• No results found

DE ZEKERHEID VOLLEDIGE VAN

5 Modelverordening luidalarm (VNG)

In het algemeen gesproken zal een bedreigde burger een noodsituatie In zijn woonhuis kenbaar willen maken aan een hulpbiedende instantie. Voor zover geen sprake is van brand. is dit veelal de politie. Wordt geen gebruik gemaakt van het openbare telefoonnet. dan vormt traditioneel de acoustische enlof optische alarmering het hulpmiddel om de omgeving of voorbijganger te verzoeken hulp te bieden en de politie te waarschuwen.

De bereidheid tot het bieden van hulp neemt af omdat het aantal alarmsystemen toeneemt. evenals het aantal nodeloze alarmen. die vaak tot zeer hinderlijke -rustverstorende -situaties leiden.

Artikel 1 42 van het Wetboek van Strafrecht verklaart strafbaar 'hij die opzettelijk door valse alarmkreten of signalen de rust verstoort' terwijl artikel 431 van het Wetboek van Strafrecht strafbaar verklaart 'hij die rumoer of burengerucht verwekt waardoor de nachtrust kan worden verstoord'.

Wat wordt nu bedoeld met vals alarmeren en wat is precies geluidsoverlast?

Beide genoemde wetsartikelen bieden waarschijnlijk te weinig perspectief om in de praktijk uit de hinderlijke situaties veroorzaakt door acoustische en optische -alarmering te komen. Om deze reden heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een model verbodsbepaling inzake luid-alarminstallaties ontworpen.

De gemeenten zijn daarbij vrij om deze bepaling al dan niet. of in gewijzigde vorm. over te nemen in hun algemene politieverordening.

De tekst van de model-bepaling luidt:

'Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester in. op of aan een onroerend goed een alarminstallatie geïnstalleerd te hebben die door middel van een lamp, een bel, een sirene of enig ander toestel.

een voor de omgeving opvallend geluid- of lichtsignaal kan produceren.'

Bij toepassing van de bekende optische en acoustische alarmeringsmiddelen zal moeten worden nagegaan àf er een, en zo ja welk gemeentelijk vergunningssysteem van kracht is. Aan de vergunning zijn in veel gevallen voorschriften verbonden waarvoor de VNG ook weer een model heeft ontworpen. Dit luidt als volgt: a. De alarminstallatie dient te voldoen aan de 'Veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties NEN 1 0 1 0' en dient. indien deze wordt aangesloten op een zogenaamde huisinstallatie (220 of 230/380 volt).

overeenkomstig de aansluitvoorwaarden ... (van het plaatselijk energiebedrijf) aan het plaatselijk energiebedrijf ter keuring te worden aangeboden.

Hieromtrent gestelde gemeentelijke richtlijnen dienen te worden nageleefd.

b. Er dient tenminste eenmaal per jaar een onderhoudscontrole aan de alarminstallatie plaats te vinden door een te goeder naam en faam bekend staand installateur. Een schriftelijke rapportage van de onderhoudscontrole moet door bedoelde Installateur worden opgesteld en aan de burgemeester in afschrift worden toegezonden binnen een maand nadat de controle heeft plaatsgevonden.

c. Het voorwerp tot het voortbrengen van geluid enlof lichtsignaal (lamp, bel. sirene of enig ander toestel) stopt. nadat het maximaal drie minuten heeft gewerkt.

automatisch Het alarm mag geen repeterend karakter hebben.

d. Voorkomen dient te worden dat door onjuiste handelingen bij het in- en uitschakelen van de alarminstallatie onnodig alarm wordt veroorzaakt.

e. Het door de alarminstallatie voortgebrachte signaal dient voor de omgeving zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken. Het door de alarminstallatie voortgebrachte alarmsignaal mag in ieder geval het gelUidSniveau van 1 20 DB, gemeten op een afstand van 1 meter van het signaalgevende object. niet overschrijden.

f. De houder van de vergunning draagt er zorg voor, dat de politie over tenminste twee adressen beschikt van personen. wonende in de gemeente .... die bij afwezigheid van de eigenaar of gebruiker van het met een luid-alarminstallatie beveiligde pand, ter plaatse kunnen komen, beschikken over de sleutels van het pand en overweg kunnen met de alarminstallatie.

g. De houder van de vergunning dient toe te staan dat deskundigen. die door of vanwege de burgemeester zijn aangewezen, een onderzoek Instellen naar de deugdelijkheid van de installatie. Dit onderzoek geschiedt op kosten van de houder van de vergunning.

h. Deze vergunning vervalt na vijf jaren na de datum van afgifte.

i. Bij het niet nakomen van de voorschriften die aan de vergunning zijn verbonden, kan de vergunning worden ingetrokken.

j. Indien de houder van de vergunning geen gebruik (meer) maakt van de hem verleende vergunning. dient hij dit onverwijld aan de burgemeester mede te delen.

