• No results found

Ontvangstbevestiging verzoek om handhaving

NAAM ADRES PC+PLAATS

Onderwerp: ontvangen verzoek om handhaving

Geachte heer/mevrouw,

Op datum hebben wij een brief ontvangen waarin wij worden verzocht om handhavend op te treden tegen het

omschrijving activiteit van een bouwwerk zonder of in afwijking van een door ons college verleende vergunning. Aankondiging controle

Voordat wij een besluit hierover kunnen nemen wordt door onze medewerkers een inspectie uitgevoerd. Zij maken daarvoor in beginsel geen afspraak, maar komen binnenkort langs om de situatie ter plaatse op te nemen.

De buitendienstmedewerkers zijn aangewezen als toezichthouder in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, de wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Woningwet en de Wet ruimtelijke ordening. Zij zijn op grond van artikel 5:15 van de Algemene wet bestuursrecht bevoegd om terreinen te betreden zonder toestemming van de eigenaar.

Onze medewerkers zijn in het bezit van een geldige toezichthouderpas. U kunt hier altijd naar vragen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met naam, op werkdagen tot 12:30 uur bereikbaar via telefoonnummer 0592 266 662. Ook voor vragen kunt u contact opnemen met naam.

Procedure

Nadat de inspectie heeft plaatsgevonden, onderzoeken wij of sprake is van een overtreding. Het is namelijk mogelijk dat gebouwd wordt overeenkomstig de regels van het vergunningvrij bouwen of dat er voor het bewuste bouwen een vergunning is verleend. In dat geval zal het verzoek om handhavend op te treden worden afgewezen. U ontvangt van ons daaromtrent bericht.

Mocht er wel sprake zijn van het bouwen zonder of in afwijking van een vergunning, dan zullen wij onderzoeken of de illegale situatie kan worden gelegaliseerd. U ontvangt vervolgens van ons een brief waarin wij u kenbaar maken dat wij voornemens zijn om handhavend op te treden. Tegen dat voornemen kunt u gedurende twee weken uw zienswijzen kenbaar maken. In die brief leggen wij u ook uit of voor de illegale situatie een vergunning kan worden verleend. Daarnaast worden de verdere vervolgstappen uitgelegd.

Tussentijdse vragen

Veel mensen hebben nog niet eerder te maken gekregen met een handhavingprocedure van de gemeente. Wij kunnen ons voorstellen dat u, ook na het lezen van deze brief, enkele vragen heeft. U kunt daarvoor terecht bij de behandelend ambtenaar die eerder in deze brief staat genoemd.

ADRES PC+PLAATS

Onderwerp: ontvangen verzoek om handhaving

Geachte heer/mevrouw,

Op datum hebben wij van u het verzoek ontvangen om handhavend op te treden. Uw verzoek richt zich tegen het bouwen van bouwwerk zonder of in afwijking van een door ons verleende vergunning op perceel adres. Met deze brief informeren wij u over de procedure die gevolgd wordt.

Informeren mogelijke overtreder

Naast deze ontvangstbevestiging sturen wij een brief naar de eigenaar/gebruiker van het perceel waar de bouwactiviteiten plaatsvinden. In die brief geven wij kort aan dat er een verzoek om handhaving is ingediend en waartegen deze zich richt.

Inspectie

Voordat wij een besluit op uw verzoek kunnen nemen, wordt er door onze medewerkers een inspectie uitgevoerd. Deze inspectie zal binnenkort plaatsvinden.

Onderzoek

Nadat de inspectie heeft plaatsgevonden, onderzoeken wij of sprake is van een overtreding. Het is namelijk mogelijk dat gebouwd wordt overeenkomstig de regels van het vergunningvrij bouwen of dat er voor het bewuste bouwen een vergunning is verleend. In dat geval zal uw verzoek om handhavend op te treden worden afgewezen. Als de conclusie is dat voor het bouwen een vergunning is vereist en deze niet is verleend, dan wel dat er in afwijking van een vergunning wordt gebouwd, volgt het legalisatieonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt de, door onze medewerkers aangetroffen, situatie getoetst aan het bestemmingsplan. Ook wordt door de welstandsarchitect geadviseerd over de vraag of er wordt voldaan aan redelijke eisen van welstand.

Aanschrijving

Na het legalisatieonderzoek schrijven wij de overtreder aan en delen wij hem mede dat wij voornemens zijn om handhavend op te treden. Op dat voornemen kan worden gereageerd door het indienen van zienswijzen. Wij houden u schriftelijk op de hoogte. Als er zienswijzen worden ingediend, dan is het bij ons gebruikelijk om betrokken partijen uit te nodigen voor een zienswijzenzitting om de standpunten verder toe te lichten. Van zo’n bijeenkomst wordt een verslag gemaakt.

Besluit

Na de zienswijzenzitting zullen wij een definitief besluit nemen op uw verzoek om handhavend op te treden. Dit besluit kan inhouden dat wij uw verzoek afwijzen of dat wij overgaan tot het opleggen van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom aan de overtreder, teneinde de illegale situatie te beëindigen.

Termijn

U ziet dat op een verzoek om handhaving diverse acties worden gepleegd en onderzoeken worden uitgevoerd. Dit vloeit voort enerzijds voort uit de werkwijze die wij voorstaan, anderzijds worden wij door de wettelijke voorschriften verplicht om bepaalde stappen te nemen. Uiteraard streven wij naar een zo spoedig mogelijke afhandeling van uw verzoek. Als alle stappen van de procedure doorlopen (moeten) worden, dan kunt u binnen 21 weken ons

Als er tijdens de handhavingprocedure door de overtreder een aanvraag om bouwvergunning wordt ingediend, dan wordt het nemen van een besluit op uw verzoek om handhaving opgeschort zolang de vergunningprocedure loopt.

Informatie en vragen

Wij zullen u op de hoogte houden van de voortgang van de handhavingprocedure en de stappen die wij daarin nemen. Mocht u tussentijds informatie willen, dan kunt u contact opnemen met naam, op werkdagen tot 12:30 uur bereikbaar via telefoonnummer 0592 266 662. Ook voor vragen kunt u contact opnemen met naam.