• No results found

Om duidelijk aan te geven hoe het product er uit komt te zien volgen nu de schermontwerpen Door middel van een korte uitleg wordt aangegeven wat je op de pagina kunt doen.

Woensdag 9 april 08.45 uur

3.1. Interview ondernemer #

Datum: 12 april

Naam: Jeroen Ben Smith Leeftijd: 18 jaar

Onderneming: G.Y.P.O. (Give Young People Opportunities) Actief sinds: februari 2014

Hoe bereid jij je voor op een presentatie?

Ik begin meestal wel ruim op tijd, dus op z’n minst een week van te voren. En dan maak ik meestal een Power- point-presentatie. Ik bedenk wat ik wil gaan vertellen en zet het in de slides. Daarbij probeer ik zo min mogelijk tekst erin te zetten, want dat leidt af.

Dus je oefent niet?

Nee, eigenlijk niet echt. Ik zorg wel ervoor dat ik het verhaal dat ik wil vertellen in mijn hoofd heb. Dus ik neem het in mijn hoofd door. Maar echt oefenen voor de spiegel doe ik niet.

Vind je het leuk om te presenteren?

Ja ik vind het wel leuk om te doen. Ik ben een makkelijke prater en niet zo snel nerveus voor dingen. Het geeft me juist een goed gevoel als anderen naar mij luisteren.

Wat vind je er zo leuk aan?

Dat anderen naar mij luisteren en het is ook een kans om jezelf te laten zien. Te vertellen waar je mee bezig bent en jezelf zo goed mogelijk verkopen.

Wat voor soort presentaties geef je?

In principe moet ik mijzelf altijd kunnen verkopen. Ondernemer ben je altijd en overal. Dus ook als je op vakantie bent of op een verjaardag en je raakt toevallig met iemand in gesprek dan moet je kunnen vertellen wie je bent en wat je doet. Dus ja vaak zijn het presentaties waarbij ik mijzelf moet verkopen.

Ben je nooit zenuwachtig voor een presentatie?

Oh jawel. Vaak als het gaat over onderwerpen waar ik niet veel over weet of als ik mij niet goed genoeg heb voorbereid dan wordt ik best wel een beetje onzeker. Of toen ik mijn ondernemingsplan moest presenteren. Op dat moment moest ik toch wel presteren onder grote druk, want er hing wel wat van af.

Wat gebeurt er dan?

Dan spoken er allemaal dingen door mijn hoofd. Dat het afgang wordt, dat het gaat mislukken, dat ze me niet serieus nemen. Dan laat ik mezelf helemaal gek maken dat ik best wel zenuwachtig wordt. En als ik zenuwachtig ben dan merk je dat wel. Dan ben ik best wel druk en kan ik niet niet stilstaan en beweeg ik veel met mijn handen. Ook ga ik dan sneller praten, waarschijnlijk omdat ik er van af wil zijn. Gelukkig ging die presentatie toen wel goed, maar ik maak- te mij best wel druk over wat ze er van zouden vinden. Of ze wel wilden luisteren naar een jongen van 18 jaar die net komt kijken.

Heb je wel eens slechte ervaringen gehad met presenteren?

Ja ik heb wel eens een black-out gekregen. Gelukkig was dat slechts op de middelbare school. Daar kun je nog fouten maken, voor een echte klant is dat toch wel anders. Maar toen moest ik dus een presentatie geven en op een gegeven moment wist ik niet meer wat ik moest zeggen en viel het stil. Ik probeerde heel hard te denken wat ik ook alweer wou vertellen, maar ik kwam er niet op. Een halve minuut later ging ik maar naar de volgende slide. Dat gaf me wel een ongemakkelijk gevoel, want iedereen begon mij aan te kijken. Ik voelde mij best wel voor schut staan, ook al weet ik dat het iedereen kan gebeuren.

En heb je ook wel eens een presentatie gegeven die heel succesvol was?

Ja toevallig deze week nog. Ik had een afspraak met een potentiele investeerder en moest hem overtuigen. En dat is mij gelukt, hij werd erg enthousiast over mijn verhaal. Hij vond dat ik het enthousiast vertelde en het feit dat ik zo jong ben vond hij inspirerend en ook wel aandoenlijk. Dus op de een of andere manier wist ik hem wel te raken tijdens mijn presentatie.

Zoek jij wel eens naar tips om beter te presenteren?

Nee ik zoek niet echt naar tips. Wat ik wel soms doe is kijken naar hoe anderen presenteren. Als iemand mij bijvoor- beeld weet te overtuigen met een presentatie, dan probeer ik bepaalde maniertjes van diegene ook over te nemen zodat ik het zelf kan toepassen in mijn presentatie.

