• No results found

Muscles: structuur

In document ‘SCHATJE, MAG IK DIE BAAN NOU?’ (pagina 38-42)

3.4. Onderzoeksprocedure

4.2.2. Muscles: structuur

Binnen de categorie ‘muscles’ is ingezoomd op structuur-, stijl- en toonrevisies. Deze revisies veranderen het ‘hoe’

van de tekst. De meest opvallende resultaten binnen de subcategorie ‘structuur’ worden in deze paragraaf met

voorbeelden beschreven. Hierbij geldt wel dat alle revisies binnen meerdere categorieën kunnen vallen. Dit betekent

dat een structuurrevisie bijvoorbeeld ook een toonrevisie kan zijn.

Definitief: Enthousiasme en energie borrelden in mij op toen tijdens het introductiecollege

de opdracht van dit blok werd uitgelegd, het organiseren van de Communityday. Natuurlijk moet deze dag een echt feestje worden! Het organiseren van deze dag lijkt mij een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan. Ik zou deze uitdaging dan ook erg graag aangaan in het PR-offline team. De omschrijving van deze functie maakte mij erg enthousiast, daarom wil ik graag solliciteren naar een plaats in dit team.

Toelichting: In het concept van voorbeeld 1 is te zien dat de vacature direct in de eerste

zin wordt genoemd. In de definitieve versie zijn er een aantal zinnen vóór de vacature geplaatst. De vacature staat in de definitieve versie aan het einde van de briefopening.

Voorbeeld 2 (E4)

Concept: Er werd mij tijdens de introductie van blok 4 verteld dat er gezocht wordt naar

iemand die een leuke workshop kan verzorgen op de Communityday J&C 2016.

Definitief: Een workshop betekent werk aan de winkel, in de breedste zin van het woord, en

nu werd mij verteld dat er gezocht wordt naar een geschikt iemand om een toffe workshop te verzorgen op de Community-day J&C 2016.

Toelichting: In voorbeeld 2 is de vacature niet naar een andere zin verplaatst, maar is er

wel een nieuw concept voor de vacature geplaatst: ‘Een workshop betekent werk aan de winkel, in de breedste zin van het woord’. Tevens heeft de student de omschrijving van de vacature anders verwoord. Dit lijkt een vrijere omgang met het genre. innen de subcategorie ‘structuur’ is een aantal opvallende trends gesignaleerd.

Zo is er een aantal overeenkomsten: in beide groepen worden meerdere alinea’s samengevoegd. Ook wordt in beide groepen informatie verplaatst. Dit kan informatie uit een andere alinea zijn, maar ook binnen de briefopening wordt informatie verplaatst. Tevens werden in beide groepen aanpassingen gedaan in zinsbouw, door bijvoorbeeld de persoonsvorm en het werkwoord om te draaien.

Er zijn ook verschillen. De experimentgroep deed, ten opzichte van de controlegroep, een aantal opvallende revisies. Die worden hieronder aan de hand van voorbeelden toegelicht.

Opvallende trend 1: Positie vermelding van vacature

Studenten dienden literatuur te lezen voordat zij de conceptversie van de motivatiebrief schreven (zie bijlage 3). Hierin stonden bepaalde genre-kenmerken die horen in de briefopening: o.a. de vermelding van de vacature waar de student voor solliciteert en de vindplaats van de vacature (bv. ‘de kerntaakhandleiding‘). Het valt op dat studenten in de revisies daar verschillend mee zijn omgesprongen. Hieronder volgen twee voorbeelden van briefopeningen uit de experimentgroep.

Voorbeeld 1 (E12)

Concept: Tijdens het introductie-college van deze week werd mijn interesse gewekt voor het

PR-offline team. De omschrijving van deze functie spreekt mij erg aan, daarom wil ik graag solliciteren naar een plaats in dit team.

Beide studenten uit de voorbeelden hebben de vacature in hun briefopening genoemd, maar doordat zij de positie van de vacature veranderden, lijkt het erop alsof zij andere concepten belangrijker vonden. Ook wilden zij waarschijnlijk op een andere, originelere manier beginnen met de alinea.

Verschillen controle- en experimentgroep

De experimentgroep verplaatste de vacature vaker dan de controlegroep (zie tabel 7). Van de 21 studenten uit de experimentgroep zetten 15 (71,4%) de vacature in de eerste zin van de conceptversie. Bij de definitieve versie zetten 10 (47,6%) studenten de vacature in de eerste zin. 5 (23,8%) studenten halen dus de vacature uit de eerste zin. Bij de controlegroep (n=18) staat de vacature in de conceptversie in 8 (44,4%) gevallen in de eerste zin. In de definitieve versies stond de vacature in 9 (50%) gevallen in de eerste zin. 12,5% van de studenten voegen de vacature toe in de eerste zin. Bij de experimentgroep halen 5 (23,8%) studenten de vacature uit de eerste zin van de conceptversie. Bij de controlegroep voegt 1 (5,6%) student de vacature juist toe in de eerste zin. Dit is een verschil van 29,4%.

