• No results found

 Man (1)  Vrouw (2)  Post-gender (3) 2 Wat is uw leeftijd?  20 tot 25 jaar (1)  26 tot 30 jaar (2)  31 tot 35 jaar (3)  36 tot 40 jaar (4) > 40 (5)

3 In welk jaar heeft u uw lerarenopleiding (vanaf nu PABO) afgerond?  2011 - 2012 (1)

 2012 - 2013 (2)  2013 - 2014 (3) 2014 - 2015 (4) 2015 - 2016 (5)

4 Aan welke Hogeschool heeft u de PABO gevolgd? 5 Heeft u uw opleiding in voltijd of deeltijd gevolgd?  Voltijd (1)

Deeltijd (2)

6 Heeft u naast uw PABO diploma nog een ander HBO of WO diploma of specialisatie?  Ja (1)

 Nee (2)

Heeft u naast uw PABO diploma nog een ander HBO of WO diploma of specialisatie? 6.1 Wat voor HBO of WO diploma of specialisatie?

7 Bent u op dit moment werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs?  Ja, voor langere tijd op 1 school, contract voor onbepaalde tijd (1)  Ja, voor langere tijd op 1 school, contract voor bepaalde tijd (2)  Ja, invalklus voor langere tijd op 1 school (3)

Ja, steeds korte periodes (vanuit een invalpool) (4)

Ja, maar ik ben met verlof; ik ga over bepaalde tijd weer aan de slag (5) Nee, ik ben net gestopt, maar zoek een nieuwe baan als leerkracht (6)  Nee, ik heb nog geen werk, ik ben zoekende naar een baan als leerkracht (7)

 Nee, ik heb wel als leerkracht gewerkt, maar heb besloten niet meer voor de klas te staan in het basisonderwijs (8)

8 Hoeveel maanden ervaring heeft u tot nu toe opgedaan als leerkracht in het basisonderwijs?  0 tot 6 maanden (minder dan een half jaar) (1)

7 tot 12 maanden (minder dan een jaar) (2) 12 tot 24 maanden (3)

24 tot 36 maanden (4)  36 tot 48 maanden (5)  48 tot 60 maanden (6)

9 Op hoeveel scholen heeft u tot nu gewerkt?  1 school (1)

2 scholen (2)  3 scholen (3)  4 scholen (4)

meer dan 4 scholen (5)

Dit was de laatste vraag van onderdeel 1. Onderdeel 2 bestaat uit 12 vragen over het leraarschap. Wilt u aangeven in hoeverre u vindt dat u goed bent in deze aspecten van het leraarschap. 1 Hoe goed kunt u:

Niet (1) Een klein

beetje (2) Redelijk (3) Goed (4) Heel goed (5)

In de klas controle houden over storend gedrag? (1)     

In uw vak ongeïnteresseerde leerlingen toch motiveren?

(2)     

Uw leerlingen overtuigen dat ze in staat zijn goed te

presteren op school? (3)     

Uw leerlingen helpen de waarde van leren in te zien? (4)      Vragen of opdrachten ontwikkelen voor uw leerlingen? (5)  Uw leerlingen de klas-gedragsregels laten volgen? (6)      Een leerling die storend gedrag vertoont corrigeren? (7)  Een goed werkbare situatie tot stand brengen met

verschillende groepen leerlingen? (8)     

Verschillende beoordelingsstrategieën toepassen? (9)     

Een alternatieve uitleg of voorbeeld geven aan leerlingen

die de lesstof niet snappen? (10)     

Gezinnen van leerlingen ondersteunen om leerlingen beter

te laten presteren op school? (11)     

Onderdeel 3 bestaat uit 7 vragen en gaat over de 7 SBL leerkrachtcompetenties. Van start bekwame leerkrachten wordt verwacht dat zij na het afronden van hun LIO-stage, en daarmee afronden van hun opleiding, alle 7 leerkrachtcompetenties eigen hebben gemaakt en daarmee start bekwaam zijn voor het beroepsleven. Wilt u aangeven in hoeverre u vindt dat de PABO (inclusief stages) u heeft voorbereid op de verschillende aspecten van het leraarschap.