Dus je hebt wel de behoefte om beter te worden in het presenteren?

Het kan altijd beter en ik probeer mijzelf wel te ontwikkelen. Hoe beter je wordt, des te meer je kunt bereiken.

En hoe zou jij jezelf willen verbeteren? Zou je bijvoorbeeld een presentatiecursus willen volgen?

Nee, ik zou er geen geld of moeite in stoppen om een cursus te gaan volgen. Ik denk dat naarmate je meer ervaring hebt dat het dan vanzelf steeds beter gaat. Elke keer dat je presenteert en je merkt dat iets goed of slecht gaat, dan kun je dat meenemen naar de volgende keer. Dus ik denk dat ik gewoon elke mogelijkheid moet aanpakken om te presenteren en op die manier ontwikkel ik mij wel.

En stel er zou een app op de markt komen, waarmee je je presentatieskills kan verbeteren. Zou jij daar gebruik van maken?

Ik denk dat een app op mijn mobiel of tablet wel makkelijker zou zijn, want dan kun je gewoon thuis oefenen of ergens anders. Bij een presentatiecursus moet je echt tijd vrij maken om daar naar toe te gaan. Een app is ook veel goedkoper, dus dat zou wel meespelen.

Wat voor app zou het moeten worden?

Een app met tips hoe je een perfecte presentatie kunt geven. Dus tips hoe je alle onderdelen dus je stem, je houding, etc. kunt verbeteren. Maar alleen maar teksten lezen is saai. Dus misschien iets met opdrachten dat je iets moet doen.

3.2. Interview ondernemer #2

Datum: 19 april Naam: Mariët Huitema Leeftijd: 38 jaar

Onderneming: MD Sports Actief sinds: januari 2014

Geef je vaak presentaties en zo ja, wat voor presentaties?

Nou ik geef niet zo zeer presentaties voor grote groepen mensen, maar wel af en toe voor klanten. Het zijn eigenlijk meer gesprekken waarin ik mijzelf moet promoten, ervoor zorgen dat ze verder willen met mij.

Vind je het leuk om presentaties te geven?

Nee niet echt. Dat komt, omdat ik er gewoon niet zo goed in ben. Ik ben inmiddels 38 jaar, maar ik vind het nog steeds niet leuk om te doen. Vroeger deden mijn collega’s altijd de presentaties, maar sinds ik begin dit jaar voor mijzelf ben begonnen ontkom ik er niet aan.

Maar wat vind je er niet leuk aan?

Alles. De spanning die er bij komt kijken. Ik heb altijd last van zenuwen op dat soort momenten.

Wat gebeurt er dan?

Dan begin ik het benauwd te krijgen en wordt het heel druk in mijn hoofd. Ik probeer dan mijn presentatie door te nemen, maar dat lukt natuurlijk nooit en dan schiet ik lichtelijk in de stress.

Waar denk je dan aan op dat moment?

Ja of alles wel goed gaat komen. Weet ik mijn tekst nog, ben ik niks belangrijks vergeten. Maar ik heb soms ook wel een beetje last van faalangst.

Heb je nooit iets tegen die angst gedaan?

Jawel, dat is een grappig verhaal. Ik heb een keer een training gevolgd om mijn zenuwen onder controle te krijgen. Tijdens die training zouden ze wel even zorgen dat ik “mijn hoofd leeg zou maken”. Bleek het een of ander yogamens te zijn. Ik moest ademhalingsoefeningen doen, maar ik vond het veel te zweverig. Nee dat was niets voor mij. Ik werd er eigenlijk juist onrustig van.

Dus je geeft het op om beter te worden in presenteren?

Een training of cursus is niet aan mij besteed. Maar opzich gaat het nu wel aardig hoor. Als je het vaker doet, dan merk je vanzelf wel dat het gemakkelijker aanvoelt.

Oefening baart kunst?

Ja ik denk het wel. Dat is bij wel meer dingen zo. Autorijden leer je ook niet door alleen maar de verkeersregels te lezen, je moet het uiteindelijk ook zelf ervaren, zelf kunnen inschatten welke beslissingen je moet nemen. Ik denk dat het met presenteren net zo is.

Heb je een tablet?

Ja ik heb een iPad.

Waarvoor gebruik je de iPad?

Ik gebruik hem voornamelijk prive. Om muziek te luisteren, een spelletje te spelen of te facebooken. Voor werk geb- ruik ik hem alleen om mijn mails te lezen of als ik bijvoorbeeld een skype-afspraak heb, dan vind ik de iPad toch wel makkelijk.

