• No results found

Diepte-­‐interviews Websiteprofessionals 55

6   Doelgroepanalyse

8.4   Diepte-­‐interviews Websiteprofessionals 55

Aan de hand van de uitkomsten van de enquêtes en de diepte-interviews is er een

conceptadvies gemaakt voor de verbeterde library (zie Bijlage V: Conceptpagina’s voor het conceptadvies). Dit concept is voorgelegd aan de websiteprofessionals om feedback en input te krijgen voor het uiteindelijke advies. De diepte-interviews zijn aan de hand van een topiclijst gehouden, deze is te vinden in Bijlage IV: Diepte-interviews topiclijsten. Voor de opnames van de interviews zie Bijlage VI: Diepte-interviews uitwerkingen op de DVD Met de diepte-interviews wil ik meer ingaan op het design van de nieuwe library , wat de mogelijkheden zijn en hoe de functionaliteiten van een goede online library eruit moeten zien en werken.

Interview 1 websiteprofessional

Het eerste interview met de websiteprofessionals is gehouden met Daniel Bakker van webbureau Danielbakker.nl. Hij is al meer dan 10 jaar actief als webontwikkelaar en freelance web developer sinds 2011. Ook heeft hij in het verleden ervaring opgedaan met het bouwen van archiefwebsites. Omdat Daniel Bakker een webontwikkelaar is, heeft hij zich meer gefocust of de functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van de concepten.

Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid

De inlogpagina moet voorzien worden van contactgegevens. Stel dat de gebruiker zijn/haar wachtwoord is vergeten, moet de gebruiker makkelijk deze gegevens kunnen opvragen. Daarnaast mist Daniel Bakker de informatiepagina’s op de website. Informatiepagina’s die een toegevoegde waarde kunnen hebben, zijn: een disclaimer, een ‘over ons’ pagina, contactgegevens en een pagina met financiële informatie. De links naar deze pagina’s kunnen in de header weergegeven worden. Er wordt geadviseerd om een footer toe te vegen aan de pagina’s. Dit maakt de website af en bovendien kunnen de informatiepagina’s ook in de footer geplaatst worden.

Bij de categorieën van de items kan worden weergegeven hoeveel items er beschikbaar zijn per categorie.

De icoontje bij de items zijn duidelijk. Het meest rechtericoontje moet wel vervangen worden, omdat het de gebruiker de indruk kan geven dat hij/zij het item kan bewerken. Bij het scrollen door de items is het belangrijk dat er 20 tot 50 video’s per pagina te zien zijn. Het advies is om je aan dit aantal te beperken, anders duurt het laden van de pagina te lang. Onder aan de pagina kan er een paginanummering toegevoegd worden om door te bladeren naar de rest van de video’s.

Functionaliteiten

Bij de zoekfunctie is het van belang dat er gelaagde zoekresultaten zijn en dat duidelijk wordt weergegeven waarop er gezocht wordt. Maar ook dat er direct te zien is hoeveel items er beschikbaar zijn voor de gekozen zoekterm(en). Het is geadviseerd om in het advies een prototype te maken van een zoekpagina waarop duidelijk de filters en lijst met resultaten te zien is.

Het downloaden via Filezilla wordt als omslachtig beschouwd, daarom is het wel belangrijk dat er een pagina met downloadinstructies aanwezig is op de website.

Webdesign

De website is recht toe, recht aan. Wat goed is voor zo een website. Er komt duidelijk naar voren wat de bedoeling is en het design zorgt voor overzicht. Wel moet er meer witruimte tussen de video’s komen, omdat ze nu te dicht op elkaar staan. Daarnaast zijn de teksten nog niet goed uitgelijnd met de koppen.

Interview 2 websiteprofessional

Martijn Broekman is een multimedia designer en werkt sinds 2010 als een freelance designer. Omdat Martijn Broekman vormgever/designer is, heeft hij zich tijdens het interview uitsluitend gericht om de vormgeving van de website.

