• No results found

4.4 Visserij

4.4.1 Mosselkweekpercelen

1. Karakterisering gebruik

Jonge mosselen, gevangen van natuurlijke mosselbanken (’wild mosselzaad’) en van mosselzaad invanginstallaties (MZI’s), worden uitgezaaid op daarvoor aangewezen percelen. Op deze percelen kunnen de mosselen groeien en worden ze enkele keren verplaatst. Op het moment dat de mosselen marktwaardig zijn worden ze met behulp van een kor weer opgevist. Wanneer de mosselen naar de veiling worden gebracht worden zij geschoond. Mosselen worden gespoeld tijdens het opvissen door de kor een paar keer op en neer te bewegen om zodoende slib kwijt te raken. De rest van de tarra (lege losse schelpen en schelpresten, zeepokken, algen, krabben en zeesterren) wordt verwijderd na verblijf op de verwaterplaatsen bij Yerseke en de verwerking in de bedrijven op de wal (mond. mededeling prof. dr. A. Smaal, IMARES). De tarra daarvan wordt teruggestort in de Oosterschelde. Tegenwoordig gebeurt

het spoelen met behulp van spoelinstallaties aan boord (persoonlijk commentaar Cora Seip-Markensteijn, Productschap Vis).

In de Waddenzee vindt de mosselkweek op grote schaal plaats sinds 1950 (Herman et al., 2008). Voor die tijd is op kleine schaal geëxperimenteerd.

Gebruik van bestaande mosselkweekpercelen in de Waddenzee is tot op heden beschouwd als bestaand gebruik waarvoor geen Nb-wetvergunning vereist is.

2. Ruimtelijke verspreiding en overlap

Figuur 17 Verspreiding van mosselpercelen, Toppers en (niet ruiende) Eiders in de maand januari, ruiende Eiders in de periode mei tot en met september. Data mosselpercelen afkomstig van IMARES, data Toppers en niet ruiende Eiders afkomstig van RIKZ; data van ruiende Eiders van IMARES

(Jongbloed et al., 2009)

De mosselpercelen bevinden zich vooral in het sublitoraal van de westelijke Waddenzee (Bult et al., 2004; De Mesel et al., 2008) (zie Figuur 17). De mosselkweekpercelen beslaan ruim 7000 ha. Dat is ongeveer 5,8 % van het sublitoraal van de gehele Waddenzee. De percelen zijn onderverdeeld in consumptie- en halfwas/zaadpercelen (persoonlijk commentaar Cora Seip-Markensteijn, Productschap Vis) en categorieën wat betreft productiewaarde. Het ruimtebeslag van de kweekpercelen betreft het bruto oppervlak: deels zijn de percelen niet bruikbaar omdat de perceelsgrenzen mooi recht moeten lopen en de geulen waar de mosselen in gekweekt worden nu eenmaal slingeren en bovendien de neiging hebben zich te verleggen (persoonlijk commentaar Cora Seip-Markensteijn, Productschap Vis). Slechts een deel van de percelen wordt dus in de praktijk gebruikt (netto oppervlak). Dit is ongeveer de helft van het op de kaarten aangegeven bruto oppervlak. De benutting van de kweekpercelen is meestal niet volledig en varieert van jaar tot jaar. Gemiddeld wordt de helft (dus 2 -3 % van totaal areaal (130.000 ha) van habitattype H1110_A) gebruikt. Het betreft, op kleine verschuivingen na, wel steeds dezelfde gebied. Er wordt dus een relatief klein deel van de (westelijke) Waddenzee gebruikt voor de

mosselpercelen. Op de in gebruik zijnde percelen komen mosselen in hoge dichtheden voor. Het zijn een soort “aquacultuurgebiedjes” in de Waddenzee. Als zijnde plaatselijk voorkomende harde, biogene structuren maken de percelen onderdeel uit van habitattype 1110 A. Mosselpercelen leveren enerzijds een lagere natuurkwaliteit door de zekere mate van onnatuurlijkheid en verstoring. Anderzijds betekent het voorkomen van hoge dichtheden van goede kwaliteit mosselen wel een hoge “natuurwaarde” als voedselbron voor schelpdieretende (duik)eenden zoals de Eider.