Als er een app op de markt komt waarmee je je presentatieskills kunt verbeteren. Zou je deze dan gebruiken?

Ligt eraan of het een leuke app is. Je hebt tegenwoordig zoveel van die nutteloze apps. Het moet wel iets zijn wat de moeite waard is om te bekijken of te gebruiken.

En wat vind jij de moeite waard?

Als het iets is, waar ik vaker dan 1 keer gebruik van zal maken. En als het over presentatieskills gaat, dan moet het wel iets zijn waarvan ik echt beter zal worden. Dat ik zelf kan zien dat ik beter wordt.

3.3. Interview ondernemer #3

Datum: 20 april Naam: Sjors Goes Leeftijd: 25 jaar

Onderneming: Golden Team Builders Actief sinds: januari 2013

Vind je het leuk om te presenteren?

Ja, opzich wel. Ik vind het altijd wel leuk om te doen. Mijn twee collega’s wat minder, daarom doe ik meestal het woord.

Wat vind je er zo leuk aan?

Ik zie het als een kans om jezelf zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Om indruk te maken op anderen.

Vind je dat belangrijk?

Ja ik denk dat het als ondernemer wel belangrijk is om te laten zien dat je er bent en er voor te zorgen dat iedereen je kent. Het is toch belangrijk om een klussen binnen te halen en daarvoor moet je vaak netwerken. Maar dat is wel de manier hoe het vaak gaat. Elke mogelijkheid aan kunnen grijpen om jezelf of je bedrijf te promoten.

Je vind het leuk om te presenteren, maar ben je er ook goed in?

Stom om van jezelf te zeggen dat je ergens heel goed in bent, maar ik heb nooit klachten gehad. Ik heb zelf vaak wel het gevoel dat het goed gaat. Ik heb er ook altijd wel vertrouwen in dat het goed komt tijdens het presenteren.

Nooit last gehad van slechte ervaringen?

Nee niet echt. Ik heb wel soms achteraf dat ik van mijzelf weet dat ik het beter had kunnen doen, maar echt een misluk- te presentatie heb ik volgens mij nog nooit gehad.

Wat voor gevoel geeft het jou als je een goede presentatie hebt gegeven?

Een heerlijk gevoel. Laatst hadden we bijvoorbeeld een best wel grote naam binnen gehaald. Toen was er wel een gevoel alsof ik iets gewonnen had, zo’n euforisch gevoel. En tevredenheid. Vaak zijn we ook met z’n drieen (zijn collega’s) en dan hebben we vaak ook zo’n groepsgevoel, dat we samen iets moois hebben bereikt.

Zijn er nog dingen die je zou willen verbeteren aan jouw presentaties?

Ik heb soms de neiging om te veel te praten. Dat krijg ik ook wel eens te horen als feedback. Dat ik soms wat eerder concreet moet worden en niet te veel moet praten. Dan merk ik soms ook wel dat mensen afhaken. Ze hebben het ook een keer opgenomen op video. Toen heb ik het terug gekeken en toen snapte ik wat ze bedoelden met te veel praten.

Oefen je als je moet presenteren?

Ik bereid me altijd wel goed voor. We zorgen er altijd voor dat we sterke visuals in de presentatie hebben en dat alles er gewoon goed uitziet. Ik oefen niet voor de spiegel, maar wel gewoon in mezelf en soms voor mijn collega’s. Soms presenteren we ook samen en dan is het wel handig om samen alvast te oefenen.

Hoe sta jij tegenover het leren van presenteren door middel van een mobiele applicatie?

Ik zelf heb het niet echt nodig, maar ik denk dat er wel behoefte is aan zoiets. Ik ken heel veel mensen die het moeilijk vinden om te presenteren. Als je dan in je eigen tijd kunt oefenen zal dat denk ik wel een handig hulpmiddel zijn.

3.4. Interview ondernemer #4

Datum: 9 april

Naam: Lindsey Griffioen Leeftijd: 26 jaar

Onderneming: Griffioen Sports Actief sinds: januari 2014

Je hebt een hekel aan presenteren? Waarom?

Omdat ik altijd zenuwachtig ben voor presentaties. Ik ben altijd bang voor wat anderen van mij vinden. Dus als alle ogen op mij zijn gericht dan voel ik mij niet echt op mijn gemak. Meestal wordt ik vlak voor een presentatie altijd erg zenuwachtig.

Wat doe je tegen de spanning?

Ik probeer altijd rustig te blijven, soms lukt het en soms niet. Ik heb er niet echt trucjes voor. Ik probeer altijd maar zo positief mogelijk er in te staan.