Webdesign

De inlogpagina ziet er goed uit met name de foto die gebruikt is op de achtergrond. Wel waren er kleine aanpassingen die beter konden, zoals het logo mooier laten uitsnijden. Wel moet er dan op gelet worden dat het logo nog goed leesbaar is. Zijn advies is om het logo groter weer te geven op de website. Het toevoegen van ‘library’ aan het logo is goed omdat je zo direct kan zien dat je op de website van de library bent. Eventueel kan de vorm van dit onderdeel van het logo nog aangepast worden. Daarnaast moet de tekst van de disclaimer beter weergegeven worden. Momenteel is er nog sprake van een afbreking op een plek waar het voor verwarring kan zorgen voor de gebruikers. Daarnaast adviseert hij ook dat je zoveel mogelijk vormgeving zelf produceert om een zo uniek mogelijk design te hebben. Doordat er een minimaal kleurpalet is gebruikt (geel-zwart-wit-grijs) kan er weinig gevariëerd worden qua kleur op de website. Geadviseerd wordt om de kleuren blauw of paars toe te voegen. Wel met het oog dat het past bij de huisstijl van de opdrachtgever.

In de header op de homepage wordt geadviseerd om de tekst ‘logged in as’ kleiner weer te geven omdat dit minder van belang is op de pagina. Daarentegen kan de ‘view order list’ en de zoekbalk groter weergegeven worden. Het viel hem ook op dat de lettertypes overal dezelfde grootte heeft. Verstandiger is om belangrijke teksten groter te maken en minder belangrijke teksten kleiner. De icoontjes naast de video’s zijn goed, maar ook deze kunnen veel kleiner weergegeven worden.

Het gebruik van drie kolommen op de clippagina is volgens Broekman gedateerd. Hij adviseert om de kolom van de video over de hele pagina door te trekken, zodat alle aandacht gericht wordt op de video. De kolommen ‘Related video’s’ en ‘More from this country’ zouden dan onder elkaar onder de video weergegeven kunnen worden. Op deze manier vul je de pagina ook beter in de lengte.

De rubrieken links (‘categories’ and ‘news bulletins’) zijn duidelijker weergegeven. Het idee van een sticky menu is leuk, maar er moet wel rekening gehouden worden dat als deze lijst langer wordt een sticky menu niet meer relevant is.

Conclusie diepte-interviews websiteprofessionals

Aan de hand van de uitkomsten van de enquêtes en de diepte-interviews gehouden met de jeugdjournaals is er een conceptadvies ontwikkelt. Dit concept is voorgelegd aan twee websiteprofessionals, een webontwikkelaar en een webdesigner. Tijdens de diepte-

interviews is er meer ingegaan op het design, de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid en de functionaliteiten van de nieuwe library.

9 Conclusie

In dit hoofdstuk zullen er conclusies getrokken worden aan de hand van de desk- en fieldresearch. Om zo tot een antwoord te komen op de probleemstelling: Op welke wijze

kan Free Press Unlimited de content en het webdesign van de WADADA News for Kids library aanpassen om zo beter aan te sluiten bij de behoeftes van de doelgroep (jeugdjournaals binnen het netwerk en EBU Eurovision YNE)?

Eén van de doelen van FPU voor de WADADA News for Kids library is dat er meer items geüpload en gedownload worden, ofwel nieuwe items erbij en meer gebruik maken van de bestaande items. Echter is uit de fieldresearch gebleken dat veel jeugdjournaals niet bekend zijn met hoe de library werkt qua downloaden. Bijna alle respondenten gaven aan dat het downloaden van items omslachtig en/of ingewikkeld is. De library moet, blijkt uit de resultaten van de enquêtes en de diepte-interviews, voorzien worden van duidelijke instructies en/of makkelijker gemaakt worden voor gebruik. Dit kan door de manier van downloaden makkelijker te maken (een directe download invoeren) of door een pagina met downloadinstructies toe te voegen aan de library.

