jeugd Journaal en Bona Retsang mist Tempo Youth een rubriek ‘nieuw

toegevoegd’ in de library. Dit zou Tempo Youth stimuleren om de library vaker te bezoeken. Tot slot wil Tempo Youth graag zien dat er bij alle items een transcriptie geplaatst wordt. Zonder transcriptie kunnen zij geen gebruik maken van items in vreemde talen en zullen ze deze dan ook niet downloaden.

De Humo is vrij te tevreden met de items. Wel zien ze graag meer zacht nieuws in plaats van hard nieuws. Daarnaast mag de organisatie van de items beter. Zoals categorieën gebaseerd op land/programma en een categorie ‘nieuw’. Een groot minpunt volgens De Humo is dat de items niet voorzien zijn van data en dat er niet bij alle items scripts staan waardoor het niet bruikbaar is voor het jeugdjournaal. Graag zien ze dat er ook ruw, ongemonteerd materiaal te vinden is in de library zodat ze de mogelijkheid hebben een item meer een eigen draai te geven.

Webdesign

Het 10 Minuten Jeugd Journaal is van mening dat de library er simpel uitziet qua kleuren en stijl. Graag zien ze manier waarop de video’s weergegeven worden anders.

Daarentegen vindt Bona Retsang het design minder belangrijk zolang de library maar goed zijn werk doet. Wel geeft Bona Retsang aan dat als de library meer gebruikers wil trekken het design wel een grotere rol speelt.

Tempo Youth is net als het 10 Minuten Jeugdjournaal van mening dat het design van de website beter kan. Het ziet er saai uit en het straalt geen WADADA News for Kids uit. De library is volgens Tempo Youth op te leuken door meer kleur en afbeeldingen.

De Humo is van mening dat de library er veel leuker uit kan zien dan dat het er nu uitziet. Graag zien ze meer ‘beweging’ en kleur op de site en dat de library een ‘WADADA uitstraling’ krijgt.

Functionaliteit

Zowel het 10 Minuten Jeugd Journaal, De Humo en Tempo Youth vinden het downloaden van items omslachtig en ingewikkeld. De Humo enTempo Youth zou het prefereren als er een directe download is. Het 10 Minuten Jeugd Journaal vindt dat goede

downloadinstructies in meerdere talen ook een mogelijkheid is om het downloaden makkelijker te maken. Bona Retsang daarentegen vindt het downloaden praktisch en heeft er totaal geen problemen mee.

Alle respondenten geven aan dat het moeilijk is om snel te vinden wat je zoekt. De

zoekfunctie en categorisatie moet verbeterd worden en de tags moeten beter vindbaar zijn. Nu krijg je nog te veel hits bij het zoeken op een zoekterm.

Daarnaast geeft de helft van de jeudgjournaals aan dat ze graag de mogelijkheid willen hebben om hun gebruikersnaam en wachtwoord te kunnen aanpassen, omdat de gebruiksgegevens gegeven door FPU moeilijk te onthouden zijn en om die reden telkens