• No results found

Inhoudsopgave pagina

4. RUIMTELIJKE AANVAARDBAARHEID

4.1 Toetsing beleidskader

4.1.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie ‘De Avance’

Op 2 februari 2006 heeft de gemeenteraad van Asten de structuurvisie ‘De Avance’ vast-gesteld. Deze visie geeft de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling van Asten weer tot het jaar 2030. De structuurvisie is zowel een richtinggevend kader als een toetsings-kader waarin gewenste en ongewenste ontwikkelingen in de toekomst zijn beschreven.

De ruimtelijke vertaling is weergegeven op twee kaartbeelden: een structuurkaart met de bestaande kwaliteiten van de gemeente en de strategiekaart waarin keuzes en ontwikke-lingen voor de toekomst zichtbaar zijn gemaakt. Beide kaartbeelden zijn gecombineerd tot een Ruimtelijk Model, waarin de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen voor de komen-de komen-decennia zijn weergegeven.

Ten aanzien van wonen staat de verdere ontwikkeling van de verstedelijking binnen de gemeente via inbreiding, intensivering, herstructurering en uitbreiding centraal. Hierbij moet iedere kern in de gemeente ruimte krijgen om te bouwen voor de eigen bevolkings-groei, op basis van het gemeentelijk woningbouwprogramma. De te realiseren woningty-pen moeten zijn afgestemd op de toekomstige vraag, zodat sprake blijft van een levens-loopbestendige kern. De bouw van voldoende woningen is noodzakelijk om het voorzie-ningenniveau op peil te houden, met name wat betreft de centrumvoorzieningen in de kern Asten die een verzorgingsfunctie hebben voor de gehele gemeente.

Voor het centrum van Asten wordt in het Ruimtelijk Model onder andere ‘centrumontwik-keling’ nagestreefd. Investeren in de kwaliteit moet ertoe leiden dat het centrum van As-ten een aantrekkelijk en levendig gebied vormt, met een divers aanbod waar verschillen-de doelgroepen graag gebruik van maken. Specifiek hiervoor is het Centrumplan vastge-steld, dat versterking van het centrum van Asten nastreeft door concentratie van winkel- en andere voorzieningen en daarbij passende woonvormen. Hierop wordt in de volgende paragraaf nader ingegaan.

Conclusie

De herontwikkeling van Bartholomeus betreft een herstructurering van een bestaande locatie in het centrum. Dit past uitstekend binnen het streven zoals weergegeven in de

structuurvisie. De herontwikkeling geeft een nieuwe kwalitatieve impuls aan de locatie en draagt door de realisatie van woningen bij aan een levendig en toekomstbestendig cen-trum van Asten.

Uitsnede Ruimtelijk Model Structuurvisie ‘De Avance’

Centrumvisie

In 2006 heeft de gemeenteraad van Asten de Centrumvisie Asten vastgesteld. Om in de toekomst tot een betere ruimtelijke afstemming te kunnen komen had de gemeente Asten behoefte aan een visie op het centrum. De centrumvisie vormt het frame waarbinnen toekomstige ontwikkelingen beoordeeld en uitgevoerd kunnen worden, zodat het gebied kan uitgroeien tot een aantrekkelijk en hoogwaardig centrum van Asten. Uitgangspunt is een ruimtelijke afstemming tussen verschillende deelaspecten en ontwikkelingen.

De visie is uitgesplitst naar de aspecten verkeers-, functioneel en ruimtelijk beleid. Per aspect is een kaart opgenomen en zijn de ambitie, uitgangspunten en mogelijke uitwer-king weergegeven. Voor het plangebied bevat de visie de volgende uitspraken.

 Verkeer: binnen het plangebied is een ondergrondse parkeergarage aangeduid. Ook is een doorsteek voor langzaam verkeer vanaf het Koningsplein naar de Deken van Pelthof ingetekend.

 Functioneel: de pleinwand aan het Koningsplein is aangeduid als concentratie voor horecavoorzieningen. Het achterliggende gebied is aangewezen voor (ontwikkeling tot) woongebied.

 Ruimtelijk: binnen de bestaande bebouwingscontouren, gevormd door de gevels aan het Koningsplein en Kerkstraat, is inpassen van nieuwbouw/herontwikkeling moge-lijk.

Conclusie

In de plannen voor de herontwikkeling van Bartholomeus is rekening gehouden met de doelstellingen van de Centrumvisie.

Kaartbeelden Centrumvisie met aanduiding plangebied

Woonvisie

De gemeente heeft de ambitie de positie als aantrekkelijke woongemeente voor alle doelgroepen te behouden en waar mogelijk te versterken in de komende jaren. Om hier invulling aan te geven is in 2009 de Woonvisie 2010-2019 opgesteld. De visie geeft een kwantitatieve en kwalitatieve inkleuring aan de woningbouwontwikkeling van de gemeen-te.

Een modern woonbeleid krijgt haar betekenis niet via juridische afdwingbaarheid, maar vooral door het gezag dat de gemeente hiermee opbouwt. De gemeente spreekt vanuit haar rol als gebiedsautoriteit over de gewenste ontwikkeling van kernen. Ontwikkelaars en corporaties hebben vervolgens rekening te houden met deze democratisch bepaalde ontwikkelingsrichting. Via deze lijn is de Woonvisie een belangrijk richtinggevend docu-ment voor de ontwikkeling van vitale kernen. Het geeft de gemeente een instrudocu-ment in handen om te sturen en, minstens zo belangrijk, om de koers vast te houden. Dat bepaalt uiteindelijk ook het succes van dit beleid.

Het centrum van Asten moet voor verschillende doelgroepen een aantrekkelijk woonmili-eu zijn, worden en blijven, waarbij bijzondere aandacht is voor ouderen en starters. Bij nieuwe woningbouwprojecten dient voldaan te worden aan de Woonkeur en aandacht te zijn voor levensloopbestendig bouwen. De herontwikkeling van Bartholomeus is in de Woonvisie benoemd als herstructureringsopgave voor de korte termijn. Hier is plaats voor appartementen, inclusief maatschappelijke voorzieningen.

Conclusie

De herontwikkeling van Bartholomeus geeft invulling aan de doelstelling uit de Woonvisie en biedt met de te realiseren appartementen geschikte woonruimte voor de doelgroepen ouderen en/of starters.

Woningbouwprogramma 2015-2024

In het nieuwe gemeentelijk woningbouwprogramma 2015-2024 zijn voor de ontwikkeling van de 2e fase van Bartholomeus 24 nultreden appartementen opgenomen voor de doel-groep senioren, eventueel met zorg c.q. woonzorginitiatieven.

Conclusie

In de plannen voor de herontwikkeling is rekening gehouden met de uitgangspunten zo-als opgenomen in het woningbouwprogramma.