• No results found

Onderzoeksvragen

In document De opbrengst van de sectorplannen (pagina 16-19)

De evaluatie bevat verschillende onderzoeksvragen die beantwoord worden. Deze gaan over het proces, het bereiken van de enge doelen van plannen en maatregelen, het bereiken van de brede doelen van de Regeling, het effect op de betrokkenheid en samenwerking bij de sociale partners en de vorm van de subsidie. Het bepalen van de netto-effectiviteit van individuele maatregelen, sec-torplannen of de gehele regeling valt buiten de scope van deze evaluatie. Het ministerie van SZW heeft aan SEO en ecbo gevraagd om de volgende onderzoeksvragen in deze evaluatie te beant-woorden:

1. Hoe zijn de gesubsidieerde sectorplannen uitgevoerd binnen de looptijd van de subsidie?

a. Welke sectorplannen hebben zich op welke thema’s gefocust?

b. Welke maatregelen zijn ingezet voor de verschillende thema’s?

c. Zijn de voorgenomen maatregelen ook werkelijkheid geworden?

d. Hoe zijn de plannen met maatregelen uitgevoerd en wat zijn hierbij de succes- en faalfacto-ren?

2. Wat zijn de gevolgen van de sectorplannen geweest voor deelnemers?

a. Wat is het bereik van de sectorplannen geweest en zijn de doelstellingen met betrekking tot het bereik behaald?

b. Hebben de maatregelen het enge doel per maatregel bereikt?

3. Wat is het effect van de tijdelijke cofinanciering op de betrokkenheid en inspanningen van de sociale partners voor een betere werking van de arbeidsmarkt?

a. Wat zijn de succes- en faalfactoren voor een effectieve samenwerking van de verschillende partners bij het opstellen en implementeren van de sectorplannen?

b. Traden er veranderingen op in de betrokkenheid van sociale partners bij arbeidsmarktmaat-regelen?

c. Hebben de sectorplannen eraan kunnen bijdragen dat sociale partners in de toekomst bij-dragen aan mobiele, goed geschoolde en gezonde werknemers?

4. In welke mate zijn de brede doelen van het overbruggen van de crisis en het versterken van de arbeidsmarkt bereikt en wat is de invloed van de vormgeving van de subsidie hierop geweest?

a. Heeft het subsidie-instrument tot het bereiken van de brede doelen geleid en wat was de bijbehorende uitvoeringslast?

b. Hoe zijn de hoofdkenmerken van de vormgeving (subsidie i.p.v. fiscale alternatieven; cofi-nanciering; sectorale en regionale bundeling; intersectorale aanpak) van invloed geweest op het behalen van de brede doelen van de sectorplannen?

c. Wat was de rol van het ministerie van SZW en de Stichting van de Arbeid in het proces?

Deze onderzoeksvragen worden apart voor de eerste twee tranches en de derde tranche beant-woord. Daartoe worden de volgende onderwerpen uitgediept. In hoofdstuk 2 wordt de inhoud van de plannen uit de eerste twee tranches behandeld. Hoofdstuk 3 behandelt de wijze waarop de plan-nen uit de eerste twee tranches zijn uitgevoerd. In hoofdstuk 4 wordt het effect beschreven van de plannen uit de eerste twee tranches op de arbeidsmarkt. Hoofdstuk 5, 6 en 7 behandelen dezelfde onderwerpen over de plannen in de derde tranche. Hoofdstuk 8 gaat in op het effect van de plan-nen uit alle tranches op de samenwerking in sectoren en regio’s. Hoofdstuk 9 behandelt de relatie tussen de vormgeving van de subsidie en de resultaten. Als laatste worden in hoofdstuk 10 de antwoorden op de hoofdvragen gegeven. Waar relevant geeft deze evaluatie aan welk aandeel van het budget en aantal deelnemers voor jongeren is. Dit naar aanleiding van een motie vanuit de Tweede Kamer waarin bepaald is dat minstens 25 procent van de uitgaven aan vermindering van de jeugdwerkloosheid moest worden besteed.

In 2016 hebben SEO en ecbo in een notitie het plan van aanpak voor deze evaluatie gedeeld (Heyma & Van der Werff, 2016). Dit plan van aanpak is in deze evaluatie gevolgd. Dit plan van aanpak bevatte ook een theoretisch kader. Dit kader is in deze evaluatie gebruikt voor het doen van uitspraken over het bereiken van doelen van de sectorplannen. De evaluatie is een vervolg op twee tussenevaluaties (Van der Werff et al., 2017; Van der Werff et al., 2018). Ten opzichte van deze tussenevaluaties is het grote verschil dat nu ook de plannen van de derde tranche zijn meege-nomen. Destijds waren alleen de plannen uit de eerste twee tranches afgerond.

Bronnen

De belangrijkste bronnen in dit onderzoek zijn de registratiegegevens van Uitvoering van Beleid (SZW), de gegevens over de arbeidsmarktpositie van deelnemers (UWV), de interviews met pro-jectleiders en partners van afgeronde plannen, de informatie uit de eerder uitgebrachte quickscans over de inhoud en voortgang van de sectorplannen en gesprekken met betrokken stakeholders. De projectleiders en stakeholders zijn allen individueel geïnterviewd, er is dun geen sprake geweest van een discussie waarin zij tot gezamenlijke conclusies zijn gekomen.

Bereik van deze evaluatie

Deze evaluatie richt zich op alle plannen. Uitzondering is het plan Pilots Reductie Ziekteverzuim van de Stichting van de Arbeid (StvdA). Dit maakt geen deel uit van deze evaluatie, omdat dit plan afwijkend van opzet is en apart is geëvalueerd (APE, 2017). Eerder hebben SEO en ecbo zes quickscans gepubliceerd die de voortgang van de maatregelen in de sectorplannen beschreven (Heyma et al., 2014; Heyma et al., 2015a; Heyma et al., 2015b; Heyma, Van der Werff & Brekel-mans, 2016; Bisschop et al., 2017; Van der Werff et al., 2018).

2 De inhoud van de maatregelen – tran-che 1 en 2

Binnen de eerste twee tranches bevat het thema om- en bijscholing het grootste aantal maatregelen (ongeveer 40 procent van het totaal). Het op één na grootste thema betreft leerwerkplekken. De rode draad bij de meeste maatregelen is het op peil houden van de beschikbaarheid van personeel voor de branche. De maatregelen zijn direct of indirect gericht op het behoud van personeel voor het bedrijf of de sector, of op het intact houden van de instroom.

Veruit de meeste maatregelen in de sectorplannen zijn gericht op om- en bijscholing. In dit hoofd-stuk worden de thema’s waarop de sectorplannen in de eerste twee tranches gericht zijn nader besproken. Ook gaat het hoofdstuk in op de doelstellingen met betrekking tot het bereik en de enge doelen van individuele maatregelen en plannen. Daarmee worden de volgende onderzoeks-vragen beantwoord:

Welke sectorplannen hebben zich op welke thema’s gefocust?

Welke maatregelen zijn ingezet voor de verschillende thema’s?

Alle plannen uit de eerste twee tranches zijn afgerond. Van 75 plannen zijn de einddossiers in deze rapportage verwerkt. Deze plannen omvatten in totaal 562 maatregelen.

In document De opbrengst van de sectorplannen (pagina 16-19)