• No results found

4 4 Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordeelen, hetgeen tot afbakening der

In document WETBOEK VAN STRAFRECHT (pagina 77-111)

Diefstal en strooperij

Art 3 4 4 Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordeelen, hetgeen tot afbakening der

grenzen van erven dient vernielt, verplaatst,_ verwijdert ot onbruikbaar m a a k t , wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren.

Art. 345. Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordeelen, door het verspreiden van een logenachtig bericht, den prijs van koopwaren, fondsen ot gelds-waardig papier doet stijgen of dalen, wordt gestraft met gevan-genisstraf' van ten hoogste twee jaren.

Art 346 Hij die, zich belastende met of zijne medewerking verleenende tot ket plaatsen van schuldbrieven van eemgen

s t a a t , eenige provincie, gemeente of openbare instelling, of van aandeelen in of schuldbrieven van eenige vereeniging, stichting of vennootschap, het publiek tot inschrijving of deelneming tracht te bewegen door het opzettelijk verzwijgen of verminken van ware of voorspiegelen van valsche feiten of omstandigheden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Art. 347. De koopman, de bestuurder of commissaris eener naamlooze vennootschap die opzettelijk eenen onwaren staat of eene onware balans openbaarmaakt, wordt gestraft met gevan-genisstraf van ten hoogste een jaar.

Art. 348. Hij die opzettelijk w a r e n , welke zelve of op hare verpakking valschelijk, zij het ook door nabootsing met eene geringe afwijking, voorzien zijn van den n a a m , de firma of het merk waarop een ander recht heeft, of, ter aanduiding van herkomst, van den naam eener bepaalde p l a a t s , met bijvoeging van een verdichten naam of eene verdichte firma, binnen Neder-landsch-Indië invoert zonder klaarblijkelijke bestemming om weder te worden uitgevoerd of voor eigen gebruik te worden gebezigd, verkoopt, te koop aanbiedt, aflevert, uitdeelt of ten verkoop of ter uitdeeling in voorraad heeft, wordt gestraft met gevange-nisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van ten hoogste negenhonderd gulden.

Indien tijdens het plegen van het misdrijf nog geen vijf jaren zijn verloopen. sedert eene vroegere veroordeeling van den schuldige wegens gelijk misdrijf onherroepelijk is geworden, kan gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden worden opgelegd.

Art. 349. De bepaling van artikel 326 is op de in dezen t i t e l omschreven misdrijven van toepassing.

Art. 350. Bij veroordeeling wegens een der in dezen titel omschreven misdrijven, kan de rechter de openbaarmaking zijner uitspraak gelasten en de schuldige worden ontzet van de uitoefening van het beroep waarin hij het misdrijf begaan heeft.

Bij veroordeeling wegens een der in de artikelen 337, 339, 342 en 343 omschreven misdrijven, kan ontzetting van de in artikel 37 n°. 1—3 vermelde rechten worden uitgesproken.

T I T E L X X V I I .

Benadeeling van schuldeischers of rechthebbenden.

Art. 351. De koopman die in staat van faillissement is ver-klaard of tot gerechtelij ken boedelafstand is toegelaten, wordt, als schuldig aan eenvoudige bankbreuk, gestraft met gevange-nisstraf van ten hoogste een j a a r :

1°. indien zijne verteringen buitensporig zijn geweest;

2°. indien hij, met het oogmerk om zijn faillissement uit te stellen, wetende dat het daardoor niet kon worden voorkomen, op bezwarende voorwaarden geldopnemingen heeft gedaan;

3°. indien hij de boeken die hij gehouden heeft, niet in ongeschonden staat te voorschijn brengt.

Art. 352. De koopman die in staat van faillissement is ver-klaard of tot gerechtelijken boedelafstand is toegelaten, wordt, als schuldig aan bedrieglijke bankbreuk, gestraft met gevan-genisstraf van ten hoogste zes j a r e n , indien hij ter bedrieglijke verkorting van de rechten zijner schuldeischers :

1°. hetzij lasten verdicht heeft of verdicht, hetzij baten niet verantwoord heeft of niet verantwoordt, hetzij eenig goed aan den boedel onttrokken heeft of onttrekt;

2°. eenig goed hetzij om niet, hetzij klaarblijkelijk beneden de waarde heeft vervreemd;

3°. ter gelegenheid van zijn faillissement of op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voor-komen, een zijner schuldeischers op eenige wijze bevoordeeld heeft of bevoordeelt;

4°. niet voldaan heeft of niet voldoet aan de op hem rus-tende verplichtingen ten opzichte van het houden, bewaren en te voorschijn brengen van boeken en papieren.

