• No results found

Bijlage XI: Plan van Aanpak 101

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie

Student

Naam student: Xiomarah Monsanto Profiel: RMP Studentnummer: 500546138 Groep: RAF3A E-mailadres: xiomarah.monsanto@hva.nl

Telefoonnummer: 06-14138054

Paraaf voor akkoord student: Datum:

Naam eerste begeleider: Gerard Verhoef

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent:

Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie:

Datum:

Gegevens opdrachtgever:

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Jan-Willem Bult

Functie: Chief Editor WADADA News for Kids en Head of Children & Youth Media Free Press Unlimited

De opdrachtgever

De opdrachtgever is Free Press Unlimited (FPU). FPU is een niet- gouvernementele organisatie gevestigd in Amsterdam, Nederland. De organisatie werkt aan de ontwikkeling van onafhankelijke landen waar er sprake is van geen tot beperkte persvrijheid. Dit doet FPU in samenwerking met lokale partners (uit

de landen waar er geen tot bepekte persvrijheid is) zoals onafhankelijke media, instituties en journalistieke opleidingen. Deze lokale partners worden door FPU gesteund of opnieuw opgezet. De steun bestaat voornamelijk uit het geven van trainingen over journalistiek, management en technische hulp (Free Press Unlimited, 2015).

De organisatie heeft als doel om betrouwbare informatie toegankelijk te maken en te houden voor mensen over de hele wereld. Door lokale mediaprofessionals en journalisten te

steunen streeft FPU ernaar om zoveel mogelijk mensen te voorzien van informatie (Free Press Unlimited, 2015).

Het motto van FPU is: People deserve to know (Free Press Unlimited, 2015).

Probleemsituatie

FPU heeft veel projecten lopen waaronder het internationaal project WADADA News for Kids waaronder de WADADA News for Kids library valt. De library is een interne archiefwebsite gericht op de leden van WADADA News for Kids. De leden zijn

jeugdjournaals wereldwijd die opgezet zijn met de hulp van FPU. Deze website is bedoeld om onderling eigen geproduceerde nieuwsitems van de jeugdjournaals met elkaar uit te wisselen. Inmiddels bestaat de library al uit meer dan 1000 uur televisie. Voor een kleine jaarlijkse bijdrage krijgen de jeugdjournaals twee gratis items uit de library. Meer

downloaden van de website kan voor een bedrag van 350 euro per item. Wekelijks zenden jeugdjournaals twee eigen geproduceerde items in bij WADADA News voor Kids die worden geüpload in the library of worden gebruikt in het WADADA News for Kids journaal (het wereld jeugdjournaal). Voor het uploaden van items wordt er geen vergoeding gegeven en de gelden die FPU ontvangt voor distributie van nieuwsitems worden ook niet verrekend met het jeugdjournaal die de items uploadt (Free Press Unlimited, 2014).

KADER: Operationaliseren van begrippen

Free Press Unlimited De opdrachtgever.

WADADA News for Kids Het project van Free Press Unlimited

waaronder de WADADA News for Kids library valt.

WADADA News for Kids library De website waarvoor in dit onderzoek

een verbetervoorstel geschreven wordt.

Jeugdjournaals Jeugdjournaals wereldwijd die

onderdeel uitmaken van het netwerk van Free Press Unlimited en binnen het project WADADA News for Kids vallen. Dit is de primaire doelgroep.

EBU Eurovision YNE Eurovision Youth News Exchange

group. De Eurovision Youth News Exchange is onderdeel van EUROVISION News Exchanges die EBU leden onderling nieuwsitems laat uitwisselen. Dit is de secundaire doelgroep.

Het probleem is dat er te weinig gebruik gemaakt wordt van de WADADA News for Kids library door de jeugdjournaals (primaire doelgroep). Er wordt namelijk te weinig gedownload, maar er wordt ook te weinig geüpload. Ook wil FPU dat Europese jeugdjournaals buiten het netwerk gebruik gaan maken van de library. Dit zijn jeugdjournaals aangesloten bij EBU Eurovision YNE (secundaire doelgroep).

Het doel van de website is volgens FPU de doelgroep voorzien van nieuwsitems en beeldmateriaal zodat zij een aanvulling hebben op hun eigen content (Bult, 2015).