Alhoewel FPU van mening is dat het lage gebruik van de library een content probleem is, blijkt uit de fieldresearch dat de respondenten vrij tevreden zijn met de content. Daarentegen zijn de respondenten niet tevreden met de gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid van de website. Een groot deel van de ondervraagden wil dat er transcripties en

synopsissen worden toegevoegd aan de items. Ook zien ze graag dat de video’s anders worden weergegeven. FPU moet daarom meer aandacht besteden aan de

gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid om een hoger gebruikersaantal te krijgen. Wel geeft de helft van de ondervraagden aan graag ruw, ongemonteerd materiaal te zien in de library. Dit zou dus wel een goede toevoeging zijn op de content.

Uit deskresearch blijkt dat de rubrieken van de items in de library gebaseerd zijn op de rubrieken uit de uitzendingen van het wereld jeugdjournaal WADADA News for Kids. Echter vinden de jeugdjournaals, zo blijkt uit fieldresearch, dat de rubrieken niet alles omvattend zijn. Graag zien ze de items opgedeeld in rubrieken zoals ‘sport’, ‘politiek’, ‘entertainment’, et cetera. Daarnaast willen ze graag een rubriek ‘landen’ waarin de items te zoeken zijn op basis van welk jeugdjournaal ze geproduceerd heeft en een rubriek ‘nieuw toegevoegd’ zodat ze in één opslag kunnen zien wat recentelijk is toegevoegd in de library. Daarnaast bleek uit het fieldresearch dat door de ‘brede’ rubrieken het niet makkelijk is voor de jeugdjournaals om snel te vinden wat ze zoeken. Dit probleem zou verholpen kunnen worden door goede filteropties toe te voegen aan de library. Op deze manier kunnen jeugdjournaals items zoeken op bijvoorbeeld lengte, continent of meest populair. Uit de analyse van de huidige WADADA News for Kids library blijkt dat de website niet voldoet aan de huidige websitetrends die tijdens de deskresearch zijn onderzocht. Uit de

fieldresearch blijkt dat de doelgroep graag een aantrekkelijkere website wil zien die meer ‘WADADA News for Kids’ uitstraalt. FPU zou daarom meer aandacht moeten besteden aan het webdesign van de library om meer het ‘WADADA-gevoel’ uit te stralen en mee te doen met de websitetrends anno 2015.

Om nu tot een antwoord te komen op de probleemstelling, ‘Op welke wijze kan FPU de content en het webdesign van de WADADA News for Kids library aanpassen om zo beter aan te sluiten bij de behoeftes van de doelgroep (jeugdjournaals binnen het netwerk en EBU Eurovision YNE)?’, zal FPU een aantal veranderingen moeten toepassen aan de huidige website van de WADADA News for Kids library. Er zal geluisterd moeten worden naar de vraag van de doelgroep oftewel de partners en mogelijke partners van WADADA News for Kids.

Allereerst moet de WADADA News for Kids library makkelijker te gebruiken zijn door de gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid van de website te verbeteren. Dit kan door transcripties en synopsissen toe te aan de items en door de weergave van de video’s te veranderen. Ook wordt het downloaden als omslachtig en moeilijk ervaren. Het downloaden zou dus makkelijker gemaakt moeten worden door de manier van downloaden aan te passen of door een downloadinstructiepagina toe te voegen aan de library.

Op het gebied van content zien de respondenten graag dat er ruw, ongemonteerd materiaal wordt toegevoegd in de library.

De categorisering van de items moet beter. Dit kan door de huidige rubrieken te vervangen voor rubrieken zoals ‘sport’, ‘politiek’, ‘entertainment’, et cetera. Maar ook door nieuwe rubrieken toe te voegen zoals ‘landen/jeugdjournaals’ waarin de items te zoeken zijn op basis van welk jeugdjournaal ze geproduceerd heeft en een rubriek ‘nieuw toegevoegd’. Daarnaast moeten er goede zoekfilters komen in de library, zodat de gebruiker snel en makkelijk kan vinden wat hij/zij zoekt.

De website moet aantrekkelijker gemaakt worden. Dit kan door het websitedesign beter te laten aansluiten bij de stijl van WADADA News for Kids door bijvoorbeeld meer kleur te gebruiken.