Het grootste deel van de Eiders in de Waddenzee is aanwezig in het westelijke deel van de Waddenzee (Arts, 2008; De Jong et al., 2009; Swennen, 1991). Van de Eider is ook bekend dat deze veelvuldig voorkomt boven mosselkweekpercelen, vanwege de hoge voedselbeschikbaarheid (Kats, 2007). Uit de GIS analyse blijkt dat het gebied met overlap van de Eider met mosselkweekpercelen 2,6% van de Waddenzee uitmaakt (zie Fig. 1). De aantallen Eiders boven deze mosselpercelen zijn vaak groot. De ruimtelijke overlap wordt als matig geclassificeerd voor beide verstoringsfactoren (silhouetwerking, voedselaantasting).

Uit de GIS analyse blijkt dat de ruimtelijke overlap van het verspreidingsgebied van de Topper met het gebied van de mosselkweekpercelen ca. 5% is. Uit veldwaarnemingen blijkt echter dat Toppers nauwelijks op mosselkweekpercelen voorkomen (mond. med. M. Leopold, IMARES). De ruimtelijke overlap wordt als klein en matig geclassificeerd voor de verstoringsfactoren silhouetwerking, respectievelijk voedselaantasting.

De Brilduiker is meer een zoetwater vogel dan een zoutwater- of brakwatervogel, maar komt in de winter ook voor op het open water in de Westelijke Waddenzee, waardoor een matige ruimtelijke overlap met mosselpercelen mogelijk is.

3. Temporele verspreiding en overlap

De aanwezigheid van de mosselkweekpercelen(activiteiten) en de potentieel beïnvloede natuurwaarden gedurende het jaar en de daaruit af te leiden mate van verlap is te zien in Tabel 64.

Tabel 64 Temporele overlap van mosselkweekpercelen(activiteiten) en relevante doelen, opgesplitst in maanden. Gebaseerd op informatie uit Tabel 8

Gebruik/Soort/Habitat Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

Mosselkweekpercelen H1110A

Topper

Eider # # # # #

Brilduiker

Activiteit/soort/habitat is niet aanwezig

Activiteit/soort/habitat kan voorkomen / is aanwezig

Activiteit/soort/habitat is intensief aanwezig

# Extra gevoelige periode (rui)

Mosselkweekpercelen

De mosselen worden het hele jaar door van de percelen gehaald om getransporteerd te worden naar Zeeland of om verplaatst te worden naar andere, betere percelen. Vanwege de piek in de oogst van mosselen in de periode juli tot en met oktober (persoonlijk commentaar Cora Seip-Markensteijn, Productschap Vis) is in die periode de intensiteit van de totale activiteiten ten behoeve van de mosselkweekpercelen hoger dan in het eerste halfjaar. De percelen worden “bezaaid” tijdens de

voorjaarsvisserij in mei/juni en de najaarsvisserij in oktober/november. De temporele overlap wordt voor onderhavige NEA geclassificeerd als klein, vanwege matige aanwezigheid, kleine frequentie en kleine verstoringsduur van de bodemberoering.

Eider, Topper en Brilduiker

Eiders zijn jaarrond aanwezig. Broedvogels jaarrond in relatief lage aantallen, en trekvogels in de winter in zeer hoge aantallen. De hoogste aantallen komen voor van oktober t/m april (Swennen, 1991). In deze periode is er overlap mogelijk met de aan mosselkweekpercelen gelieerde activiteiten die

plaatsvinden in de maanden juli tot en met december. De periode met overlap voor de grootste aantallen Eiders en de meeste activiteiten voor mosselkweekpercelen is dus oktober tot en met december. In de periode mei tot en met september zijn broedende Eiders en hun kuikens aanwezig maar niet op de percelen. Mannelijke Eiders ruien van half juli tot eind augustus. Vrouwelijke Eiders ruien een maand later (Snow & Perrins, 1998). Hoewel de aantallen ruiende Eiders in mei-september lager zijn dan de aantallen (niet ruiende) Eiders in de periode oktober t/m april, is de gevoeligheid van deze vogels in de ruiperiode veel groter. Ruiende Eiders kunnen namelijk niet of slecht vliegen en vertonen

verstroringskenmerken bij een grotere afstand tot het verstorende object (grotere verstoringsafstand). Hierbij moet worden opgemerkt dat de kaarten met gebieden met concentraties van ruiende Eiders dateren uit de jaren 70 (Swennen, 1976). Het is niet duidelijk of de begrenzing van de ruigebieden van Eiders en het aantal ruigebieden is veranderd. Inventarisatie van de huidige ruiplaatsen en de aantallen ruiende Eiders in de Waddenzee wordt daarom aanbevolen. De temporele overlap van Eiders met menselijke activiteiten op mosselkweekpercelen wordt vooralsnog geclassificeerd als matig en klein voor respectievelijk silhouetwerking en voedselaantasting.