Het doel is dus dat er meer items geüpload en gedownload worden, ofwel nieuwe items erbij en meer gebruik maken van bestaande items. Daarnaast is het doel ook om de library te exploiteren buiten het bestaande netwerk van WADADA News for Kids. Hieronder wordt verstaan het afsluiten van licenties met zenders die items FPU kopen. Om deze doelen te bereiken, ga Ik onderzoek doen naar hoe de WADADA News for Kids library beter kan aansluiten bij de behoeften van de doelgroep op het gebied van content en design om zo de download en upload van items te verhogen en interesse bij andere zenders te wekken om licenties af te sluiten met FPU. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek geef ik advies hoe de website verbeterd kan worden.

Het probleem is momenteel gaande en doet zich binnen FPU voor. De WADADA News for Kids library is twee jaar geleden opgericht. Een jaar geleden is de library geïntroduceerd aan de jeugdjournaals. Echter is vanaf het begin al sprake van een laag gebruik van de library. De oorzaak is waarschijnlijk dat doordat de library destijds niet goed genoeg is uitgelegd en toegelicht de jeugdjournaals niet zo goed weten wat wel en niet de bedoeling is van de library (Bult, 2015). Dit zou betekenen dat er een marketing probleem is rondom de website. Daarnaast kan er ook een financieel probleem zijn. 350 euro per item kan een te hoog bedrag zijn voor jeugdjournaals die zich bevinden in ontwikkelingslanden en/of jeugdjournaals willen betaald worden voor het uploaden van items. Echter is FPU van mening dat het probleem zich bevindt in de content van de library. Alhoewel het probleem voor een te laag gebruik een marketing en/of financieel aard kan hebben, wordt er tijdens dit onderzoek geen aandacht hieraan besteed omdat het onderzoek een uitwerking moet zijn van een mediaproduct. Vandaar dat tijdens dit onderzoek alleen de content en het design van de library onder handen genomen wordt.

Dat de WADADA News for Kids library momenteel onvoldoende gebruikt wordt, is een probleem omdat er veel items en beelden staan in de library die alleen de jeugdjournaals en FPU in hun bezit hebben en een goede aanvulling zouden zijn op de content van

Probleemstelling

Op welke wijze kan Free Press Unlimited de content en het webdesign van de WADADA News for Kids library aanpassen om zo beter aan te sluiten bij de behoeftes van de doelgroep (jeugdjournaals binnen het netwerk en EBU Eurovision YNE)?

Doelstelling

Advies geven aan Free Press Unlimited over hoe ze door middel van nieuwe en aangepaste content en een nieuw webdesign voor de WADADA News for Kids library beter kunnen aansluiten bij de behoeftes van de doelgroep met als doel meer downloads en uploads te generen en licenties buiten het netwerk te kunnen afsluiten.

Deelvragen

Hoofdstuk 3: interne analyse

Deelvraag: wat voor organisatie is Free Press Unlimited?

- Wat is de oorsprong van Free Press Unlimited?

- Wat is de missie en visie van Free Press Unlimited?

- Hoe ziet de organogram van Free Press Unlimited eruit?

- Wie zijn de partners en donateurs van Free Press Unlimited?

- Wat voor soort projecten heeft Free Press Unlimited?

Hoofdstuk 4: WADADA News for Kids

Deelvraag: wat voor project is WADADA News for Kids

- Hoe ziet het project WADADA News for Kids eruit?

- Wie is de doelgroep van het project?

- Wat is het doel van project?

- Waaruit bestaat het lidmaatschap van WADADA News for Kids?

- Wat is de SWOT-analyse van WADADA News for Kids?

Hoofdstuk 5: De huidige website van WADADA News for Kids library

Deelvraag: hoe ziet de huidige website van WADADA News for Kids library eruit?

- Wat zijn de websitestatistieken van de WADADA News for Kids library

- Wat zijn de doelstellingen van de WADADA News for Kids library?

- Wat is de analyse van de WADADA News for Kids library?

- Wat is de SWOT-analyse van de WADADA News for Kids library?

Hoofdstuk 6: Doelgroepanalyse

Deelvraag: hoe zit de doelgroep van WADADA News for Kids in elkaar?

Wie behoren tot de doelgroepen van WADADA News for Kids?

