• No results found

Je hebt een aantal goede presentaties gegeven en nu wil je graag je gemiddelde rapportcijfer bekijken Waar ga

Om duidelijk aan te geven hoe het product er uit komt te zien volgen nu de schermontwerpen Door middel van een korte uitleg wordt aangegeven wat je op de pagina kunt doen.

Taak 7: Je hebt een aantal goede presentaties gegeven en nu wil je graag je gemiddelde rapportcijfer bekijken Waar ga

je naar toe?

Pre-test interview:

Voordat het testen begint, wordt kort uitgelegd wat de bedoeling is en worden er een aantal vragen gesteld.

Wat vind je van het idee?

Wat verwacht je dat je kunt doen? Hoe denk je dat het er uit ziet?

Post-test interview:

Wat vond je ervan?

Zou je er gebruik van maken? Wat zou beter kunnen?

Testresultaten

Drie beginnende ondernemers hebben het concept getest door middel van een paper prototype. Aan de hand van de wireframes (zie bijlage) hebben zij diverse opdrachten moeten doen, zodat getest kon worden of de doelgroep begreep hoe de applicatie werkt. Door de testpersonen hardop te laten nadenken kon ik hun gedachten horen en door te observeren kon ik opmaken of ze het concept leuk vonden en of ze het begrepen. Door de testpersonen zowel vooraf als achteraf te interviewen ben ik ook te weten gekomen wat hun verwachtingen waren en of ze het product zouden gebruiken als het op de markt zou komen.

Testpersoon 1

Pre-test interview

Wat vind je van het idee?

Leuk! Ik ken zelf ook veel mensen in mijn omgeving die het moeilijk vinden om te presenteren.

Wat verwacht je dat je kunt doen?

Je presentatie oefenen en waarschijnlijk aan de hand van tips ook leren hoe je moet presenteren.

Hoe denk je dat het er uit ziet?

Ik denk heel speels, maar niet te kinderlijk.

Post-test interview

Wat vond je ervan?

Erg leuk idee! Ik denk ook zeker dat hier wel een markt voor is. Er zijn veel mensen die moeite hebben met presen- teren voor een publiek. Ik vind het spelelement ook erg leuk. Het doet mij denken aan Chatroulette, daar wordt je ook gekoppeld aan een persoon die je niet kent en kun je mensen ook wegklikken.

Zou je er gebruik van maken?

Ik zou het wel kunnen spelen. Nu ben ik ook wel iemand die van uitdagingen houdt. Binnen een minuut iemand moeten overtuigen vind ik dan ook een leuke uitdaging. En ik denk ook dat als je elke keer weer opnieuw de kans krijgt om te presenteren, dat je dan ook beter wordt.

Wat zou beter kunnen?

Ik vind het persoonlijk niet echt handig om tijdens de presentatie te moeten beoordelen. Daarnaast mis ik de mogelijkheid voor optionele feedback.

Observatie

De testpersoon voelt zich op haar gemak en leest rustig de opdrachten door. Het navigeren door de app gaat zonder problemen. Ze weet alles te vinden en voert de opdrachten goed uit. Ze moet regelmatig lachen. Als ze ziet dat ze iemand kan wegklikken komt er een glimlach op haar gezicht.

Opdrachten

Taak 1

De testpersoon kijkt met een blij gezicht naar het scherm. Ze geeft aan dat het er leuk en fris uitziet en dat je met deze app kunt oefenen met presenteren.

Taak 2

Ze klikt op de oefenmodus. Vervolgens leest ze voor wat er op het scherm staat. Ze ziet een publiek voor zich, maar weet niet direct wat de bedoeling is. Gewoon een presentatie geven en het publiek die reageert op wat je zegt? Maar wanneer is het afgelopen?

Taak 3

Ze kijkt naar het scherm en weet wat ze moet doen. Ze wijst naar de klok. Ze merkt op dat ze het wel leuk vind om een presentatie te moeten geven of beoordelen binnen 1 minuut. Door de tijdsdruk zit er ook een beetje uitdaging in het spel.