De temporele overlap van activiteiten op mosselpercelen en de Topper is verwaarloosbaar, want wanneer de Topper aanwezig is in de Waddenzee, zijn er nauwelijks activiteiten op de mosselpercelen. Ook de Brilduiker heeft een verwaarloosbare temporele overlap met activiteiten op mosselpercelen.

4. E

ffectbepaling

Verstoring

In de Voortoets Visserij (Jongbloed et al., 2011a) is de verstoring als gevolg van activiteiten op en rond mosselkweekpercelen op de doelstellingen voor de Waddenzee beschreven. Tabel 65 geeft daarvan een overzicht. De verstoringsfactoren van de aan mosselkweekpercelen gelieerde activiteiten zijn

silhouetwerking, geluid, verandering substraat/structuur, bodemberoering en vertroebeling.

Tabel 65 Overzicht storende factoren mosselkweekpercelen, gebaseerd op de Voortoets (Jongbloed et al., 2011a)

Potentiële storende factoren door

visserij Beoordeling mosselkweekpercelen Relevante doelen

Verstoring bodemstructuur Nader te bepalen Permanent overstroomde

zandbanken

Vertroebeling Nader te bepalen Permanent overstroomde

zandbanken Effect op voedselvoorraad / effect op

populatie #

Nader te bepalen Topper, Eider, Brilduiker

Vermindering biodiversiteit / structuur

gemeenschap n.v.t.

Silhouetwerking * Nader te bepalen Topper, Eider, Brilduiker

Bijvangst n.v.t.

# De algemene storende factor zoals opgenomen in de Voortoets betreft vermindering voedselvoorraad. Echter voor mosselkweekpercelen betreft het locaal een vermindering en gemiddeld 15% vermeerdering (zie tekst onder de paragraaf EVA II en schelpdieretende vogels)

* De verstoring die onder de noemer ‘silhouetwerking’ vallen zullen veelal een cumulatie betreffen van visuele verstoring, inclusief storing door geluid en of trilling.

Werkzaamheden op mosselkweekpercelen zorgen voor verstoring voor op open water foeragerende vogels als gevolg van silhouetwerking van de mosselboten.

Omdat voor de Topper, Eider en Brilduiker wordt verwacht dat onder huidig gebruik de doelstelling niet wordt gehaald, wordt in deze NEA bepaald of deze werkzaamheden een mogelijk significante invloed hebben op deze doelstellingen.

EVA II en schelpdieretende vogels

De mosselen op de percelen zijn een voedselbron voor schelpdieretende vogels, met name de Eider. De relatie tussen schelpdiervisserij en de natuurwaarden van het ecosysteem van de Waddenzee is enkele jaren geleden in EVA II onderzocht (Ministerie van LNV, 2004a). EVA II staat voor de tweede fase van de EVAluatie van het schelpdiervisserijbeleid in de Zeeuwse Delta en de Waddenzee (Structuurnota zee- en kustvisserij, 1993). Dat onderzoek diende ter onderbouwing van het nieuwe beleid ten aanzien van de kokkel- en mosselvisserij. Voor onderhavige NEA zijn de overwegingen en bevindingen van EVA II zeer relevant. Daarom wordt hier verder op ingegaan.