- Secundaire doelgroep: EBU Eurovision YNE.

Primaire doelgroep (leden/jeugdjournaals die lid zijn van WADADA News for Kids) Kwantitatief niveau

- Hoe groot is de doelgroep van WADADA News for Kids?

Kwalitatief niveau

- Wat is de oorsprong van de jeugdjournaals?

- Wat voor content zenden de jeugdjournaals uit?

- Hoe is de persvrijheid van de landen waar de jeugdjournaals zich bevinden?

Secundaire doelgroep (EBU Eurovision YNE)

- Wat voor organisatie is EBU Eurovision YNE?

- Wat is de missie en visie van EBU Eurovision YNE?

- Welke publieke omroepen vallen onder EBU Eurovision YNE?

Hoofdstuk 7: Trendanalyse

Deelvraag: welke trends zijn er momenteel op het gebied van websites qua content en

design?

- Welke trends zijn er op het gebied van content op websites?

- Welke trends zijn er op het gebied van websitedesign?

Verantwoording methode onderzoek

Om erachter te komen hoe FPU een hoger gebruik kan krijgen van hun doelgroep, de jeugdjournaals aangesloten bij WADADA News for Kids (primaire doelgroep) en EBU Eurovision YNE (secundaire doelgroep), voor de WADADA News for Kids library zal er zowel desk- als fieldresearch uitgevoerd worden. In dit hoofdstuk zullen de

onderzoeksmethoden beschreven en verantwoord worden. Allereerst is er deskresearch uitgevoerd, gevolgd door fieldresearch in de vorm van enquêteren en diepte-interviews.

Deskresearch

Deskresearch zal gedaan worden om meer informatie te krijgen over FPU (de

opdrachtgever), WADADA News for Kids (het project), WADADA News for Kids library (de website die verbeterd moet worden) en best practices (archiefwebsites).

Hoofdstuk 3: interne analyse

In dit hoofdstuk zal FPU duidelijk in kaart gebracht worden. Het is van belang om te weten wat voor organisatie FPU is, wat zij doet en wat FPU wil bereiken. Als eerste zal er onderzoek gedaan worden naar de oorsprong van FPU, evenals de missie en visie van de

organisatie. De missie en visie van FPU kunnen bepalend zijn voor het advies. Ook wordt de organigram van de organisatie weergeven en wordt er onderzocht naar wat voor soorten projecten FPU uitvoert en wie de organisatie steunen.

Hoofdstuk 4: WADADA News for Kids

In hoofdstuk 4, WADADA News for Kids, zal het project beschreven worden. Onderzocht wordt wat het project precies inhoud, wie de doelgroep is en wat het doel van het project is. Deze gegevens worden onderzocht om een beter beeld te krijgen over het project

waarbinnen de WADADA News for Kids library valt.

Hoofdstuk 5: WADADA News for Kids library

Hoofdstuk 5 bestaat uit een analyse van de huidige WADADA News for Kids library website. Onderzocht wordt wat de huidige websitestatistieken zijn om zo het huidige gebruik van de website te achterhalen. Daarnaast worden de doelstellingen voor de nieuwe library beschreven. Dit is van belang om te weten bij het schrijven van het verbetervoorstel. Vervolgens wordt de library geanalyseerd aan de hand van de theorie van succesfactoren voor een website van The Internet Scorecard. Op deze manier wordt onderzocht wat de huidige library te kort komt en wat verbeterd kan worden. De ciriteria waarmee de WADADA News for Kids mee beoordeeld is, zijn:

Succesfactor Indicatoren

Content

Kwaliteit van de inhoud van de website

• Contentkwaliteit

• Contentactualiteit

Gebruiksgemak

Mate van gebruiksvriendelijkheid & toegankelijkheid

• Gebruiksvriendelijkheid

• Toegankelijkheid

Vormgeving & rich media

De kwaliteit van het design en de effectieve inzet van rich media

• Pagina-ontwerp

• Gebruik van rich media

Technische performance

De technische kwaliteit van de website

• Beschikbaarheid

• Laadsnelheid

• Browser compatibiliteit

• Veiligheid

(De Internet Scorecard, 2011)

Echter zal er voor dit onderzoek de WADADA News for Kids library niet geanalyseerd worden op technische performance omdat dat niet relevant is voor het onderzoek. De library moet namelijk verbeterd worden op het gebied van content en webdesign.