Taak 4

Ze klikt op “volgende”. En vervolgens ziet ze een andere persoon voor zich. Er verschijnt een glimlach op haar gezicht wanneer zij dit doet.

Taak 5

Ze gaat terug naar home en klikt vervolgens weer op “spelen”. Dit keer kiest ze de rol van pitcher. Ze kijkt naar het scherm en vertelt een verhaal. Tijdens haar verhaal komt er een scherm in beeld met feedback.

Taak 6

Ze is binnen 20 seconden weggeklikt. De testpersoon moet lachen en bekijkt de feedback. Ze beschrijft het gevoel als “niet leuk”, maar nu weet ik wel waarom mijn presentatie niet goed was. Het feit dat ze direct weer gekoppeld wordt aan een andere persoon geeft haar een goed gevoel. “Tijd voor revanche!”

Taak 7

De testpersoon keert terug naar home en klikt vervolgens op de profielfoto. Het vinden van de statistieken is geen probleem. Ze vind het erg leuk idee om te kunnen zien welke cijfers je hebt behaald en voor welke onderdelen. Ook geeft ze aan het fijn te vinden om eigen presentaties terug te kunnen kijken. Zo kun je op een later moment nog even kijken wat er goed en fout ging. Dit kun je vervolgens weer meenemen tijdens nieuwe presentaties.

Testpersoon 2

Pre-test interview

Wat vind je van het idee?

Klinkt wel interessant. Presenteren is volgens mij ook wel iets dat je alleen kunt leren door het zovaak mogelijk te doen. Hoe vaker je het doet, des te beter je er in wordt.

Wat verwacht je dat je kunt doen?

Ik verwacht dat je kunt presenteren en dat anderen jouw gaan beoordelen. En aangezien het een spel is zul je wel punten kunnen verdienen om uiteindelijk de beste presentator te worden.

Hoe denk je dat het er uit ziet?

Waarschijnlijk zul je je camera moeten gebruiken, zodat je jezelf kunt zien op het beeld. En verder denk ik dat het er een beetje uitziet als al die andere populaire spelletjes als Wordfeud, Rumble, 1248, etc. Simpel, maar wel leuk.

Post-test interview:

Wat vond je ervan?

Erg leuk! Ik vind het echt een super leuk idee en ook wel een goede manier om te leren presenteren. Want je krijgt feedback van anderen die eigenlijk hetzelfde probleem hebben. Dus die mensen begrijpen elkaar goed. Ook vind ik het leuk om binnen zo’n korte tijd iemand te moeten overtuigen, dat is wel een leuke challenge.

Zou je er gebruik van maken?

Ja ik denk het wel. Normaal zou ik niet zo snel iets willen leren in mijn vrije tijd, maar dit is in de vorm van een spelletje en dat maakt het stukken leuker. Volgens mij wordt je er nog echt beter door ook. Ik merk zelf altijd als ik een presentatie heb gehouden en feedback krijg, dat ik daar de volgende keer alleen maar profijt van heb. De goede dingen neem ik mee en de fouten dingen probeer ik in het vervolg beter te doen.

Wat zou beter kunnen?

Het lijkt mij beter om ook opbouwende kritieken te krijgen in plaats van alleen maar cijfers. Dan weet je tenminste echt waar je aan moet werken. Ook vind ik het onhandig om tijdens het presenteren te moeten beoordelen, dan ben je niet helemaal gefocused op de presentatie, omdat je tegelijkertijd aan het typen bent.

Observatie

De testpersoon voelt zich op zijn gemak en voert de opdrachten rustig uit. Hij lijkt het allemaal wel te snappen, alsof het hem bekend voorkomt. Hij komt heel ontspannen over.

