• No results found

Ontwikkelingen Invoering Omgevingswet

In document Programma 1 – Bestuurlijke Zaken (pagina 37-40)

“Groen en Vitaal in balans”

A. Ontwikkelingen Invoering Omgevingswet

In 2019 (wellicht zelfs in 2020) treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. De implementatie van deze wet wordt gezien als de vierde grote transitie, na de drie transities in het sociale domein. Het gaat namelijk om meer dan alleen de implementatie van een nieuwe wet. Met de invoering van de Omgevings-wet en de verbeterdoelen die daarbij zijn gesteld, wordt verwacht dat ten aanzien van de fysieke leefomge-ving opnieuw invulling wordt gegeven aan de taken, verantwoordelijkheden en rolopvattingen voor alle betrokken partijen: zowel gemeenten en ketenpartners als bedrijven en inwoner. In 2017 willen wij de volgende documenten vaststellen:

Een koersdocument, waarin we onze ambities met betrekking tot de wet vastleggen Een plan van aanpak voor het opstellen van een omgevingsvisie (inclusief budget) Een programmaplan voor de invoering van de wet (inclusief budget)

Actualisatie bestemmingsplannen

In het kader van de actualisering zijn op dit moment acht bestemmingsplannen in procedure:

1. Leersum Buitengebied (fase: voorontwerp) 2. Recreatieterreinen (fase: voorontwerp) 3. Driebergen Centrum (fase: ontwerp)

4. Rijksstraatweggebied Leersum (fase: ontwerp) 5. Driebergen Buitengebied (fase: ontwerp) 6. Doorn Centrum (fase: vaststelling) 7. Bedrijventerreinen (fase: vaststelling 8. OMMA (fase: beroep)

Wettelijk gezien had de actualisering van bestemmingsplannen op 1 juli 2013 afgerond moeten zijn. Het actualiseringsproces heeft om verschillende redenen vertraging opgelopen. Zonder extra budget kan de actualisatie niet binnen afzienbare tijd worden afgerond. Dit heeft de volgende consequenties:

1. Omdat sinds 1 juli 2013 geen leges mogen worden geheven over vergunningaanvragen die betrekking hebben op een bestemmingsplan ouder dan 10 jaar, zijn we leges misgelopen. Zolang de plannen niet actueel zijn, blijft dit bedrag oplopen.

Begroting 2017 – 2020 Programma 4 – Ruimte,Cultuurhistorie, Monumenten en Natuur

38

2. Omdat het actualiseringsproces is vertraagd, moet er nog een aantal grote en complexe plannen worden afgerond. Tevens zullen twee veegplannen en de herziening van het bestemmingsplan Driebergen Woon-gebied (termijn van 10 jaar eindigt medio 2018) moeten worden opgepakt.

3. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet vormen de bestaande bestemmingsplannen samen het omgevingsplan. De verwachting is dat de wet dan tevens eist dat die bestemmingsplannen actueel zijn. Als ze niet actueel zijn, heeft dit financiële en/of ruimtelijke consequenties. Daarnaast vraagt de voorbereiding van de Omgevingswet de komende jaren de nodige capaciteit van dezelfde medewerkers.

Marinierskazerne Van Braam Houckgeest

Voor de herbestemming van de Marinierskazerne Van Braam Houckgeest in Doorn is in 2016 in samen-werking met het rijk en de provincie een ontwikkelingsrichting opgesteld via een transparant proces van verkenning, locatieanalyse en burgerparticipatie. Op basis van deze ontwikkelingsrichting worden de vervolgstappen bepaald voor (gefaseerde) herontwikkeling van het terrein vanaf 2019.

Glasvezel internet in het buitengebied

Het Programma Economische Ontwikkeling benoemt het belang van snel internet. In 2016 heeft onze

gemeente meegedaan aan een verkennend onderzoek in de regio naar de mogelijkheden om snel internet via glasvezel aan te leggen in het buitengebied. De uitkomsten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Maar bij onder andere voldoende interesse bij marktpartijen kan in 2017 gestart worden met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Tijdens het opstellen van deze begroting is een raadsvoorstel voor dekking uit de algemene middelen onderweg voor het vervolg van het project.

Motie Alles uit de kast

We geven uitvoering aan deze motie om braakliggende terreinen, leegstaande panden en verpaupering in de dorpen in beeld te brengen. Het gaat om particuliere terreinen. We starten met het dorp Leersum. De in beeld gebrachte braakliggende terreinen en panden worden gepubliceerd op onze website. Hier kan men het adres, de status, eigendomssituatie en de actualiteit vinden. Daarnaast wordt actief over deze gegevens gecommuniceerd. Als deze werkwijze voor wat betreft Leersum tegemoet komt aan de informatiebehoefte, wordt deze ook toegepast voor de andere dorpen. Voorts onderzoeken we de mogelijkheden voor het gebruiken van (voormalige) schoollocaties voor woningbouw.

B. Beleidskaders

Beheer- en inrichtingsplan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Integrale gebiedsvisie en -programma Kromme Rijn

Wet ruimtelijke ordening Omgevingswet (in wording)

Begroting 2017 – 2020 Programma 4 – Ruimte,Cultuurhistorie, Monumenten en Natuur

39 C. Doelenboom

D. Wat willen we bereiken Effect indicatoren:

E. Wat gaan we daarvoor doen?

Prestatie indicatoren:

2016 2017

1.1.1 Percentage geactualiseerde bestemmingsplannen (volgens actualiseringsopgave van 17 november 2011)

63%* 81%

1.2.1 Percentage ontwikkelbestemmingsplannen dat binnen de wettelijke termijn is afgehandeld

75% 75%

1.3.1 Het aantal door de raad vastgestelde gebiedsvisies 2 1

*In 2016 zijn 10 van de 16 bestemmingsplannen geactualiseerd, waaronder OMMA dat een derde van het totale grondgebied van de gemeente omvat.

F. BBV indicatoren

Omschrijving bron Referentie-

of

nulwaarde

Streefwaarde 2017

1.1 Tevredenheidsscore voor leefomgeving in

leefbaarheidsmonitor moet minimaal gelijk blijven

Leefbaarheidsmonitor Utrechtse Heuvelrug

7,4 7,4

Naam Indicator Eenheid bron Actuele

waarde

Streefwaarde 2017

Gemiddelde WOZ waarde Duizend euro CBS 296 296

Nieuw gebouwde woningen Aantal per 1.000 woningen

Basisregistratie adressen en gebouwen

4,9 4.9

Begroting 2017 – 2020 Programma 4 – Ruimte,Cultuurhistorie, Monumenten en Natuur

40 G. Relatie programma met verbonden partijen Omgevingsdienst regio Utrecht

De ODrU voert de milieuadvisering op reguliere ruimtelijke projecten (ROM) uit, evenals de bodemtaken en het beheer van de informatie op ondere andere bodem, lucht en geluid en heeft daarop een loketfunctie richting onze inwoners. Daarnaast zorgt zij voor aandacht voor natuur- en milieueducatie voor scholen. Dit draagt bij aan het instandhouden en verbeteren van de milieukwaliteit van de leefomgeving. Daarnaast adviseert de ODrU desgewenst op duurzaam bouwen bij projecten van de gemeenten en initiatiefnemers en ondersteunt zij met energie expertise projecten in het kader van het uitvoeringsprogramma milieu. Dit draagt bij aan de doelstellingen van een klimaatneutrale gemeente en een klimaatneutrale organisatie.

4.2 Wonen

A. Ontwikkelingen

In document Programma 1 – Bestuurlijke Zaken (pagina 37-40)