1 Hoe goed vindt u dat de PABO u heeft begeleid in en voorbereid op het eigen maken van de 7 SBL leerkrachtcompetenties van een startende leerkracht:

1. Interpersoonlijk component "Leiding geven en zorgen voor een goede sfeer van omgaan met en samenwerking tussen leerlingen"

Niet (1) Een

beetje (2) Redelijk (3) Goed (4) goed (5) Heel Hoe je op een goede manier leiding kunt geven (1)  Hoe je een vriendelijke en coöperatieve sfeer schept (2)     

Hoe je open communicatie tot stand brengt (3) 

Hoe je in de interactie met kinderen een goede balans kan vinden tussen zaken als : leiden en begeleiden,

sturen en volgen, confronteren en verzoenen en corrigeren en stimuleren (4)

2 Hoe goed vindt u dat de PABO u heeft begeleid in en voorbereid op het eigen maken van de 7 SBL leerkrachtcompetenties van een startende leerkracht:

2. Pedagogisch component: "zorgen voor een veilige leeromgeving en bevorderen van persoonlijke, sociale en morele ontwikkeling en bevorderen van de ontwikkeling tot een zelfstandig en

verantwoordelijk persoon" Niet (1) Een beetje (2) Redelijk

(3) Goed (4) goed Heel (5) Hoe u de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen

stimuleert (1)     

Hoe u de zelfstandigheid en persoonlijke initiatieven van

kinderen stimuleert (2)     

Hoe u een sociaal klimaat in de groep kunt bevorderen

3 Hoe goed vindt u dat de PABO u heeft begeleid in en voorbereid op het eigen maken van de 7 SBL leerkrachtcompetenties van een startende leerkracht:

3. Vakinhoudelijk en didactisch component "zorgen voor een krachtige leeromgeving en bevorderen van het leren"

Niet (1) Een

beetje (2)

Redelijk

(3) Goed (4) goed Heel (5) Hoe je leeractiviteiten afstemt op de leerbehoefte (1)      Hoe je begeleidt bij de uitvoering van leeractiviteiten (2)  Hoe je leerprestaties van leerlingen vast legt (3)      Hoe je feedback geeft op de leerprestaties van leerlingen

(4)     

4 Hoe goed vindt u dat de PABO u heeft begeleid in en voorbereid op het eigen maken van de 7 SBL leerkrachtcompetenties van een startende leerkracht:

4. Organisatorisch component "zorgen voor een overzichtelijke, ordelijke en taakgerichte sfeer en structuur in de leeromgeving"

Niet (1) Een

beetje (2) Redelijk (3) Goed (4) goed Heel (5) Hoe je onderwijsactiviteiten kunt organiseren (1) 

Hoe je onderwijsactiviteiten plant (2) 

Hoe je taakgericht leren en werken kunt sturen (3) 

5 Hoe goed vindt u dat de PABO u heeft begeleid in en voorbereid op het eigen maken van de 7 SBL leerkrachtcompetenties van een startende leerkracht:

5. Competent in het samenwerken in een team "zorgen dat het werk afgestemd is op dat van collega's en bijdragen aan het goed functioneren van de school als organisatie"

6 Hoe goed vindt u dat de PABO u heeft begeleid in en voorbereid op het eigen maken van de 7 SBL leerkrachtcompetenties van een startende leerkracht:

6. Competent in het samenwerken met de omgeving "in het belang van leerlingen een relatie onderhouden met ouders, buurt, bedrijven en instellingen"

Niet (1) Een

beetje (2)

Redelijk

(3) Goed (4) Goed Heel (5)

Hoe u kunt samenwerken met ouders (1) 

Hoe u kunt samenwerken met begeleiders of

hulpverlenende instanties (2)     

Hoe u kunt samenwerken met vervolgonderwijs, stage /

leerbedrijven (3)     

