• No results found

Om duidelijk aan te geven hoe het product er uit komt te zien volgen nu de schermontwerpen Door middel van een korte uitleg wordt aangegeven wat je op de pagina kunt doen.

Bijlage 5: Moodboard doelgroep

Om een goed beeld te krijgen van de doelgroep is er een moodboard gemaakt. Na aanleiding van de resultaten uit de enquete en de interviews is er een sfeerbeeld gecreeerd. Hierin komen de karaktereigenschappen (ambitieus, onzeker) en problemen tijdens het presenteren (angst, zenuwen, moeite om aandacht van het publiek vast te houd- en) terug in de moodboard.

Bijlage 6: Scenario

Om te weten hoe de game gebruikt zal worden, is er een scenario geschreven. Aan de hand van de doelen en het gedrag van de persona laat ik in het scenario zien hoe de doelgroep gebruik zal gaan maken van de app.

Joost heeft een afspraak gemaakt om volgende week zijn idee te pitchen voor een externe klant. Hoewel hij erg

ambitieus is vindt hij het toch behoorlijk spannend. Hij twijfelt of zijn verhaal wel overtuigend genoeg is. Brengt hij het wel goed over? Om goed voor de dag te komen wil hij zich goed voorbereiden. Hij pakt zijn iPad erbij en opent de app PitchCam. Hij logt in met zijn facebookaccount.

Joost vindt het best eng om direct tegenover een onbekend persoon te moeten pitchen. Daarom kiest hij er voor om eerst de oefenmodus te spelen. Aan de hand van de interactieve video ziet hij hoe het publiek reageert op zijn presentatie en door middel van opdrachten weet hij hoe hij de aandacht van zijn publiek vast kan houden. Nu hij de nodige kennis heeft opgedaan en weet hoe een publiek kan reageren is hij klaar voor de volgende stap.

Joost heeft voldoende geoefend en is klaar om tegenover een echt persoon zijn verhaal te vertellen. Hij heeft 1 minuut de tijd om de ander te overtuigen. Het lukt hem niet om de pitch vol te maken, en hij krijgt slechts een 6 als

rapportcijfer. De beoordelaar vindt dat Joost nog wel kan werken aan zijn lichaamstaal. Joost bekijkt de feedback en ziet wat er niet goed ging.

Hij wordt vervolgens gekoppeld aan een volgende beoordelaar. Hij krijgt direct de kans om zich te revancheren voor zijn matige pitch en om de feedback te verwerken. Joost merkt dat naarmate hij het spel vaker speelt hij een steeds hoger rapportcijfer krijgt en dat het hem steeds vaker lukt om de minuut vol te maken. Het feit dat je ook verschillende prestaties kunt behalen en punten kunt verdienen stimuleert hem om te blijven oefenen. Hij wil tenslotte beter worden! Joost heeft het verhaal nu goed in zijn hoofd zitten en weet door de gekregen feedback waar hij op moet letten tijdens het presenteren. Joost is helemaal klaar om zijn idee te pitchen voor de klant!

Bijlage 7: Wireframes

Om een goed beeld te krijgen van de navigatie, de inhoud en de indeling van de applicatie zijn er wireframes gemaakt van de belangrijkste schermen.

Home

Oefenmodus, beginscherm

Speelscherm Pitcher

Bijlage 9: Flowchart

Bij het bedenken van het concept heb ik mij laten inspireren door onderstaande voorbeelden.

BNN-programma The Pitch

Een televisieprogramma waarin 3 studenten de strijd met elkaar aangaan om met de beste oplossing te komen voor een willekeurig probleem. Bijvoorbeeld hoe lossen we de crisis op of wat is de beste manier om Nederland wereldkampioen voetbal te maken? Iedere student moet aan het einde van de aflevering een pitch geven. Diegene met de beste pitch wint het programma.

KRO-programma Dragons’ Den

In het programma krijgen beginnende ondernemers de mogelijkheid hun droom waar te maken door aan een jury hun plannen uiteen te zetten. In de beste ideeën zal geld worden geïnvesteerd.

Tinder

Een dating-app waarmee je gemakkelijk met mensen uit jouw buurt in contact kunt komen. Met de app kun je mensen bekijken en kun je aangeven of je iemand leuk vindt. Als die persoon dit ook bij jou aangeeft dan is er een match. Hi- erna kun je met elkaar gaan chatten om elkaar beter te leren kennen. Je kunt ook mensen wegklikken, als deze persoon niet jouw type is.

Chat Roulette

De gedachte achter het idee chatroulette is om met iedereen in de wereld (met behulp van de webcam) contact te kunnen maken. De gebruiker wordt telkens gekoppeld aan een willekeurig persoon en kan met deze persoon chatten. Er is ook de mogelijkheid om personen weg te kliken en dan komt er een volgend persoon in beeld.

Bijlage 11:

Testrapport

Het concept is diverse keren getest bij de doelgroep. Aan de hand van een paper prototype is getest of het concept een goede oplossing is voor het probleem.

Testrapport

Inleiding

In dit testrapport bespreek ik de resultaten van de tests die ik heb uitgevoerd voor mijn afstudeerproject. Aan de hand van een paper prototype heb ik het concept getest bij de doelgroep. De test is afgenomen bij drie testpersonen. Bij het uitvoeren van de test is gebruik gemaakt van het boek “Rocket Surgery Made Easy” van Steve Krug. Tijdens het testen is de Think Aloud methode gebruikt. Doordat de testpersonen hardop uitspraken wat ze deden en dachten kreeg ik een goed beeld van de gebruiker.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit beginnende ondernemers. Ondernemers die binnen nu en 3 jaar geleden een eigen bedrijf zijn gestart en regelmatig presentaties moeten geven. Drie beginnende ondernemers hebben de paper prototype-test uitgevoerd.

Hoofddoelen van de applicatie

• Oefenen voor een virtueel publiek.

• Live pitchen en feedback geven en ontvangen.

• Ontwikkelen van de presentatievaardigheden d.m.v. het bijhouden van een rapportcijfer en het verdienen van punten.

Doel van de test

De belangrijkste taken van de applicatie zijn het presenteren voor een virtueel publiek, het presenteren voor een webcam en presentaties beoordelen. Door middel van testen wil ik onderzoeken of deze taken gemakkelijk zijn uit te voeren door de gebruiker. Daarnaast wil ik testen of de doelgroep het concept zou gebruiken. Verder wil ik de navigatie en de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie testen.

Testopdrachten Instructie:

Ik wil je vragen deze instructie en de opdracht hardop voor te lezen om te oefenen met hardop denken. Ik wil je vragen om je gedachten ook tijdens de opdrachten hardop uit te spreken. Op die manier kan ik je nog beter begrijpen.