Art. 353. De bestuurder of commissaris eener naamlooze vennootschap welke in staat van faillissement is verklaard, Wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een j a a r :

1°. indien hij heeft medegewerkt of zijne toestemming ge-geven tot handelingen met de statuten in strijd, waaraan de door de vennootschap geleden verliezen geheel of grootendeels zijn te wijten;

2°. indien hij, met het oogmerk om het faillissement der vennootschap uit te stellen, wetende dat het daardoor niet kon worden voorkomen, heeft medegewerkt of zijne toestemming gegeven tot het doen van geldopneming op bezwarende voor-Waarden ;

3°. indien het aan hem te wijten is dat niet geregeld is boek gehouden, of dat de boeken die gehouden zijn, m e t m ongeschonden staat worden te voorschijn gebracht.

Art. 354. De bestuurder of commissaris eener naamlooze vennootschap welke in staat van faillissement is verklaard, Wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes j a r e n , indien hij ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuld-eischers van de vennootschap :

1°. hetzij lasten verdicht heeft of verdicht, hetzij baten niet verantwoord heeft of niet verantwoordt, hetzij eenig goed aan den boedel onttrokken heeft of onttrekt;

W. Strafrecht N.-I. (E.). °

2°. eenig goed hetzij om niet, hetzij klaarblijkelijk beneden de waarde heeft vervreemd;

3°. ter gelegenheid van het faillissement of op een tijdstip waarop hij wist dat het faillissement niet kon worden voor-komen, een der schuldeischers op eenige wijze bevoordeeld heeft of bevoordeelt;

4°. niet voldaan heeft of niet voldoet aan de op hem rustende verplichtingen ten opzichte van het houden, bewaren en te voorschijn brengen van boeken en papieren.

Art. 355. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden wordt gestraft hij die ter bedrieglijke verkorting van de rechten der schuldeischers :

1°. ingeval van gerechtelijken boedelafstand van een koopman of van faillissement, of in het vooruitzicht van het een of het ander, indien het faillissement of de boedelafstand is gevolgd, eenig goed aan den boedel onttrekt of betaling aanneemt hetzij van eene niet opeischbare schuld, hetzij van eene opeischbare schuld, in het laatste geval wetende dat het faillissement van den schuldenaar reeds was aangevraagd, of ten gevolge van overleg met den schuldenaar;

2°. bij verificatie der schuldvordering in geval van gerechte-lijken boedelafstand van een koopman of van faillissement, eene niet bestaande schuldvordering voorwendt of eene bestaande tot een verhoogd bedrag doet gelden.

Art. 356. De schuldeischer die tot een aangeboden gerech-teijk akkoord toetreedt ten gevolge van eene overeenkomst hetzij met den schuldenaar, hetzij met een derde, waarbij hij bijzon-dere voordeden heeft bedongen, wordt, in geval van aanneming van het akkoord, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar.

G-elijke straf wordt in hetzelfde geval toegepast op den schul-denaar of op den bestuurder of commissaris der gefailleerde naamlooze vennootschap die zoodanige overeenkomst sluit.

Art. 357. Hij die in staat van kenlijk onvermogen is ver-klaard of, zonder koopman te zijn, tot gerechtelijken boedel-afstand is toegelaten, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden, indien hij, ter bedrieg-lijke verkorting van de rechten zijner schuldeischers, hetzij lasten verdicht heeft of verdicht, hetzij baten niet verantwoord heeft of niet verantwoordt, hetzij eenig goed aan den boedel onttrokken heeft of onttrekt, hetzij eenig goed om niet of klaar-blijkelijk beneden de waarde heeft vervreemd, hetzij ter ge-legenheid van zijn kenlijk onvermogen of boedelafstand of op een tijdstip waarop hij wist dat het een of het ander niet kon worden voorkomen, een zijner schuldeischers op eenige wijze bevoordeeld heeft of bevoordeelt.