Hoe u kunt participeren in de maatschappelijke

omgeving van de school (4)     

Niet (1) Een

beetje (2)

Redelijk

(3) Goed (4) goed (5) Heel Hoe u kunt bijdragen aan samenwerken en overleggen

(1)     

Hoe u kunt bijdragen aan collegiale consultatie en

intervisie (2)     

Hoe u kunt bijdragen aan ontwikkeling en verbetering

van de school (3)     

Wat u kunt verwachten aan samenwerking en overleg

(4)     

Wat u kunt verwachten aan collegiale consultatie en

intervisie (5)     

Wat u kunt verwachten aan ontwikkeling en verbetering

7 Hoe goed vindt u dat de PABO u heeft begeleid in en voorbereid op het eigen maken van de 7 SBL leerkrachtcompetenties van een startende leerkracht:

7. Competent in reflectie en ontwikkeling: "zorgen voor de eigen professionele ontwikkeling en de professionele kwaliteit van de beroepsuitoefening"

Niet

(1) beetje Een (2)

Redelijk

(3) Goed (4) Heel goed (5) Reflectie als onderdeel van het werk / beroep (1)  Voortgaande competentieontwikkeling (na de opleiding)

(2)     

Plannen, uitvoeren en evalueren van verdergaande

professionalisering (3)     

(4)     

Veel startende leerkrachten ervaren in de eerste jaren van hun carrière een praktijkshock. Dit houdt in dat de persoonlijke perceptie van het beroep niet overeenkomt met de praktijk. Deze

praktijkshock is een van de oorzaken waarom startende leerkrachten in de eerste jaren van hun carrière uitvallen.

Tijdens uw opleiding heeft u veel kennis opgedaan en vaardigheden verworven die van belang zijn voor uw lespraktijk, maar het beroepsleven van een leerkracht bestaat uit meer dan alleen lesgeven. Je bent ook lid geworden van de school als organisatie. Mijn onderzoek richt zich op de praktijkshock die startende leraren kunnen ondervinden in de school als organisatie. Eerst wil ik u graag twee open vragen stellen.

1 Wat roept de school als organisatie in algemene zin aan associaties bij u op?

2 Waar krijgen startende leerkrachten naar uw idee in een schoolorganisatie allemaal mee te maken?

3 Op mijn school heerst een:

Open cultuur, waar zowel ervaren als minder ervaren leerkrachten werken. Collega’s zijn makkelijk te benaderen en er is een frequente samenwerking tussen nieuwe en meer ervaren leerkrachten. Mijn ontwikkeling als startende leerkracht wordt aangemoedigd, er is aandacht voor mijn behoeften en begeleiding als startende leerkracht en meer ervaren leerkrachten staan open om hun ervaringen met mij te delen. (1)

Meer gesloten cultuur, waar collega’s moeilijk te benaderen zijn en waarin ik mij niet altijd serieus genomen voel als startende leerkracht. Meer ervaren leerkrachten bepalen de norm en er is weinig professionele samenwerking tussen ervaren en startende leerkrachten. (2)

Open cultuur, bestaande uit een grote groep startende leerkrachten. Er zijn hoge idealen, ambities en veel motivatie en ook is er een intensieve samenwerking tussen de startende leerkrachten, maar de aanwezigheid van ervaren leerkrachten ontbreekt. (3)

Anders namelijk… (4)

3.1 Kunt u de cultuur op uw school beschrijven: 4 Bij mij op school:

Zijn er duidelijke regels en afspraken, waar iedereen zich aan houdt (1) Is bekend wat de regels en afspraken zijn, maar niemand houdt zich eraan (2)  Weet ik niet wat de regels en afspraken zijn en of iedereen zich daaraan houdt (3) 5 Tijdens mijn eerste jaren als leerkracht:

Ben ik systematisch en frequent begeleid door een mentor/coach (meer ervaren leerkracht) op mijn school (1)

