• No results found

Natuur Netwerk Nederland/ Ecologische Hoofdstructuur

Figuur 3. Advieskaart met zonering maximale diepte bodemingrepen

Bijlage 2 Ecologische quickscan

7. Natuur Netwerk Nederland/ Ecologische Hoofdstructuur

Het plangebied maakt geen deel uit van het Natuur Netwerk Nederland.

Bijlagen.

Huismus.

Huismussen kunnen verspreid onder dakpannen broeden als deze slecht gelegd zijn, scheef liggen of gebroken zijn. Op het pand ligt een vrij plat type dakpan, dat op het dak goed gelegd is. Huismussen kunnen daar niet onder nestelen. Blijft over de toegang tussen de onderste rij dakpannen en de dakgoot. Veelal broeden huismussen onder daken via deze openingen. Het betreffende type dakpan is plat, en biedt de huismussen geen mogelijkheid ruimtes boven de eerste steunbalk te bereiken. Aan de oostzijde is sprake van een dak met een flauwe dakhelling, hetgeen de beschikbare nestelruimte beperkt. De dakgoot, op ongeveer 2 meter hoogte, is hier strak tegen de onderste rij dakpannen gelegd, waardoor huismussen er moeilijk onder kunnen komen. Bovendien is de geringe dakgoothoogte, bijna op handbereik, voor het nestelen van

huismussen niet ideaal. Aan de westzijde is sprake van een andere situatie. De normale dakhelling biedt onder de onderste rij pannen normaliter meer nestelruimte. Echter de pannen steken hier vanaf de onderste balk slechts plm 20 centimeter over. Bovendien is de dakgoot hier vanaf de onderste rij pannen meer dan 20 centimeter lager gemonteerd. De ruimte onder de pannen is gering en vooral naar buiten toe erg open, zodat de mussen er niet voldoende beschutting kunnen vinden om er te broeden. Kortom: het pannendak is in zijn huidige staat niet geschikt als broedlocatie voor de huismus. De mussen die op het pand worden gezien, broeden er niet, maar komen af op de voerplank van de overbuurvrouw.

PAS-regeling.

Het is in beginsel verplicht, als door de uitvoering van de plannen er een nieuw emissiepunt voor stikstof ontstaat, dit te melden bij de Provincie Fryslân . Door het slopen van het pand en de aanleg van

parkeerplaatsen op dezelfde locatie is dit in theorie zo. Er zou dan een analyse gemaakt kunnen worden middels Aerius Calculator. Er is hierover echter onlangs contact gezocht met Henk Denters, Provinciaal ambtenaar betreffende de PAS-regeling, dit met betrekking tot enkele andere gevallen. Er spelen een aantal overwegingen:

- Parkeerplaatsen voor fietsers en winkelwagenstallingen produceren geen stikstof en hoeven in een analyse niet te worden meegenomen. Idem containers.

- Alleen nieuw te realiseren situaties moeten in de berekening worden betrokken. Al bestaande situaties hoeven niet in de analyse te worden meegenomen.

- De PAS-analyse is niet van toepassing op de openbare weg. Dit betekent dat stikstof-uitstoot die ontstaat tijdens de reis van bezoekers van een locatie naar de parkeerplaatsen toe, of omgekeerd er weer vandaan, geen deel zijn van een PAS-analyse

- Dan blijft over de stikstofuitstoot die ontstaat bij het inrijden van de openbare weg af naar het parkeervak of er weer vanaf. Het betreft dus een afstand van hooguit 4 meter. Denters heeft aangegeven dat indien de parkeerplaats wordt aangelegd direct aangrenzend aan de openbare weg, dit wordt beschouwd als een openbare weg, en de stikstof-uitstoot vanaf de parkeervakken dus wordt beschouwd gelijk aan de openbare weg.

- De conclusie moet dan zijn dat geen sprake is van een nieuw emissiepunt voor stikstof door de aanleg van de parkeervakken, daar het openbare weg betreft. Er hoef dan niet te worden voldaan aan de meldingsplicht, en een analyse middels Aerius Calculator is dan niet nodig.

Rood: Het plangebied in Midsland, gelegen op ruime afstand van Natura2000-gebied.

Bijlage 3 Watertoetsdocument

Wateradvies korte procedure

Voor het plan Parkeerterrein Coop te Midsland heeft u een watertoets aangevraagd op www.dewatertoets.nl. De uitkomst is dat de korte procedure moet worden gevolgd. Het plan Parkeerterrein Coop te Midsland heeft een beperkte invloed op de

wateraspecten die van belang kunnen zijn bij ruimtelijke plannen. Dit betekent dat de beperkte invloed van het plan kan worden opgevangen met standaard maatregelen die vermeld staan in de leidraad watertoets. Naast dit wateradvies vindt u hieronder eventueel enkele aandachtspunten die gelden voor uw plan.

Leidraad watertoets

Als richtlijn bij het beoordelen van ruimtelijke plannen werkt Wetterskip Fryslân met de Leidraad Watertoets te raadplegen via de link: www.wetterskipfryslan.nl/watertoets. In Leidraad Watertoets, hoofdstuk 4. De wateraspecten, staan de aandachtspunten voor alle wateraspecten omschreven waarmee rekening gehouden moet worden en is informatie te vinden over de te nemen standaard maatregelen.

Waterwet

Voor bepaalde werkzaamheden heeft u een watervergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een sloot wilt dempen, afvalwater wilt lozen op oppervlaktewater of grondwater wilt onttrekken. Soms is het doen van een melding voldoende. Een watervergunning aanvragen is dan niet nodig. Op onze website www.wetterskipfryslan.nl treft u meer informatie aan over de Waterwet en u kunt daar onder andere ook meldingsformulieren en het aanvraagformulier voor een watervergunning downloaden. Via

Omgevingsloket online (www.omgevingsloket.nl) kunt u vooraf nagaan of u een watervergunning nodig heeft of een melding moet doen (vergunningcheck). U kunt hier ook meteen de vergunning aanvragen of de melding doen.

Afronden procedure

Via www.dewatertoets.nl hebben wij uw watertoets als een melding ontvangen. Wij archiveren deze melding. De watertoets is

hiermee voor Wetterskip Fryslân afgerond.