Art. 358. De bestuurder of commissaris eeuer naamlooze ven-nootschap d i e , buiten b e t geval van artikel 353, zijne mede-werking beeft verleend of zijne toestemming gegeven t o t hande-lingen met de statuten in strijd, ten gevolge waarvan de vennootschap buiten staat geraakt aan hare verplichtingen t e voldoen of moet worden ontbonden, wordt gestraft met geldboete van t e n hoogste tien duizend gulden.

Art. 359. Met gevangenisstraf van t e n hoogste een j a a r en zes maanden wordt gestraft:

1°. hij die opzettelijk zijne eigene zaak of, t e n behoeve van den eigenaar, eene hem niet toebehoorende zaak onttrekt aan een ander die daarop een recht van pand, terughouding, vruchtge-bruik of gevruchtge-bruik heeft;

2°. hij die opzettelijk zijne eigene zaak of, ten behoeve van den eigenaar, eene hem niet toebehoorende zaak ten nadeele van den hypothekairen schuldeischer geheel of t e n deele aan een daarop gevestigd hypothekair verband onttrekt;

3°. hij die opzettelijk producten waarop oogstverband is ge-vestigd, 'materieel tot bewerking of inrichtingen tot bereiding van den oogst, behoorende tot eene met oogstverband belaste onderneming, aan d a t verband t e n nadeele van den daarop

rechthebbende onttrekt. ..

De bepalingen van artikel 326 is op deze misdrijven van toe-passing.

Art 360. Bij veroordeeling wegens een der in de artikelen 352 354 355 en 357 omschreven misdrijven, k a n de schuldige worden ontzet van de in artikel 37 n». 1 - 3 vermelde rechten

Bij veroordeeling wegens een der in de artikelen àbl—^t omschreven misdrijven, k a n openbaarmaking van de rechterlijke

uitspraak worden gelast.

T I T E L X X V I I I .

Vernieling of beschadiging van goederen.

Art. 361. Hij die opzettelijk en wederrechtelijk eenig goed d a t geheel of t e n deele aan een ander toebehoort vermeit beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van t e n hoogste twee jaren of geldboete van ten hoogste vierhonderd vijftig gulden. 0+tplnV Pn

weder-Gelijke straf wordt toegepast op hem die ° Pz e tS fnK o m ï rechtelijk een dier dat geheel of ten deele aan een ander toebehoort, doodt, beschadigt, onbruikbaar maakt oi wegmaaKt.

Art. 362 Hij die 'f^ZZtZt^SZTli

gas- of waterleidingen of riolen, voor zoover deze w e r k e n , leidingen of riolen ten algemeenen nutte gebezigd worden, vernielt, beschadigt of onbruikbaar m a a k t , wordt gestraft met gevange-nisstraf van ten hoogste drie jaren.

Art. 363. Hij aan wiens schuld te wijten is dat eenig in h e t vorig artikel bedoeld werk vernield, beschadigd of onbruikbaar gemaakt wordt, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste eene maand of geldboete van ten hoogste honderd vijftig gulden.

Art. 364. Hij die opzettelijk en wederrechtelijk eenig gebouw of vaartuig dat geheel of ten deele aan een ander toebehoort,.

vernielt ot onbruikbaar m a a k t , wordt gestraft met gevangenis-straf van ten hoogste vier jaren.

Art. 365. De bepaling van artikel 326 is op de in dezen titel omschreven misdrijven van toepassing.

Art. 366. Indien een der in dezen titel omschreven misdrijven door twee of meer vereenigde personen gepleegd wordt, k a n de straf met een derde worden verhoogd.

T I T E L X X I X . Ambtsmisdrijven.

Art. 367. De bevelhebber der gewapende macht die weigert of opzettelijk n a l a a t , op de wettige vordering van het bevoegde burgerlijk gezag, de onder zijn bevel staande macht aan te wenden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Art. 368. De ambtenaar die opzettelijk den bijstand der ge-wapende macht inroept tegen de uitvoering van wettelijke voor-schriften , van wettige bevelen van het openbaar gezag of van rechterlijke uitspraken of bevelschriften, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren.

Indien die uitvoering daardoor wordt verhinderd, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen j aren.

Art. 369. De ambtenaar of een ander met eenigen openbaren dienst voortdurend of tijdelijk belast persoon die opzettelijk geld of geldswaardig papier, dat hij in zijne bediening onder zich heeft, verduistert of toelaat dat het door een ander weggenomen of verduisterd w o r d t , of dien ander daarbij als medeplichtige ter zijde s t a a t , wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren.