De voorraad mosselen op kweekpercelen in de Waddenzee wordt bepaald door de aanvoer van

zaadmosselen en de afvoer van mosselen naar kweekpercelen in de Oosterschelde en naar de veiling in Yerseke. Dit verlies aan biomassa wordt gecompenseerd door de relatief goede groei en overleving op kweekpercelen in de Waddenzee. In combinatie met import van halfwasmosselen uit Duitsland leidt dit tot gemiddeld naar schatting 15% meer mosselen in het sublitoraal van de Waddenzee dan in een situatie zonder mosselkweek (Bult et al., 2004). De invloed van mosselkweekpercelen in de Waddenzee op het totale schelpdieraanbod in de permanent onder water liggende gebieden en daarmee indirect waarschijnlijk ook op de schelpdieretende vogels, is afhankelijk van de manier van beheren. De conclusie uit EVA II is dat mosselkweek in een gemiddelde situatie waarschijnlijk leidt tot een groter

mosselbestand. De natuurlijke variatie tussen de jaren en de invloed van het kweekgedrag kan echter groot zijn, maar het totaal effect op het mosselbestand is niet goed bekend. Er kunnen ook jaren zijn dat mosselkweek leidt tot een lagere hoeveelheid mosselen. Dit is het geval in jaren na slechte broedval als nagenoeg alle zaadbanken leeggevist zijn en de opgegroeide mosselen verkocht zijn. Jaarlijks

verplaatsen kwekers tussentijds een variabel deel van de mosselen van percelen in de Waddenzee naar percelen in de Oosterschelde. Kwantitatieve gegevens over kweekgedrag in arme versus rijke jaren ontbreken nog. Daardoor blijft onduidelijk in hoeverre de kweek effecten heeft op de beschikbaarheid van mosselen als voedsel voor schelpdieretende vogels zoals Eiders en Toppers (Bult et al, 2004). Tegenwoordig worden de hoeveelheden litorale en sublitorale mosselen in de Waddenzee wel vastgesteld en wordt hier rekening mee gehouden.

Vroeger ging men ervan uit dat de mosselkweek en de bijbehorende zaadvisserij de voedselvoorraad voor Eiders in het sublitoraal niet veel veranderen, omdat de mosselen vooral binnen het systeem worden verplaatst. Dat inzicht veranderde na de Eidersterfte in 1999. Gedurende enige jaren, volgend op het vaststellen van de structuurnota zee en kustvisserij in 1993, is er een voedselreserveringsbeleid voor het sublitoraal van de Waddenzee geweest. Dit heeft een voedseltekort voor de referentieaantallen schelpdieretende vogels niet kunnen voorkomen. De aantallen Eiders die in en rond de Waddenzee overwinteren zijn ook na 1999 afgenomen, onder andere door enkele jaren van grote sterfte. Deze worden toegeschreven aan een voedseltekort, met name aan sublitorale mosselen (Ens et al., 2002). In EVA II (Ministerie van LNV, 2004a) wordt geconcludeerd dat de kans op verhoogde sterfte onder Eiders toeneemt als het bestand meerjarige sublitorale mosselen in de Waddenzee in december onder de 60 miljoen kilo netto versgewicht daalt. In het huidige schelpdiervisserijbeleid (Ruimte voor zilte oogst (Ministerie van LNV, 2004b)) is de voedselreserveringsclausule geschrapt. Er wordt van uitgegaan dat er een meer natuurlijke voedselsituatie is ontstaan, inclusief fluctuaties, door het stoppen van de

minimaal 2000 ha oude en stabiele mosselbanken aanwezig zijn en het vaststellen van een jaarlijks vastgestelde limiet aan de afvoer van consumptiemosselen naar Zeeland.

De volgende aanbevelingen uit EVA II zijn relevant voor de NEA van mosselkweekpercelen:

Registratie van kweekactiviteiten op mosselpercelen, met name grootte en tijdstip van aan- en afvoer, is noodzakelijk om een goede schatting van de bestanden te verkrijgen. Deze gegevens worden de laatste jaren verzameld, analyse van deze gegevens is momenteel onderdeel van het PRODUS onderzoek. Door teruglopende eutrofiëring daalt de potentiële draagkracht van de Waddenzee tot meer natuurlijke waarden. Dit wordt op dit moment onderzocht in het gestarte Zee- en Kustonderzoek van NWO. Als consequentie hiervan zou heroverweging van de streefaantallen voor vogels en visserij aan de orde kunnen zijn.

Voortzetting van het onderzoek aan de voedselecologie van de Eider is wenselijk. Daarin zou de

geschiktheid van diverse voedselbronnen en de fluctuatie in hun beschikbaarheid in ruimte en tijd aan de orde moeten komen.