Opdrachten

Taak 1

De testpersoon kijkt ontspannen en verwacht dat je kunt leren presenteren door te oefenen voor de camera. Hij

vindt het er leuk uitzien, wel wat simpel. Maar dat vindt hij geen probleem, omdat het er volgens hem wel overzichtelijk uitziet.

Taak 2

De testpersoon gaat naar de oefenmodus. Hij heeft door dat het publiek dat hij voor zich ziet zijn publiek is. Het is gefilmd vanuit zijn perspectief. Hij verwacht dat hij een presentatie moet geven en dat het publiek dat hij ziet dan naar hem gaat luisteren. Hij heeft geen idee wanneer de oefenmodus afgelopen is.

Taak 3

Het vinden van het juiste scherm, namelijk het speelscherm voor de beoordelaar, wordt gemakkelijk gevonden door de testpersoon. De gebruiker snapt wat de bedoeling is. “Ik zie een klok en een ander persoon voor mij. Zij moet waar- schijnlijk binnen 1 minuut een presentatie houden en ik moet haar dan beoordelen.” Hij kijkt naar de onderdelen en geeft alvast cijfers. Hij let niet meer op de presentatie, maar zijn blik gaat naar het beoordelingsschema.

Taak 4

De testpersoon klikt met een glimlach op zijn gezicht op “volgende”. “Je kunt dus mensen die je niet goed genoeg vindt wegdrukken, handig”.

Taak 5

De testpersoon kiest voor de rol van pitcher. Hier heeft hij geen problemen mee. Taak 6

Terwijl de testpersoon vertelt wie hij is, wordt hij binnen een paar seconden afgekapt en ziet een feedbackformulier op het scherm. Hij lacht en leest de feedback door. Hij beschrijft het gevoel van weggeklikt worden als “zonde dat ik mijn verhaal niet af kan maken, maar voor mij wordt op deze manier wel (pijnlijk) duidelijk dat ik iets niet goed doe tijdens het presenteren.”

Taak 7

De testpersoon weet de statistieken snel te vinden door op de profielfoto te klikken. Hij bekijkt de pagina en zegt dat hij het er goed vind uitzien. Door deze pagina kun je gelijk zien wat je sterke en minder sterke punten zijn en waar je op moet letten bij het presenteren. Ook leuk dat je je eigen pitches terug kunt zien. Het is verschrikkelijk om naar je zelf te kijken, maar je leert er wel heel veel van!

Testpersoon 3

Pre-test interview

Wat vind je van het idee?

Goed idee! Ik heb echt een hekel aan presenteren, dus ik kan het wel gebruiken!

Wat verwacht je dat je kunt doen?

Je kunt je presentatie oefenen en je krijgt er feedback op. Verder denk ik dat je tips zult krijgen van hoe het beter kan en waar je op moet letten tijdens het presenteren.

Hoe denk je dat het er uit ziet?

Als het voor ondernemers is bedoelt denk ik dat het heel zakelijk eruit ziet.

Post-test interview:

Wat vond je ervan?

Ik vond het een leuk spel en een goede manier om te leren presenteren met name dat je kunt oefenen voor een publiek. Als je het gevoel krijgt dat je voor een zaal met 100 mensen staat en via een app een presentatie kunt geven denk ik dat je daar veel van kunt leren.

Zou je er gebruik van maken?

Ik zou het wel willen spelen. Het lijkt me aan de ene kant wel een beetje eng om voor een wildvreemde te moeten pre- senteren, maar aan de andere kant heb je niks te verliezen want je ziet die persoon waarschijnlijk nooit meer terug. Ook leuk dat je maar weinig tijd hebt. Daardoor leer je om binnen een tijdsdruk te moeten presteren. Ik hou wel van een uitdaging.

Wat zou beter kunnen?

Het verschil tussen oefenen en dat gedeelte dat je moet pitchen voor de camera is mij niet helemaal duidelijk als ik bij het beginscherm ben. Verder heb je maar 1 minuut de tijd om een presentatie te geven. Zo’n tikkende klok werkt dan behoorlijk op mijn zenuwen, misschien dat je dat anders zou kunnen doen.