Tabel 7- Vacature in eerste zin

Controlegroep (N=18) Experimentgroep (N=21)

Vacature in eerste zin conceptversie 8 (44,4%) 15 (71,4%)

Vacature in eerste zin definitieve versie

9 (50%) 10 (47,6%)

Opvallende trend 2: Signaalwoord ‘daarom’

Ook opvallend in de revisies van de experimentgroep is de toevoeging van het signaalwoord: ‘daarom’. Dit signaalwoord geeft een reden, verklaring of conclusie aan (Teunissen & Van de Vooren, 2014). In de briefopeningen worden samen met de toevoeging van het woord ‘daarom’ vaak ook andere nieuwe elementen toegevoegd of veranderd. Een aantal voorbeelden:

Voorbeeld 1 (E5)

Concept: Op 25 april zag ik uw vacature voor een deelnemer in een workshopgroepje op de

communityday J&C. Hier zou ik graag op in gaan. Mijn naam is [..] en ik zit in klas C1C op de school waarop deze dag zal plaatsvinden.

Definitief: Meteen toen ik uw vacature voor deelnemer van een workshopgroepje zag,

borrelde er ideeën voor een workshop op in mijn hoofd. Daarom zou ik graag ingaan op deze vacature. Mijn naam is [..], ik ben 20 jaar en zit in klas C1C op de school waarop de communityday zal plaatsvinden.

Toelichting: In dit voorbeeld heeft de student ‘hier zou ik graag op in gaan’ veranderd

in ‘daarom zou ik graag ingaan op deze vacature’. ‘Hier’ verwijst naar ‘(..) uw vacature voor een deelnemer in een workshopgroepje‘. Echter, ‘daarom’ duidt een verklaring

(Van der Leid & Teunissen, 2014). Door deze revisie verandert de betekenis van de alinea. Dit komt tevens door de inhoudelijke toevoeging en daarmee antecedent: ‘borrelde er ideeën voor een workshop op in mijn hoofd’.

Voorbeeld 2 (E7)

Concept: Toen wij maandagmorgen de verschillende teams te horen kregen voor de

Communityday J&C, was er één team wat er meteen uitsprong voor mij, namelijk het pr-onlineteam.

Definitief: Toen wij maandagmorgen de verschillende teams te horen kregen voor de

Communityday J&C was er één team wat er meteen uitsprong voor mij, namelijk het PR-onlineteam. Daarom maak ik nu ook de sprong om te solliciteren naar een functie binnen dat team.

Toelichting: In voorbeeld 2 gebeurt wat in de meeste briefopeningen gebeurt binnen

deze categorie. In de conceptversie worden een aantal feiten weergegeven, in dit geval de mededeling dat er op maandagochtend vernomen is dat er teams samengesteld zouden worden en dat het pr-onlineteam er voor deze student ‘uitsprong’. Binnen deze alinea wordt het doel van de briefopening verder niet toegespitst. In de definitieve versie wordt een zin toegevoegd: ‘Daarom maak ik nu ook de sprong om te solliciteren naar een functie binnen dat team’. Door de toevoeging ‘daarom’ wordt er expliciet gemaakt om welke reden gesolliciteerd wordt.

Het toevoegen van het signaalwoord ‘daarom’ lijkt erop te duiden dat studenten hebben nagedacht over het doel van de briefopening en de structuur van de alinea, door nieuwe verbanden te leggen tussen bepaalde concepten in de briefopening.

Verschillen controle- en experimentgroep

De experimentgroep (n=21) gebruikt vaker het woord ‘daarom’ in de definitieve versies van de briefopening (zie tabel 8). Het signaalwoord komt 4 (19,1%) keer in de concept briefopeningen voor en 10 (47,6%) keer in de definitieve versies. Dit is een stijging van 150%. Bij de controlegroep (n=18) komt ‘daarom’ in 1 (5,6%) van de conceptversies voor en 3 (16,7%) keer in de definitieve briefopeningen. Dit is een stijging van 200%. Wordt er alleen gekeken naar het aantal keer ‘daarom’ in de definitieve versies, dan gebruikt de experimentgroep 31% vaker het signaalwoord.

Tabel 8- Toevoeging signaalwoord daarom

Controlegroep (N=18) Experimentgroep (N=21)

‘Daarom‘ in conceptversie 1 (5,6%) 4 (19,1%)

In document ‘SCHATJE, MAG IK DIE BAAN NOU?’ (pagina 38-42)