Art. 370. De ambtenaar of een ander met eenigen openbaren dienst voortdurend of tijdelijk belast persoon die opzettelijk

toeken of registers, uitsluitend bestemd tot controle van de administratie, valschelijk opmaakt of vervalscht, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Art. 371. De ambtenaar of een ander met eenigen openbaren dienst voortdurend of tijdelijk belast persoon die opzettelijk zaken bestemd om voor de bevoegde macht tot overtuiging of bewijs te dienen, akten, bescheiden of registers, welke hij in zijne bediening onder zich heeft, verduistert, vernielt, beschadigt of onbruikbaar maakt, of toelaat dat zij door een ander worden wegge maakt vernield, beschadigd of onbruikbaar gemaakt, of dien ander daarbij als medeplichtige ter zijde s t a a t , wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden.

Art. 372. De ambtenaar die eene gift of belofte aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt ten einde hem te bewegen om, zonder daardoor in strijd met zijn plicht te handelen, in zijne bediening iets te doen of na te laten, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van ten hoogste vierhonderd vijftig gulden.

Art. 373. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren wordt gestraft de ambtenaar:

1°. die eene gift of belofte aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt ten einde hem te bewegen om, in strijd met zijn plicht, in zijne bediening iets te doen of na te laten;

29. die eene gift aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt ten gevolge of naar aanleiding van hetgeen door hem, m strijd met zijn plicht, in zijne bediening is gedaan of nagelaten.

Art. 374. De rechter die eene gift of belofte aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt ten einde invloed te oefenen op de beslissing van eene aan zijn oordeel onderworpen zaak.

wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren.

Indien die gift of belofte wordt aangenomen met het bewust-zijn dat zij gedaan wordt om eene veroordeeling in eene strafzaak te verkrijgen, wordt de rechter gestraft met gevangenisstraf van f en hoogste twaalf jaren.

Art. 375. De ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren.

Art. 376. De ambtenaar die in eene strafzaak dwangmiddelen bezigt om hetzij eene bekentenis te ontwringen, hetzij eene ver-klaring uit te lokken, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Art. 377. Als schuldig aan knevelarij wordt gestraft met ge-vangenisstraf van ten hoogste zes jaren :

I«, de ambtenaar die in de uitoefening zijner bediening, als verschuldigd aan hem zelven, aan een ander ambtenaar of aan eenige openbare k a s , vordert of ontvangt of bij_ eene uitbetaling terughoudt hetgeen hij weet dat niet verschuldigd i s ;

2°. de ambtenaar die in de uitoefening zijner bediening als verschuldigd persoonlijke diensten of leveringen vordert of aan-neemt, wetende dat zij niet verschuldigd zijn;

3 . de pachter van 's land middelen die als zoodanig vordert of ontvangt of bij eene uitbetaling terughoudt hetgeen hij weet dat niet verschuldigd is.

Met den pachter wordt gelijk gesteld die bij de mmng van de middelen in diens plaats optreedt.

Art. 378. De ambtenaar, die belast met de bewaking van iemand die op openbaar gezag of krachtens rechterlijke uit-spraak of beschikking van de vrijheid is beroofd, hem opzettelijk laat ontsnappen of bevrijdt of bij zijne bevrijding of zelf bevrijding behulpzaam is , wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

Indien de ontsnapping, bevrijding of zelf bevrijding aan zijne schuld te wijten i s , wordt hij gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van ten hoogste vierhonderd vijftig gulden.

Art. 379. Met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren wordt gestraft :

1 . de ambtenaar, met het opsporen van strafbare feiten be-l a s t , die opzettebe-lijk niet vobe-ldoet aan de vordering om van eene wederrechtelijke vrijheidsrooving te doen blijken of daarvan aan de hoogere macht opzettelijk niet onverwijld kennis geeft;

2°. de ambtenaar die, na in de uitoefening van zijne bediening kennis te hebben bekomen dat iemand op onwettige wijze van de vrijheid is beroofd, opzettelijk nalaat daarvan onverwijld kennis te geven aan een ambtenaar met het opsporen van straf-bare feiten belast ;

3°. de ambtenaar die, nadat op zijn bevel in het geval bedoeld bij artikel 86 van het reglement op 'het beleid der regeering in Nederlandsch-Indië, iemand in hechtenis is genomen, opzettelijk nalaat daarvan terstond de bij dat artikel voorgeschreven kennis-geving te doen.