Observatie

Tijdens het testen had de testpersoon weinig moeite met de opdrachten. Hij leek zich bovendien wel te vermaken met het spelen van de app. Regelmatig moest hij lachen.

Opdrachten

Taak 1

Ik zie een aantal knoppen. Je kunt je aanmelden via Facebook. Bij ranking staan de spelers met de meeste punten. Je kunt oefenen en PitchCam spelen. De navigatie is wel duidelijk, het is duidelijk wat je waar moet doen.

Taak 2

De testpersoon klikt op oefenen. Hij ziet een afbeelding van een publiek. Hij heeft door dat het een video is van een publiek waar hij voor moet presenteren. De testpersoon heeft verder niet echt een idee wat je kunt doen.

Taak 3

De testpersoon gaat naar “spelen” en kiest vervolgens voor de rol van beoordelaar. Hij observeert het scherm en vertelt wat hij ziet. Een klok, een videochatscherm en onderdelen waar je cijfers voor kunt geven. Het is hem duidelijk wat de bedoeling is en hij vult de cijfer in en klikt op versturen. Tijdens het geven van de cijfers is hij niet meer gefocused op de presentatie.

Taak 4

De testpersoon klikt de andere persoon weg en ziet dat er vervolgens een ander persoon op het scherm verschijnt. Hier verschijnt een kleine glimlach op zijn gezicht.

Taak 5

Zonder enige moeite weet de testpersoon de opdracht uit te voeren. Taak 6

De testpersoon begint te vertellen wat hij voor werk doet. Na een paar seconden verschijnt er feedback in beeld. Hij is weggeklikt. Hij vind het jammer dat hij zijn verhaal niet kon afmaken. Als er vervolgens een nieuw persoon in beeld verschijnt begint hij weer opnieuw. Het feit dat je direct een nieuwe kans krijgt doet hem goed.

Taak 7

De testpersoon heeft geen moeite met het vinden van de statistieken. Hij bekijkt de pagina en zegt dat hij het interessant vind om deze gegevens te kunnen zien. “Op deze manier kun je zien of je beter bent geworden.”

Conclusie

Eén van de punten die naar voren kwam uit de paper prototype-test was dat er geen mogelijkheid was om open feed- back te geven. Er kon alleen op de verschillende onderdelen (stemgebruik, houding, etc) feedback gegeven worden aan de hand van cijfers. De doelgroep heeft echter ook behoefte aan opmerkingen van de beoordelaar.

Ook kwam naar voren dat het onhandig is om feedback te geven terwijl je naar de presentatie aan het kijken bent. Beter zou zijn om de feedback achteraf te geven, zodat de beoordelaar 100% gefocused is op de presentatie.

Bij de oefenmodus was niet direct duidelijk wat de bedoeling was. Dat je moet presenteren voor een publiek en dat het publiek reageert op wat je doet begrepen ze wel, maar ze wisten niet wat het doel of de uitdaging van de oefenmodus was. Door opdrachten en tips in beeld te laten komen en een aandachtsmeter te plaatsen wordt het doel van de oefen- modus duidelijker.

De klok werkt op zenuwen. Wellicht werkt dit beter met een tijdsbalk. Er is een verschil tussen het presenteren voor een virtueel publiek en presenteren voor de cam. Dit is nog niet duidelijk genoeg aangegeven voor de doelgroep. Hier kan op ingespeeld worden door een speluitleg toe te voegen. De mogelijkheid om uit te loggen ontbreekt nog.

De testpersonen vonden het spel wel leuk om te spelen. Alle testpersonen gaven aan dat ze de app zouden gebruiken als hij op de markt zou komen. De funfactor is zeker aanwezig, het deed ze ook denken aan Tinder en Chatroulette.