Hoofdstuk 6: Doelgroepanalyse

De doelgroepanalyse wordt onderzocht in hoofdstuk 6. De doelgroep bestaat uit jeugdjournaals die aangesloten zijn bij het WADADA News for Kids project (primaire doelgroep) en EBU Eurovision YNE (secundaire doelgroep). De oorsprong, content en persvrijheid van de primaire doelgroep worden door middel van deskresearch onderzocht. Deze gegevens worden onderzocht om te bepalen hoe de content van de library aangepast en/of verbeterd moet worden om beter aan te sluiten bij de behoeftes van de doelgroep. Van de secundaire doelgroep wordt de oorsprong, missie en visie en participanten onderzocht. Dit wordt onderzocht om te bepalen hoe de WADADA News for Kids library kan aansluiten bij de behoeftes van de secundaire doelgroep.

Hoofdstuk 7: Trendanalyse

In hoofdstuk 7 trendanalyse zal er onderzocht worden wat de huidige trends zijn voor websites op het gebied van content en webdesign. Het is van belang om dit te onderzoeken zodat ik te weten kom wat belangrijk is wat betreft content en webdesign om meer

bezoekers te trekken.

Hieronder is een schema te lezen waarin de deelvragen, de deelvraagonderdelen, de argumentatie waarom deze vragen gesteld moeten worden en hoe er onderzoek naar deze vragen gedaan zal worden, beschreven.

Deelvraag

Wat voor organisatie is Free Press Unlimited? Deelvraagonderdelen

- Wat is de oorsprong van Free Press Unlimited?

- Wat is de missie en visie van Free Press Unlimited?

- Hoe ziet het organogram van Free Press Unlimited eruit?

- Wie zijn de partners en donateurs van Free Press Unlimited?

- Wat voor soort projecten heeft Free Press Unlimited?

Argumentatie

Het vragen naar de oorsprong van Free Press Unlimited is erg belangrijk om de organisatie te kunnen begrijpen evenals het vragen naar de missie en visie en de organisatie van Free Press Unlimited. Het organogram van Free Press Unlimites zal weergegeven worden om een goed beeld te krijgen van hoe de organisatie in elkaar zit. Van belang is om te weten wie de partners en donateurs zijn omdat de organisatie niet zou kunnen voortbestaan zonder deze hulp. Tot slot zal er onderzoek gedaan worden naar wat voor soort projecten de organisatie heeft om een goed beeld te krijgen van het werk dat ze verrichten.

Methoden van onderzoek

Deelvraag

Wat voor project is WADADA News for Kids Deelvraagonderdelen

- Hoe ziet het project WADADA News for Kids eruit?

- Wie is de doelgroep van het project?

- Wat is het doel van project?

- Waaruit bestaat het lidmaatschap van WADADA News for Kids?

- Wat is de SWOT-analyse van WADADA News for Kids?

Argumentatie

Belangrijk bij deze deelvraag is om te onderzoeken wat voor soort project WADADA News for Kids is, omdat de library die verbeterd wordt onderdeel is van dit project. Allereerst wordt gekeken naar wie de doelgroep is en wat het doel is van het project. Hoe ziet een

lidmaatschap eruit en met welke sterkes, zwaktes, kansen en bedreigingen heeft dit project te maken. Deze deelvragen zullen een goed beeld geven van hoe het project in elkaar steekt.

Methoden van onderzoek

Deskresearch door middel van websites/internet, eigen administratie en rapporten (van Free Press Unlimited).

Deelvraag

Hoe ziet de huidige website van WADADA News for Kids library eruit? Deelvraagonderdelen

- Wat zijn de websitestatistieken van de WADADA News for Kids library

- Wat zijn de doelstellingen van de WADADA News for Kids library?

- Wat is de analyse van de WADADA News for Kids library? Welke analyse?

- Wat is de SWOT-analyse van de WADADA News for Kids library?

Argumentatie

Het is belangrijk om te onderzoeken hoe de huidige website eruit ziet en werkt om te weten wat er precies verbeterd moet worden.

Methoden van onderzoek

Deskresearch door middel van websites/internet, eigen administratie en rapporten (van Free Press Unlimited).

