• No results found

ONDERAFDELING 1 A LGEMENE BEPALINGEN

In document NL NL (pagina 72-75)

HOOFDSTUK I A LGEMENE BEPALINGEN

ONDERAFDELING 1 A LGEMENE BEPALINGEN

Artikel 43 Algemene bepalingen

De percentages van de relevante risicovrije basisrentetermijnstructuur voldoen aan alle volgende criteria:

(a) verzekerings- en herverzekeringsondernemingen zijn in de praktijk in staat de percentages op een risicovrije manier te verdienen;

(b) de percentages zijn op betrouwbare wijze bepaald op basis van financiële instrumenten die op een diepe, liquide en transparante financiële markt worden verhandeld.

De percentages van de relevante risicovrije rentetermijnstructuur worden afzonderlijk berekend voor elke valuta en elke looptijd op basis van alle informatie en gegevens die voor deze valuta en deze looptijd relevant zijn. Zij worden bepaald op een transparante, prudente, betrouwbare en objectieve manier die consistent is in de tijd.

ONDERAFDELING2

RISICOVRIJE BASISRENTETERMIJNSTRUCTUUR Artikel 44

Relevante financiële instrumenten voor de bepaling van de risicovrije basisrentevoeten 1. Voor elke valuta en elke looptijd worden de risicovrije basisrentevoeten bepaald op

basis van de renteswaptarieven voor rentevoeten van die valuta, aangepast voor het kredietrisico.

2. Voor elke valuta geldt dat voor looptijden waarvoor geen renteswaptarieven op diepe, liquide en transparante financiële markten beschikbaar zijn, voor de bepaling van de risicovrije basisrentevoeten wordt gebruikgemaakt van de rentetarieven van in die valuta uitgegeven overheidsobligaties, aangepast voor het kredietrisico van de overheidsobligaties, op voorwaarde dat die rentetarieven van overheidsobligaties van diepe, liquide en transparante financiële markten afkomstig zijn.

Artikel 45

Aanpassing van swaptarieven voor het kredietrisico

De in artikel 44, lid 1, bedoelde aanpassing voor het kredietrisico wordt bepaald op een transparante, prudente, betrouwbare en objectieve manier die consistent is in de tijd. De aanpassing wordt bepaald op basis van het verschil tussen tarieven die het kredietrisico weergeven dat in het variabele tarief van renteswaps wordt weerspiegeld, en overnight indexed swaptarieven voor dezelfde looptijd, waarbij beide tarieven van diepe, liquide en transparante financiële markten afkomstig zijn. De berekening van de aanpassing is gebaseerd op 50 procent van het gemiddelde van dat verschil over een periode van een jaar. De aanpassing mag niet kleiner zijn dan 10 basispunten en niet groter dan 35 basispunten.

Artikel 46 Extrapolatie

1. De bij de extrapolatie van de relevante risicovrije rentetermijnstructuur toegepaste beginselen zijn voor alle valuta's gelijk. Dat geldt ook voor de bepaling van de langste looptijden waarvoor rentetarieven op een diepe, liquide en transparante markt waarneembaar zijn en voor het mechanisme voor een vlotte convergentie naar de ultimate forward rate.

2. Wanneer verzekerings- en herverzekeringsondernemingen artikel 77 quinquies van Richtlijn 2009/138/EG toepassen, wordt de extrapolatie toegepast op de risicovrije rentevoeten met inbegrip van de in dat artikel bedoelde volatiliteitsaanpassing.

3. Wanneer verzekerings- en herverzekeringsondernemingen artikel 77 ter van Richtlijn 2009/138/EG toepassen, wordt de extrapolatie gebaseerd op de risicovrije rentevoeten zonder een matchingopslag. De in dat artikel bedoelde matchingopslag wordt toegepast op de geëxtrapoleerde risicovrije rentevoeten.

Artikel 47 Ultimate forward rate

1. Voor elke valuta is de in artikel 46, lid 1, bedoelde ultimate forward rate stabiel in de tijd en verandert zij alleen als gevolg van veranderingen in de langetermijnverwachtingen. De methode voor de bepaling van de ultimate forward rate is duidelijk gespecificeerd om de uitvoering van scenarioberekeningen door verzekerings- en herverzekeringsondernemingen mogelijk te maken. Zij wordt bepaald op een transparante, prudente, betrouwbare en objectieve manier die consistent is in de tijd.

2. Voor elke valuta houdt de ultimate forward rate rekening met verwachtingen ten aanzien van de reële rente op lange termijn en met de verwachte inflatie, op voorwaarde dat die verwachtingen op betrouwbare wijze voor die valuta kunnen worden bepaald. De ultimate forward rate bevat geen termijnpremie om het extra risico weer te geven dat aan het aanhouden van langlopende beleggingen verbonden is.

Artikel 48

Risicovrije basisrentetermijnstructuur van valuta's die aan de euro gekoppeld zijn 1. Voor een aan de euro gekoppelde valuta mag voor de berekening van de beste

schatting met betrekking tot in die valuta luidende verzekerings- of herverzekeringsverplichtingen de voor het valutarisico aangepaste risicovrije basisrentetermijnstructuur voor de euro worden gebruikt, op voorwaarde dat aan alle volgende voorwaarden is voldaan:

(a) de koppeling zorgt ervoor dat de wisselkoers van die valuta ten opzichte van de euro binnen een bandbreedte blijft die niet breder is dan 20% van de bovengrens van de bandbreedte;

(b) de economische situatie in de eurozone en in de zone van die valuta is voldoende gelijklopend om ervoor te zorgen dat de rentetarieven voor de euro en voor die valuta eenzelfde ontwikkeling te zien geven;

(c) de koppelingsregeling garandeert dat indien er zich extreme gebeurtenissen op de markt voordoen, de relatieve veranderingen in de wisselkoers over een periode van een jaar niet groter zijn dan de onder a) van deze alinea bedoelde bandbreedte met de in artikel 101, lid 3, van Richtlijn 2009/138/EG vastgestelde betrouwbaarheidsgraad;

(d) er is aan één van de volgende criteria voldaan:

i) de betrokken valuta neemt deel aan het Europees wisselkoersmechanisme (WKM II);

ii) er bestaat een besluit van de Raad waarin de koppelingsregelingen tussen de betrokken valuta en de euro wordt erkend;

iii) de koppelingsregeling is ingesteld bij de wet van het land tot vaststelling van de valuta van het betrokken land.

Voor de toepassing van punt c) wordt de financiële draagkracht van de partijen die de koppeling garanderen in aanmerking genomen.

2. De aanpassing voor het valutarisico is negatief en stemt overeen met de kosten voor de afdekking van het risico dat de in de gekoppelde valuta luidende waarde van een

belegging in euro afneemt als gevolg van veranderingen in het niveau van de wisselkoers van de euro ten opzichte van de gekoppelde valuta. De aanpassing is gelijk voor alle verzekerings- en herverzekeringsondernemingen.

ONDERAFDELING3

In document NL NL (pagina 72-75)