Kortom: Op welke wijze kan Free Press Unlimited de content en het webdesign van de WADADA News for Kids library aanpassen om zo beter aan te sluiten bij de behoeftes van de doelgroep (jeugdjournaals binnen het netwerk en EBU Eurovision YNE)? Door middel van de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van de library te verbeteren, ruw, ongemonteerde content toe te voegen aan de website, de categorisatie van de items te verbeteren en het webdesign aantrekkelijker te maken.

 

 

10 Advies

In dit hoofdstuk zal er een advies uitgebracht worden aan FPU hoe ze door middel van nieuwe en aangepaste content en een nieuw webdesign beter kunnen aansluiten op de behoeftes van de doelgroep. Het nieuwe advies is uitgewerkt in paper prototypes (zie

Bijlage VII: Prototype Inlogpagina, Bijlage VIII: Prototype Homepage, IX: Prototype Clippagina en Bijlage X: Prototype Zoekpagina voor de paper prototypes).

Uit de conclusie is voortgekomen dat FPU de WADADA News for Kids library makkelijker in gebruik moet maken oftewel de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid verbeteren van de library. Dit kan door het downloaden van items makkelijker te maken en de items te voorzien van transcripties en synopsissen. Op het gebied van content zien de respondenten graag dat er ruw, ongemonteerd materiaal wordt toegevoegd in de library. De categorisering van de items moet beter. Dit kan door de huidige rubrieken te vervangen voor rubrieken zoals ‘sport’, ‘politiek’, ‘entertainment’, et cetera. Maar ook door nieuwe rubrieken toe te voegen zoals ‘landen/jeugdjournaals’ waarin de items te zoeken zijn op basis van welk jeugdjournaal ze geproduceerd heeft en een rubriek ‘nieuw toegevoegd’. Het moet makkelijker worden om te vinden wat je zoekt. Door gebruik van goede tags en zoekfilters zal dit mogelijk worden. De website moet aantrekkelijker gemaakt worden. Dit kan door de website meer te voorzien van kleur en door een webdesign te ontwikkelen die een WADADA News for Kids uitstraling heeft. Hierdoor zal de nieuwe website voor de library zich meer richten op de wensen van de doelgroep.

Webdesign

Op de huidige WADADA News for Kids library is er geen sprake van een speciale huisstijl en is er geen WADADA News for Kids uitstraling.

Er is een logo ontworpen voor de WADADA News for Kids library. Dit logo is een

samensmelting van het bestaande WADADA News for Kids logo in combinatie met de gele balk en zwarte letters waarin ‘LIBRARY’ staat (zie Bijlage VII Prototype Inlogpagina voor het logo). Het logo zal door de hele site linksboven weergegeven worden.

De nieuwe library zal inspelen op de websitetrends anno 2015. Omdat het flat design niet weg te denken is op een hedendaagse website is ervoor gekozen om de library in deze stijl weer te geven (zie Bijlage VII Prototype Inlogpagina en Bijlage VIII Prototype Homepage voor het gebruik van flatdesign op de library). Daarnaast is er gekozen voor het gebruik van kaders en witruimtes (op de nieuwe library zijn de witruimtes grijs) om de overzichtelijkheid van de library te waarborgen. Dit is doorgevoerd in de hele website (zie Bijlage VII Prototype

Inlogpagina en Bijlage VIII Prototype Homepage voor het gebruik van kaders en witruimtes).

De wens van de respondenten is dat er meer kleurgebruik is in de nieuwe library. Op de inlogpagina is er meer kleurgebruik door op de achtergrond een foto te plaatsen (zie Bijlage

VII Prototype Inlogpagina voor de achtergrondfoto’s). In de rest van de library worden de

hele website doorgevoerd (zie Figuur 8: Kleurcodes prototype WADADA News for Kids

libray voor het kleurgebruik op de website).

 

Figuur  8:  Kleurcodes  prototype  WADADA  News  for  Kids  library

De keuze van deze kleuren is gebaseerd op de website van FPU

(www.freepressunlimited.org). Zo kan een gebruiker gelijk herkennen dat de WADADA News for Kids library een project is van FPU (zie Bijlage VIII: Homepage en Bijlage VIII

Prototype Homepage voor het kleurgebruik op de website) .