Zendinrichtingen

Een hulpmiddel dat de burger in nood ook eventueel zou kunnen gebruiken. is de zendinrichting in de vorm van een (amateur-)zendinstallatie, een 'bakkie' of een draadloze paniek knop.

Dit soort installaties vallen onder de voorschnften en vergunningen van de Radio Controle Dienst (RCD) van de PD, waarbij wordt gewerkt met typekeunngen Dit typekeunngsgebeuren IS een uitvloeisel van het machtigingenbestel We kennen dne soorten machtigingen, nl

a Zendlnnchtlngen waarvoor geen machtiging IS vereist.

hieronder valt Klein Vermogen apparatuur Na een goedkeunng en na voofZlen te liJn van een keurmerk IS deze apparatuur te verhandelen zonder dat de gebruiker bil de PD een machtiging behoeft aan te vragen b Zendlnnchtlngen waarvoor een machtiging van de Directeur Generaal van de PD IS vereist Hieronder vallen

MARC-apparatuur

Na goedkeunng en na voorzien te zIJn van een keurmerk haalt de gebruiker op het postkantoor een machtiging

5

Modelbesrurmgs-apparatuur

Na goedkeunng vraagt de gebruiker een machtiging aan bil de Radiocontroledienst

c Zendlnnchtlngen waarvoor een machtiging IS vereist van de Minister Hieronder vallen alle overige apparatuur zoals Mobllofonen, portofonen, kleine radiotelefonen, afstandsbestunng, telemetnesystemen,

oproepsystemen, alarmenngen, apparatuur t b v de scheepvaart, keunng bil KSR (Kust en Scheepsradio) apparatuur t b v de luchtvaart, keunng bil de RLD (RIIks

Luchtvaart Dienst)

In de machtigingsvoorwaarden staat vermeld dat een machtiging verkregen kan worden voor

typegoedgekeurde apparatuur Type goedgekeurde apparatuur staat vermeld In de desbetreffende lijst

Openbaar telefoonnet

Wie In nood verkeert, kan gebruik maken van de telefoon H IJ kan zelf bellen of dit laten doen door een automatische telefoonkiezer, vaak aangedUid met 'stil alarm' Deze methode Vindt veel toepassing In situaties waann de burger zeJf niet In zIJn pand aanwezig iS In belde gevallen (biJ eigen gebruik van het telefoonnet ol bil automatisch gebrUik) kan men te maken knJgen met artikel 8 van de 'Beschikking van de

Directeur-Generaal van de PTI tot vaststelling van de voorwaarden voor het verknJgen en gebruik van telefoonaanslUitingen' HierbiJ IS het de abonnee verboden zIJn aanslUiting of die van andere personen te hinderen of van de apparatuur en leidingen enig ander gebruik te maken dan tot het doel waartoe ZIJ zIJn verstrekt De abonnee dient ervoor te zorgen, dat een zodanig gebruik van zIJn aanslUiting door anderen wordt voorkomen

1 46

Met dit artikel kan de PD hinderlijke aanslUitingen zoals bil 'automatisch nodeloos gealarmeer' aanpakken BIJ het toepassen van automatische telefoon kiezers dient erop gelet te worden, dat deze zIJn toegestaan door de PD en zIJn voofZlen van een VTD (= Voorschnften T eleloon Directies) nummer

Voor de aanslUiting van deze apparatuur gelden de:

'Voorwaarden voor aanslUiting van particuliere automatische klesgeluldreglstreer- en

beantwoordlngs-apparatuur, alsmede luidsprekers aan telefoonaanslUitingen van het staatbedrijf der PD' Voor elk apparaat afzonderlijk IS toestemming nodig van de directeur van het betreffende telefoondlstnct Aanvragen daartoe dienen schnftellJk te worden Ingediend Installateurs met PD-bevoegdheden, kunnen volstaan met een mededeling dat de apparatuur IS aangelegd

De particuliere alarmcentrales (PAC)

Artikel 1 7 van de 'Wet op de Weerkorpsen definieert de particuliere beveiligingsorganIsaties, waaronder de particuliere alarmcentrales, als volgt

Artikel 7 7

1 Onder particuliere beveIlIgingsorganisaties worden In dit beslUit verstaan door particulieren In het leven geroepen organisaties, welke gencht zIJn of mede gencht zIJn op feitelijke handhaVing van de veiligheid van personen en goederen of van de openbare orde en rust en niet vallen onder de paragrafen 11 tot en met IV.