Heb je wel eens slechte ervaringen gehad met presenteren?

Ja, dat ik zo zenuwachtig was dat ik op een gegeven moment een black-out kreeg. Ik wist gewoon niks meer te vertellen. Ik sloeg volledig dicht.

Heb je daar nog steeds wel eens last van?

Nee nu niet meer. Ik heb nog wel last van zenuwen, maar over het algemeen weet ik ze wel onder controle te houden. Ik heb inmiddels best wel veel presentaties gegeven en nu voelt het een stuk vertrouwder.

Wat zou je willen verbeteren aan jouw presentaties?

Ik zou wel wat krachtiger over willen komen. Soms heb ik er wel moeite mee om overtuigend over te komen.

Hoe komt dat denk je?

Ik denk door de zenuwen ook wel en misschien een klein beetje onzekerheid. Ik bedoel ik ben ook maar net begonnen. En naar mijn gevoel straal ik dat ook een beetje uit tijdens het presenteren.

Op welke manier oefen jij voor een presentatie?

Ik schrijf eerst de tekst uit op een vel papier en dat neem ik dan meerdere keren door. Eigenlijk net zo lang tot dat ik weet wat ik moet vertellen. En soms oefen ik ook wel eens voor de spiegel.

Helpt het je als je ziet hoe je presenteert?

Ja ik vind van wel. In de spiegel kun je ook een beetje letten op je houding enzo. En op je gezichtsuitdrukking.

Als er een app zou zijn waarmee je kunt leren presenteren, zou je er dan gebruik van maken?

Dat zou voor mij persoonlijk wel nuttig zijn. Ik denk dat ik er wel gebruik van zou maken, want ik zou er wel beter in willen worden.

Waarom wil je er beter in worden?

Omdat ik mijzelf wil blijven ontwikkelen. En ik weet dat als ik mijzelf beter kan presenteren, dat het mij ook zal helpen om te groeien met mijn bedrijf. Het zal makkelijker worden om op mensen af te stappen en als je goed kunt

presenteren dan kun je ook mensen makkelijker overtuigen.

Maak je wel eens gebruik van apps waarmee je iets kunt leren?

Volgens mij niet echt. De apps die ik gebruik zijn voornamelijk Facebook, WhatsApp en nieuwsapps. Instagram en spelletjes, maar volgens mij heb ik niet echt apps om iets te leren.

3.5. Interview ondernemer #5

Datum: 7 april

Naam: Adinda Berghuis Leeftijd: 30 jaar

Onderneming: With Heart Actief sinds: 2010

Vind je het leuk om te presenteren?

Jawel, ik vind het helemaal niet erg om te doen.

Wat vind je er zo leuk aan?

Ik houd er wel van om in het middelpunt te staan.

Heb je wel eens problemen met presenteren?

Nee het gaat meestal wel goed. Soms merk ik wel dat mensen weinig interesse tonen als ik iets vertel. Maar dan vind ik het juist een uitdaging om ervoor te zorgen dat ze wel gaan luisteren. Dat is denk ik de ondernemer in mij. Ik ben altijd bezig met doelen behalen.

Doelen behalen?

Ja ik hou wel van uitdagingen. Goed is voor mij nooit genoeg, ik wil altijd meer en beter.

Je merkt dat mensen soms weinig interesse tonen. Waar ligt dat dan aan?

Misschien hebben ze geen affiniteit met hetgeen ik ze vertel. Of misschien vertelde ik het niet op een boeiende manier. Wie zal het zeggen?

Zijn er geen dingen die beter kunnen aan jouw presentaties?

Nou dat dus, dat mensen niet afhaken als ik iets aan het vertellen ben. Dat ze van begin tot eind geboeid zijn.

Hoe denk je dat je dat kunt bereiken?

Oefenen, heel veel oefenen. Ik denk door het vaak te doen, dat je dan steeds beter wordt in het presenteren.

Merk je dat zelf ook?

Jazeker. Als er iets niet lukt tijdens een presentatie dan probeer ik daar in de volgende presentatie op te letten, zodat het niet weer gebeurt.

Zou jij beter willen worden in het presenteren?

Ja. Zoals ik net al zei; ik wil altijd meer en beter. Het is nooit goed. Alles kan altijd beter. Ik ben iemand die altijd wel iets moet hebben om naar toe te streven.

Zou een app waarmee je kunt leren presenteren je daarbij helpen?

Als je echt kunt leren presenteren en ook feedback kunt krijgen op je presentatie dan zou ik daar wel open voor staan. Voor tips hoef je alleen maar te googlen en je hebt 1000 mogelijkheden, dus daar heb je geen app voor nodig.