Deelvraag

Hoe zit de doelgroep van WADADA News for Kids in elkaar? Deelvraagonderdelen

Wie behoren tot de doelgroepen van WADADA News for Kids?

- Primaire doelgroep: leden/jeugdjournaals die lid zijn van WADADA News for Kids.

- Secundaire doelgroep: EBU Eurovision YNE.

Primaire doelgroep (leden/jeugdjournaals die lid zijn van WADADA News for Kids) Kwantitatief niveau

- Hoe groot is de doelgroep van WADADA News for Kids?

Kwalitatief niveau

- Wat is de oorsprong van de jeugdjournaals?

- Hoe is de persvrijheid van de landen waar de jeugdjournaals zich bevinden? Secundaire doelgroep (EBU Eurovision YNE)

- Wat voor organisatie is EBU Eurovision YNE?

- Wat is de missie en visie van EBU Eurovision YNE?

- Welke publieke omroepen vallen onder EBU Eurovision YNE?

Argumentatie

Onderzocht moet worden hoe de doelgroep in elkaar steekt. In dit onderzoek zijn er twee doelgroepen te onderscheiden.

Bij de primaire doelgroep is het van belang om de oorsprong van je jeugdjournaal te weten, wat voor content ze uitzenden en hoe het zit met de persvrijheiden in deze landen. Dit kan allemaal invloed hebben op de nieuwe content voor in de library.

Bij de secundaire doelgroep is het van belang om te onderzoeken wat voor organisatie het is en wie er allemaal onder vallen.

Methoden van onderzoek

Deskresearch door middel van websites, databanken en interne rapporten en administratie.

Deelvraag

Welke trends zijn er momenteel op het gebied van websites qua content en design? Deelvraagonderdelen

- Welke trends zijn er op het gebied van content op websites?

- Welke trends zijn er op het gebied van websitedesign?

Argumentatie

Het is belangrijk dat er onderzocht wordt wat de huidige trend zijn op het gebied van websites en dan met name op content en webdesign. Deze trends kunnen namelijk toegepast worden op de nieuwe WADADA News for Kids library website.

Methoden van onderzoek

Deskresearch door middel van websites en databanken.

Fieldresearch

Naast deskresearch wordt er fieldresearch uitgevoerd. Dit wordt gedaan aan de hand van enquêtes en diepte-interviews. De doelgroep krijgt eerst een enquête over de WADADA News for Kids library in te vullen, daaropvolgend zal met alle redacties van de

jeugdjournaals en EBU Eurovision YNE persoonlijk contact opgenomen worden in de vorm van een diepte-interview. De uitkomsten van de enquête en de diepte-interviews zullen verwerkt worden in een concept voor de nieuwe library. Dit concept zal voorgelegd worden aan een websitedeskundige en een websitebouwer.

 

Enquête

Er zullen twee verschillende enquêtes opgesteld worden, één voor de primaire doelgroep (jeugdjournaals binnen het netwerk) en één voor de secundaire doelgroep (EBU Eurovision YNE).

De topics/onderwerpen die in de enquêtes voor de primaire doelgroep aan bod komen, zullen met nadruk gaan over de content en het design van de WADADA News for Kids library en het gebruik ervan. De reden hiervan is om meer te weten te komen over wat de

doelgroep van de library vindt, wat ze aanspreekt, wat ze graag anders zien en hoe vaak ze gebruik maken van de library. Het is van belang voor het onderzoek om zoveel mogelijk meningen hierover te verzamelen.

De topics/onderwerpen die in de enquête van de secundaire doelgroep aan bod komen, gaan voornamelijk over of de secundaire doelgroep interesse heeft in de WADADA News for Kids library. Het is namelijk zo dat deze groep nog niet bekend is met de library.

Omdat de doelgroep internationaal is, zal de enquête in het Engels en Spaans vertaald worden.

Voor- en nadelen

Kwantitatief onderzoek door middel van enquêtes brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Voordelen: goedkoop, snel, weinig sociaal wenselijke antwoorden, respondent kan de enquête op eigen tempo en zelf gekozen tijdstip invullen en je hebt vrijwel direct inzicht in de resultaten. De nadelen zijn: de doorverwijzingen moeten simpel zijn en het is niet geschikt