Permanent overstroomde zandbanken (H1110_A)

Sublitorale mosselbanken vormen een kwaliteitskenmerk van het habitattype. Tot 2008 hadden sublitorale mosselbanken minder ontwikkelingskansen omdat ze nagenoeg geheel opgevist werden. In 2009 is in het verlengde van het convenant mosseltransitie en natuurherstel 20% van het areaal aanwezige mosselzaadbanken niet bevist en gesloten voor bodemberoerende visserij (Samenwerkende instanties, 2009). Doel van het ingezette beleid is dat in 2020 geen bodemberoerende mosselzaadvisserij meer plaatsvindt, door stapsgewijze verkleining van het te bevissen areaal mosselzaadbanken.

Mosselpercelen nemen de functies van sublitorale banken ten dele over.

Mosselpercelen vormen een tijdelijke biogene structuur binnen het habitattype H1110_A met een biodiversiteit die wellicht overeenkomsten heeft met de natuurlijk mosselbanken binnen habitattype H1110_A. Kweekpercelen hebben mogelijk een minder kenmerkende geassocieerde flora en fauna dan oudere mosselbanken. Dit wordt momenteel in PRODUS onderzocht. Lokaal zal er ten gevolge van de activiteit tijdelijk extra slib worden ingevangen; bij het niet meer gebruiken als mosselperceel raakt het aanwezige slib weer in suspensie en ontstaat de oorspronkelijk situatie opnieuw. De kwaliteitsverbetering van H 1110 A is niet gericht op de mosselpercelen die een tijdelijke, niet-natuurlijke en meestal niet van nature aanwezige biogene structuur op de kweeklocaties binnen het habitattype vormen.

Mosselpercelen zorgen gemiddeld voor een toename van de mosselbiomassa in de Waddenzee. Mosselen van instabiele plekken worden op de percelen verder gekweekt en hebben daar hogere

overlevingskansen. Bult et al. (2004) hebben geschat dat door kweekactiviteiten de mosselbiomassa in de Waddenzee gemiddeld 15% hoger is dan in een Waddenzee zonder mosselkweekpercelen. Indien echter een aantal jaren achter elkaar slechte broedval optreedt, en de mosselen van de percelen naar Yerseke getransporteerd worden kan deze kweekmethode resulteren in lagere mosselbiomassa’s dan van nature omdat wellicht mosselen op de wilde banken aanwezig hadden kunnen blijven als ze niet opgevist en opgekweekt waren. Nader onderzoek in PRODUS is gericht op onderbouwing van de EVA2 modellen en dient ook de vraag te beantwoorden in hoeverre dit ook in arme jaren opgaat.

Het totale effect van mosselkweekpercelen voor H1110A wordt ingeschat als verwaarloosbaar (zie Tabel 66).

Eider

Eiders zijn voedselspecialisten met een voorkeur voor mosselen, waarbij sub-litorale (de permanent onder water levende) exemplaren door hun dunnere schelp energetisch meer profijtelijk zijn dan mosselen die groeien op droogvallende mosselbanken. Daarnaast eten Eiders kokkels, strandschelpen

(Spisula) en mesheften (Ensis, maar alleen exemplaren kleiner dan 10 cm), strandkrabben en zeesterren (Smit, 2009).

In de winter 1999-2000 stierven minstens 21.000 Eiders in de Waddenzee. Op basis van een uitgebreide analyse door Camphuysen et al. (2002) is geconcludeerd dat voedseltekort waarschijnlijk verreweg de belangrijkste oorzaak voor deze hoge sterfte moet zijn geweest. Dit voedseltekort werd veroorzaakt doordat vrijwel alle droogvallende mosselbanken in die jaren waren weggevist, door lage

kokkelbestanden, onder andere als gevolg van mechanische kokkelvisserij, vervroegde afvoer van mosselen van kweekpercelen in de Waddenzee naar de Oosterschelde (al in de late herfst, d.w.z. voordat overwinterende Eiders ervan konden profiteren), door verjaging van Eiders op mosselkweekpercelen in de Waddenzee en doordat in de zomer van 1999 85% van de op de Noordzee beschikbare hoeveelheid Spisula was weggevist (Bijlsma et al. 2001, Camphuysen et al. 2002, Arts & Berrevoets 2007). Naast effecten van menselijke activiteiten werd het voedseltekort mogelijk mede veroorzaakt doordat een groot deel van de mosselbanken door storm verdween (Ens et al., 2004).

