• No results found

Inhoudsopgave pagina

4. RUIMTELIJKE AANVAARDBAARHEID 1 Toetsing beleidskader

3.2 Nieuwe ruimtelijke situatie

Het plan voor de 2e fase van de herontwikkeling gaat uit van sloop van alle bestaande aanwezige bebouwing. Deze bebouwing is in verschillende tijdsperioden gerealiseerd en zeker in vergelijking met het monumentale gedeelte ontbreekt het er aan voldoende kwa-litatieve elementen die het behouden waard zijn. Bovendien kan er bij nieuwbouw een-voudiger voor worden gezorgd dat de uitvoering volledig is afgestemd op de woningen, inclusief de actuele normen en eisen die moeten worden aangehouden. Het college van burgemeester en wethouders van Asten heeft reeds op 2 juli 2013 een principeakkoord afgegeven over de sloop van de vleugel aan het Koningsplein ten behoeve van nieuw-bouw. Aanvullend hierop zijn door het college van b&w op 30 september 2014 steden-bouwkundige uitgangspunten voor de nieuwbouw vastgesteld. Deze uitgangspunten zijn leidend geweest in de uitwerking van het plan.

In hoofdopzet krijgt de nieuwbouw een zelfde ruimtelijke situatie als het oorspronkelijke gebouwencomplex had. Aan het Koningsplein komt weer een lange gevelwand terug, net als aan de Kerkstraat waar de nieuwbouw in de voorgevellijn van het monumentale deelte wordt doorgezet. Langs het pand aan de Julianastraat 2 komt ook weer een ge-bouwdeel dat doorloopt tot aan de Deken van Pelthof. Ten opzichte van de vroeger aan-wezige bebouwing komt dit gebouwdeel echter verder van de perceelsgrens te liggen. Er

zal, met uitzondering van de noordoostelijke punt, een afstand van 5 meter worden aan-gehouden, zodat het torengebouw van het pand Julianastraat 2 aan de pleinzijde beter tot zijn recht komt. Aan de Deken van Pelthof wordt tot slot nog een gebouwdeel gereali-seerd, naast de vleugel van het monumentale gedeelte.

Door deze situering van de gebouwdelen ontstaat aan de binnenzijde een binnenruimte.

Deze vormt een verlenging van het bestaande binnenplein in het monumentale gedeelte.

De bedoeling is dat de nieuwe binnenruimte zichtbaar én toegankelijk wordt voor zowel bewoners als voorbijgangers, zodat iedereen deze nieuwe kwaliteit van het complex kan ervaren. Er zullen hiertoe zowel vanaf het Koningsplein, Deken van Pelthof als de Kerk-straat doorgangen worden gecreëerd, waarbij de bedoeling is de voorbijganger te ‘verlei-den’ naar binnen te gaan. Zo is de opening aan het Koningsplein aan de pleinzijde vrij smal en hoog gehouden en loopt deze naar binnen toe breder en lager uit.

Begane grond, in oranje het monumentale gedeelte (Bron: Van den Acker Architecten, 19 april 2016)

Het gebouwdeel aan het Koningsplein krijgt een zelfde verschijningsvorm als in de huidi-ge situatie aanwezig is, zodat de pleinwand intact blijft. Dit huidi-gebouwdeel krijgt een hoogte van drie lagen met een flinke kap, met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. De goot- en nokhoogte bedragen respectievelijk 10,5 meter en 16,5 meter, waarmee deze hoogtes overeenkomen met de bestaande goot- en nokhoogte van de monumentale

vleugel aan de Kerkstraat. Net als de gevel aan de pleinzijde zal ook de gevel van dit gebouwdeel aan de Kerkstraat als voorgevel worden ontworpen, wat recht doet aan het monumentale gedeelte aan deze straat en de belangrijke doorgaande functie van de straat. In de kap worden op verschillende plekken dakkapellen gerealiseerd, zodat in de kap eveneens woonruimte wordt gecreëerd.

De overige nieuwe gebouwdelen, aan de Kerkstraat, langs het pand Julianastraat 2 en de Deken van Pelthof, krijgen een plat dak. Deze gebouwdelen zijn in ruimtelijk opzicht daarmee minder nadrukkelijk aanwezig, zodat het monumentale gedeelte en de plein-wand aan het Koningsplein in het geheel het meest in het oog springen. Dit ruimtelijk onderscheid wordt eveneens benadrukt door de lagere hoogtes die deze gebouwdelen krijgen. Het gebouwdeel aan de Kerkstraat krijgt een hoogte van drie lagen (9 meter), zodat dit net als in de vroegere situatie duidelijk een verbindend gebouwdeel vormt.

Ook het gebouwdeel naast het pand Julianastraat 2 krijgt in ruimtelijk opzicht een ‘ver-bindende’ functie. De hoogte van dit deel zal aansluiten bij de hoogte van het pand Julia-nastraat 2, waarmee respectvol wordt omgegaan met het aangrenzende monument. De afstand van 5 meter tot de perceelsgrens draagt hier aan bij. Het gebouwdeel aan de Deken van Pelthof krijgt net als het gebouwdeel aan het Koningsplein een hoogte van vier lagen (12 meter), echter doordat de bovenste bouwlaag enkele meters naar achteren wordt gesitueerd zal dit gebouwdeel vanaf straatniveau worden ervaren als een gebouw-deel van drie lagen hoog (9 meter).

Boven de eerder genoemde doorgangen aan het Koningsplein en de Deken van Pelthof zullen woningen worden gerealiseerd. Dit geldt eveneens voor de doorgang die de ver-binding vormt tussen de nieuwe binnenruimte en de bestaande binnentuin. Hier wordt gedacht aan een boven de doorgang architectonisch in het oog springend bebouwings-element. Tussen de nieuwe gebouwdelen en het bestaande monumentale gedeelte blijft een kleine ruimte vrij, zodat het monumentale gedeelte ‘los’ komt te staan van de nieuw-bouw en tegelijkertijd deze openingen eveneens een doorgang vormen naar de binnen-ruimte.

Onder de nieuwbouw wordt een parkeerkelder gerealiseerd. Deze vangt de parkeerbe-hoefte op van alle woningen in het complex, dus ook het monumentale gedeelte. Hierop wordt nader ingegaan in paragraaf 4.2.10. De toegang tot de parkeerkelder komt aan de zijde van de Julianastraat.

Doorsnede, gezien vanuit Julianastraat (Bron: Van den Acker Architecten, 19 april 2016)

De huidige verkeersverbinding via de Deken van Pelthof tussen de Kerkstraat en de Juli-anastraat zal met de herontwikkeling verdwijnen. De gemeente is hier per brief d.d.

1 oktober 2014 in principe mee akkoord gegaan. Bedoeling is dat de openbare ruimte aangrenzend aan het monumentale gedeelte en het nieuwe gebouwdeel wordt heringe-richt en alleen toegankelijk wordt voor langzaam verkeer. Uiteraard blijven de bestaande woningen bereikbaar en blijft de toegang voor hulpdiensten gewaarborgd. Hiermee wordt naast de twee binnenruimtes in het complex Bartholomeus in feite een derde binnenruim-te gevormd. Doordat de ruimbinnenruim-tes onderling verbonden zijn ontstaat één aantrekkelijk ver-blijfsgebied. Het hoogteverschil tussen de begane grond van de nieuwbouw en het straatniveau wordt opgelost met een brede trappartij.