2 ZIJ worden onderscheiden In a Particuliere bevelliglngsbednJven:

ondememlngen die beroepsmatig de In het eerste lid genoemde werkzaamheden, doch andere dan genoemd onder d verrichten ten behoeve van derden en daarbij In hoofdzaak gebrUik maken van mankracht.

b Particuliere bednJfsbevelliglngsdlensten' door ondernemingen In het leven geroepen organisaties, die de In het eerste lid genoemde werkzaamheden ten behoeve van het eigen bednJf of de ondememlng verrichten,

c Particuliere alarmcentrales : ondernemingen die beroepsmatig ten behoeve van derden die In het eerste lid genoemde werkzaamheden verrichten, met gebrUikmaking van detectoren welke hun beVindingen langs telecommunicatieverbIndingen doorgeven aan één ol meer centrale punten, waar die beVindingen worden gereglsteerd en op hun waarde geschat en van waarUit assistentie wordt gevraagd aan de politie en eventueel aan andere overhelds- of particuliere Instanties;

d Particuliere geld- en waardetransportbednJven:

ondememlngen die beroepsmatig ten behoeve van

Modelverordening luidalarm (VNG)

derden geld en grote waarden In beperkte omvang vervoeren ;

e. Overige particuliere bevedlglngsorganlsatles

Artikel 20 regelt voorts dat particuliere alarmcentrales ten genoegen van de M inister van Justitie de navolgende maatregelen dienen te treffen: Artike/20

De leiding van een parllculiere alarmcentrale dient ten genoegen van de M inister van J ustitie aan te tonen dat de volgende maatregelen getroffen zijn:

a. VoorZIeningen ter voorkoming en het tlldlg opheffen van technische storingen,

b. VoorZieningen tegen het door onbevoegden betreden van de cen traie;

c. VoorZieningen voor het Signaleren van sabotage van zowel de centrale als haar gehele communicatienet tot aan de abonnee;

d. Instructies aan de abonnee om een JUiSt gebruik te bevorderen en Instructies aan het

alarmcentralepersoneel om volgens vaste procedures te werk te gaan,

e. Beschikbaarheid van informatie op leder willekeurig

HOFMAN

BEDRIJFSRECH ERCHE zie pag. 1 93

tlldstlp over de toestand van de installatie van Iedere abonnee, evenals over de feitelijke toestand gedurende de alarmsituatie. ten behoeve van politie en brandweer, /. Beschikbaarheid van Informatie over de feitelijke toestand van het beveiligde object ten behoeve van politie en brandweer bij alarmsItuatie;

g Ten millste eén betrouwbare verbinding van de alarmcentrale met politie en brandweer,

h Het onbeïnvloedbaar en niet uitwisbaar vastleggen van alle abonnee meldingen en uitgaande alarmen of acties onder vermelding van abonnee. aard. datum en tlld;

I Permanente bezetting van de centrale voor minimaal twee personen

De politie

De politie zal doorgaans een directe aanslUiting op de meldkamer van de politie weigeren en WIjzen op de gewenste Indirecte alarmering vla de PAC Alleen onder bilzondere omstandigheden zal een directe aanslUiting worden geaccepteerd. waartoe altijd een toestemming van de politie IS vereist. Aan deze toestemming zIJn vaak bijzondere voorvvaarden gekoppeld

Nederlandse Huistelefoon Maatschappij bv Postbus 30602

2500 G P 's-Gravenhage Telefoon (070) 81 44 51

NHTM is een bedrijf met meer dan 7 0 Jaaf ervaring o p het gebied v a n ontwikkeling. produktie. installatie e n o n d e r h o u d v a n communicatie- e n b e y e il i g i ngssys terne n.

fNGINffRIN

kontinU iteit e n niet t e groot om slagvaardig te zij n.

NHTM