De ambtenaar aan wiens schuld eenig in dit artikel omschreven verzuim te wijten is, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van ten hoogste vierhonderd vijftig gulden.

Art. 380. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar wordt gestraft het hoofd van een gesticht, bestemd tot _ opslui-ting van veroordeelden, voorloopig aangehoudenen of gegijzelden, of van een krankzinnigengesticht, die weigert te voldoen aan eene

wettige vordering om iemand, die in het gesticht is opgenomen, te vertoonen, of om inzage te geven van het register van in-schrijving of van de akte waarvan de wet de inin-schrijving vordert.

Art. 3 8 1 . De ambtenaar die, met overschrijding van zijne be-voegdheid of zonder inachtneming van de bij algemeene verorde-ning bepaalde vormen, hetzij in de woverorde-ning of in het bij eene woning behoorend erf, hetzij in het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, diens ondanks binnentreedt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege den rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevan-genisstraf van ten hoogste een j a a r of geldboete van ten hoogste vierhonderd vijftig gulden.

Met gelijke straf wordt gestraft de ambtenaar die, ter gelegen-heid eener huiszoeking, met overschrijding van zijne bevoegdgelegen-heid of zonder inachtneming van de bij algemeene verordening bepaalde vormen, geschriften, boeken of andere papieren onderzoekt of m beslag neemt.

Art. 382. De ambtenaar die, met overschrijding van zijne bevoegdheid, zich doet overleggen of in beslag neemt een aan eenige openbare instelling van vervoer toevertrouwden brief, briefkaart, stuk of p a k k e t , of een telegraphisch bericht dat zich in handen bevindt van een ambtenaar der télégraphie of van andere personen belast met den dienst van eene ten algemeenen nutte gebezigde telegraafinrichting, wordt gestraft met gevan-genisstraf van ten hoogste twee jaren.

Art. 3 8 3 . De ambtenaren van eenige openbare instelling van vervoer die een aan zoodanige instelling toevertrouwden brief, gesloten stuk of pakket opzettelijk en wederrechtelijk opent, daarvan inzage neemt of den inhoud aan een ander bekend maakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een j a a r en zes maanden.

Art 3 8 4 . De ambtenaar van eenige openbare instelling van vervoer die een aan zoodanige instelling toevertrouwden brief, briefkaart, stuk of pakket opzettelijk aan een ander dan den rechthebbende afgeeft, vernietigt, wegmaakt, zich toeeigent ot den inhoud wijzigt of eenig daarin gesloten voorwerp zich toe-eigent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier

1 £JT> A T I

Indien zoodanig stuk of voorwerp geldswaarde heeft, wordt de toeëigening gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren.

Art 3 8 5 . De ambtenaar der télégraphie of eenig ander per-soon belast met het toezicht op of met den dienst van eene ten algemeenen nutte gebezigde telegraafinrichting, wordt gestraft:

1° met gevangenisstraf van ten hoogste een j a a r en zes maanden, indien hij den inhoud van een aan de télégraphie of

/

aan zoodanige inrichting toevertrouwd bericht opzettelijk en wederrechtelijk aan een ander bekendmaakt of een telegram opzettelijk en wederrechtelijk opent, daarvan inzage neemt of den inhoud aan een ander bekendmaakt;

2°. met gevangenisstraf van ten hoogste vier j a r e n , indien hij een aan de télégraphie of aan zoodanige inrichting toever-trouwd bericht of een telegram opzettelijk aan een ander dan den rechthebbende afgeeft, vernietigt, wegmaakt, zich toeeigent of den inhoud wijzigt.

Art. 386. De ambtenaar van eenige openbare instelling van vervoer of der télégraphie of eenig ander in artikel 385 bedoeld persoon, die opzettelijk toelaat dat een ander een der in de artikelen 383—385 vermelde feiten pleegt, of dien ander daarbij als medeplichtige ter zijde staat, wordt gestraft met de straffen

Art. 386. De ambtenaar van eenige openbare instelling van vervoer of der télégraphie of eenig ander in artikel 385 bedoeld persoon, die opzettelijk toelaat dat een ander een der in de artikelen 383—385 vermelde feiten pleegt, of dien ander daarbij als medeplichtige ter zijde staat, wordt gestraft met de straffen

In document WETBOEK VAN STRAFRECHT (pagina 77-111)