Heb ik een mentor of coach toegedeeld gekregen op mijn school, maar dit heeft nooit een frequente vorm aangenomen (2)

 Heb ik geen mentor of coach toegedeeld gekregen op mijn school, maar kwam er wel eens iemand bij mij in de klas kijken om vervolgens met mij te evalueren (3)

Heb ik geen mentor coach toegedeeld gekregen op mijn school en kwam er in mijn eerste jaren ook niemand in de klas kijken (4)

Anders namelijk (5)

6 Vind jij dat jij dat je goed begeleid bent tijdens je eerste jaren als leerkracht?  Ja (1)

Nee (2)

7 Waarom vind jij dat je wel/niet goed begeleid bent tijdens je eerste jaren als leerkracht?

U bent nu aangekomen bij het laatste deel (deel 5) van de vragenlijst. De vragen gaan specifiek over de genoten vooropleiding (PABO) als voorbereiding op de rol van de startende leerkracht in een school als organisatie. 5 aspecten van de schoolorganisatie zullen worden bevraagd. Elk aspect bevat 3 vragen waarbij u bij vraag 1 kunt aangeven in hoeverre u geleerd heeft over een bepaald aspect tijdens de PABO. Vraag 2 en 3 zijn open vragen waarbij er wordt gevraagd naar uw ervaringen. 1.1 Kennis van de school als organisatie

In hoeverre heeft u tijdens de PABO geleerd wat een school als organisatie is: Niet (1) Een beetje

(2) Redelijk (3) Goed (4) goed (5) Heel Basisinformatie over een organisatie (zoals een

organogram) (1)     

Schoolbeleid, jaarcyclus, schoolwerkplan (2) 

Verschil tussen onderwijsverbetering, innovatie en

schoolontwikkeling (3)     

Verschillen tussen scholen (4)     

Verschil tussen onderwijsverbetering, innovatie en

schoolontwikkeling (5)     

1.2 Wat is u het meeste bijgebleven over wat u heeft geleerd tijdens de lerarenopleiding over het functioneren van de school als organisatie?

1.3 Heeft u ervaringen opgedaan in het werken in de school als organisatie waarvan u nu denkt: had ik daar tijdens mijn opleiding maar wat meer over geleerd? Of: dat heb ik eigenlijk gemist tijdens mijn opleiding? Zo ja, wat?

2.1 Collegialiteit Heeft u tijdens de PABO geleerd:

Niet (1) Een beetje

(2) Redelijk (3) Goed (4) goed (5) Heel

Wat collegialiteit is en inhoud (1)     

Hoe collegialiteit zich verhoudt tot

professionele autonomie (2)     

Hoe je een goede werkrelatie aan gaat met

collega-leerkrachten (3)     

Hoe je een goede werkrelatie aan gaat met

directie (4)     

2.2 Wat is u het meeste bijgebleven over wat u heeft geleerd tijdens de lerarenopleiding over collegialiteit en het aangaan van een goede werkrelatie?

2.3 Heeft u ervaringen opgedaan m.b.t. collegialiteit waarvan u nu denkt: had ik daar tijdens mijn opleiding maar wat meer over geleerd? Of: dat heb ik eigenlijk gemist tijdens mijn opleiding? Zo ja, wat?

3.1 Conflicten en belangen

Heeft u tijdens de PABO geleerd over participatie in besluitvorming, conflicten en belangen in een organisatie?

Niet (1) Een beetje

(2) Redelijk (3) Goed (4) goed (5) Heel

Vergader- en overlegcultuur (1) 

Vergader - en overlegstructuur (2)     

Medezeggenschap op school (3) 

Medezeggenschap op bestuursniveau (4)     

Werknemer-werkgeversrelatie (5) 

Invloed van schoolbestuur (6) 

Invloed onderwijsinspectie (7)     

Invloed van ouders (8) 

3.2 Wat is u het meeste bijgebleven over wat u heeft geleerd tijdens de lerarenopleiding over participatie in besluitvorming, conflicten en belangen in een organisatie?