Alle koppen op de website zijn weergegeven in gele balken zodat er contrast ontstaat tussen de teksten. Alle teksten op de website zijn zwart. Er is in de prototypes gekozen voor de lettertype Myriad Pro uitgevoerd in verschillende groottes en diktes (zie Figuur 9:

Lettertype prototype WADADA News for Kids library voor de lettertypes gebruik in de

prototypes) (zie Bijlage VIII: Prototype Homepage voor de look and feel van de lettertypes in de prototype).

 

Figuur  9:  Lettertype  prototype  WADADA  News  for  Kids  library

Alle links die aan te klikken zijn op de website zullen onderstreept worden als er over ze heen gescrold wordt (scroll over knoppen). Op deze manier wordt het voor de gebruiker meteen duidelijk dat het een aanklikbare link is.

Inlogpagina

Zie Bijlage VII: Prototype Inlogpagina voor het prototype van de inlogpagina. Om in te

spelen op de wens dat er meer kleur op de website komt en geïnspireerd op de huidige websitetrends wordt de inlogpagina voorzien van een grote achtergrondafbeelding. Deze achtergrondafbeelding is een foto van een jeugdjournaal uit het netwerk. Een voorbeeld kan zijn een foto van een journalist die een kind interviewt in Nicaragua. Elke keer als de bezoeker van de website de inlogpagina vernieuwt, zal er een nieuwe foto verschijnen (zie

Bijlage VII: Prototype Inlogpagina voor de look and feel van verschillende achtergrondfoto’s

op de inlogpagina).

Het WADADA News for Kids logo wordt linksboven weergegeven. In de footer is linksonder het FPU logo afgebeeld en is er een korte tekst met informatie over WADADA News for Kids en hoe potentiële gebruikers lid kunnen worden.

De enige taak die een bezoeker heeft op de inlogpagina is inloggen. Daarom is het

inlogvenster gecentreerd op de website.. De gebruiker kan hier zijn/haar gebruikersnaam en wachtwoord invullen om in te loggen op de site. Mocht de gebruiker zijn/haar wachtwoord zijn vergeten, kan hij/zij klikken op de link ‘Forgot your password?’ om het wachtwoord opnieuw op te vragen.

Homepage

Zie Bijlage VIII: Prototype Homepage voor het prototype van de homepage. Bovenaan de

pagina is de header te vinden. Links in de header is het WADADA News for Kids logo te zien. Door de hele site kan de gebruiker op het logo te klikken om terug te keren naar de homepage. Recht in de header, van boven naar beneden, is eerst weergegeven welk jeugdjournaal is ingelogd. Daaronder kan de gebruiker naar de order list gaan door op de link te klikken. De order list is een virtueel winkelmandje waarin de bestelde items te vinden zijn om te downloaden. Weer daaronder is de zoekbalk te vinden. Als de gebruiker items wil zoeken op basis van filters kan de gebruiker klikken op ‘advanced search options’. De header heeft door de hele site hetzelfde uiterlijk en dezelfde functies.

Links van de pagina zijn de rubrieken/categorieën van de items en de jeugdjournaals te vinden. Dit is een sticky menu on scroll wat betekent dat het menu meebeweegt met het scrollen van de gebruiker zodat het te allen tijde in beeld is.

Nieuw in de library zijn de categorieën ‘Recently added’ en ‘Stock footage’. Onder ‘Recently added’ kan men items vinden die recentelijk zijn toegevoegd aan de library en onder ‘Stock footage’ is ruw, ongemonteerd materiaal te vinden.

De bestaande content is opgedeeld in de categorieën educatie, entertainment, milieu, gezondheid, politiek, sociaal, sport en technologie. Door de content op te delen in deze categorieën wordt de lading beter gedekt en kan de gebruiker makkelijker vinden wat hij/zij

zoekt. Onder het lijstje categorieën is de lijst met jeugdjournaals te vinden. Door op één van de namen te klikken, krijgt de gebruiker een lijst van items geproduceerd door het