In bovenstaande paragraaf over EVA II is al beschreven dat mosselkweekpercelen bijdragen aan de voedselfunctie voor vogels en wellicht ook een positief effect hebben op de voedselvoorraad van Eiders, hoewel dit niet voor elk jaar hoeft te gelden. Uit het EVA II onderzoek naar de effecten van de

mosselvisserij kan worden afgeleid dat Eiders per saldo een voordeel hebben van mosselkweekpercelen (Bult et al., 2004).

Recente ontwikkelingen die onderdeel zijn van de transitie van de mosselsector kunnen per saldo positief uitpakken voor de Eider. Dan gaat het om stimuleren van MZI’s, zuid-noord mossel verplaatsingen in het groeiseizoen, gesloten mosselbanken, natuurontwikkeling.

De visserij zelf zal door silhouetwerking de Eiders kunnen storen. De Eider is gevoelig voor

silhouetwerking (boten) met verstoringsafstanden van 300 m (Koepff & Dietrich, 1986; Jongbloed et al., 2009) en daarmee relatief weinig gevoelig. Het effect van activiteiten op en rond mosselkweekpercelen wordt daarom ingeschat als klein.

Topper

De Topper komt vooral in het IJsselmeer voor en in de Waddenzee vooral ten noorden van de Afsluitdijk. Mosselen vormen een potentiële voedselbron voor Toppers en daarmee kunnen mosselkweekpercelen het voedselaanbod (in positieve dan wel negatieve zin) veranderen.

De Topper zoekt zijn voedsel (benthos) in de onderwaterbodem en is gespecialiseerd op tweekleppigen. Schelpdieren tot 16 mm zijn favoriet maar de Topper eet ook grotere exemplaren, tot 30 mm grootte. In de Waddenzee foerageert de Topper waarschijnlijk voornamelijk op (halfwas) gewone mosselen (M. De Jong, IMARES, ongepubliceerde data). Ook kokkels en andere schelpdieren (zoals Macoma en kleine Mya) worden gegeten. Het voedselaanbod (kleine schelpdieren) is mogelijk verslechterd en verdere achteruitgang van schelpenbanken in H1110 kan ongunstig uitpakken. Voldoende voedsel bij de

Afsluitdijk reserveren in de vorm van jonge mosselen wordt wel geopperd om het doel voor de Topper te halen (De Vlas et al., 2011). De Topper reageert sterk op veranderingen in voedselbeschikbaarheid die onder andere kunnen worden veroorzaakt door schelpdiervisserij (Ministerie van LNV, 2008a). Uit groeimetingen van mosselen op percelen in de westelijke Waddenzee blijkt dat de mosselen bijna allemaal groter dan 30 mm zijn (De Mesel et al., 2008, 2009). Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat de mosselpercelen weinig betekenis hebben voor Toppers. Dit blijkt ook uit het feit dat de

verspreiding van de soort op de Waddenzee niet correleert met de aanwezigheid van mosselpercelen. Mosselvisserij op de percelen zou verder voor silhouetwerking en daaruit volgende verstoring kunnen zorgen. De Topper is gevoelig voor silhouetwerking met verstoringsafstanden voor boten van gemiddeld

500 m (Platteeuw & Beekman, 1994). In de vergunningverlening voor de mosselzaadvisserij wordt hier reeds rekening mee gehouden door ten minste een deel van categorie 3 gebieden met mosselzaad in het najaar niet te laten bevissen. Recente ontwikkelingen die onderdeel zijn van de transitie van de

mosselsector kunnen per saldo positief uitpakken voor de Topper. Dan gaat het om stimuleren van MZI’s, zuid-noord mossel verplaatsingen in het groeiseizoen, gesloten mosselbanken, natuurontwikkeling. De temporele overlap van de Topper met mosselkweekpercelen(activiteiten) is verwaarloosbaar, waardoor ook het effect als verwaarloosbaar wordt ingeschat.

Brilduiker

Het voedselpakket van de Brilduiker op de Waddenzee is niet bekend. Van andere locaties is bekend dat Brilduikers allerlei klein dierlijk voedsel eten, meest kleine visjes, maar ook kreeftjes, slakjes en kleine schelpdieren. De Brilduiker zou dus een voorkeur voor sublitorale wilde mosselbanken en mosselpercelen