3.3 Heeft u ervaringen opgedaan mbt conflicten en belangen waarvan u nu denkt: had ik daar tijdens mijn opleiding maar wat meer over geleerd? Of: dat heb ik eigenlijk gemist tijdens mijn opleiding? Zo ja, wat?

4.1 Omgaan met- en aanpassen aan de schoolcultuur

Heeft u tijdens de lerarenopleiding geleerd hoe om te gaan met en hoe aan te passen aan een schoolcultuur (inclusief regels en gedragingen)?

4.2 Wat heeft u dan geleerd tijdens de lerarenopleiding dan geleerd over de schoolcultuur en het omgaan met en aanpassen aan hiervan?

4.3 Heeft u ervaringen opgedaan m.b.t. tot de schoolcultuur waarvan u nu denkt: had ik daar tijdens mijn opleiding maar wat meer over geleerd? Of: dat heb ik eigenlijk gemist tijdens mijn opleiding. Zo ja, wat?

5.1 Leiderschap en management Heeft u tijdens de lerarenopleiding geleerd: Niet

(1) beetje Een (2)

Redelijk

(3) Goed (4) Heel goed (5)

Wat een bouwcoördinator doet (1) 

Waarom bouw coördinatie belangrijk is (2)     

Wat een schoolleider of adjunct schoolleider doet (3)  Waarom schoolleiderschap belangrijk is (4)      Hoe je (op termijn) (adjunct-) schoolleider kan worden als je

zou willen (5)     

Wat ‘teacher leadership’ is (6) 

Wat ‘gedeeld leiderschap’ is (7)     

Wat het verschil is tussen leiderschap en management (8)  Hoe je kan bijdragen aan goed leiderschap in de school (9)      Hoe je kan bijdragen aan goed management van de school

(10)     

5.2 Wat is u het meeste bijgebleven over wat u heeft geleerd tijdens de PABO over leiderschap en management?

5.3 Heeft u ervaringen opgedaan m.b.t. leiderschap en management waarvan u nu denkt: had ik daar tijdens mijn opleiding maar wat meer over geleerd? Of: dat heb ik eigenlijk gemist tijdens mijn opleiding. Zo ja, wat?

6.1 Zijn er andere ervaringen die u heeft opgedaan tijdens uw loopbaan tot nu toe op gebied van het functioneren van de school als organisatie waarvan u nu denkt: had ik daar tijdens mijn opleiding maar wat meer over geleerd? Of: dat heb ik eigenlijk gemist tijdens mijn opleiding? Zo ja, wat? 6.2 Mist u nog aspecten van de school als organisatie of heeft u andere aanvullingen die belangrijk zijn voor dit onderzoek?

Tot slot nog een laatste vraag over of uw toekomstperspectief:

Ik zie een toekomst voor mij als leerkracht en ben vooralsnog van plan om nog lang als leerkracht in het onderwijs te blijven werken (1)

Ik ben van plan om nog een tijdje als leerkracht te werken en dan naar een andere functie in het onderwijs door te groeien: management, zorg/special educational needs, consultant/coaching (2)

 Ik ben van plan om nog een tijdje als leerkracht te werken en dan op zoek te gaan naar werk in een andere sector (3)

Ik ben van plan om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar werk in een andere sector (4) Wat is de voornaamste reden dat u in het onderwijs wilt blijven werken?

Dit was de laatste vraag van de vragenlijst. Ik wil u hartelijk danken voor uw deelname en tijd. Nogmaals: al uw gegevens worden volledig geanonimiseerd en zonder uw toestemming niet aan derden verstrekt.

Mag ik contact met u opnemen om in een kort interview nog een paar open vragen te stellen?  Ja (1)

 Nee (2)

Dit was de laatste vraag van de vragenlijst. Ik wil u hartelijk danken voor uw deelname en tijd. Nogmaals: al uw gegevens worden volledig geanonimiseerd en zonder uw toestemming niet aan derden verstrekt.